Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Продавам точен честотомер! 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Велики сте :) Аз съм купил нещо и после вече не ми е трябвало. За 40 лева много приказки изписахте.

Ако имате въпроси, отправете ги към тия, които са го произвели тоя честотомер. Когато съм мерил, кой честотомер колко е точен, то е било на мегахерци. Аве не ядем доматиту с колцити :)

Ще ми предложите ли за 40 лева честотомер с по-добри параметри? Ако да, ще си платя за консултацията :idea:

Нед Юли 17, 2011 1:22 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ако обявата ти беше "продавам честотомер", може би никой нямаше да пише нещо тука. пък и не знам дали е подходящ точно този форум - ако някой му дотрябва такова уредче, ще го скове за час-два с каквото има в чемеджето...

думи като "точен" и "прецизен" имат особен усилващ резонанс в ушите на всички, занимаващи се с мерене.
ако попиташ някой "колко е часа", той ще си погледне ръчния часовник, ще закръгли до 5-10 минути и ще ти каже "десет и половина". рядко някой ще ти каже 10:26.
но ако въпроса е "колко ТОЧНО е часа", отговора е по-сложен и отнема много повече време. но почти е сигурно, че ще последва въпрос "с каква точност?"

няма такова нещо като ТОЧНО 1MHZ, 1V и т.н.
казва се 1MHZ +2Hz -3Hz или +0.0002% - 0.0003%. осен това трябва да се посочи какъв е температурния дрейф (след колко време се влиза в горната спецификация), какво е стареенето (колко дни се удържа тази спецификация) и т.н. няма да навлизам в подробности в меренията, има ги в доста учебници.

ще ти дам пример с мерене на площ.
може да стане в стъпки, лакти, педи, метри, сантиметри, милиметри или ангщрьоми. зависи каква ТОЧНОСТ търсиш. ако искаш да сметнеш колко квадрата плочки ти трябват за банята (+1кв.м. резерва), можеш да го премериш с какво да е. примерно с парче 1метър канап, което си премерил с ролетка. описанието на твоето уредче прилича на такова мерене. не казвам, че няма да е точно меренето, поне в контекста на квадратните метри плочки. по-добро е от меренето "на око".

точността на който и да е уред за мерене зависи от точността на вътрешния му еталон. в случая с честотомера, това е опорния генератор.
това уредче най-вероятно разчита на кварцовия осцилатор на микроконтролера? такъв подход е евтин, лесен, но дава малка точност и стабилност.
няма никаква стабилност (времева и температурна), влияят му десетки фактори и е трудно дори да се специфицира.
от друга страна стабилна честотна опора струва много повече от това уредче.

друг проблем: над определена честота (да кажем 1MHz) не се говори за напрежение, а за мощност на сигнала. входната чувствителност е редно да се казва не във волтове (това нищо не значи), а във dBm. което пък автоматично осветлява липсата на информация за входния импеданс на уредчето (също осветява и белите петна на конструктора). на снимката е показано кабелче SMA-JACK. пълен нон-сенс! москвич с емблема на мерцедес е по-смислено.
при всички видове мерения, от първостепенно значение е измерването да не влияе върху измерваното устройство. затова, най-общо казано, входа на измервателния уред трябва да е съгласуван със съответната точка на измерване. когато става въпрос за по-височки честоти, не само импеданса е важен, ами и S-параметрите. освен това е хубаво входното нивото да може да регулира - просто да се вкара сигнала делителя или в онова транзисторно стъпалце е ... :roll: това, че устройството може да премери някакъв сигнал от 2-3GHz, далеч не го прави уред за мерене "честотомер". за "точен" мисля, че се изяснихме.

Нед Юли 17, 2011 2:13 pm
Профил

Мнение 
Щом тежката Девова артилерия се включи какво да кажа? Така е Дедо, така е :) Единствения, дето забеляза нещо съществено.

Но за мегахерците това малък жак-SMA върши работа. За гигахерци не ми трябва и не съм правил. Мислех си да разбия изобщо SMA буксата, но се потрудих доста да намеря кабел и човек, който да ми го "заработи". На когото му трябва, маха жака и си слага каквото ще. За по-ниския обхват върши работа, въпреки нонсенс-а. :)

Нед Юли 17, 2011 7:06 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
И аз се хванах заради това "точен". Очаквах да видя метален сандък къде 15 кила, а то някаква сапунерчица. Теоретично може да се събере нещичко вътре ама
ОСХО-тата дето в момента лепя са по 200 долара та не ми се връзва на курса за деня.

Последна промяна mk912 на Пон Юли 18, 2011 2:32 pm, променена общо 4 пъти

Пон Юли 18, 2011 9:47 am
Профил

Мнение 
mk912 написа:
И аз се хванах заради това "точен". Очаквах да видя метален сандък къде 15 кила, а то някаква сапунерчица. Теоретично може да се събере нещичко вътре ама
ТХСО-тата дето в момента лепя са по 200 долара та не ми се връзва на курса за деня.

Преди малко повече от 20г правих ей този :
http://www.irls.narod.ru/izm/frm/fmt18.htm
мога да гарантирам че беше по точен от твоя :D
С тия микроконтролери вътре може само да гадаеш колко е верен,това че контролера има кварц хич не го прави точен, нямаш ли си еталонна честота и да вярваш на софтуер вътре ще е точен ама .... :wink:
Виж сега най лесно е да го продадеш в ебай и напиши супер точен :P

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Юли 18, 2011 1:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Стига сте го яли де. :) Дедо му обясни за какво иде реч, предполагам е разбрал.

Пон Юли 18, 2011 1:36 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Мнение 
На определени честоти може да бърка , се пак пик628 или подобен и един прескалер за тв-тунер не е = на суперточен честотомер.Инак радиолюбителя дето ги прави тез уредчета е кадърен.Моята представа за съвременен честотомер е 3 канала - 2х>100МХЗ , един с прекалер поне 1ГХЗ , 20мВ чувствителност по бавните канали, мерене на време , импулси , честота , отношение на честоти , запълване , време по фронт м/у двата канала , геитвани мпулси по един от каналите спрямо другият итн.. Хардуер - ПЛД/ФПГА , ЛЕД дисплей , бутони , преамп и прескалер за входовете, поне тцхо , задължително 10мхз вход за опорна честота ( примерно от гпс).Метод на мерене - изчислителен , за зададен период се броят импулси и продължителност на период и се смята отношението им - така ще има максимална точност от там 7-9 цифри независимо от честотата. Хюлет са го правили това преди 40 години - НР5345 модела или нещо подобно беше.

Пон Юли 18, 2011 6:00 pm
Профил

Мнение 
Пък моята представа за честотомер е: струващ няколко бона в зелено, на максимум 1 месец след производството, калибриран с атомен часовник по възможност :)

Упс, ся съм с гол тумбак. Неа място за пищове :D

Пон Юли 18, 2011 10:40 pm
Профил

Мнение 
Атомните часовници вече ги предлагат на чипче http://www.google.com/search?num=100&hl ... 80&bih=933
е неприятното е, че цената не е $80 като употебяваните е-бейски рубидиеви генератори.

Вто Юли 19, 2011 12:11 am
Профил

Мнение 
Фирмата с атомночасковниковоточипче е наследник на отдела на Аджилент за атомните часовници. Дори уреда на 30 години след проверка или локване към гпс или рубидиев/цезиев часовник не би мръднал. Те ХП близо 30 години продавали един модел за обща употреба (5314А) , изпълнението е една платка всичко на нея , тя е монтирана на задницата на предния панел . На нея е един Интерсил ИЦМ-нещо си едночипов брояч , входните усилватели, ледове и копчелък, има опция за точен кварец и/или вграден акумулатор. Мога да проверя как се казва едночиповото честотомерче на Интерсил ( имам едно джобно честомерче с него ), правенето на честотомер с тоя чип е като да направиш волтметър с 7106/7.
Елм-Чан има проект с плд и мцу ама не е изчислителен тип ( не мери едновременно честота и период ) ...

Вто Юли 19, 2011 2:16 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Продавам точен честотомер!
Много приказки а никой не предложи на човека да му купи стоката. Сякаш е публикувал темата в грешен раздел. Успех в продажбите на всички.

Чет Авг 04, 2011 4:13 pm
Профил WWW
Аватар

Явно няма търсене на подобни стоки :D .

Чет Авг 04, 2011 4:25 pm
Профил

Колегите тук са способни за 40 лв, да си направят едно такова http://www.cappels.org/dproj/30MHzfmeter/30MhzFmtr.html
че и пари за бира ще им останат ;) точността ще е същата, като на "точния честомер".

Чет Авг 04, 2011 5:56 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

аз бих го купил, но точността при 1 Хз клони към 0, а при 32768 -> не се знае защото на страницата на продукта не е отбелязана грешката, а само резолюцията. Ако го отворя и видя вътре термо-стабилизиран генератор го взимам. Целта ми е проверя точността на осцилатор на часовник, но ако за еталон се използва просто друг кварц с дори по-голяма неточност - няма смисъл.

Вто Окт 04, 2011 1:30 pm
Профил WWW

Мнение Re: Продавам точен честотомер
Продаден

Пон Ное 14, 2011 4:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща