|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 6:11 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да така е, защото "No child left behind" първо направи така, че целите класове се влачат заедно, защото няма такъв филм някой да не може да мине в следващия клас, съответно почнаха да спъват кадърните. Та затова са разделили класовете на нива. Сина ми имаха 2 такива нива в тяхното училищем и тези, които са по-добри отиваха в адвансед нивото, а другите си стоят в обикновеното. Сега от тая година ще е в гимназията и там вече има 4 нива (т.е. различни класа за всеки предмет). На мен лично тая система много ми харесва и за пръв път чувам, че имало недоволни и щели да я корегират. Обикновено понеже нали тук има икономическа сегрегация и съответно училищата на по-богатите квартали са по-добри (тук детето не може да ходи в друг квартал на училише, а само там, където родителите му плащат данъците на къщата, от които около 65-70% отиват за издръжка на местното училище) та обикновено тези от бедните квартали вдигат патардия, че не било честно тези от богатите училища да харчат повече пари за ученик. Например при средно около 6500$ на година на ученик за средно образование в нашата гимназия харчат около 17000$ на ученик и най-редовно има протести пред нея от други квартали, които искат да се направи така, че и техните деца да могат да идват да учат в нея. Ама като им кажат ОК, ама дайте пари и викат - ми нямаме  . Т.е. правят се на луди за това, че тия пари си ги вадим ние от джоба и затова е логично нашите деца да ги ползват, а не техните. Данъците на къщите около нас се движат в диапазона от 6000 до към 25-30000$ на година в зависимост колко скъпа ти е къщата. Това е и причината около добрите училища къшите да са по-скъпи, което пък води до повече пари за училището, от което пък то би трябвало да става още по-добро. Та за мен системата е почти идеална и не виждам какво могат да и променят. Единствената промяна може да е примерно да ограничат малко заплатите на учителите и да забранят профсъюзите в училищата, че последно време вече се уливат. Примерно средната заплата на учителите в нашия район е около 115к на година, а суперинтенданта (нещо като главен инспектор на района) за нашата гимназия взима около 415к на година - малко повече от президента на страната  . Преди хората са ставали учители, полицаи и пожарникари заради сигурността на работата и добрите пенсии, въпреки че заплатите са били малки. А сега пак си имат сигурността и бенефитите, само дето и заплатите им вече са доста по-големи от тези в частния сектор, т.е. от на хората от чийто данъци им ги плашат.
|
| Пет Юни 24, 2011 11:08 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Открит е въпроса , дали повече умни хора се раждат сред децата на богатите или сред децата на бедните. Според мен повече умни деца се раждат в средите на бедните, поради простата причина, че съотношението богати : бедни е ориентировъчно 1:10. Ако добрите университети са високо платени, ще бъдат достъпни само за богатите, както е например в САЩ, което не е добре... и няма после ко да се питаме що китайците са вече първа сила
За мен основното, средното и висшето ни образование трябва да са безплатни, но законите ни трябва да се напишат на чисто, без никакво портване и адаптиране от друга архитектура, ОС, процесор и езици, със задължително изискване ако по време на следването се получи Abort(), Exception(), DivideByZero(), или след завършването в рамките на 5г се изпълни аварийно Exit() към чужбина, то държавата ефективно да catch-ва такива ситуации и да задължава недъгавите процеси да възстановяват ресурсите на държавата. Без никакви от рода на вижте как е в чужбина, щото само с око да види не става, иска се ръка да пипне. Ако процеса е толкова качествен, не би трябвало да е проблем да възстанови ресурсите. Ако е тъпанар и иска да се окичи с титлата висшист ще си помисли доста, ако трябва да възстановява държавните средства.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Юни 25, 2011 12:05 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Е аз както го разбрах имало някаква система по точно по-бедни училища могат да получат повече пари стига да покажат по-добри резултати. За целта оценявали постигнатите резултати. Не съм задълбавал за подробности, от това което четох останах с впечатление че се прави независима оценка преди срока (или предишния) и края на срока. Ако се вдигне успеха, значи училището си върши работата и взема финансов бонус.
Та обясняваха, че на пръв поглед системата е справедлива, щото няма значение квартала, колко умни са децата и т.н. Ако училището вдига средния успех взема повече пари, отколкото му е там бюджета.
Проблемът обаче е, че всички даскали явно са се светнали как да си докарват по-голям бонус. Отделят минимално внимание на отличници и двойкаджии при които няма шанс да се смени оценката и се занимават само с средата, т.е. "балончето" дето може да изплува нагоре и да им докара бонус...
Естествено е гадно така, щото се спъват кадърните, освен ако те не се преместят в адвансед ниво както казваш... Не знам може това с нивата после да са го приели, т.е. след критиките щото така наистина се решава проблема с кадърните деца.
|
| Съб Юни 25, 2011 12:08 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
решението го е предложил Азимов в "Голото слънце" преди 55 години някъде  .
http://www.amazon.com/Naked-Sun-Isaac-A ... 0553293397
Контрааргументите му срещу решението са в основата на книгата ама са все от емоционален
характер  .
Основно в контекста на образованието е и достъпът до информация. Не че ще замести свестните
преподаватели по математика, физика, език и т.н. де, поне на първо време едва ли.
Май във Финландия образованието е светлинни години пред останалия свят, помня преди
години слушах някакъв очерк по BBC worldservice.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юни 25, 2011 12:44 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, училищата наистина имат рейтинг и взимат бонуси за него, но това е от държавното финансиране, което е доста малка част от финансирането на училището. Както казах вече по-голямата част е от локалните данъци. Иначе са правени опити и да се осигури скъпо образование на бедните, но без никакви реални и положителни резултати. Например съдия в Мизури (ако не се лъжа) постановява и децата от бедните квартали на един град да могат да ходят в училищата на богатите, за което града похарчва допълнително 2 млрд. долара без въпросните деца да си вдигнат нивото като резултат. В ЛА дават 500 млн. и построяват най-скъпата гимназия в света в един от най-бедните квартали и дроп рейта остава непроменен - 50%. Естествено, че образованието (резултатите от него) не е само пари, а по-скоро и възпитание в дома, обкръжение и т.н.
|
| Съб Юни 25, 2011 1:30 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
|
| Нед Юни 26, 2011 12:44 pm |
|
 |
|
Бай Ставри
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
ЧУДЕСНА КНИГА!!!!!!!!
| Нед Юни 26, 2011 1:08 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Новина #1 днес: дъщерята на шефа пребила работник
Аз пък рано-рано с парче маркуч нашарих гъза на 13 годишното пичлеме на шефа щото ни вдигна нервата. И после мноого трябваше да ми се моли за да опита сладолед от машината която оправих, не че не бе по-лесно да си го купи.
Това е да разберете разликата ...
|
| Сря Юли 13, 2011 10:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, това ако го казваш сериозно, а не се бъзикаш - на голям мъж си се направил да знаеш  . Интересно шефа ти какво би ти направил в замяна  .
|
| Сря Юли 13, 2011 11:28 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ще ми плати извънредни и вредни 
|
| Чет Юли 14, 2011 4:59 am |
|
 |
|
zaphod
|
толерастията димитре и тебе е нагазила 
|
| Чет Юли 14, 2011 7:46 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Викаш боя изгражда, не е като да разгражда  :
http://www.youtube.com/watch?v=gndtnBUinds
|
| Чет Юли 14, 2011 2:49 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Взимам си думите назад - шефът ми направи сериозна забележка:
Следващият път когато се ядосам на малкия да извикам и него а не да купонясвам сам
Ама то лайното е способно да извади от релси и майка Тереза на публично място. Спомням си как преди години колегите го бяха приковали с белезници на един пилон отвън, ключът беше окачен наблизо но поне час никой не пожела да го освободи 
|
| Чет Юли 14, 2011 9:49 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 База данни за дупките по пътищата
Кой казвa, че сме назадничава нация ? Искрено се възхищавам на идеята на министър Плевнелиев. Ще е добре да е нещо като Wiki....но ме съмнява, че ще се намери достатъчно мощен сървър, който да може да обслужва една такава база от данни... 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Юли 22, 2011 6:26 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Не, че никой не го е знаел... Но за да излезне в публичното пространство нещата наистина са загрубели жестоко... http://www.dnes.bg/politika/2011/08/21/ ... height=340Кофтито е, че утре никоя медия няма да го е публикувала... и всичко ще се потули набърже... МАМАТА... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Авг 22, 2011 12:29 am |
|
|