|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:00 pm
Книга от alibris + митница?
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Книга от alibris + митница?
Неща се губят, е на, на Дедо Боре една пратка не може да стигне инди стана май два месеца, ни вест ни кост, хем е пусната с обратна разписка, та и там става, какво остава за тука.
|
| Сря Авг 31, 2011 11:11 pm |
|
 |
|
3aek
|
коментара ми бе към купувача на книгата не може да си поръчаш нещо с незастрахован транспорт т.е. напълно осъзнавайки риска че това което си поръчал може да се загуби и след това да оспорваш плащане за това че това което си поръчал не е пристигнало, ами като си искал да пристигне за 3 дни да си платил за федекс или да си посикал транспорт със застраховка
в ebay ще видите много продавачи които НЕ изпращат до България, защо? защото ако е пратил 10 пратки и в 5 от случаите разни ганьовци са му скроили този номер той просто решава че няма сметка повече да праща каквото и да е в тази посока
в случая продавача с какво е виновен че книгата ти се е загубила? или ти предполагаш че не ти я е изпратил? защото оспорването е точно това ти казваш че осрещната страна е некоректна а в случая некоректния си ти
|
| Сря Авг 31, 2011 11:20 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
просто си пусни рекламация и чакай. до тук нещата идват бавно. понякога и 30-40 дни с нормална поща. в повечето нормални страни, пощите имат специална услуга "печатно издание". книгите е нормално да ги групират и/или комбинират с цел оптимизация на транспорта. но това трябва да ти го каже изпращача. ако той няма номер за проследяване... лошо. без такъв номер почти няма начин да се намери пратката. нашите пощи са ужасни, няма спорт. живуркат си в началото на миналия век. нищо, че похарчиха едни милиони за супер-скъп разпределителен скенер, баркодовете за нищо ги нямат. който е ходил на централна митница в софия ще ме разбере - хартия, мизерия, мотане, бележки на ръка, квитанции от една стая в друга. хем имат компютри, хем моливи плюнчат. и ако много хора не искат да пращат до нашенско, е точно заради тези лайнарий. те откраднаха десетки килограми злато от митнически склад на летището, та няколко айпада или парцалки няма да изчезнат. виж, книга е друг случай. направо е любопитно кой би чел такава материя за преди лягане 
|
| Сря Авг 31, 2011 11:23 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Едно е да искаш търговецът да ти компенсира незастраховани загуби - което той просто може да игнорира - друго е да го уведомиш за изгубена пратка и да очакваш от него да потърси сметка от тоя, по когото я е пратил. Пратката все е регистрирана някъде, от тамошната поща могат да попитат тукашната какво става и т.н., по-добре е от това да си мълчиш във всеки случай. Никога нямаш полза от това да улесниш врага си, ако и той да те краде само на дребно в момента.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Авг 31, 2011 11:40 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми поредният загрижен за обучението на отрочето си дебил примерно ... Видяло му се умно четиво и да му го даде, може пък да му е от полза, що ще го остави така на улицата... Доста пратки по обикновена поща съм получавал от Германия, една само се загуби. Беше 93-та или 94-та някъде, два 12-битови DAC-а от maxim, SE се казваха тогавашните им дистрибутори и твърдяха, че е изпратена, тукашните пощи ме пратиха на някакво място където един чичо след известно умуване и може би 15 минутно отсъствие за имитация на търсене дойде да ми каже, че е проверил и пратката не е влизала в БГ. Но тия дето запичаха на митницата при гарата не са се губили, разиграването разбира се си беше каквото е и сега, но взимаха по-малко пари (нямаше "фирми" през които да те задължават да си платиш за попълването на декларациията, сега са толкова безобразни в тая посока че не ми се и мисли камо ли говори за тях).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Авг 31, 2011 11:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ако не е уговорено друго, рискът при транспортиране е за сметка на изпращача. При облигаторна сделка всяка страна трябва да докаже престацията си. Иначе казано купувача доказва *плащането*, продавача доказва *доставката*.
Квинтация за изпратена пратка не доказва, че е получена такава. Както и едно платежно нареждане не доказва че парите са преведени. Затова когато продавате ползвайте куриер, иначе рискът е за ваша сметка, освен ако клиентът *изрично* не даде съгласието си за обратното.
Ако dan е платил с кредитна карта и не е поемал риска, спокойно може да иска refund... Друг е въпросът е, че на практика нашенските банки задържат парите до второ пришествие, т.е. тия пари могат да се отпишат. Но пък ще бъдат взети от търговеца. Нещо повече той ще плати и неустойка. Така че това упражнение има смисъл спрямо некоректни търговци. Ако пък търговеца е коректен, най-добре е да се говори първо с него. Той има интерес да не се стига до refund.
|
| Чет Сеп 01, 2011 12:11 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, знаеш ли за колко загубени пратки съм пил студена вода. Ако се стигне до диспут на транзакцията търговеца може без никакъв проблем да докаже, че стоката е шипната и банката никога няма да канселира транзакцията. Ако е пекан търговец може и да прати нова пратка безплатно. Macy's примерно пратиха на жена ми нова пратка без никакви грижи за загубена гривна за 400$ - даже не ни питаха какво е станало, а други търговци са ми казвали да си гледам работата (тукашните пощи също) за къде по-евтини неща. Та зависи - не е 100% задължително продавача да поема риска по транспорта.
|
| Чет Сеп 01, 2011 1:59 am |
|
 |
|
tgi
|
Забиват го обикновено в дребния шрифт на техните си "общи търговски условия" с които се съгласява човек давайки (и предплащайки за) поръчката. Ако и да не са много загубилите се пакети тия, на които съм им треперил хич не са малко ....  .
|
| Чет Сеп 01, 2011 2:29 am |
|
 |
|
3aek
|
ако транспорта е незастрахован и клиента сам е избрал и поел риска не виждам за каква доставка е отговорен търговеца след като е ИЗПРАТИЛ стоката, клиента е избрал незастрахован транспорт и той си носи риска в случая търговеца предлага РАЗЛИЧНИ начини за транспорт и обикновенно изрично е написал кой транспорт какъв е, в случая момчето по-горе е написало че има тарикати и на които пратката им се забавя, те вдигат врява след като им върнат парите им идва и втора стока бонус, това какво е ако не измама? продавача работи за печалба като види че голям процент от пратките към българия му носят проблеми а не печалба просто спира да праща в това направление и продължава да работи със страни където процента измамници е по-нисък именно това имах предвид като писах горе че докато има такива "купувачи" много продавачи в ebay отказват въобще да пращат нещо към България от което губят нормалните потребители
|
| Чет Сеп 01, 2011 8:39 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
В онзи случай (преди няколко седмици) се обадихме на продавача, казахме, че пратката е пристигнала и го попитахме какво да правим. Той поиска да му я пратим обратно за негова сметка. Ние обаче намерихме други купувачи и му платихме стоката (то всъщност не беше за книги, а за самобръсначка на моя съквартирант и епилатор за годеницата му). Както и да е. Този случай е показателен. Даже човекът се учуди и благодари, че не сме си затраяли (което би било вече измама).
_________________ Хайде де!
|
| Чет Сеп 01, 2011 9:52 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
А иначе не съм избрал друг начин на доставка, защото до сега почти не е имало проблеми с доставката на техническа литература. А при цена на доставката 13 $ или нещо такова- ами би трябвало да е включена и някаква застраховка. За тези които имат проблеми с вярата и действията ми: не искам да ощетя никого. Просто съм си платил за нещо и искам да го получа. От постовете по-горе разбирам, че имам правото да поискам refund (това имах предвид под "прекратяване на поръчката", но не исках да напиша "да рифъндна"  ). И имено понеже нямам много опит в тези неща и пуснах тази тема- да видя какво мога да направя. Преди около година поръчах USB изолатор някъде от Дания ли беше, от къде точно беше, за ~80 $. Един месец ни вест , ни кост. Обадих се на човека и той вика "Ааа, аз съм го пратил. . Изпращам по стотици изолатори, за първи път ми се случва такова нещо. Оправяй се". В писмото имаше и прикачено филмче с пускането на писмото в пощата (което за него било обичайната практика). Друг начин на изпращане не предлагал. ПОсле намерих в една БГ фирма да ги продават на почти двойна цена и си ги купих от тях. Това е. Разликата е в там, че той е дребен търговец, а сайтове като алибрис не са, имат достатъчно опит и трябва да могат да организират транспорта си, както и застраховките.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Сеп 01, 2011 10:04 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Само да спомена, че въпросната книга е откриваема в електронен вид.
|
| Чет Сеп 01, 2011 12:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Много обичам такива мнения - би трябвало. А какво ще стане ако не би трябвало. Ти що не ги пита предварително, ами сега ще казваш какво би трябвало да бъде включено в доставката от 13$?
|
| Чет Сеп 01, 2011 2:53 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
dan, отиди все пак до пощата и провери. Дъщеря ми си поръчва едни парцалки от Щатите и и ги изпратиха на 25.07 . 22.08 отидох до пощата , лелката рече : Айде бе няма ли да го взимате този колет, пристигнал е на 09.08, вече се чудех какво да го правя. Не знам какво се е чудила , но според правилника на пощите , ако до 15 дена от пращането на бумажка "имате колет" той не се вземе се изпраща втора бумажка. Е в моя случай не бяха минали. Та все пак отиди , провери.
|
| Нед Сеп 04, 2011 3:59 am |
|
 |
|
tgi
|
На мене една пратка от Китай я върнаха обратно на подателя след като не я бях потърсил 20 дни. Никаква втора хартийка, не съм сигурен и 20-те дни дали бяха спазили (може и да бяха все пак, никой не беше проверявал кутията на "Гурко" бая време, болести и т.н.). Така и не разбрах от кого е била пратката и какво е имало в нея (не очаквах нищо).
|
| Нед Сеп 04, 2011 2:04 pm |
|
|