|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:56 am
мултифункционален бутон + PWM
| Автор |
Съобщение |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Ехейй човече спри се ... я прочети какво значи PWM или ШИМ по нашенски .
С две приказки според честотата на "мигане" на всеки диод си определяш разделителна способност да речем 100us или колкото ти е там настроено прекъсването на таймера.
имаш 3 променливи R G B които се изменят от 0 до 255 ..
правиш си функция в която
1. сетваш променливите
2.Вдигаш краката в 1 ца.
и в прекъсването на таймера намаляш R G B с 1 и проверяваш кога ще станат 0 сетвайки съответния крак в 0.
това е за един период на PWM-a .
другото е 3 цикъла да организираш логиката .
Малко образно се изразих ама надявам се да разбереш горе долу смисъла
|
| Сря Юни 29, 2011 5:03 pm |
|
 |
|
pachuka
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Юни 21, 2011 9:51 pm Мнения: 46 Местоположение: Bulgaria
|
е да де , в предния пост точно точно това се опитвах да кажа , че ми е проблем сетването на променливата както се изрази.
|
| Сря Юни 29, 2011 5:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе ти май не можеш да разбереш идеята на ШИМ-а, там честоата е постоянна, не се мени, мени се коефициента на зпълване, демек ако имаш честота 1 khz, периода ти е 1 мс. коефициент на запълване 50% е когато платото на импулса ти е 0.5 мс. Менейки продължителността на импулса се мени коефициента на запълване, респективно мощността която се излъчва от светодиода.
Да го направиш е сранвително лесно, принципно е по добре да е хардуерно, но няма проблем и да е софтуерно.
Нагласяш си таймер 1 да цъка да речем на 256 khz, т.е. и си слагаш и прекъсване. В прекъсването попрепълване вдигаш пина който искаш да управляваш в 1-ца, а в прогрматаа си полираш таймер 1 като го сравняваш с коефициента които искаш, когато стойостта на таймер 1 стане по голяма от стойноста на запълване сваляш изхода в 0. Това е всичко.
Тов ае най простото обеснение. Като искаш да мениш интензитета, мениш променливата с която сравняваш таймер 1. В твоя случай имаш 3 изхода, за трите светодиода. Значи пускаш си таймер 2 или пък ако искаш може и същия таймер 1 да позлваш, и на всяко препълване си мениш тази променлива, инкрементваш я с 1. Като я превъртиш от 0 до -255 просто почваш да управялваш другият изход.
Това е най-елемнтарно описано, писал съм таймер 1-2, зависи от това с какъв процесор си може и да нямаш таймер 1 ил 2, но идеята е тази.
p.s. сега гледам някаква 12F1501, виждам че има 4 10 битови PWM модула, което ти решава перфектно всички проблеми.
|
| Сря Юни 29, 2011 8:36 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Айде и сега някой да пусне и малко код как стават нещата с PWM-ите
Тази част на чаршавите на м-чип винаги ми се е струвала мноо мътна. И май не само на мене. Ама като го направиш един път и после се свиква.
|
| Чет Юни 30, 2011 12:26 am |
|
 |
|
ToHu
|
Нямам време за код, иначе бих пуснал, сигурно някъде имам по някой проект, ама да го намеря на асм ще е сложно, кой знае в кой архив е, от доста време основно на С карам.
Иначе с пускането няма грижи, много лесно става, е не е гъвкаво като при силабса, но се пуска по лесно ако ти е за пръви път. .. а за тоя проц дето го дадох по горе за съжаление не е в продукция още, но има други 12-ки с един pwm който също е напълно достатъчен.
|
| Чет Юни 30, 2011 2:03 am |
|
 |
|
pachuka
|
нещо ми е пламнала главата и бавно схващам. @Cekins да наистина и код ще е добре но и така става.
да видим да ли съм разбрал имам имаме един импуслс 255 в който ако изхода светне само 1 път а останали 254 е изгаснал свето диода вързам към пина ще свети едва едва.
тогава колко максимално голям може да е ози импулс зада не се забелзва трептене на диода.
 ако пак говоря глупости моля да ме извиниете и ще чакам някой да се смили и да го покаже в код 
|
| Чет Юни 30, 2011 2:23 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами горе долу си разбрал, само че ти не подаваш числото 255 към пина, към пина не се подава число, той има само стойност :
movfw 0x10
subwf 0x01,0
btfss status,c
bcf 0x06.1
NOP
Те това е .. не съм писал на асемблер от доста време тъй че .... надявам се да не съм те излъгал много, май още помня на пикльо командите. Та на адрес 0х10 ти е променливата която определя коефициента на запълване, нея ще я мениш за да се мени яркостта. 0х01 по спомен е таймер, 06.1 ти е порт В.1 .. пак по спомен. Та това нещо ти стои в loop в основната програма, и това само по себе си е достатъчно за реализиране на ШИМ-а. Когато променливата ти е по голяма от таймера кери бита ти е 1-ца, съответно bcf се скипва и отива на NOP, когато стане по малък кери бита ти е 0 и минаваш през нулиране на изхода, единствено в прекъсване от препълване трбвва да си сложиш сетването на бита, но то може да става и пак там в loop-а.
Така това ти е ШИМ-а, честотата му зависи от честоата с която клокваш таймера, ако го клокваш с 100 khz честотата на ШИМ-а ще ти е 390 Hz, това е достатъчно за да е незабелижимо. Дали ШИМ-а ще е 1% или 100% няма особенна разлика.
|
| Чет Юни 30, 2011 5:41 am |
|
 |
|
Cekins
|
Преди два три месеца правих една играчка с една бягаща светлина - беше с 18F2431 - Та той си има всичко необходимо - даже PWM-ите ги подавах като ОЕ на 3 595-ци. От там на сетне само въображение.
Иначе с 12-ка 3 софтуерни ШИМ-а си е само за светодиоди - за друго няма стане
ето малко нагледно ... http://www.arduino.cc/en/Tutorial/PWM
|
| Чет Юни 30, 2011 9:07 am |
|
 |
|
relsys
|
Я като заговорихте за PWM кажете, има ли MCU от което да изкарам 2 PWM изхода, но да мога да им задавам дефазиране. По принцип ми трябва 180 deg., ама няма да е зле ако може да се регулира. Предпочитам Microchip, да има и CAN Bus.
|
| Чет Юни 30, 2011 9:55 am |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Айде прежалих една цигара да надраскам нещо примерно .. това е само с един таймер ()таймер2) с твоя пик на 8Мхз и 16us стъпка на PWM с честота 245Hz.
Можеше и по кратко да надраскам нещата но така мисля е по разбираемо .
 |  |  |  | Код: #include ".\rgb_pwm.h" #byte portb=0x06 #bit pinR=portb.4 #bit pinG=portb.5 #bit pinB=portb.6
typedef struct{ int R; int G; int B; int Rmax; int Gmax; int Bmax; int end; }_RGB;
_RGB rgb;
#INT_TIMER2 void isr_timer2(void) { if(rgb.R>0) rgb.R--; if(rgb.G>0) rgb.G--; if(rgb.B>0) rgb.B--; rgb.end++; if(rgb.end==255) { pinR=pinG=pinB=0; rgb.R=rgb.Rmax; rgb.G=rgb.Gmax; rgb.B=rgb.Bmax; pinR=pinG=pinB=1; }else { if(rgb.R==0)pinR=0; if(rgb.G==0)pinG=0; if(rgb.B==0)pinB=0; } }
void setcolor(int R,int G,int B) { disable_interrupts(int_timer2); pinR=pinG=pinB=0; rgb.R=rgb.Rmax=R; rgb.G=rgb.Gmax=G; rgb.B=rgb.Bmax=B; rgb.end=0; pinR=pinG=pinB=1; enable_interrupts(int_timer2); }
void efekt(int delay) { int _r,_g,_b; _r=_g=_b=255; for(_r=255;_r>=1;_r--) { setcolor(_r,_g,_b); delay_ms(delay); } for(_b=255;_b>=1;_b--) { setcolor(_r,_g,_b); delay_ms(delay); } for(_r=1;_r>=255;_r++) { setcolor(_r,_g,_b); delay_ms(delay); } for(_g=255;_g>=1;_g--) { setcolor(_r,_g,_b); delay_ms(delay); } for(_b=1;_b>=255;_b++) { setcolor(_r,_g,_b); delay_ms(delay); } for(_g=1;_g>=255;_g++) { setcolor(_r,_g,_b); delay_ms(delay); }
}
void main() {
setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1); setup_timer_1(T1_DISABLED); setup_timer_2(T2_DIV_BY_16,1,1);//16 us interrupt 255*0.000016=0.00408 =245Hz 8MHZ clock setup_comparator(NC_NC_NC_NC); setup_vref(FALSE); // enable_interrupts(INT_TIMER2); enable_interrupts(GLOBAL);
// TODO: USER CODE!! set_tris_b(0); rgb.R=rgb.G=rgb.B=0; rgb.end=255; pinR=pinG=pinB=0; setcolor(150,100,254); for(;;) { efekt(1); } }
|  |  |  |  |
|
| Чет Юни 30, 2011 1:14 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Relsys , какво ще рече да са дефазирани? Периода на единия да започва от средата на другия или резултата от двата PWM-а да е дефазиран?
|
| Чет Юни 30, 2011 6:45 pm |
|
 |
|
pachuka
|
valioman като го писа сега неможе ли да го натъкмиш за моя код  бъзикам се!
мерси много ама май ще имам нужда и от малко субтитри по кода. Понеже работя под MPLAb и след като го вмъкнах само за единия пин несе получи нищо. във общи линии функцията сетколор ме притеснява не се ли увеличава в нея една променлива която после намаляваме във прекъсването.
или проблеми е че мойто прекъсване е 256us а пика работа на 4Мхз
|
| Чет Юни 30, 2011 7:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе той го е написал ам ана С, аз верно МПЛАБ не съм ползвал от 7-8 години, ама последно вътре нямаше стандартно С.
А за процесора с дефазирнаи PWM ... абе мисля че на силабс имаха таква опция но не съм 100% сигурен, виж на ренесас поне по смонем имат тази възможност.
|
| Чет Юни 30, 2011 8:15 pm |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Ето един код, дето го правих преди време.
#include <16F88.h>
#fuses HS,NOWDT,NOPROTECT
#use delay(clock=8000000)
#bit led1=0x06.0 //PORTB.0
int x,y;
#int_TIMER0
void clock_isr()
{
disable_interrupts(INT_TIMER0);
if(y>x) led1=0;
if(y++>200) // нормално да е 255, но забелязах, че от 200 до 255 почти не се изменя яркостта
{
y=0;
if(x>0) led1=1;
};
set_timer0(200); // тук задаваш, колко често да влиза в прекъсването
enable_interrupts(INT_TIMER0);
}
void main()
{
setup_oscillator( OSC_8MHZ );
setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1);
enable_interrupts(INT_TIMER0);
enable_interrupts(GLOBAL);
set_tris_b(0x00);
y=0;
while(true)
{
x=0; // тук си регuлираш времето за светене: 0-угаснал, 200-яркост на макс.
};
}
Малко го поокастрих, за да го разбереш по-добре, защото оригинално беше за 8 софтуерни ШИМ-а (дано не съм допуснал грешка при кастренето  )
Писано е на CCS. Естествено, трябва да си го нагодиш за твоя контролер, фюзове, осцилатор и т.н.
P.S. Учи се от valioman, на мен доста ми е помагал, когато започнах с микроконтролерите (за което му благодаря!)
|
| Чет Юни 30, 2011 8:34 pm |
|
 |
|
relsys
|
Да, това ще рече, ако е 180 deg да започва от средата на първия.
|
| Чет Юни 30, 2011 10:31 pm |
|
|