| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
магнитната бъркалка може и да е истински проста. Fittila вече спомена, че това е
стандартно лабораторно оборудване; има го мноого отдавна. Едно от решенията
е магнит, който се върти от електромоторче .... 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Юли 08, 2011 11:50 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Няма как да се направи магнитна бъркалка когато съдът е от магнитен материал.
Ако е от алуминий по става. Най добре ако вземеш глинено гърне
Друго неудобство е че топлината не действа добре на магнитите. Може да го направиш
и без магнити, асинхронно.
|
| Съб Юли 09, 2011 12:10 am |
|
 |
|
plameniv
|
И с алуминии не става, по просто казано метал ли е не става!
Пък и да ги слагаш във мляко, кой знае какви боклуци ще пуснат а и ще събират мазнотиите там. Дори и да са супер неутрални и чисти пак е излишно миене на прибори
Хората са си измислели млекУвартните от край време.
Дори и да не намери млекуварна става с едно по голяма тенджУра като на дъното се подложи нещо най добре дървено, налива се достстъчно вода слагаш другата тенджУра в тая и ей я млекУварната готова 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Юли 09, 2011 2:58 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами то не е важна скоростта на пастьоризация, а температурата. Ако не се лъжа температурата беше 91 градуса. Ако искаш да си играеш, по-добре си направи един домашен пастьоризатор  А водната баня е начин температурата да се редуцира до максимум 100 градуса.
|
| Съб Юли 09, 2011 8:40 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
С млековарката (водната баня) е ясно- ограничавам температурата до 100 градуса. Малко ми е чудно дали двойното дъно на тенджера обаче ще ми позволи пак да го варя на макс. мощност на котлона (т.е. бързо)
А иначе за жената- нито е по-евтино, нито е по-лесно... Така разправят женени вече приятели.
Последно време обаче много ме натискат и аз да се оженя. Започвам да се замислям дали са ми истински приятели 
_________________ Хайде де!
|
| Пон Юли 11, 2011 4:43 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не става ли с най-обикновено микровълчене бе? Ние си печем чая така - 6 минути за 600 мл
вода и е почти кипнала (т.е. няма смисъл да се грее повече, тук е бая под 90C, по-високо
е от София, там май беше 91C по спомен от някакъв урок от 4-ти клас (преди 45 години)  ).
Преди години и Блякото си го печах така, направо в чашата - с какаото и захарта не помня
какво правех, май ги печах заедно все пак. Предимството е, че няма гадни каймаци дето
инак се точат при нормално варене и трябва да се цедят. Ама не пия такива работи от 10+ години
де, та не помня много добре какви съм ги пекъл.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юли 12, 2011 12:54 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
С микровълновата ще стане още по-бавно. Тя е макс. 800 Вт, а котлона ни е около 2 кВт...
Иначе и аз съм си го мислил. Даже си мислих и за проточен пастьоризатор.
Идеята на Cekins за терморегулатора също не е лоша. Хем няма да отнеме и много време.
|
| Вто Юли 12, 2011 9:29 am |
|
 |
|
DD
Ранг: Минаващ
|
Може да закрепиш един миксер отгоре на тенджерата, на-по бавна скорост.
|
| Вто Юли 12, 2011 10:49 am |
|
 |
|
plameniv
|
Кой те излъга че става бавно.
Всяка съб и неделя си пека в нея мляко за кафето, 1.4мин при 180г мляко в чаша и 1.3кВт микровълнова кипва без да прелива.
Въпроса е да нацелиш момента на кипването, че ако кипне олива всичко
Ама терморегулаторa не знам как ще го натикаш в микровълновата 
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Вто Юли 12, 2011 1:03 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е то и без жертви не може, случвало се е и пак ще се случва  .
Ама рядко де. Най-вече когато 220-те волта много почнат да шетат между 190 и 240 (имахме такъв
период преди години) и времето за печене е доста неизвестно.... Тогава мислех да овися един
волтметър до печката по едно време - ама си остана неосъществена "безумна идеа", тоците сега
са по-нормални.
1.3 киловата е яко нещо обаче, с него може и да е съпоставимо с 2-та киловата котлон дето Дан
го ползва. Повечето печки са 700-800 вата обаче; тук имахме една 1 киловат ама гръмна, сега
е малка (17литра) 700 вата. От това, че е малка и чашата е по-близо до излъчварката
има файда обаче, май става не по-бавно отколкото ставаше в голямата (ама сравнението
е трудно, баш по нейно време бяха вариациите в мрежата).
|
| Вто Юли 12, 2011 2:10 pm |
|
 |
|
dan
|
Ами ако не се лъжа микровълновите печки работят с висши моди. И всъщност времето за нагряване зависи не точно от мощността, а от обемната плътност на мощността. Т.е. по-мощна лампа, излъчваща в по-голям обем би трябвало да стопли чашата с вода толкова бързо, колкото и по-маломощна лампа, но в по-малък обем. Това при еднакво отношение мощност/обем, разбира се.
|
| Вто Юли 12, 2011 2:42 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не ги знам много как работят (не съм RF-тиква) но не се губеше много от мощността,
нищо не усещах да нагрява (а 10% загуби от 1 киловат ще се усетят лесно).
Та печката на Пламен ако бъде кандърдисана да си блъвне всичките 1.3 киловата
в твоите 4 литра бляко (подходящ по форма стъклен съд) едва ли ще е по-бавно
от сегашния ти вариант (2 киловата ама загубите са бая, само докато загрее плочата
и т.н.).
Но най-практичното за сегашната ти ситуация вече ти го предложиха, миксера на
ниска скорост закачен някак и готово. Е като цамбурне в тенджерата и стане свинщината
ще си имаш работа ама то такива неща стават при всякакви технологии 
|
| Вто Юли 12, 2011 3:04 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 |  |  |  | tgi написа: Не ги знам много как работят (не съм RF-тиква) но не се губеше много от мощността, нищо не усещах да нагрява (а 10% загуби от 1 киловат ще се усетят лесно). Та печката на Пламен ако бъде кандърдисана да си блъвне всичките 1.3 киловата в твоите 4 литра бляко (подходящ по форма стъклен съд) едва ли ще е по-бавно от сегашния ти вариант (2 киловата ама загубите са бая, само докато загрее плочата и т.н.). Но най-практичното за сегашната ти ситуация вече ти го предложиха, миксера на ниска скорост закачен някак и готово. Е като цамбурне в тенджерата и стане свинщината ще си имаш работа ама то такива неща стават при всякакви технологии  |  |  |  |  |
Аз имах и 700 ватова ама я подарих, понеже едни тикви в ебай наместо хлебопекарна ми пратили микровълнова, 5 пъти гледах поръчката не видях да съм я объркал на всичкото отгоре хлебопекарката беше с 70 кинта по евтина ама карай тъкмо ми пасна на мебелите
Та да се върна на 700ватовата, там същото упражнение ставаше за 2 мин, разликата беше 15 сек макар че новата е почти 2 пъти по яка
http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven
|
| Вто Юли 12, 2011 5:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа, микровълнова с повече от 1000Вт изход нема. Скоро видях една двойна, де...
И аз съм за миксерчето: к'во да е двигателче върти ос с някоя шайбичка по нея - като бъркалките за фрапе ама по-нискооборотно.
Но доколкото си спомням: пастъоризация на млякото означава 10 минути при почти 100 градуса а това без водна баня не става!
Едит: Ааа, сетих се и за вентилаторче дето духа пяната...
Последна промяна bongo_x2 на Вто Юли 12, 2011 10:36 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юли 12, 2011 10:21 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Всъщност по-лесно се регулира температурата на парен пастьоризатор, но това е една малко по-промишлена история 
|
| Вто Юли 12, 2011 10:28 pm |
|
|