| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Реле регулатор мотоциклет
То след греца има ли значение какви са намотките  Може би факта че се опитвам да пусна 200-300 волта DC (че има и 1300uF кондензатори) през 1.6 ома (първоначално - 3kW кварцови лампи) товар се оказаха фатални за релето. На 3-тото включване и контакта вече е изпарен, пък пластината е станала мека като кренвирш
|
| Сря Авг 10, 2011 9:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти как мислиш - да кажем, че имаш товар равен на 90% от мощността на генератора. Изведнъж след греца прекъсваш веригата на товара и какво става според теб с тока, дето си е течал през намотките на генератора? Ей, уж сме все инженери тук, не се излагайте с незнание на основните закони в електротехниката  .
|
| Чет Авг 11, 2011 8:50 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа Димитре, пак си в грешка: той човекът превключвал суперкондензатор зареден до 300 В към 1.6 Ома товар  Мии случило се лампите да са по-инертни от релето...
|
| Чет Авг 11, 2011 9:47 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Не е супер кондензатор - обикновен електролит си е. Целта беше от време на време да се удря спирачка на генератора че да не вземе да се разпадне - експериментален ветрогенератор - обаче май не трябваше да удрям спирачка с лампи  Аз за отварянето под товар ми е ясна работата - по е интересен е въпроса със затварянето с DC  Както и да е. Току що ми простигнаха що годе евтини лач релета (до тука излязаха на по 45лв.) с 16А контакти - ама вече ще са на АС страната и ще е с реотани ...
|
| Пет Авг 12, 2011 9:20 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
К'вой туй лач реле не се сещам в момента ама ако е малко на размери - карай си на контактор. Пък ако превключването е често направо минавай на симистори ама с включване около нулата. Аз вече съм само по ремонтите и точно това прави мнението ми важно в случая 
|
| Пет Авг 12, 2011 10:36 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Реле дето му трябва само кратък импулс на една от двете бобини (всъщност има и с една бобина и в различни конфигурации) за да превключи в някоя посока. Идеята е че това трябва да седи включено в която и да е посока без да има нужда от какъвто и да било ток. Едно за икономия на енергия и второ за "аварийна" спирачка независима от каквото и да било - просто техниката като спре с един кондензатор се превключва и толкова. Симисторите са решение ако ми трявбат само НО контакти - ама ми трябва НО+НЗ.
|
| Пет Авг 12, 2011 11:26 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Преди време в Унител имаха 2 вида такива релета. По спомен, 75 и 100+ ампера при променливо напрежение. Не помня и точна цена, но ми се върти нещо за 10 - 15 лв. за по-малкия модел.
|
| Съб Авг 13, 2011 12:58 am |
|
 |
|
Cekins
|
Преди време; някъде; имаха ...
В момента; Фарнел; Имат ...
Какво да се прави ...
Твърде много са ми изискванията - да е малко; да е на 12 право; да има 2/3 контактни групи НО/НЗ. Да го има на магазина и да не е много скъпо.
Току що ги пробвах и 470uF кондензатор успява да го превключи - освен всички останали изисквания и това ми е важно.
|
| Съб Авг 13, 2011 12:36 pm |
|
 |
|
itso.t
|
За неразбралите - превод в ефир: Когато ми трябваха подобни релета, имаха. Предполагам, че още имат, но сега не ми трябват за да проверявам. Ако на теб ти трябват, провери сам... Така по-разбираемо ли е? 
|
| Съб Авг 13, 2011 1:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ми то и предното го разбрах - няма гаранция че имат. Няма гаранция и че когато пак ми потрябват след година две ще имат. После не ми трябват такива амперажи чак. А и за 75А предполагам че ще е поне няколко килограма и ще иска сериозно захранване и т.н. По принцип даже и по магазините за ел материали има на Schnider еднополюсни, ама са за DIN шина и пак не върши работа - това ще е забодено на платка.
Освен всичко останало ако наистина са били по 10-15 лв то това е някакъв скрап. Не че не бих ги сложил ама клиента не би се съгласил. Тия дето ги купихме са на 16Е без ДДС и без транспорта от US. Между другото ако някой се интересува, Комет слагат някаква твърда цена или процент за доставките от Newark - специално тук надценката беше по 3Е на бройка, без значение от бройката.
|
| Съб Авг 13, 2011 2:45 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Когато съм ги използвал съм взел документация за тях. Малко под килограм са - единият модел е 33 а другият е 82 грама. За монтаж на платка са. По другите въпроси, дали ще имат такива след години и т.н., смятам, че е редно да се обърнеш към търговеца... Не те агитирам да използваш въпросните релета. Споделих някакви впечатления за нещо което съм откривал по нашите магазини, при това на поносима цена...
|
| Нед Авг 14, 2011 2:19 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Да - тези са вариантите които отхвърлих - има ги във Фарнел подобни на цени около 13-18 евро. Аз се спрях на тези : http://bg.farnell.com/magnecraft/785xbx ... 5XBXCD-12DДаже ми трябваха и с 3 контаткни групи ама и това ще свърши работата. Ама като ми каза цена 10-15 лева направо си помислих, че са някакви дървета - за което се извинявам - изглеждат си съвсем прилично - лошото е, че не е добра идея да товаря от към DC страната (всъщност с един контакт само там мога) щото може и греца да ошетам. А и едва ли ще устискат на 200-300 волта DC и същия ампераж  Та къде имат магазин тези - като пуснах търсене ми излязоха някакви дето се занимават с телефони и повече не съм търсил.
|
| Нед Авг 14, 2011 7:51 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Това им е "сайта". http://www.unitelcoms.com/За съжаление, така и не го довършиха, за да може онлайн да се вижда какво предлагат и какви наличности имат. Иначе предлагат интересни неща... За цената на релетата - дадох я като ориентир. Купувани са преди време, та нямам съвсем ясен спомен. Възможно е към днешна дата да е различна.
|
| Нед Авг 14, 2011 11:56 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Мда... Все съм казвал че "Провинцията кучетата я яли". Като си в София лесно - отиваш, пипваш, купуваш. Другите поне на снимка мога да ги видя, че и документация бази бази имат по сайтовете си. Затова и предпочитам да дам някой лев в повече ама да ми е лесно. Знам, че ако завържем един разговор с мейли ще се разберем ама някак си не е готино, в световното село, нещата да стават толкова тромаво. То какво не е завършен, той направо само е почнат този сайт 
|
| Пон Авг 15, 2011 8:47 am |
|
|