Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Някой дали случайно е правил така... ? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Някой дали случайно е правил така... ?
Значи ще запращам към фабриката една платка с бая седемсегментни LED индикатори на нея. Реших да си спестя голям брой транзистори за сметка на по-сложен софтуер. Затова реших да храня общите аноди директно от микрото. Естествено поради тая причина ще се наложи да светвам само по един сегмент в определен момент вместо всичките накуп. Общо ми се събират 208 сегмента да обхождам. Което няма да е проблем за една асемблерска функцийка дето да се търкаля на около 9-10kHz. Обаче се чудя при положение че всеки сегмент ще свети само през 1/208 от времето дали изобщо ще ми мине номера. Та си мислех някой ако случайно е правил така да сподели впечатления та ако се наложи да преправям преди да съм пратил файловете.

Пет Юни 10, 2011 1:47 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Чак такова чудо не съм правил, но си мисля, че няма да ти се получи.

1/208 е много малко време за светене. Съвсем грубо (зависимостта не е линейна, но все пак) ако интензитета на светене е добър при 10мА DC (статично), то ако го управляваш динамично с 1/4 от времето - то тока при динамичното опресняване трябва да е 2 до 4 пъти по-голям от статичния или 20-40мА. А ти казваш, че точно тока ти е проблем ...

Преработвай схемата докъто е време :-)

Пет Юни 10, 2011 2:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нещо си доста скаран с електрониката.

Сметката на грубо е проста. През времето което светят трябва да им пуснеш 208 пъти по голям от работния им ток. Тоест ако искаш да им пуснеш 5 милиампера импулсния ток ще да е 1040 mA,което при повечето индикатори означава че няма да стане. И второ сметката е много груба. При този вариант ефективността на излъчване не е като при постоянен ток 5mA. При токове близки до максимано допустимия по документация съм забелязвал сериозно влошаване на ефективността. Отделно колкото е по близо импулсния ток до граничния живота на индикатора прогресивно намалява. Отделно при по големи токове трябва да се стабилизира тока щото светодиодите при различна температура имат доста различно напрежение в права посока и само с резистор не става работата ;)

Пет Юни 10, 2011 2:11 pm
Профил

Мнение 
Нещо повече - до колкото схванах 1/208 ти е единично сканиране. За да не виждаш трепкане трябва да опресняваш дисплея минимум 30 до 50 пъти в секунда. И като разделим тези 1/208 още на 50 - какво става ?

Пет Юни 10, 2011 2:15 pm
Профил

Мнение 
Никола... Какви са тия селяшки обноски??? Аз задавам културен въпрос за нещо дето се чудя и веднага обида в първото изречение. Познаваш ли ме изобщо та да се изказваш така? Или е някакъв комплекс? Това по мои спомени не ти е за първи път нито пък само с мен. Трябва да почнеш да излизаш и по малко навън и да се срещаш с хора. Повярвай ми много благотворно ще ти се отрази на психиката и начинът на общуване с другите. А ако не си "излизащ тип", поне чети. Има го описано и в книги. :)

Пет Юни 10, 2011 2:51 pm
Профил

Мнение 
emilvtc написа:
Нещо повече - до колкото схванах 1/208 ти е единично сканиране. За да не виждаш трепкане трябва да опресняваш дисплея минимум 30 до 50 пъти в секунда. И като разделим тези 1/208 още на 50 - какво става ?

По принцип моята сметка беше (за по-грубо): 200*50=10000 пъти сканиране. Тоест в една секунда всеки сегмент да светне 50 пъти. Не би трябвало да има мигане обаче ме съмнява каква ще е яркостта и че няма да се вижда добре. Че ще свети ще свети ама за толкова кратко че все едно му правя ШИМ 0.5%. В действителност обаче тъй като тия ледове светват ефективно при 1.8ма а контрола ми е на 20ма ток (не е през резистор за спокойствието на никола от стара загора :D) действителност ще се получи (пак грубо) 20/1.8*0.5=5.55. при HER индикаторите дето ги имам би трябвало да свети с видима мощност.
Абе просто се чудех дали някой си е играл по тоя начин...

Пет Юни 10, 2011 3:00 pm
Профил

Мнение 
kiiid,

Като пропуснеш първото изречение на Никола, в останалите той ти е дал отговор на въпроса ти. Не ми изглежда добра идея този ШИМ 0.5% и мисля, че няма да светят добре ...
Вземи един ЛЕД доид и го светни с един процесор с шим о.5 и честота на опресняване като твоята. Така ще придобиеш реална представа как ще ти свети индикацията :-)

Пет Юни 10, 2011 3:41 pm
Профил

Мнение 
Мда... Няма да рискувам и ще си карам по изпитаните начини. Надявах се че някой може да е пробвал и да каже как е понеже така или иначе ми беше съмнително. То иначе нямаше и темата да я има :)
Поне някой да се беше сетил да набута купчина p-fet в чип щеше да е супер...
Мерси

Пет Юни 10, 2011 3:51 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Колко броя 7-сегментни имаш , точките използват ли се?

Пет Юни 10, 2011 3:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kiiid написа:
Никола... Какви са тия селяшки обноски???

1.E вярно е че етикета забранява на човек да е искрен ама нали съм селяк не ми пука.
2.Май не ти се отразява добре чужбината ;) Аз пък бих ти препоръчал да се прибереш тук че да слезеш малко на земята ;)

И въпреки подробните обяснения все още имаш съмнения че може да е възможно да стане по ттвоя начин. Връщаме се на първото изречение в първия ми пост или в точка 2 ;)

Последна промяна Nikola Kirov на Пет Юни 10, 2011 5:38 pm, променена общо 1 път

Пет Юни 10, 2011 5:33 pm
Профил

Мнение 
Ами те хората ти отговориха, няма как да стане, освен всичко друго не знам какъв проц ще позлваш, но може и да не е възможно да черпиш от всичките му опинове по 20 мА и той да остане с нормална температура.
Отделно много зависи къде ще са тия дисплеи, ако стоят на тъмно в някоя стая, и успеш д аим докараш 0.6-0.7 мА може и да се виждат леко светещи, но това пак няма как да стане при шима който ти се получава и тока който можеш да осигуриш.

п.с. киров е от ония хардуеристи дето са си пачнали филтрите още като малки и квото му е на акъла тва му е и на устата/клавиатурата ;)

Пет Юни 10, 2011 5:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Взимаш един функционален генератор, връзваш един диод през един транзистор и гледаш дали ще стане или не. Макар, че е ясно, че нищо няма да стане.

Пет Юни 10, 2011 6:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Е той Никола го обясни толкова подробно че няма какво да се добавя, просто
прочети техническата част от поста му.
Да се мерят и пробват такива елементарни неща е като да се пробва дали работят
опитите със скачени съдове дето се демонстрира физиката на деца.
После не се изисква някаква особена прозорливост да измисли човек такъв
подход, който е просто продължение на масовия, така че причината да не се
ползва е обяснима и без да се навлиза в техническите детайли - не го правят
така другите не защото не са се сетили, а защото не е практично.

Може и да стане практично ако пуснат някакви седемсегментни индикатори
със супер ярки ледове, каквито има май напоследък, но не знам да има такива
нито дали са 7 пъти по-ярки (при същия ток) от нормалните, нито бих очаквал
това да поевтини изделието защото навярно те ще изядат спестеното.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Юни 10, 2011 8:30 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Нещо си доста скаран с електрониката.

Сметката на грубо е проста. ....

То сметката е още по-проста, ако разгледаме нещата от гледна точка на физиката.
Един сегмент за да свети с определена яркост през него трябва да се прекара определен ток, който с някакъв коефициент на преобразуване се превръща в светлина. Ами нека kiiid да сметне дали с 50, 100, 200 пъти по-малко енергия може да получи същото количество светлина и тогава би трябвало да разбере, че няма за какво да се обижда, тъй като проблема му е фундаментален.

Пет Юни 10, 2011 9:23 pm
Профил WWW

Мнение 
В интерес на истината в импулсен режим светодиодите излъчват повече, отколкото в постоков режим при един и същ среден ток. Дължи се на факта, че в импулсния режим нагряването на кристала е по-малко и съответно квантовия добив е по-голям. Но ефектът се измерва в проценти, а не в хиляди пъти. :)

Пет Юни 10, 2011 9:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща