Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
SBC или друга Линукс базирана платформа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение SBC или друга Линукс базирана платформа
От доста време се каня, но сега съм по-свободен и мисля да инвестирам време и малко пари в избор и разучаване на хардуерна платформа върху която да може да се качи (макар и орязан) линукс.
Ще ми се да е едночипов вариант (ило поне с малък брой чипове на около), който в началото може и да се купи, а в последствие (ако възникне необходимост) да може да се разработи и произведе. (разбира се и без да го споменавам - цената не е без значение :-) )

Контролера освен линукса - трябва да може да "върти" и WEB сървър, който да може да показва "итерактивни" страници, през които да може да извежда информация за моментния статус на системата, а също и да се настройва и конфигурира. (няма да се поддържат голям брой конекции)

Като интерфейси - Етернет, USB (host), SD_Card, Serial I/O (SPI, I2C или UART), ADC и GPIO port.

Платформата трябва да е ниско-консумираща и подходяща и за Back_Up захранване от малък акумулатор. От тази гледна точка - повечето SBC не са подходящи ...

Евентуални приложения на платформата: Home-Automation, Alarm System, Building-Automation, метео-станции и др. мижави системки.

Целта е лесно да може да се къстъмизира софтуера и хардуера в зависимост от конкретното приложение. - Т.е. евентуално се дописва някакъв драйвер (ако към нея се включи допълнителен хардуер) и разбира се приложението и WЕB страницата.... Т.е. до голяма степен развоя да е удобен и да може да се прави на PC.

Мислех за Ликукс, защото почти всички по-сериозни контролери имат разни "портове" за него, а и сравнително лесно (може би само с портване на драйвери) може да се мигрира от една платформа на друга... (може и да съм в грешка :-). Преди да се "потопя" в спецификите и конкретните проблеми - всичко изглежда просто :-) :-) :-) )

Можете ли да ми препоръчате някаква отговаряща на горе описаните усливоя платформа или решение?

Пон Юни 06, 2011 11:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
очакванията ти приличат на очакванията на симеон дянков за приходите в хазната: ако може овцата всеки ден да дава мляко като крава, да я стрижем веднъж на 3 дни, веднъж на седмица да хапваме мръвка от нея и най-важното - да не я храним, поим или пасем...

за целите, които си поставил, си трябват мускули.
uClinux не мисля, че ще може да се справи и с половината задачи => трябва си "истински" linux.
обаче там навлизаш в едни лайна, дето трябват години опит за да се почувстваш в свои води.
аз лично не съм виждал по-объркан сорс. писано е от отбор ентусиасти, разностилието е като на арабски пазар.
примерно - сетване на битове: някой маскират, после шифтват; други шифтват, после маркират; битовите полета са анатемосани... вървят безкрайни дискусии кое е правилно и кое - не
а по драйверите са още по-редки лайната. даже са ги размазали по стените, за по-добър ефект.

и това е само за ядрото. а ядро без пакети е като хрърчило без вятър.
в пакетите се сблъскваш с нещото, наречено 'дистрибуция'. най-вероятно няма да има готови за твоето желязо, и ще се наложи да преоткриваш света - как се прави крос-компилация на пакет. портването също не тривиално. на пръв поглед изглежда лесно - пускаш autoconf и automаke и си готов. докато не се наложи да пипаш в тези файлове :roll:

въобще - ще ти трябват добри специалисти по вода и канал (разбирай - лайна в лайнуск) и години ръчкане.
това, дето си го мислиш "а и сравнително лесно (може би само с портване на драйвери) може да се мигрира от една платформа на друга..." е често разпространена заблуда.
да, сравнително лесно е (3 до 6 месеца), да може да се мигрира (пак за толкова време). обаче ако си го правил много пъти и живееш с пръст върху пулса на linux. тези хора са много малко, пък и трудно ще ги привлечеш. много народ се бие в гърдите, че го може. особено младежите, дето не им е потъвал кораб, или не им пука за потъналите кораби. хората, които реално ще свършат работа са много малко.

не на последно място - трябва да се замислиш за лиценза. ако е GNU/GPL, трябва да предоставяш сорсове на всичко твое.

във всички случай ще ти трябва процесор, динамична памет и някакъв флеш, поне за вдигане на системата. ако има статична памет в процесора (кеша да може да се превключва) ще е по-лесно да пуснеш хардуера. според мен АРМ няма алтернатива за това приложение, ама кой АРМ?

Пон Юни 06, 2011 1:01 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: SBC или друга Линукс базирана платформа
emilvtc написа:
...

Обади се на Balkana. Ще ти ожени един АРМ7 с микро лайнукс. За първи, втори и т.н. ... ( зависи от стъпките) ще ти свърши чудесна работа.
По-нататък може да си вземеш нещо по чевръсто.

Айде със здраве.

Пон Юни 06, 2011 1:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Разгледай http://www.techor.com
Аз съм ползвал техните 2410-II модули и са доста надеждни.

Пон Юни 06, 2011 1:43 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
http://www.digi.com/pdf/pb_digiconnectme9210.pdf
това го ръчкам от бая време, върти се линух на него.
готиното му е 4е с много малък футпринт, има UART SPI, i2c или GPIO.

Пон Юни 06, 2011 3:22 pm
Профил

Мнение Re: SBC или друга Линукс базирана платформа
emilvtc написа:
....................

Темата е дъвкана доста, но и преди съм казвал контролера си е контролер а не е компютър.
Има една приказка козата си иска пръч, но ...
Има разни mips платформи с доста олекотен Линукс, за на него всичко има горе долу и ти поддържа разни GPO-та.
Разгледай тези например :
http://www.linux-mips.org/wiki/Adm5120

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Юни 06, 2011 5:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедото е много прав в целия си пост. От няколко седмици се опитвам да почна да човъркам една джаджа, която е с OMAP, има всички интерфейси, дето му трябват на човек (+ CAN) и тъчскрийн. Ползва ей тоя модул, на тия еврейски юнаци:
http://www.variscite.com/products/item/40-var-som-om35
Трябва ми точно за хоумавтоматизация и един приятел, дето се занимават с такива неща професионално ми я прати да почна да се бъзикам с нея. Еми какво да ви кажа - вече 2-3 седмици от как още не мога да комплектовам един комп с линукс и всичко дето ми трябва, за да почна да човъркам платката. Първо наплюх един лаптоп, дето на него XP си вървеше като пич без никакви грижи, но нито едно Ubuntu не иска да работи като хората. За версия 11 компа бил слаб, а 10 пък постоянно имаше някакви грижи и забиваше. После свалих още 7-8 различни дистрибуции на линукс и най-накрая една Fedora 14 май тръгна като хората. След това се почнаха яките заклинания по шела да и инсталирам всичко дето ми трябва и тъкмо реших, че съм приключил с тая задача и се оказа, че пак бачка много бавно, а и с 15 инчовия дисплей на лаптопа е мъка голяма. Купих едно чисто ново желязо с i7 2600 и 8GB памет и 24" монитор и най-накрая успях да видя Ubuntu 11 работещо стабилно и приемливо бързо, само дето за да не забозявам компа реших да го инсталирам като виртуална машина, та ако нещо не ми хареса след 2 седмици инсталации просто я изтривам от vmware и слагам нещо друго. Та сега пак съм на етап заклинания из шеловете и яко псуване. Така като гледам май ще ми трябва още седмица за да мога вече да почна да работя по същество :D . Иначе аз първо правя сметки да подкарам линукс на тая платка (тя даже в момента си има един на нея, дето работи) и после сигурно ще и сложа някой Андроид. Така като гледам по скромни преценки сигурно ще ми трябва между 6 месеца и година да почнат да се случват нещата. Чак сега разбрах, защо Линукса никога не е бил и няма да бъде заплаха за Уиндоуса - чист мазохизъм си е :D .

Иначе мисълта ми е, че наистина си трябва як проц на платката. Тия на 75МХз, дето ги предлагат по-горе няма да могат да търкалят такива неща :) .

Пон Юни 06, 2011 5:24 pm
Профил

Мнение 
Само да кажа, че да се подкара Линукс може да е голяма мъка, може и да не е ако вземеш нещо наготово. Но въпросът е, че това не винаги е достатъчно.

За сървърче трябва и нещо от рода на Apache, само че голо Apache е като чифте пищови на гол тумбак. Демек трябва и скриптове или интепретатори от сорта на PHP..

В крайна сметка web-a вдига яко изискванията към железарията... Друг е въпросът дали е нужен истински веб сървър за дребни аутомейшън джаджи. Според мен не е, но доколкото знам май няма прости решения дето да са достатъчно читави.

Та с две думи не всеки АРМ става за веб сървър и това че тръгвал някакъв окастрен линукс изобщо не е критерий. Аз лично не бих се мъчил с нещо под 400МХц ;-)

От друга страна, ако целта е наистина просто джаджи мисля че вече има всякакви контролери с етернет... От АРМ мисля че (за съжаление) глуминари са най-добри. Не че са цвете, просто са единственото едночипово решение и с PHY и usb хост и т.н. А не без значение, че имат и прилчно РАМ, т.е. lwIP се търкаля прилично без да изяжда паметта ;-)

Пон Юни 06, 2011 6:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Като за начало си купи един безжичен рутер Linksys WRT54G ( от $60 до $80 ), след това си дръпни книжлето Linksys WRT54G Ultimate Hacking.pdf ( ако не можеш да го намериш ще ти го пратя ), от книжлето виж URL-те и свали tool chain-овете, направи си и един JTAG за MIPS на паралелен порт и си готов да започнеш с експерименти. За WRT54G има много информация, от години се търкалят различни Linux ядра на него, информация бол. Бях се запалил по експерименти с него, но не ми остава време, засега се търкалят 2 бройки в мазата, а третата работи 3-та година без проблем. Интерфейса му е WEB, но не знам дали е Apache сървър. Като гледам, няма да е сложно да се повтори платката, не ми се вижда кой знае колко трудна. По скоро проблем ще да е намирането на MIPS процесори, щото ги правят в големи количества само за лични цели, на пазара са много малко наличните MIPS ядра.

Пон Юни 06, 2011 7:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Дедото ги знае отвътре тия неща по-добре от мене, че това дето копае е по-подобно
на линукс.
Това, което аз мога да кажа е, че върху тая сбозясаност дето дедото и е виждал сорсове
а аз няма и да ги погледна :D да стъпва човек с намерение да прави нещо е чиста проба
самозакопаване.
Ще вложиш години от живота си да се обвържеш с размазаното от мераклии да пробият
понамазали нещо публично, докато се учели и чакали някой да ги забележи.
Много народ кара по тоя път в днешно време и не съм видял някого тоя път да го е
извел до свестен продукт. Най-свестното нещо е линуксът за PC, който е
закърпен сносно но и критерият там се поставя от MS та не му е толкова трудно да
изглежда сносен.
Та преди да решиш на какво ще стъпваш може би си струва още веднъж хууубаво
да си помислиш и огледаш. Не е добра идея да гледаш много какво правят другите.
Правенето на нови продукти е в голяма степен вървеж по неизвървани пътеки,
утъпкъните водят натам дето вече са отишли много други. (Забележи, че
да не се ползва утъпкана пътека е само необходимо условие, разбира се :D ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юни 06, 2011 9:35 pm
Профил WWW

Мнение 
Работата може да е много сложна, както се казва до сега, но може и да не е чак толкова.

Ако не става въпрос за хиляди бройки най-добре се насочи към някой, който предлага готови модули - CPU/RAM/FLASH, примерно в SODIMM или подобен формат плюс добра софтуерна поддръжка. Последното е особенно важно, защото не е ли направена базовата поддръжка за хардуера вече, то това е само по себе си сериозен проект и може и да не стигнеш въобще до твоя.

Аз ползвам OpenEmbedded, и като че ли това се наложи като най-популярната среда в последно време, но нещата може да са е доста диманични и съответно нестабилни понякога. Също погледни и Yocto project, което е нещо много близко и обещават, че с него всичко супер лесно щяло да става :).

Като за начало, според мен се насочи към хардуер, който има голяма общност около себе си - примерно Beagle board.

Пон Юни 06, 2011 9:46 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
очакванията ти приличат на очакванията на симеон дянков за приходите в хазната: ...

E, предполагам, че няма да е чак като в оная приказка - ОРИ, МЕЛИ И ЯЖ ...
То човек като си купи даже комерсиална ОС на такива неща се натъква, че ... Камо ли с фри ОС дистрибуциите ...

Мислех за платформа, на която да може да се качи приложение движещо съответната функционалност на системата (примерно алармена система). Т.е. поддържа се комуникацията с останалите модули (GSM, RF модули и др.), четат се и се управляват съответните GPIO-та, АDC и др. . Това приложение е специфично и така или иначе се пише в зависимост от конкретния случай и конкретното задане (примерно алармена система). Микроконтролера е идеалното решение за подобни "въшкави" приложения (според мен де).
От друга страна една подобна система трябва да има някакъв човешки входно/изходен интерфейс за да може да се управлява, конфигурира и мониторира по удобен начин. Е те САМО за това ми трябва сървъра - да може динамично да генерира и доставя през етернет (WiFi) конфигурационните и статус WEB страници на клиентски "терминали" като GSM-и, Таблети и др. мобилни устройства снабдени с WEB браузери.

Споменах Линукс, като мислех, че нещата около него са се очовечили, но като чета постовете Ви си давам сметка, че съвсем не е така.
Споменах го тъй като мислех, че с негова помощ може до голяма степен да се опрости мигрирането от платформа на платформа (във времето ако се наложи), но май и това не е съвсем така.

Нямам конкретно задание или проект, а ми се ще да "загубя" някакво време и пари с цел да имам готовност ако такъв се появи - поне да имам нещо готово върху което да се надгражда и което да може да се портва и реюзва върху различни платформи (днес контролерите са едни, утре са други).

Платформите които предложихте (благодаря за което) са относително скъпи, а някои са прекалено мощни.

Всъщнпст за система като по-горе описаната - каква производителност е нужна?
Нямам опит и ще съм благодарен ако споделите опит, мнения и коментари :prayer:

ПП
Още се опитвам да си изясня какво точно ми трябва като HW и SW платформа и изглежда в предишния ми пост пиша за "компютри, а то се оказало компоти" ... Сори ако неправилно съм обяснил
(Като ви слушам - май няма да е Линукс)

Пон Юни 06, 2011 11:56 pm
Профил

Мнение 
emilvtc написа:
Всъщнпст за система като по-горе описаната - каква производителност е нужна?

Повечето алармени и тем подобни системи се правят с малки контролерчета. На практика нещо от сорта на ПИК, 8051, MSP430 и т.н. ти е напълно достатъчно.
Но има и търсене за много по-сериозна функционалност, за която ти трябва и малко по-сериозен хардуер. Примерно последната изгъзица за която са ме питали е комбинирана система, която да има връзка с касовите апарати и системата за видеонаблюдение. Така че като избереш дадена стока да ти дава всички продажби с времена и картина с купувача. Скоро ще поискат системата сама да разпознава крадците и да им изписва ЕГН-то.

Тъй че може всякаква производителност да ти е нужна - от пиклив ПИК до малък облак...

Вто Юни 07, 2011 9:01 am
Профил

Мнение 
Не съм дообяснил добре въпроса си.

Имах в предвид каква трябва да е производителността от гледна точка на WEB интерфейса и съпорта му, тъй като предполагам, че "парата ще отиде в тази свирка", а не толкова в системното приложени като алармена система, хом-аутоматизация или др. подобни.

Може би WEB частта трябва да поддържа и някаква криптировка (SSL) ...

Т.е очаквам WEB часта да постави изискванията към производителността и ресурсите на системата.

П.П:
Beagle board изглежда много добре, но май доста по-як от това, което ми трябва ...
(и доста по-скъп)

Вто Юни 07, 2011 10:12 am
Профил

Мнение 
Първо имаш мрежов слой. В случай на GPRS е относително лек, т.е. не изисква як процесор, но ако го правиш сам ще ти затрие поне няколко месеца работа.
При варианта на етернет е обратно - ще го подкараш бързо, но стековете са тромави. За lwIP примерно мога да ти кажа, че видимо вдига CPU usage-а и то на куртекс на 80МHz, за сравнение GPRS го таркалям на АРМ7 на 8MHz без видимо да товари. Така че съотношението е от порядъка 1:20 грубо.
Освен това етернетския стек е капризен от към реакция, т.е. трябва да се търкаля с достатъчно висок приоритет, иначе се препълват fifo-та и се омазват доста пакети. На всичкото отгоре при етернет получаваш всякакви глупости като пакети, т.е. налага се да обработваш (и изхвърляш) много ненужни пакети в секунда.

Следва криптирането, тук вече се занимаваш само с твой си трафик... Зависи как го направиш, разликата между стандартен алгоритъм (писан като за х86) и такъв оптимизиран като за АРМ на асемблер е от порядъка 1:4 като бързодействие.

Следва парсванията на веб-а. На практика няколко пъти се парсва. Първо се обработва HTTP хедъра, после полетата в него трябва да ги прекараш през URL декондинг, щото има неразрешени символи. След това за линковете се прави резолване, за боди-то ако имаш POST също URL декодинг, освен ако хедъра не указва друго кодиране. Всъщност може и компресия да решиш да поддържаш, ето ти още една обработка...

Следва HTML, където има още един къп парсвания, макар че като сървър може и да си ги спестиш...

След това зависи как ще генерираш резултата. Апачито примерно има възможност за хиляди процеси, скриптове, връзки с бази данни, външни приложения, включително комуникация с други сървъри...

Ако искаш всички екстри за web-a под линукс ти трябва минимум 400MHz машина според мен. Ако просто сървърчето ще връща някакви странички тогава всичко на което тръгва лунукс с мрежа ти върши работа.
Ако не ползваш Линулс (ще се закопае повече, ама това ти си го решаваш) вариантите ти са Куртекс по възможност поне на 70-80МХц или АРМ9, ама внимавай дали изобщо ще успееш да ги подкараш. Не ти препоръчвам АРМ7 - слабичък е. Освен ако е без мрежа.

И място за автореклама - за Куртекс имам повече от нещата работещи ;-)

Вто Юни 07, 2011 11:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща