Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Не е вярно, че малко биха мръднали. Почти всеки би се преместил заради перспектива.

Не се местят защото я няма.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 24, 2011 2:41 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Дедо, цялата ирония е, че за пореден път ББ е прав в простотията си.

В момента висшето образование е на ниво - овчари - горе долу да могат да преброят овцете.

Така беше и като каза - "в БГ матриала е кофти". И в редица други изцепки пак е прав....

А вероятно е прав в простотията си, защото и той си е обикновен прост българин... Ганьо му кажи, то си е диагноза.

Пет Юни 24, 2011 2:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
цялата ирония е, че за пореден път ББ е прав в простотията си.

какво значи прав? То по тая логика и Ганьо е прав да не плаща данъци след като с тия данъци издържат скапано и ненужно образование.

То верно тая схема с 50 хил. държавни места (при условие че за една година се раждат около 70 хил. деца) не я измисли Бойко. Ама все пак той не е там за да се оправдава с предишните или с материала... Ако държавата иска да каже, че плаща за обучение по ненужни специалности ами ебахти държавата!

Пет Юни 24, 2011 3:10 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Ако държавата иска да каже, че плаща за обучение по ненужни специалности ами ебахти държавата!

Ами горе-долу така излиза. То и аз бих си платил пълната такса, за да получа нормално инженерно образование, но тук никой не го предлага.
Ако заговориш обаче за изцяло платено образование след 7 клас- оооо, не, ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА!!!! Ние сме нация от 95% тъпи комунисти. Даже нация не сме, и народ не сме. Просто комунисти.:evil:

Аз искам да плащам за истинско образование на децата ми, а не да плащам за привидно такова. (така или иначе се плаща, дали с данъци или с такси, все се плаща).

Пет Юни 24, 2011 3:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А недейте така - това ще доведе до положение при, което от не всяко говедо ще става вишист. А това е проблем за простия електорат. Който е особенно ценен за всяка една партия.

Въобще трагедията на БГ се състои в това, че която и да е партия, за да спечели избори има нужда от гласовете на циганите, на пенсионерите, на нискограмотните. И цялата политика на партиите е насочена към това да не счупят хатъра на тия групи. А те в БГ са критична маса - за когото гласуват той печели изборите. Сещайте се на някой пука ли му точно за вас, ако не сте в тези групи?

Пет Юни 24, 2011 3:37 pm
Профил ICQ

Мнение 
dan написа:
Ние сме нация от 95% тъпи комунисти. Даже нация не сме, и народ не сме. Просто комунисти.:evil:

Това изобщо не е вярно, не обиждай комунистите ;-)

Нека ти кажа как беше при комунизма. Тогава специалност "ИТ" (изчислителна техника, сегашному информационни технологии) се водеше "важна за народното стопанство". Толкова важна, че бяхме освободени от казарма и освен това почти всички освен стипендия получавахме и пари по договори за работа. Аз получавах от един изчислителен център сума над средната месечна заплата за страната, поне 2 минимални заплати от него време. Отделно пак вземах някаква стипендия от държавата....
При ония цени можех да си позволя да уча без да работя (въпреки че аз работих де) и без да ме издържа някой и без да се лишавам от нищо. И след завършване си знаех, че имам гарантирана работа и добре платена работа. Ех, не ме огря щото дойде демокрацията... но въпросът беше, че ако някой по него време кажеше че човек с такава диплома трябва да пасе овце щяха да му се изсмеят яко!

Но медалът си имаше и друга страна... специалността беше важна - важна, ама колко да е важна щом за Варна местата бяха само за 13 донаборника, а кандидатите бяхме над 2000. И естествено всички слагаха точно тая специалност на първо място, заради казармата... А след приемане всички учихме, особено донаборниците щото а си прекъснал и ти слагат шапката на гола глава ;-)
Комунистите знаеха как да мотивират хората ;-)

Но след демокрацията дойде просташкия комунизъм... и всеки простак сега може да получи диплома, без да се мъчи да кандидатства, без да се мучи да следва...
Рано или късно ще се върнем на стария комунизъм. В смисъл чрез данъци ще плащаме образованието само на един 5% от най-умните деца. При това ще им плащаме всички разноски, за да могат и бедните хлапета да учат.

Пет Юни 24, 2011 3:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Рано или късно ще се върнем на стария комунизъм. В смисъл чрез данъци ще плащаме образованието само на един 5% от най-умните деца. При това ще им плащаме всички разноски, за да могат и бедните хлапета да учат.

Надявай се :D .

Пет Юни 24, 2011 4:03 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Надявай се :D .

Ами кво да се надявам, то е ясно че ще стане ;-)

Аз се надявах да стане преди да се стигне до там, че българските дипломи да стават само за овчари... Ама като не го разберем по лесния начин, ще го разберем по трудния :D :D :D

Пет Юни 24, 2011 4:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Колко много тъпотия има по тоя свят, боже....

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 24, 2011 4:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ами кво да се надявам, то е ясно че ще стане

Ще стане ама тук, а и из Европа масово върлува полисито "No child left behind", т.е. трябва да изучим всички и на всяка цена. Та затова ти казах, че само можеш да си мечтаеш да изучиш само 5-я процента деца, които си заслужават :) . Иначе моето разбиране е, че не е задължително нито хората да имат къщи, нито образование, нито здравни застраховки - нека ги имат само тези, които могат да си ги позволят. До сега всички опити да направим така, че всеки да ги има тия 3 неща се провалят с гръм и трясък и пукане на балони. Деманда за фри мъни е безкраен - така е било от как свят светува, така и ще бъде :) .

Пет Юни 24, 2011 6:25 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Ще стане ама тук, а и из Европа масово върлува полисито "No child left behind", т.е. трябва да изучим всички и на всяка цена.

Това което говориш е за средно/основно образование и това е практика на целия свят изключая България. Основното образование изгражда някаква култура на поведение и съвсем нормално цивилизованите общества да се грижат да няма черни овци. Ние нямаме избор просто - тия чавета и други дето остава неграмотни след това стават проблем. Голяма част от тях става просяци, крадци и тем подобен "материал".
Висшето образование, обаче е друга бира. Това, че една група хора не получават висше не е проблем, напротив на обществото са нужни и прости бачкатори. То образованието не е пречка след това висшистите да пасат овце. Обаче висшето някой го плаща. Ако си го плащаш сам - ОК, учи колкото искаш. Но да с моите данъци да издържам някои и той след това да пасе овце вече е проблем.

Та така, повечето държави които познавам прилагат "No child left behind" до някаква степен, а от там нагоре или плащаш или доказваш, че заслужаваш. Разликите са предимно в това как се получава безплатно висше. В някои страни самите университети се грижат да откриват и привличат генийчетата, в други държавата дава стипендии. Но никъде няма фрее за всеки, аз поне не знам такава държава.

У нас е сбъркано, понеже държавата не може да измисли механизъм на кой университет колко да даде. И за да няма недоволни се пускат безумен брой места държавна поръчка. Демек кандидат студентите определят кой университет е по-добър и кой ще получи повече пари. Това е глупост естествено, защото университетите нямат стимул за качество, а за количество. От друга страна държавната поръчка разделена на толкова много калпаци си губи смисъла. Ако си беден трябва да си будала за да отидеш да учиш, а то идеята е не бедните будали, а бедните гении да учат.

Пет Юни 24, 2011 7:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами не е баш така - тук спонсорираме и висшето образование, само че вече не задължително, ами който иска. Има създадена една фирма Сали Мей (също като тези за къщите Фени Мей и Фреди Мак), която се грижи да раздава държавно гарантирани кредити на всеки, който иска да се пробва в колеж. В следствие на това (също както и при къщите) се наду такъв балон в образованието, че вече добрите частни университети са по 40-60к на година, а публичните щатски университети станаха по 15к на година. И стана така, че студенти със странните специалности "Религията и жените" се дипломират със заеми от по 100к, а докторите с по 500к, дето не могат посмъртно да ги платят. А само до преди 20-25 г. инженерно образование в нашия щатски университет е било по 1000$ на семестър (сега само учебниците са толкова) и всеки с 1 месец работа през лятото си е плащал цялата година в университета. Така че нещата трябва да бъдат оставени на естествения им ход. Държава освен да осигурява закони, спазването им, отбрана и печатане на валутата няма друга работа никъде из останалите сфери на живота. Даже в конституцията е записано, че за образованието и полицията трябва да се грижат отделните щати, а федералното правителство да се занимава само с парите и отбраната. В Европа до колкото знам пак всеки може да учи висше и то на символични цени за него, но само защото всички плащат яки данъци.

Пет Юни 24, 2011 9:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Димитре, признай и за здравеопазването пък ние само ще се хилим :)

Пет Юни 24, 2011 10:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво да призная за здравеопазването, а отделно не разбрах и защо трябва да се хилиш :? ?

Пет Юни 24, 2011 10:36 pm
Профил

Мнение 
Ами не знам ама аз следя проблемите на образованието вече доста години... още от времето как стачкувахме ;-)
Та макар и да не съм бил там доста съм чел за щатите и то защото според мен имате уникална система. По принцип навсякъде по света образователните системи са много консервативни, но не и вашата. Добрата страна е, че там нещата се случват, докато ние тук само си говорим за реформи. Лошата е, че като почнете някаква реформа направо се уливате ;-)
Това за "No child left behind" дойде от вас между другото някъде пред 6-7 години, споням си в Ню Йорк вдигнаха много шум. После видяхте че отидохте много у ляво и тръгна някаква реформа за ефективност. При нея училищата бяха стимулирани срещу резултати. Не помня как точно й викахте на реформата, ама училищата въведоха някаква система с "мехурчета". Демек разделяха децата на групи - най-умните и най тъпите ги заебаваха щото едните и без друго са достатъчно умни и сами си изкарва шестиците, а другите ги приемаха за толкова тъпи, че не си струва да си губят времето с тях. Та така даскалите се концентрираха около тия деца, на които можеха да вдигнат оценките.
Сега и тая система не ви харесва и пак се вдига голям шум, сигурен съм че ще я смените...

Иначе тук в Европа единствената промяна е, че се нароиха много евтини университети. И в много страни държавата субсидира тъй че си прав, че може срещу символични цени може да се вземе диплома. Обаче не се лъжи... дипломата също е символична ;-) Поне за Англия мога да кажа че в старите престижни университети нищо не се е променило последните 100г и сигурно още 100 няма да се промени. Разбира се, не всички нови университети са скапани. Но си мисля, че тия които го докарат на престиж ще вдигнат цените рано или късно...

Както и да е, аз чуждите университети много-много не ме интересуват. Боли ме за нашите... миналата година проверявах програмата на моята специалност и се хванах за главата. Не са я пипнали вече 20-25 години, а ние навремето си мислехме че е остаряла :evil: Единствените промени бяха че са вкарали за изучаване разни приложения на М$. Ебахти компютърни специалисти ли обучават или секретарки ?!

Пет Юни 24, 2011 10:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 1080  Следваща