|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 8:20 pm
Препоръчайте устройство за четене на книги
| Автор |
Съобщение |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
 Препоръчайте устройство за четене на книги
От известно се каня да си взема едно такова нещо, та за сега съм се спрял на Kindle-а на амазон. Та се чудя някой дали го е ползвал и какви са отзивите от него? Мога ли да чета всеки пдф на него? Има ли някакви други такива устройства на пазара с такъв дисплей?
|
| Пет Сеп 02, 2011 12:41 am |
|
 |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Препоръчайте устройство за четене на книги
Ползвам такова и съм доста доволен. И все пак има неща които не харесвам: браузъра може да сваля само txt, mobi и rpc файлове. Всичко останало е забранено, дори и pdf-ите които поддържа. При четене на pdf не може да се увеличават/намалят буквите, а може само да се зумира, което от своя страна води до разцепване на страницата на части. Хубавите му страни - дисплея е невероятен (матов, чете се идеално на слънце).. батерията държи около 2-3 седмици, при ежедневно четене (>2 часа). Има браузър и wifi (802.11b/g). Свири мп3. Има страхотен софтуер за четене на английски текст (текст-говор, чете от всичко без pdf-ите). Удобна клавиатура, удобни бутони за прелистване. Чете UTF-8 енкодинг (няма проблеми с кирилицата). Не съм срещал pdf, който да не разчита, но определено тия сканирани книги и обънати до pdf не се четат добре на малкия дисплей. Има много ( част от тях). По времето на закупуването на моя, киндъл-а беше на най - изгодна цена (240лв до БГ).
|
| Пет Сеп 02, 2011 1:06 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Pocket Book Pro 902 , слага в малкия джоб миндълите  . Отваря всичко дето можеш да се сетиш. 6 инчовият миндъл го изтърпях точно един месец и го разкарах, не става за нищо. Значи не си пробвал упорито  . Втория PDF, който му подадох, 40 MB файл, налапа се, та се задави.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Сеп 02, 2011 4:11 am |
|
 |
|
michev
|
Пирев, нямам претенции кой е по по най. Ценово киндъл 3 беше и до колкото знам все още е най - изгоден, и хич не е лош избор. 60Мб pdf отваря (по - бавно разбира се).
|
| Пет Сеп 02, 2011 9:46 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
PDF-а си е картинка (или по-точно силно олекотен PostScript), няма как да стане да ти сменя шрифт.
|
| Пет Сеп 02, 2011 2:59 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не ме разбирай неправилно. И аз нямам такива претенции. Но понеже съм имал и Kindle 6", а сега използва Pocket Book Pro с 10" дисплей , просто разликите са фрапиращи. Не само дисплея, ами възможните файлови формати, които се отварят. Например за chm се сещам. Ако искаш провери в wikipedia имаше една сравнителна табличка кой четец какво отваря. Отделно ако нещо не ти хареса в Pocket-a можеш да се обадиш на производителите и ще ти изпратя софтуера, а той е Linux под GPL , т.е. можеш теоретически да си добавяш и други файлови формати или да речем речник, и каквото се сетиш. Наличен е и говорящ речник, mp3, браузер както при Kindle ( бразуера определено е доста по-добър от Kindle). А екстрата с поддръжка на външне до 32GB SD карта е незаменима. Та затова казвам, че слага в малкия джоб миндълите, все пак като ще се купува четец нека да става за четене на книги. 6" е прекалено малък и се четат добре само "книжните" формати предназначени за тази цел, но не и PDF, DOC, и т.н. Пък от Амазон електронна книга ще купя на куково лято, основно чета PDF-и на четеца. Даже започнах да си го нося във фирмата и като ми потрябва нещо да прочета си го чета на него.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Сеп 02, 2011 3:18 pm |
|
 |
|
woody
|
То и аз взех Kindle-а за PDF предимно - ако не са някакви безумно сканирани се справя добре. При нормално четене в посока напред страницата е подготвена, та единственото закъснение е от опресняване на екрана. Браузерът, MP3 и някакви социопатски глупости не са ми хич интересни. Речникът е полезен и батерията изкарва доволно. Това което наистина липсва е SD карта.
|
| Съб Сеп 03, 2011 12:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе за друго не знам, само не вземай на барнс и нобълс чудото, тъча переодично спира да работи и подкарването е като навремето с боз 95, ама малко по сложно,и не всеки път успешно.
|
| Съб Сеп 03, 2011 1:50 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Имам малкия киндъл, за истински книги е перфектен. За PDF - забрави, екрана е прекалено малък и пада ебати рамотаването нагоре-надолу, наляво-надясно. Четенето на PDF извън работно време със сигурност уврежда психиката, доказателствата са в този форум  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 09, 2011 8:44 am |
|
 |
|
woody
|
Аа, Kindle DX. Тези малките 6 цола са верно само за литература.
|
| Пет Сеп 09, 2011 12:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А не ви ли боли сърцето да дадете над 300 доларии за нещо с ограничени възможности? То и на смартфон се чете... Аз съм си заплюл падовете ама чакам да поевтинеят 10 инчовите...
|
| Пет Сеп 09, 2011 1:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Бонго, пак се изказа неподготвен. Чети всяка вечер по няколко часа на TFT или OLED и ти гарантирам, че очилата ще ти скочат с поне 3 диоптъра за 2 години. е-линк се приближава до хартия като комфорт на четене. И не е 300, а 130 долара малкия(киндъла, китайците са и по евтини). Но пак уточняваме, това е само за литература. Ако въпроса е "на какво портативно устройвто да чета PDF", отговора е на никакво  Свободното време не трябва да се прахосва в четене на PDF 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 09, 2011 2:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Точно вечер предпочитам нещо със задна подсветка.  Но през деня, особено на плажа, е-инка е без конкуренция, а задната подсветка съкс биг тайм. 
|
| Пет Сеп 09, 2011 3:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе аз от няколко поста се опитвам да ви обясня, че четенето на PDF вечерно време е признак за психични отклонения  Има далеч по-полезни неща за вършене.... Сега остава да ми кажете, че четете и PDF на плажа и ще ви обявя за психично болни!
|
| Пет Сеп 09, 2011 3:40 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Е, явно имаш предвид дейташитове.  Щото съм изчел бая книжки точно в пидиеф формат и даже няколко в .doc.
|
| Пет Сеп 09, 2011 3:54 pm |
|
|