Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Бърз веригопроверител 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Бърз веригопроверител
Отдавна съм намислил едно веригопроверителче за колегите, днес се сетих да го пусна на Тината и тя ми писа шестица с плюс.
Реших да ви пусна схемичката защото е върхът на аналоговщината, лепи се за минути и може да спести доста ядове. Това всъщност е вариант "алфа", аз няма да го ползвам, но за вас май ще е най-подходящия.
И не почвайте дискусията "Нали си имаме мултицети!" защото това е по-дребно, по-удобно за работа а при наличието на вода и по-точно защото батерийният ефект сбръчква мултицета.
Между другото става и за проверка на диоди (не и на базови преходи), кондензатори, за дистанционно откриване на фазата или ВЧ излъчвания и др.

Схемата (атач 1): нарочно не съм изчистил от нея разните амперметри за да не си я видя при братята кирайци. Замерваното съпротивление е R3 - 10 Ома в случая илюстриращо границата между добър и лош контакт - вж. атач 2.

Захранването: V1 е 3В литиева за фотоапарат (става и с две алкални AAA), за съжаление разреждането и под 2,8В не е препоръчително но лесно се открива чрез даване накъсо на сондите. V2 е 12В алкална за дистанционно на кола, разреждането и не е критично.

LED-овете: ярко светещи червени, на схемата съм шляпнал първите изровени в Тината. LED1 индицира утечка и загасва при късо, LED3 пали при съпротивление от десетина килоома надолу а LED2 пали от десетки ома надолу, следи се и загасването на LED1. Комбинацията от SP1, LED4 и R5 са емулация на пиезо-зумерчето което имам (иска малко над 2В за да се разписка) но може да се замени със жълт или зелен светодиод. Това е индикацията за истинско късо.

Транзисторите и диода са достатъчно популярни и с повторяеми параметри. Да се сложат максимално близки.

R1,R2 и R4 ги шляпнах по памет от изчисленията ми и се оказаха подходящи. R6 се слага по желание да ограничи чувствителността към смущения и към утечката до около 1МОм.

Лицензът ми е: само за домашно ползване :)

Прикачени файлове:
R Meter-1-2.JPG
R Meter-1-2.JPG [ 173.48 KiB | Прегледано 2579 пъти ]
R Meter-1.JPG
R Meter-1.JPG [ 44.44 KiB | Прегледано 2578 пъти ]
Нед Юли 10, 2011 5:49 pm
Профил

Мнение 
Има и по-яки пробници. В един от броевете на списание "Радио, телевизия, електроника" имаше схема на пробник от един хипер ярък червен светодиод, 9 волтова батерийка и резистор. Имаше 1001 функции пробника и се прави по-бързо и евтино.

Нед Юли 10, 2011 8:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ike написа:
Има и по-яки пробници. В един от броевете на списание "Радио, телевизия, електроника" имаше схема на пробник от един хипер ярък червен светодиод, 9 волтова батерийка и резистор. Имаше 1001 функции пробника и се прави по-бързо и евтино.

А разлика между 1, 10 и 100 Ома прави ли? Иначе и в моя има такъв на 15В: R1, LED3 :)
А както казах това е само алфа вариант, след леки промени ще може да бърка и в контакта без да гръмне защото си познавам хората...

Нед Юли 10, 2011 9:29 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Re: Бърз веригопроверител
Не разбрах само каква е връзката между амперметрите и братята кирайци?

Пон Юли 11, 2011 11:11 am
Профил

Мнение Re: Бърз веригопроверител
Супер бесмислена дивотия.
При положение че има мултицет със пищялка за 5лв за какв2о ти е тази дивотия, дори не си заслужава мисленето върху тези 5лв че да си го и правиш или да го купуваш :?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Юли 11, 2011 12:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo_x2 написа:
А разлика между 1, 10 и 100 Ома прави ли? Иначе и в моя има такъв на 15В: R1, LED3 :)
А както казах това е само алфа вариант, след леки промени ще може да бърка и в контакта без да гръмне защото си познавам хората...

Тоя пробник няма ли да е неудобен за носене с толкова волт и амперметри? :D

Пон Юли 11, 2011 12:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ааа, мислех ви за по-интелигентни :)
Но все пак за който не разбрал: това е уред продиктуван от практиката и целта ми съвсем не е да правя нещо за електрончици, просто алфа варианта се получи удобен и за такива.
Ся: утечката се мери при високи напрежения ама в случая са само 15 волта а ниските омове се мерят с големи токове ама в случая са около 30-40мА и цялата история е без нито един ПИК.
Мии налепете си схемичката, поиграйте си с нея, пък ампемерметрите да ги ръгат кирайците ако им изнася :)

Едит: забравих да кажа, че зумерчето правещо "биииип" при истинско късо си е съвсем стандартно кирайско купено от магазинче в БГ. Тук съм си го купувал вградено в подобни пробници само с един полевак вътре.

Вто Юли 12, 2011 12:00 am
Профил
Аватар

Мнение Още по-бърз :)
Време така и не ми остана но нуждата от такава измишльотина нарастна затова вчера нашляпах най-простото на въздушен монтаж: транзистор, бъзер, два силносветещи светодиода, два резистора и 3В батерийка за фотоапарат, т.е. нищо излишно - PROBNIK-10.JPG
Целта е да се лови "утечка", "нагревател" и "късо съединение".
Прикачени файлове:
PROBNIK-10.JPG
PROBNIK-10.JPG [ 34.98 KiB | Прегледано 2550 пъти ]

Ключът е в разликата на напрежението на запалване на светодиодите. Мислех за двойка червен-жълт но червен нямах и минах на оранжев (или жълт) и зелен. За моя изненада съвременните зелени искат около 2,5В а не 2,2В, но в комбинация с това, че зеленият бе с порядък по-силен от оранжевия на мен ми пасна идеално. Оформление: стандартни прозрачни 5мм светодиоди но за по-широк ъгъл на наблюдение ги минах на шмиргела почти до кристала.
Бързата проба надмина очакванията ми: при докосване с ръце светва зеленият, с мокри ръце/език просвирва и пищялката, когато Rx се доближи до "нагревателски" стойности започва да свети и оранжевия а под 10 Ома зеленият изгасва напълно. Смених батерията с поизтощена компютърска CR2032 и пак работеше.
Награбих един прясно сменен пукнат нагревател за бойлер и се появи очакваният кусур: поради ниското напрежение ръждата спира токовете при слаб натиск.

Вдигнах захранването с миниатюрна 12В батерийка но после се спрях на по-огромната 9 волтова заради куплунзите: джаджата ще бъде подхвърляна из инструментите а ако не сработи когато си на зор... Това леко промени схемата: още два диода и увеличаване на стойността на резисторите (за базовия ме домързя) - PROBNIK-20.JPG . Синият LED го добавих главно да намали силата на пищене, но и работа върши.
Прикачени файлове:
PROBNIK-20.JPG
PROBNIK-20.JPG [ 39.31 KiB | Прегледано 2550 пъти ]

Левият 1N4007 предотвратява утечката/пробива в светодиодите а десният просто го компенсира. :idea: : ако се сложи друг десен прагът на загасване на зеления светодиод се променя.
Пробникът става и за откриване на фаза през изолацията на кабела.
Вторият вариант развързва ръцете за мерене с произволно високо напрежение но засега не ми е затрябвало, то ще е PROBNIK-30 и т.н.

P.S.: Схемичките са от днешното проиграване с TINA-та. Резултатът е идентичен с изключение на по-трудното различаване на "късо съединение" ама това е заради приликата на светодиодите: зеленият не е от по-силносветеща серия. Оранжевият правоъгълник е емулация на пищялката която иначе е за 12 волта...

Съб Сеп 24, 2011 4:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]