Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Зарядно Литиево-йонна батерия 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Зарядно Литиево-йонна батерия
Здравейте ,
един мой приятел се опитва да направи електровелосипед , а аз искам да му помогна.
Искам да напрява управляващата електроника и захранващия модул.
Проблемът е следният :
Доколкото знам литиевите батерии се зареждат всяка клетка поотделно и не търпят презаряд или преразреждане. Затова мисля , че зарядното трябва да е с няколко канала и да се следи напрежението на всяка клетка поотделно.
Някой може ли да ми помогне с готова схема или съвет , защото съм силно объркан.
Това не сме го учили в МЕИ-то ама никак
Благодаря на всички.

Сря Авг 24, 2011 8:20 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Зарядно Литиево-йонна батерия
Най-лесно и вероятно най-евтино става с няколко зарядни IMAX B6 от ebay в зависимост колко са ви клетките. Стандартно зарядните са до 6s(или до 6 последователно свързани). Сигурно ще ви трябват 2-3 зарядни и си разпределяте клетките на по секции от 6 и за всяка секция зарядно. То следи напрежението по време на зареждане на всяка клетка и сравнява с останалите, тази с най-високо напрежения е разрежда. Ако ви трябва една зарядно - пускаш постоянен ток в началото на всички клетки, следиш напреженията и разреждаш които трябва докато се изравнят и като стигне 4,2 поддържаш напрежението докато токът спадне до определеното ниво. Проблемът според мен ще е измерването на всяка клетка поотделно.

Чет Авг 25, 2011 10:47 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Цитат:
Това не сме го учили в МЕИ-то ама никак

Ицо, щом това не сте го учили още в МЕИ-то те съветвам съвсем сериозно да не се правиш за сега на бомбаджия - големите литиево-йонни батерии са си точно бомби, ако не си наясно какво правиш :D .

Чет Авг 25, 2011 2:53 pm
Профил

AN1012
AVR450
Има си сметки, сорс код..
Въпреки всичко съм на мнението на Dimitar.

Пет Авг 26, 2011 10:22 am
Профил
Ранг: Почетен член

И на инженерите от Тошиба им гърмят батериите, нищо че са учили в япоското МЕИ :)

Какво толкова трябва да учиш, за да направиш едно зарядно, трябва да знаеш какво е напрежение и какво е ток, съответно източник на напрежение и източник на ток.
Можеш да почнеш от по-простото ( и по надеждно). На всеки елемент правиш зарядно с един ценер ( ТЛ431) и 2-3 транзистора. Това го повтаряш 10 пъти (или колкото са последователно свързаните клетки). Има схеми, само трябва да си ги адаптираш за тока който е допустим при теб.

Пет Авг 26, 2011 3:48 pm
Профил
Аватар

Каспаров, я покажи едно зарядно за литиво-йонна батерия, дето е направено с един ценер и 2-3 транзистора, че ми стана интересно как изглежда и какво точно прави.

Пет Авг 26, 2011 4:34 pm
Профил

веднага :)
Изображение

Пет Авг 26, 2011 6:01 pm
Профил
Аватар

Тоя чарджер бих го сложил единствено на малка мижава литиево-йонна батерия и никога на нещо, дето ще движи двигател пък даже и на велосипед :) . Ей тия два чипа примерно са по около долар и си имат всичко, която си трябва:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 21893E.pdf
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 21823c.pdf

Има още една камара чипове, достатъчно прости, дето могат да свършат работа :) . В случая обаче по-трудното е да се измисли как да се зареждат батериите в пакет :D .

Пет Авг 26, 2011 6:10 pm
Профил

Dimitar написа:
В случая обаче по-трудното е да се измисли как да се зареждат батериите в пакет :D .

този въпрос очаквах да го зададе Ицо :D

най-лесно е с галванично разделени намотки на трансформатор, иначе влиза
в друга напреженова категория, над 40-50 волта.Има си балансери, нещо такова
Изображение
Изображение

Пет Авг 26, 2011 6:34 pm
Профил
Аватар

Това не беше въпрос, а констатация, защото е ясно като бял ден, че се налагат еквилибристики :) .

Пет Авг 26, 2011 7:32 pm
Профил
Аватар

Да необходимо ми е зарядно за пакет.
иначе една бройка все ще я заредя даже и с ТЛ431 зарядно.
Но за 48 волта работата става 13-14 канала което си е усложнение.
Благодаря за чиповете , но колегата в гаражни условия малко трудно ще спои този корпус.
Ако някой има по-добра идея ще се радвам да сподели , защото вече ми призлява от тези гаражни изпълнения да промивам охлаждането на колата с маркуча в автомивката и да запоявам с лазерни лъчи. :rolleyes:
Проекта е по-сложен отколкото изглежда и затова писах тук за да не си оставя ръцете да ме споменават после.
Няма ли пакетни зарядни някак си да уредят проблема.

Това е технически въпрос:
Като държа заряд с 4.2 волта и чакам тока да падне под 5% от капацитета или колкото препоръчва производителя тока от повишения заряд ли спада или от намаляването на грешката между задание и напрежение ?

Съб Авг 27, 2011 10:40 pm
Профил ICQ

Първо да спомена, че не съм правил зарядно за пакет от последователно свързани литиево-йонни батерии, но:

Мисля, че след като батериите са последователно свързани , параметрите на пакета се определят от най-калпавата батерия в него.

Какво от това, че всички клетки сме ги заредили "индивидуално" със сложни схеми на чарджери, при положение, че като работят в пакет в режим на разряд- когато най-калпавата батерия "клекне" до минималното си разрядно напрежение целия пакет трябва да спре да се използва и да се презареди?

Ако съм на прав път - от казаното до момента си мисля, че зареждането на барерии в пакет би трябвало да може да се направи с генератор на ток, които е заряден за всички клетки (понеже са последователно свързани). Разбира се трябва да се следи индивидуалното напрежение на всяка клетка и когато то достигне максималното за клетката - спираме заряда на целия пакет.

Заряда би трябвало да спре и ако температурата на някоя от клетките в пакета надвиши максимално допустимото.

Та ако в пакета имаме калпава клетка - бихме установили това още по време на заряда и би трябвало не да се чудим как да заредим всички клетки до дупка, а веднага да сменим калпавата клетка.

Има ли нещо вярно в това което си мисля?

Нед Авг 28, 2011 1:10 am
Профил
Аватар

Ico_Belqta написа:
Да необходимо ми е зарядно за пакет.
......

Няма да ти развивам теории, но бих ти дал следния практически съвет: Вземи един умрял пакет от лаптоп, разглоби го и го разгледай как е организиран. И след като става дума за единична бройка не е ли по-лесно да се намери нещо готово или да се приспособи, а не да се тръгва на разработка?

Нед Авг 28, 2011 10:48 am
Профил WWW
Аватар

emilvtc написа:
Ако съм на прав път - от казаното до момента си мисля, че зареждането на барерии в пакет би трябвало да може да се направи с генератор на ток, които е заряден за всички клетки (понеже са последователно свързани). Разбира се трябва да се следи индивидуалното напрежение на всяка клетка и когато то достигне максималното за клетката - спираме заряда на целия пакет.

Ако един от елементите ти е скапан и се зарежда прекалено бързо, по този начин няма да и заредиш останалите.

Разбира се, тогава изниква въпроса, не трябва ли да сменим целия пакет :) Точно това се прави при комерсиалните устройства. Разчита се на това, че всичките елементи са еднакви, т.е. ще се скапват еднакво бързо. И ако случайно един даде фира, целия пакет се изхвърля.

Сега дали това е приложимо за частен проект... незнам.

Но при всички положения трябва да се следи напрежнието на всеки елемент. Вариации в това правило са опасни!

Нед Авг 28, 2011 11:33 am
Профил ICQ

Само за ориентация, как изглежда силовата част на китайска зареждачка от типа на Imax B6 за пакет от 6 батерии:
http://www.rcgroups.com/forums/showatt. ... 1293732709

Нед Авг 28, 2011 7:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща