| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
 Откъде да купя нискочестотен насочен отклонител
Здравейте, търся насочен отклонител за честота 5-500 МХц, (може и по-нискочестотен), за малки мощности, 50 ома. Нещо от тоя вид: http://de.mouser.com/ProductDetail/Pulse/CX3099T/?qs=sGAEpiMZZMueR%252blcXtRMwWU9LQKjqybgzDfVDq9dnGQ%3dКоефициента на връзка (или както там се превежда coupling) за момента няма особено значение ( искам да проверя дали съм на правилния път). Другият вариант е да поръчам Doppelloch-Kerne от kaschke и да си навия сам отклонителя, но предпочитам от някъде да си купя готов, а и кой ли ще се навие да достави 5 феритчета...
_________________ Хайде де!
|
| Вто Авг 23, 2011 11:32 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 Re: Откъде да купя нискочестотен насочен отклонител
Май тръгваш по трънлив път  ) Я сподели какво мислиш да правиш? Колко големи феритчета ти трябват?
|
| Вто Авг 23, 2011 10:35 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Започнал съм един time domain reflectometer. Към момента имам прилични резултати за наносекундния генератор и осцилограми при натоварена, отворена и дадена на късо линия. Идеално би било, ако имаше нискочестотни циркулатори (спектъра на импулса до първа нула е около 150 МХц)- от едната страна импулсния генератор, на изхода- изследваната линия/антена или там каквото ще се изследва, а на третия изход- измерващата електроника.
Но тъй като толкова нискочестотни циркулатори за момента няма , смятам да го направя с насочен отклонител.
|
| Сря Авг 24, 2011 10:31 am |
|
 |
|
Ицо
|
Мога да ти дам феритчета с размери около 5мм и около 3 мм. Ще ти свършат работа. Но имай предвид , че по този начин не можеш да постигнеш голяма насоченост на отклонителя.
|
| Сря Авг 24, 2011 2:39 pm |
|
 |
|
dan
|
Мерси, Ицо  А можеш ли да ми кажеш нещо за материала (марка или честотна лента) ?
|
| Сря Авг 24, 2011 4:20 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Магнитна проницаемост 800 Самият ферит няма дефинирана честотна лента, зависи какво и как ще навиеш. Насочени отклонители се навиват с т.нар. "Трансформатори тип дълга линия". При тях феритът определя честотната лента отдолу. Отгоре зависи от индуктивността на разсейване
|
| Сря Авг 24, 2011 5:56 pm |
|
 |
|
mk912
Ранг: Новодошъл
|
Трябват и кондензатори в двата края или един в средата.
|
| Чет Авг 25, 2011 4:59 pm |
|
 |
|
dan
|
Има ли някъде някаква методика за изчисление на насочени отклонители. Аз бая потърсих, но не намерих нищо достатъчно подробно- никъде не видях например да се отчитат параметрите на ферита, нито тези на проводниците.
|
| Чет Авг 25, 2011 5:47 pm |
|
 |
|
mk912
Ранг: Новодошъл
|
Потърси следната книга в нета "Lumped Element Quadrature Hybrids" - David Andrews Намирам я доста добра, като прави връзка между теория и практика.
|
| Чет Авг 25, 2011 7:07 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Параметърът на ферита (мю) влияе на индуктивността , съответно на най-ниската честота , на която се работи. Индуктивността трябва да има импеданс на най-ниската честота, който е много по-голям от характеристичния импеданс. Практически - няколко навивки: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Trans ... oupler.svg съотношение 1:4 би трябвало да ти даде отклонение 12 дБ. Най-лесно е да го навиеш и да дойдеш да го измерим. Не зная какво искаш да измерваш, но не разчитай на насоченост повече от 15-20 дБ
|
| Пет Авг 26, 2011 12:13 am |
|
 |
|
michev
|
Малко късно де, но все пак - Самел 90, български производител на фертини компоненти и други.
|
| Пет Авг 26, 2011 9:55 am |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Самел 'произвеждат' ама не продават, в тоя случай няма смисъл от линкове към фирми без онлайн магазин. Мини-Сиркуитс нямат ли нещо подобно ( изв но не съм навутре в РФ-ите) 144Мхз е любителският банд и сигурно има подобни проекти, из ебайя съм попадал често на разни рф компоненти.
|
| Пет Авг 26, 2011 1:40 pm |
|
 |
|
dan
|
Благодаря ти, Ицо, нямерих някакво феритче- двуцевка. Като навия отклонителя ще ти пиша, за да го измерим  @mk912: Мерси за книжката. Ще я прехвърля тези дни. Малко извън темата: от 20 дена чакам една доставка от алибрис- едната от щатите, а другата от Индия. Тази от Индия още не е пристигнала в офиса на алибрис... Звънях в Самел 90 (военния завод в Самоков). Преди това им написах мейл, в който питам дали имат дистрибутори или само от завода мога да получа феритчетата, както и да кажат някаква цена. След няколко часа се обадих и една много любезна млада жена ме успокои, че е предала писмото ми на търговския директор и веднага щом той дадял "резолюция" тя щяла да ми отговори... Егати, това всичкото само за 3 феритчета...
|
| Пет Авг 26, 2011 1:43 pm |
|
 |
|
michev
|
И що си толкоз сигурен? Всяка година когато съм ходил в Казанлък на радиолюбилския събор, винаги са имали щанд и са продавали на "дребно". И да ти имам логиката за онлайн магазините.. Пазарувал съм фертни изделия и от амидон (Плаща се с кредитна/дебитна карта). Dan, не разбирам какво точно правиш, но ако ти върши работа някой от изброените феритни и не толкова феритни тороиди - мога да ти пратя някой друга бройка: T37-6, FT37-43, T50-6, T37-2 (инфо тук)
|
| Пет Авг 26, 2011 7:00 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@dan, Защо не опиташ с един Tap Off елемент за кабелна телевизия? Те са точно насочени отклонители. Има стойности 6, 9, 12, 16, 20 и 24 dB. Само че търси истински, а не "жълтурчета"!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Авг 26, 2011 10:40 pm |
|
|