|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:22 pm
| Автор |
Съобщение |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Е, не.
При IAR и J-Link зареждането на код с такъв размер става за около 10-на секунди - и няма значение дали е конфигуриран като JTAG или SWD. Но пък това е платена среда, така че е нормално да се очаква по-добра производителност.
|
| Вто Авг 02, 2011 9:02 am |
|
 |
|
harleybg
Ранг: Минаващ
|
А от програматора или средата се получава тази разлика?
Колебая се между CoLinkEx и STM32 Value Line Discovery. Ако сте ползвали STM32 Value Line Discovery, за колко време се качва дебъгващ фърмуер?
|
| Вто Авг 02, 2011 9:49 am |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Re:
Primer2 е доста по-добро решение.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Авг 03, 2011 2:39 pm |
|
 |
|
michev
|
 Re: LPC ARM7 JTAG debugging
Грешно се колебаеш според мен. Колебай се м/у дебъгери които се поддържат от повече от 2 ИДЕ-та, а не от такива дето после ще се чудиш как да ги подкараш. CoLinkEx -а май се поддържа само от тяхното ИДЕ. STM-а пък затворен от всякъде - отново само с платени ИДЕ-та се работи. Сглоби си (или си купи) един класически JTAG с FT2232 + 2 чипчета - транлатори на нива и го ползвай дето ти кефне (OpenOCD-то чудесно се справя с него). Пък ако искаш и кит - STM32 Value Line Discovery не е лош, но по мои лични наблюдения LPCXpresso е къде къде по безпроблемен и лесен кит за употреба (програматор + кортекс м(0,3) + безплатно ИДЕ).
|
| Сря Авг 03, 2011 3:09 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абсолютно подкрепям. Най - разумните варианти за дебъг са FTDI, Jlink и Wriggler. Последния го отписваме.
От другите 2, Jlink излиза по скъпо, но се подържа напрактика от всичко. FTDI пък е най-бюджетния вариант за хубав дебъгер.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Авг 03, 2011 3:35 pm |
|
 |
|
harleybg
|
Сега ще ви обясня защо се спрях на тях.
CoLinkEx се поддържа от uVision и IAR и тяхната среда. ST32 discovery - евтин, за съжаление май само с uVision и IAR ставаше. И двата програматора поддържат serial wire. След като създадох темата реших, че можеби ще е по-добре да изпозлвам SW, а не JTAG - спестявам изводи /приемам коментари;)/, скоростта е същата, а и при Cortex JTAG не програмира директно ядрото, а се преобразува към вътрешния интерфейс (а boundary scan не ми и трябва).
Затова ме интересува, ако някои е ползвал горните да каже колко бързо се записва програмата в дебъг режим. Primer2 - не се вписва в бюджета много.
|
| Сря Авг 03, 2011 5:15 pm |
|
 |
|
¶
|
Не ти знам бюджета, но това е идеалното средство да започнеш с ARM, защото има почти всичко, което ти трябва за да тестваш примерно STM32 Cortex ( на мен ми липсва само Eth ). Но останалото: LCD touch screen дисплей, MEMS, USB, CAN bus, SDIO SD карта, Audio codec, Joystick, Microphone, Speacker, батерийното захранване, слот за разширение, и не на последно място красивата и удобна кутия го прави много удобна джаджа. С изключение на бавното дебъгване ( и ограничено до 32kB ) всичко останало си е 6 по Primer2. RLink се поддържа от OpenOCD от 2009г., до такава информация достигнах, но не съм го пробвал още, щото трябва да инсталирвам Веригите с Инструменти Последния им компилатор е C/C++ GNU 4.5.1, но аз си карам на стария 4.3.2 . CircleOS им е пълна скръб, но пък е много удобно, че можеш да имаш заредени няколко различни програми и да избираш от менютата коя да се стартира. Primer2 си изплаща $55-те от раз. Мен специално най ме кефи ECG-то  , даже мисля да го преработя до холтер. Пък като се осъфериш направи си едно FTDI и си ползвай каквото си искаш IDE.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Авг 03, 2011 6:50 pm |
|
 |
|
michev
|
Аз пак не доумявам защо си се спрял точно на тях. CoLinkEx == FTDI.. евентуално с леко разменени жици... но другото е 1:1 SMT-а програмира само чипове на ST ако не си забелязал  Ако толкоз пък държиш на тая скорост - прави/купувай J-Link-a (поддържа SWD). До колкото знам доста хора са го правили от форума, включително и аз, и не е имало особени ядове с него. Като оправят търсачката, поразрови - има схема и бинарен файл за чипа на дебъгера и разработена платка.
|
| Сря Авг 03, 2011 8:15 pm |
|
 |
|
harleybg
|
"CoLinkEx == FTDI" - не е точно така. CoLinkEx е със LPC1343, а CoLink == FTDI. "SMT-а програмира само чипове на ST ако не си забелязал  " - благодаря, че ми обърна внимание  , бях се заблудил наистина Относно Primer 2: "...това е идеалното средство да започнеш с ARM, защото има почти всичко... LCD touch screen дисплей, MEMS, USB, CAN bus, SDIO SD карта, Audio codec, Joystick, Microphone, Speacker, батерийното захранване..." - да наистина голям плюс е, но тези екстри не са ми необходими толкова, защото чипа, който съм избрал е 80 крака и мога да го сложа на експерименталната платка и да си навържа точната периферия за проекта "Ако толкоз пък държиш на тая скорост ... J-Link-a ... Като оправят търсачката, поразрови - има схема и бинарен файл за чипа на дебъгера и разработена платка." Можеби това ще неправя като проработи търсачката. Благодаря
|
| Сря Авг 03, 2011 9:18 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Бе вий от голямо старание да не объркате човека го вкарвате в по-голямо чудене. Като вземе сега един кит да не е казано, че ще се пенсионира с него под мишница... пък и да поддържа всичко съществуващо... Да захапе от някъде пък после сам ще се ориентира какво му трябва. На тая цена за Дискавъри кита на STM ще си спести много излишни главоболия. Пирев, не с всички ARM-ове и дебъгери е така няма как да не го знаеш...
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Авг 04, 2011 12:05 am |
|
 |
|
¶
|
Как стигна до това умозаключение  , ако знаех как е при всички ARM-ове и дебъгери мислиш ли, че нямаше да му кажа на човека ? Доколкото знам за RLink поддръжката в OpenOCD е плачевна, хората казват, че при дебъгване с него чакат по няколко секунди за всяка стъпка. За това и казвам, че не знам как е при другите среди.
|
| Чет Авг 04, 2011 1:54 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Да, ама май не е както изглежда. Ползвал съм малко "CoLinkEx" и надписа "The peripherial view for selected chip is not available now " по време на дебъга(с тяхното коиде) .... абе значи че все едно няма дебъг. Ползвам KEIL и ULINK2. Да добавя за KEIL- руснаците го уважават  според мен е доста по добре от колкото да е тачен у нас. китайския ULINK2 е същия като оригиналния, с разлика че китайския няма боотлоадера за да се упдейтва от средата .... а асемблера се взима от една DLL ... и така. А Coocox-а в момента в който заприлича на сносна среда , ще стане платен и 
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Нед Авг 28, 2011 2:20 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Keil колегите го ползват... по инерция, защото от 8051 на арм... за 8051 както и да е.... По-отвратителна и бъгава среда за арм няма. Имаше и Уй-линк (оригинален). Не знам дали изкара и 2 седмици служба... освен че беше малко по-бърз от емулатор с FT - никакво предимство. Ако минаваш от 8051 на арм и си му свикнал - както и да е, в противен случай си е мазохизъм (за мен)
|
| Сря Ное 09, 2011 12:25 pm |
|
 |
|
Ilian
|
 Re: LPC ARM
Здравейте колеги, на мен също ми се налага да премина на по-мощна платформа от PIC. Четох доста относно работната среда и все още избирам. Ползвате ли някоя от платките на OLIMEX ? http://www.olimex.com/dev/index.htmlМислех да започна с ARM7, но може би ще е слаб за това, което искам: TFT LCD 800*600, WI-FI, Audio Out 44100Khz, SD card, 4xUART Посъветваха ме да ползвам http://www.olimex.com/dev/sam9-L9261.html SAM9-L9261 Може би е по-добре да разучавам Cortex-M3 ? Някой продава ли в БГ демо борд с процесор с това ядро, което да може да се ползва за гореизброените нужди ? Дали ще ми е необходим LINUX или мога да подкарам всичко това само с драйвери за отделните устройства ? Мисля да ползвам OpenOCD и Eclipse, за сега 
|
| Сря Фев 15, 2012 12:58 pm |
|
 |
|
TheHungry
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
 Re: LPC ARM
 |  |  |  | Ilian написа: Здравейте колеги, на мен също ми се налага да премина на по-мощна платформа от PIC. Четох доста относно работната среда и все още избирам. Ползвате ли някоя от платките на OLIMEX ? http://www.olimex.com/dev/index.htmlМислех да започна с ARM7, но може би ще е слаб за това, което искам: TFT LCD 800*600, WI-FI, Audio Out 44100Khz, SD card, 4xUART Посъветваха ме да ползвам http://www.olimex.com/dev/sam9-L9261.html SAM9-L9261 Може би е по-добре да разучавам Cortex-M3 ? Някой продава ли в БГ демо борд с процесор с това ядро, което да може да се ползва за гореизброените нужди ? Дали ще ми е необходим LINUX или мога да подкарам всичко това само с драйвери за отделните устройства ? Мисля да ползвам OpenOCD и Eclipse, за сега  |  |  |  |  |
Направи си OpenOCD ( FTDI ) после си взем и това viewtopic.php?f=5&t=9851 и като направиш разликата пиши  P.S Рекламата никога не е излишна . 
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Сря Фев 15, 2012 3:04 pm |
|
|