|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 5:29 pm
Впечетление от малки коли ....
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Впечетление от малки коли ....
Мога да се хвана на бас, че със старата ми Октавия (90 коня TDI) ще ти бия рекорда. Разход 4 на сто нафта, наистина когато си го поставя за цел и карам икономично. Баса ще е за каса бира на морето - тръгваме от София и пием печалбата там  Та с икономично каране - ако говорим за стандартен маршрут (без значителна деневилация) - 40лв. са 16 литра нафта, т.е. 400 км! Пак казвам, това е когато си го поставя за цел, а и това е може би най-икономичния дизел от последните 10 години (по-новата Шкода ми харчи поне 1/2 литра отгоре при еднакъв стил на каране) . Когато си карам без да икономисвам (но и не ръчкам) карам София - Варна + мотане там и се прибирам обратно с един резервоар (55литра/1100 км). Това е разход точно колкото на една малка бензинова кола, а в моя случай говорим за сравнително голямо комби, средно натоварено (т.е. около 2000 кг маса) и то за кола с която като изпреварвам не ме се налага да се потя. Какво става с малката бензинка като пуснеш климатика пък го оставяме за друг разговор  Другото което много ме кефи при турбинираната печка е еластичността на мотора. Такава еластичност бензина постига или при голяма кубатура (над 2.5) или пак с турбина (1.8Т е сравнимо), или пък малка атмосферка трябва да я държиш над 3500 оборота, но тогава разхода е почти 2 пъти по висок, а шума невероятен  Малката бензинка е ценна за градско каране, особенно като и туриш LPG и е модел от преди 4-10 години. Тогава вече икономически няма какво да я бие! Особенно като се замисли човек, колко струва подръжката на един съвременен дизел комън-реил изпълнение.  Аз затова му казвам на Тони - Фабия/Фиеста/Сандеро с мотор 1.4/1.6 на LPG. Това са стандартни бензинови мотори (без FSI пръскане), изпитана и здрава концепция и на газ просто нямат конкуренция като цена за километър + подръжка.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 16, 2011 1:58 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
За тая шкода съм съгласен  Знам за какво става въпрос... За касата бира добре ама не те знам къде ще ходиш  Може да се наложи да се изгори бирата докато се стигне до една точка. Иначе 40 лв. са си и 16 л. бензин. Ама каквото и да си говорим този двигател за който говоря все още не е победен за най-нисък разход на сериен автомобил - опел когато са тествали на писта са му докарали 2.8 - 3.2 л. разход.
|
| Вто Авг 16, 2011 2:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
С определени изключения, типичният разход на малка кола е 6-7 литра/100км бензин. Това според цената на бензина варира между 12 и 15лв/100км. Т.е. това което казва Cekins 12,50 лв/100км е точно така.
Ако на тая кола се монтира LPG разходът може да се запази (добра уредба) или в най-лошия случай да се вдигне леко, да кажем средно 7кг/100км при 1,20лв/килограм трябва да е 8-9 лв/100км.
При CNG (метан) разходът е около 8 лева/100км в момента (карам такава).
А преди време газта беше 2 пъти, а метана 3 пъти по-евтин...
|
| Вто Авг 16, 2011 2:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, баси какви са тия цени за поддръжка на тия дизели бе, ти направо ме гръмна  . Че то поддръжката ще излезне още малко колкото струва колата. Тук жената кара една Корола, която вече е на 6 години и освен два пъти в годината смяна на масло+маслен филтър за общо 25$ друго до сега не сме правили. Какви са тия резервни части по 2000 лв. и чистене на грешки по 200. Баси тия в БГ акъл имат ли, т.е. тези дето ги искат тия пари имат, ама явно тези, дето ги дават нямат  . Какво го слушаш kiiid, виж го че си няма идея какво приказва в половината му постове в тоя форум  . Я да ви питам каква е гаранцията на Хюндай в БГ - тук е 10 г. и 100к мили на двигателя, скоростната кутия, диференциала и ходовата част. Т.е. за 100к мили практически не даваш пари по тия агрегати на колата.
|
| Вто Авг 16, 2011 2:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Вашия пазар не го коментираме. Първо говорим за съвсем други коли, даже и да са едни и същи марки. Второ конкуренцията при вас е толкова дива, че ако вкараме там БГ търговци, ще изпукат за 1 седмица от глад  Иначе корейките тук са с 5 - 7 години и 100к км. Което пак е >= на всички останали. Т.е. даже и в Бг корейката си остава като една от най-оптималните инвестиции. Но аз съм предубеден, вероятно грешно, но не мога да му препоръчам корейка. А вероятно бъркам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 16, 2011 3:05 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Айде още един специалист по всичко. Ти батка що реши че си толкова надървен не ми стана ясно никъде? Аман от никола-кировски стил изказвания бе! Не в америка а на Марс да идат някои хора пак си остават от Долно-Нанагорнище... 
|
| Вто Авг 16, 2011 3:34 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Не бъркаш, щото на корейката като и изтече гаранцията и най-вероятната и посока е към скрапа. Достатъчно съм се нагледал на такива - кефят се като я купят нова и след 5 години на кола не мяза.
|
| Вто Авг 16, 2011 3:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
За мен пък долно-нанагорнищенски стил, когато кажеш на човек който иска идея за малка и икономична служебна кола да си купи Мини Купър  .
|
| Вто Авг 16, 2011 3:40 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Че какво му е на минито? Цена ли е проблема, разход ли, качество ли?
|
| Вто Авг 16, 2011 3:43 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Cekins, на времето в БГ имахме един служебен Хюндай Елантра, който всеки го караше като за последно. Последно го помня като беше на 350к километра не му беше правено нищо сериозно. Та затова и питах за Хюндай как стоят нещата в БГ. За бившето Деу и за Кия не говоря, само за Хюндай. Тук Деу (сега малките шевита) и Кия също са зле, но хюндайките са ОК, даже последно време и на дизайн го докарват доста добре  .
|
| Вто Авг 16, 2011 3:44 pm |
|
 |
|
Цецо
|
И трите! Сериозно ли говориш въобще, защото ако е сериозно.... Айде сега пак да си спомним, че говорим за НОВИ СЛУЖЕБНИ коли. А и незнам защо си мислиш, че след 5 години служба в БГ реалностите, другите марки биха мязали на коли  :):)
|
| Вто Авг 16, 2011 3:54 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Еми до някъде си прав, ама тогава най-добрия избор би бил възможно най евтините корейки - примерно Шеви Спарк или някой от тия новите дайхатцута - поне изглеждат мноо свежо. Иначе и Хонда не е лош избор ама там цената ще проговори друго.
Ама каквото и да си говорим една европейска кола 5 години я карат в Европа и още 5 върви обикновенно без проблем в БГ. Ама такива корейски са рядкост.
|
| Вто Авг 16, 2011 6:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30853 Местоположение: София
|
Хмммм ... все още гледаме тия поло, даже взехме едно за тест. Иначе фабията също ми звучи добър избор, както казах имаме едно 1.9 дизел, не му знам буквите, най-мощния мисля беше, вече 6 години е ОК. Иначе по принцип при нас колите рядко се задържат много, на 3-4 години най-много ги сменяме, важен фактор също е колко ще им е паднала цената. Френските коли освен че са трошки много губят и цена, фолсвагена държи цена, шкодите са май някъде по средата. Явно за малка кола дизела не е много добър избор, на бензин се отива, има доста модели фабрично на LPG, може би нещо такова ще да е.
А за разликата дизел бензин ммммм ако искаш динамика и малък разход дизела е опцията, иначе бензина си е бензин, със сигурност баба алфа е по динамична от кой да е съизмерим дизел, само дето аз баа алфа под 4000 оборота не я карам, общо взето тя започва да върви от към 3500 нагоре, а е малко моторче. Иначе от към икономия, новите малки турбинирани мотори, с правилната технология не харчат много повече.
|
| Вто Авг 16, 2011 7:55 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Тони, Само ще споделя личен опит. Скоро взех една Фабия 1,2 ТСИ (86кс). Отначало мислех, че това няма изобщо да върви, но... Мога да кажа, че това е перфектният двигател за мен и съответно малък автомобил. Изключително пъргав, динамичен двигател. При нормално шофиране повече от 2000 оборота не се вдигат. Той си е почти като дизел. Навън успях да докарам 4,8 разход. И 180 км/ч не са никакъв проблем за двигателя (е за купето са, но това е друга бира  ). Също гледах полото, но в него не можах да се събера и трябваше да съм с наклонена глава. А и за тези пари можех да взема 3 цилиндровия 60кс мотор, което не е оферта.
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Сря Авг 17, 2011 11:32 am |
|
 |
|
Цецо
|
TFSI моторите са бъдещето на бензиновите коли. Щом и в Формулата ги налагат.... Един ден ще измислим и как да ги газифицираме  Неприятното е, че подобно на TDI са доста сложни като концепция и имат множество детайли дето могат да откажат. То напрактика един TFSI мотор почти по нищо не се различава от едно TDI. Всъщност като се замисля, TFSI мотора е даже по сложен от TDI. Щото трябва и ток, т.е. почти съм убеден, че подръжката му е не е по евтина. Всъщност концепцията за директно впръскване в цилиндъра и турбо нагнетяване идва точно от TDI преди 15 години. Чак сега се сетиха, че и бензина може да гори така  P.S. Някой знае ли каква е разликата между TSI и TFSI на VAG? Мисля, че първите TSI бяха с "twincharger" демек класическо турбо + компресор и бяха точно за малките мотори, за да не е лагава колата в ниските. Ама после май зарязаха тая концепция и си минаха на класическо турбо + директно впръскване - TFSI. Което неизвестно защо пак след време прекръстиха на TSI  WDW твойта как мачка въздуха? С компресор + турбо или само турбо? И бензина директно ли го пръска?
|
| Сря Авг 17, 2011 11:44 am |
|
|