Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
HP е наред ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение HP е наред ...
И тяхното време дойде, едно че се спират теблетите и смартфоните си, като м-у другото таблета им беше хубав, само дето нямаше GPRS, обаче и явно са реешили изобщо да с еотказват от РС бизнеса си .. докъде стигнахме, то не остана кой да доставя за корпаративни клиенти, освен Dell и може би Фуджитсу други не останаха в глобален мащаб, Gateway ама не знам те дали изобщо съществуват още.

Чет Авг 25, 2011 8:30 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: HP е наред ...
Настана голям майтап с тия таблети от НР. Сума си време успяха да продадат само 40 хляди от общо 250 хиляди таблета и решиха да им намалят цената на 99$ за 16 гигабайтовия и 149$ за 32-та. Съответно за няколко дена хората ги изкупиха всичките и сега се продават по ибей за по около 300$, защото няколко фена са почти готови с порта на Андроид за тях. Та това на НР е повече тяхна малоумност, от колкото нещо друго. Защо им трябваше да купуват тоя куц кон Palm? Трябваше директно да почнат с Андроид - сега вместо те да направят пари от таблетите, някой друг ще ги направи, а те само се ръснаха за развой с близо милиард долара. Иначе всички компютърни фирми са зле в момента, защото таблетите ликвидираха тотално пазара за лаптопи. Само Епъл ако не се лъжа са продали 30-50 милиона таблета - това са реално толкова не купени лаптопа. Вече няма смисъл човек да притежава лаптоп - за сериозна работа си вземаш десктоп, а за мобилност и забавления таблет. НР имат печалба от компютърния бизнес само около 6%, което е нищо в сравнение с 30-45% от софтуер и сървиси. Това е положението :D .

Чет Авг 25, 2011 9:54 pm
Профил
Аватар

Е те ако са хвърлили наистина милиард в развой на един нещастен таблет
заслужават всичко дето ще ги сполети, баси развоя.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Авг 25, 2011 10:11 pm
Профил WWW
Аватар

В смисъл развой+производство на 250к броя - грешно се изразих. Верно че милиард само за развой са си много. Ама iPhona е коствал 150 млн. да го дизайнат - също не малко пари за една дрънкулка :) .

Чет Авг 25, 2011 10:45 pm
Профил
Аватар

Разбира се, че и 150М за развой на дрънкулка като това са много, но от гледна точка
на човек притежаващ развойните ресурси. Тръгнеш ли да плащаш на други хора
да правят развоя работата може да закопае - често и без резултат, не е да не сме
го виждали - и много повече.

Чет Авг 25, 2011 11:13 pm
Профил WWW
Аватар

Да не мислите, че всички тези тези 150М са отишли за реален развой?
Някак си подозирам, че поне 100М са раздадени като бонуси на мениджърите "за успешно свършената работа"

Чет Авг 25, 2011 11:36 pm
Профил
Аватар

Реалното е по-скоро >140 за "мениджърите".
Честа практика е след като изхарчат парите за $100-200к да платят на някого
да свърши работата, познавам такива а и аз съм бил в подобно положение.
Но повечето пъти не се налага да има реално свършена работа и парите потъват
в "неуспешен проект", та за нашего брата няма нищо :D :D .

Комунизъм, кво да се прави. Ако и да му викат капитализъм и на партийните комисари
да им викат "мениджъри" и "банкери" или квото там е модерно.... :D :D :D

Е има си предимствата де, не пращат толкова много да мрат по лагери и т.н.

Пет Авг 26, 2011 12:17 am
Профил WWW
Аватар

ToHu написа:
Gateway ама не знам те дали изобщо съществуват още.

През 2007г. Gateway бяха закупени от Acer.

Старата ми машина беше двуядрен Gateway и беше пушка. Имах обаче глупостта да кажа на шефовете, че искам да ползвам ProE и ми смениха машината с 4 ядрен HP Z800. На втория месец се повреди един от USB портовете, а като цяло се държи като 1/2 ядрен, пълен кинеф, а ProE-то така си и остана, не съм го пипнал.

HP никога не са ми харесвали като марка, навремето затриха Compaq, така че за мен е радостна новина, че тъпунгерите спират да се занимават с PC хардуер.

Dell не мисля, че могат да изгърмят, въпреки че сайта им се е превърнал на битпазар (можеш да си купиш от фотоапарати до перални), поради простата причина, че те не държат компютри на склад. Ако искаш тяхна машина, първо плащаш, след което чакаш да ти я произведат в Китай и тогава я получаваш. Поне за няколко закупени Dell лаптопа, които заминаха за БГ, беше така. Обикновено се чака между 2 и 4-ри седмици.

Пет Авг 26, 2011 5:44 pm
Профил WWW

Абе аз от HP не се оплаквам, всичките ми читави лаптопи са били HP, но в интерес на истината последния е от преди 7 години. Новите им наистина не ги бива. Иначе Compaq не са ми любими, не знам защо, навремето много такива продавах, втора ръка де, а кaто изработка най-добре бяха IBM, полсе HP и Olivietti.
Относно развоя, в компания като HP или Apple това не е проста работа, въвлечени са стотици хора само в процеса на дизайн, имат безумни разходи за какво ли не, там да говориш за ефективност е химера.
А иначе за таблетите, има едно работещо решение, и то се казва Ipad, в момент аоборудваме всички коли с таблети, пробвах какво ли не, от най-евтините до най-скъпите алтернативи, дори едни ViewSonic които още не са официално излезли, които в интерс на истината бяха най-близо до Ipad-a. Това което наистина ми хареса е HP-то което пробвах докато бях в US, като тъч и функционалност се държеше много добре, само дето нямаше GPRS което е задължително за нас. I-pad просто е без никаква конкуренция, какъвто и да е процесора, какъвто и да е андроида, не става и това си е, изгубих месец да търся и тествам какви ли не модели, да ама не, загубено време само. Освен това нещо съвсем неочаквано за мен, много са здрави, бебока си играе с такъв, като го видия и няма оттърване, заспива с него, та се сещате дете на няма 3 години какво го прави, изпускане, удряне, налагане като нещо не стане .. е още работи. И най-голямото предимство, няма софт който да ти потрябва и да го няма, има хиляди аксесоари, калъвки, защитни фолиа, поставки, клавиатури, принтери, баркод четци и каквото се сетиш. Ние купуваме единици за момента, по евтини, прежалихме камерата но и така е перфектно.

Пет Авг 26, 2011 11:19 pm
Профил

Трябваше да го направят по-рано. Веднага след IBM, тогава и на печалба щяха да излезнат.
Напълно подкрепям Dimitar, лаптопите и таблетите вече китайците си ги дялкат в гаража. Там печалба няма. Трябва по всякакъв начин да намалиш разходите и това се отразява на качеството и от там на името ти. Например цялата им линия лаптопи Pavilion са прецакани 100% брак, това една фирма като HP не може да си го позволи. Ако ги прави лаптопите както трябва, ще трябва да им слагат цена от 10 000$, но тогава ще си ги купуват само тези дето влизат в първия магазин и казват "Дайте ми най-скъпия компютър, който имате".
Фирмата се "фокусира". За да онагледя какво имам в предвид, за момент си представете луксозна Дачия за 250 000$ и едно Ферари с еднолитров трицилиндров двигател и обвивка от епоксидна смола.
HP предпочитат да наблегнат на сървърите, виртуализациите, облаците, цялосните решения и подръжката. Там са големите печалби и не се очаква скоро китайците да се намесят. IBM имаха серия дискове "Дедстар" това им нанесе такива поражения на имиджа(нали се сещате, че като кажат, че сестра ти е курва, върви доказвай, че нямаш сестра), че си продадоха дисковете на хитачи и след това се отказаха от PC. От сделката с Леново спечелиха. HP се отървават от PC и в дългосрочен план от това ще спечелят.

Съб Авг 27, 2011 12:46 am
Профил

Абе не е баш така, HP имаха добри позиции, бизнес сериите им никога не са били евтини, а корпоративните клиенти по правило не купуват китайски компютри, така че Acer, Asus и др. подобни не са конкурент на HP, Dell, IBM. Тук според мен въпросът не е в клиентите а в акционерите. Най-вероятно казват щом Acer могат да продават на 500$ как може на нас да ни излиза 700$ .. и от там се почва, сваляне на качеството, "оптимизиране" и т.н. и като добавиш че продукт излязъл от HP при еднакви други параметри е с по-висока цена от такъв изалязъл от Asus или Acer, та дори да е прозиведен от самите Asus или Acer и продаден на себестойност, това е така заради допълнителните разходи за всеки един продукт в подобни компании.
Та въпросът не е че клиентите са тръгнали да купуват евтино, а че те искаха да оптимизират много цената. Другият им проблем е че много залегнаха на home маркета, където много често се купува най-евтиното. Проблема е че не съумяха да запазят бизнес класът си на нужното качество, това поради по горе изложеното.
Кой в момента остава най-сериозният корпоративен доставчик .... май отново са Apple, поне докато заместника на Стиви не сглупи. Dell като отношение цена качество хич ги няма, освен това не си изпипват продуктите, не говоря специално за лаптопи, въпреки че и лаптоп техен не бих си взел.

Съб Авг 27, 2011 10:06 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Кой в момента остава най-сериозният корпоративен доставчик .... май отново са Apple

Дел и Леново, това са двата най-големи корпоративни доставчика. За Епък не се сещам да са такива, освен с iPad-те, ама те още не са набрали толкова сила.

Нед Авг 28, 2011 12:57 am
Профил

Lenovo са си IBM реално погледнато, или пък IBM станаха Lenovo ... за Dell го знаем, и до тук .... като писах за Apple никой не ги брои за нищо, но скоро може и да не е точно така. Все повече фирми започват да минават на Apple, не че ме радва, но е факт, далеч са от Dell, но това е в момента. Когато на шефовете телефона им стане Iphone и таблета Ipad са много близо до това да минат на Apple notebook а това пък като стане много вероятно е всички да минат на Apple, ще поживеем ще видим. Аз не съм им привърженик, телефона им не става за нищо, играчка нищо повече. Таблета им е перфектен и без конкуренция, podi и др. подобни работят, и за времето си бяха и те уникални вече май не са никак актуални. относно преносимите компютри, предлагат много неща които никой друг не предлага. Първо всичките им модели са значително по леки от конкурентните, и доста по качествено направени, имаха проблем с батерията, не знам имат ли го още. Аерото също е уникален, без аналог, и доста удобен всъщност, има много хора за които е ОК. Това което нямат, но което много лесно могат да направят, стига да решат, РС базиран таблет, като тези на HP, защото техните са единствените читави за момента. Технологиите ги имат, остава им желание. Такъв таблет обаче има ограничено приложение, най-вече бизнес клиенти, и то определен процент от бизнес клиентите.
Десктопа ми е Apple, както и всички компове в офиса, сложил съм само един парлел и всичко от там насетне е боз, обаче е пипнат, хубав дисплей, да не кажа перфектен, абсолютно тих, не заема място, като с еима в предвид че е 23", заема по-малко място от сходен 23" монитор, камерата е перфектна, мишкат работи идеално, клавиатурата им също е много добра. Та като хардуер са доста пипнати, освен дизайна и работят. Софтуера не съм им фен ама никак, едно CD не мога да си запиша, но пък ..... имат приложения каквито не съм виждал за боз, да речем imovie iphoto, ами това се връзва с каква да е камера, и работи много прилично, там си свалям записите от камерата, сигурно имат и доста други хубави неща които аз просто не изпозлвам.

Нед Авг 28, 2011 7:30 pm
Профил
Аватар

Абе не е така. То вие и на Q7 се возите, ама стандартния бизнес в БГ търкаля шкода и дачия :) И не само в БГ, по цял свят е така. За какво да давам 2000 лв. за едно работно място, като със 700лв. ще го оборудвам аналогично. В смисъл, че и с двете работни места ще генерирам едни и същи печалби....

Епъл са си бижутерийни стоки. Те никога не са имали евтини продукти и това им е част от бранда. Ако почнат да поевтиняват, поне според мен ще сбъркат много - виж какво стана със Сони. Истината е в добавената стойност. Другото е за китайците :)

То Стив Джобс тия неща ги знаеше перфектно де. Въпроса е тия след него колко ще им е акъла....

Пон Авг 29, 2011 8:39 am
Профил ICQ
Аватар

да си призная - лаик съм по отношение на маковете.
как седи въпроса с приложния софтуер?
има ли разлика в цените между офис-комплект за джамове и ос-х?

Пон Авг 29, 2011 12:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща