Отговори на тема  [ 98 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Какво ви е мнението за безтрансформаторното захранване..... 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
@jony++, когато анализирах схемата на pirev/първата от този пост/, нещата ми се вързаха със вътрешните диоди на краче GP5 на процесора и ония две съпротивления - делителя към крачето, може би затова няма достатъчен ток без процесор тази схема.

Вто Окт 04, 2005 11:04 pm
Профил YIM
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Пичове не разбрах какво лепите но ако искате ток трябва да увеличавате входния кондензатор.
C4 във "изпитано във редакцията".
R13 служи за разреждане на кондензатора когато е изваден щепсела от контакта и без да исате го пипнете да не се разрежда през вас.

Дали ще е герц или един диод зависи от мястото от цената и от консумацията при допустими пулсации.

Сря Окт 05, 2005 9:27 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Благодаря ви много пичове, вече нещата ми се изясниха. Ама доста голямка темичка си спретнахме :wink:
Още веднъж благодаря.

Сря Окт 05, 2005 10:04 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Опитайте това. Сега ми хрумна.

Прикачени файлове:
IIdeya.jpg
IIdeya.jpg [ 11.31 KiB | Прегледано 3490 пъти ]
Чет Окт 06, 2005 7:03 pm
Профил

Мнение 
Чакайте! Май съм обърнал полярността на вертикалните диоди и електролитните кондензатори!

Чет Окт 06, 2005 7:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
инж.Васил Сапунджиев написа:
Чакайте! Май съм обърнал полярността на вертикалните диоди и електролитните кондензатори!

Ами то вече гръмна :)

Чет Окт 06, 2005 8:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Хахаха, аз и на симулатора видях някви интересни тоци...викам си това ще да е някво нестандартно схемно решение :lol: Настрани майтапа, вариантите са хиляди, аз ползвам резистор, кондензатор, диод и ценер....20мА чисти :D

Чет Окт 06, 2005 8:52 pm
Профил

Мнение 
Без коментар!

Прикачени файлове:
IIdeya.jpg
IIdeya.jpg [ 15.07 KiB | Прегледано 3455 пъти ]
Пет Окт 07, 2005 3:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То без коментар ама ми е интересен твоя коментар какво му е по доброто на това схемно решение /ако може да се нарече така / пред наи обикновенна схемичка грец. Предполагам по доброто ще да е 2 та излишни кондензатора все пак устроиството ще изглежда някак по сериозно като има повече чаркалък :D
А пък като гледам схемичката от симулацията дето си я правил нещо маи си имал проблеми с определянето на полярноста на кондензаторите,щото гледам че неполярни си ги сложил. Ама сигурно тая схемичка работи по добре с такива :D

Нед Окт 09, 2005 3:20 am
Профил

Мнение 
Коментарът ти го оставям за домашно! Това включва да си изясниш ролята на "излишните кондензатори", както и какво общо има със обикновената схема Грец. Ще ти подскажа само, че кондензаторите са електролитни и плюсовете са към катодите на вертикалните диоди. По горе допуснах грешка, защото имам сериозни проблеми със зрението, особено вечер, и дори и това, което пиша в момента, ме затруднява. Схемата работи перфектно и всички подозрения са несъстоятелни!

Нед Окт 09, 2005 1:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
"Коментарът ти го оставям за домашно" - Остави малко даскалския манталитет и се замисли каква глупост си натворил :D

Нед Окт 09, 2005 2:23 pm
Профил

Мнение 
Хайде да не се обиждаме, защото и аз мога! Вместо да ме поучаваш, по-добре е да помислиш! С тази схема съм направил много терморегулатори за инкубатори и до последно се двоумех, дали да я публикувам!
Ще ти подскажа още малко! Енергията, която се запасява в кондензатора е W=CU^2/2. Горният кондензатор запасява през двете полувълни. При презареждането си, отдава енергията на долните два: през едната полувълна – на единия, а през другата – на другия! Тъй като енергията е същата, а капацитетът е по-голям, направи сметки, колко трябва да бъде напрежението.
Това напрежение остава същото и при празен ход. Ако ги нямаше “излишните” кондензатори, напрежението на празен ход щеше да скочи до мрежовото.
Накрая искам да ти препоръчам да не се опитваш друг път да се надпяваш с дядо си поп!

Нед Окт 09, 2005 6:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма смисъл да обръщате форума на такъв, какъвто не е.

Нед Окт 09, 2005 7:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще скочи до мрежовото ако не сложиш ценер в изхода на греца.
Сапунджиев да ти обясня какво си начератал и да знаеш що работи.
Двата кондензатора които заедно с двата леви диода са екивалентни на неполярен кондензатор 47uF и заедно с 1uF кондензатор правят капацитивен делител. Променливото напрежение дето се отлага върху двата кондензатора е с амплитуда 310V / 47, където 310V e амплитудата на мрежовото напрежение а 47 е коефициента на делителя. Върху краините изводи на екивалентния кондензатор напрежението е с амплитуда около 7V. Но схемата така свързана представлява удвоител на това напрежение и ако няма товар ще дава около 13V . Като се натовари напрежението пада по простата причина че намаляме екивалентното съпротивление на долната страна на делителя.
Като резултат от това в веригата на кондензатора тече ток преполагам около 150-200mA a може би повече мързи ме да го сметна но е от тоя порядък а консумираш някакви дребни милиампери. А този кондензатор му идва като цяло доста тоя ток и доста си топли и ако не е качествен сравнително бързо ще се взриви. Да не говорим че при обикновенна схема с грец ползваш толкова милиампера колкото текат през кондензатора и по мои спомени 20 милиампера стабилизирано се получаваха с 100 нанофарада.

Пък аз го поотрязах Сапунджиев щото си мисля не е редно показно да слагаш инж. пред името си пък да имаш проблем с осмислянето на супер елементарни неща.
Няма да се меся вече в темата.

Нед Окт 09, 2005 9:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ама сте едни скици.
Всеки казва половин истина с претенции за цяла.
Това ми заприличва на рубриката с крушка и батерия за първолаци.
Ама нали сме специалисти тука е с кондензатори и диоди в контакта :weedman:

Все пак за да съм конкретен не виждам недостатъци във схемата на даскала.
Както и предимства верно че за кратко време може да се дръпне повече ток от този дето минава през входния кондензатор от добавените два.

Но ако добавим още 100uF до 1000 та ефекта ще е същия.

Пон Окт 10, 2005 12:14 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 98 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща