|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:24 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 косачка - робот
вчера цял ден бутах косачката из двора. тревата на някои места беше почти до кръста. и през това време ми се въртеше в главата идеята да се автоматизира косенето.
след лазерния трепач на комари на батето, мисля можем да подъвчем и тази тема.
има няколко аспекта:
1. задвижване
предвид изискванията за маневреност и мощност, задвижването трябва да е и на четирите колела, по възможност с вградени двигатели.
не мога да преценя какъв размер на колелото ще е подходящ, както вида му - пневматична гума с грайфери или нещо от типа на лунохода.
на количката ще се наложи да минава през всякакви препятствия, като тревата в повечето случаи е хлъзгава и при гумени колела може да прибуксува.
2. регулировка на височината
хубаво е да може да се регулира височината на платформата/ножа спрямо терена. зъбна рейка с мотор-редуктор ми се струва подходяща.
3. косачка
варианта с корда мисля, че не е подходящ - твърде често се къса, а автоматичен механизъм за опъване на нова корда е извън възможностите ми (и целта). така че косачката ще е с нож.
колебанието ми е дали да е моторна или електрическа. електрическата е евтина, по-тиха е, но иска кабел. и като че ли не е достатъчно мощна - често спира да се върти при по-голямо количество трева и трябва да се почисти на ръка.
моторната ще реши проблема с автономността и на самата количка (май). може ли да се прави и тока за задвижването от нея?
4. ентелект
хубаво би било робота да разполага поне с малко интелект (стотици грамове) - да може да коси сам напред-назад, като срещне дърво да не се опитва да го бутне, като се напълни коша с трева да ходи на определено място.
GPS ми се вижда недостатъчно точен? може би някаква друга форма на навигация с реперни излъчватели по земята.
ама като начало едно ръчно управление ще е достатъчно.
5. захранване
при всичките тези мотори, ще трябва бая ток. единия вариант е при моторната косачка да се вземе малко мощност от бензиновия двигател, ама нямам представа колко.
съвсем без акумулатори няма да мине, а пък те трябва да се разположат ниско, за да не се обръща косачката по гръб на всяка бабуна
давайте идеи
|
| Пон Май 23, 2011 12:05 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Докато има биороботи дето могат да свършат работата за 10 лева, не е интересен проекта. 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Май 23, 2011 12:19 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Дедо, много правилно си улучил раздела. BTW, и на мен днес ми седи тази задача ...
|
| Пон Май 23, 2011 12:32 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пон Май 23, 2011 12:34 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами Дедо, защо не завъдиш овчици/козички 2 броя,
хем ще е къса требата, хем няма да се главоболиш за извърлянето на окосената трева, хем ще е екологично...,
Хем моравата ще се наторява, пък и аромата...
наесен - курбан и така
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Май 23, 2011 1:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
биологичните алтернативи изискват обгрижване.
кози, офце, коне и прочие добитък - трябва да се дои, да се разхожда, пик и сере и пикае => трябва да се чисти след него.
мангали и подобни: (1) не се хващат за 10лв; (2) опасно си е да ги пуснеш доброволно да огледат имота.
жената не става: (1) иска обгрижване също; (2) ако седиш на верандата, пиеш бира и даваш напъствия "мини още веднъж, че стърчат тревички", "върви изхврърли тревата, че се напълни коша" си гарантирал или удар по главата с косачката, или цупене поне седмица, или и двете.
робота няма тези недостатъци:
- винаги като ти писне бученето можеш да му дръпнеш щепсела
- рано или късно ще му свършат батериите/бензина, така че и без нищо да правиш, ще настане тишина.
- можеш да го оставиш на дъжда, най-много да се повреди
- микроконтролера никога няма да те излъже. бъговете са си твои и винаги е интересно да наблюдаваш ефектите от тях
- в същност, ще имаш още една голяма играчка, която можеш да разглобяваш и сглобяваш на воля
така че, моля ви, не обсъждайте органичните решения.
груби,
първите решения ми приличат на прахосмукачка робот. въпреки изброените по-горе предимства, в случая с домашното почистване мисля, че биологичния вариант е по-добър.
задвижването с 2 колела е подходящо само равни места. при мен има тераси, дървета, пътечки...
верижния механизъм е добър, ни мисля че нанася много щети при завиване
на австралиеца като му гледам ливадата се чудя за какво му е косачка 
|
| Пон Май 23, 2011 3:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, при вас мексиканци няма ли, та трябва ти да се мориш (да косиш или пък да мислиш робот)  ?
Тук даваш на мексиканеца 20$ на седмица и забравяш за тревата. Аз обаче още ме кефи сам да си я кося, ама не я оставям да стане до кръста де - макс 10 инча, че после от селото се карат иначе. Ама ако я косиш веднъж на две седмици тя посмъртно не може да стане по-голяма от 10-15 см., така че си ОК  .
|
| Пон Май 23, 2011 3:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мексиканците тука не се навеждат за по-малко от 30 кинта. това едно на ръка.
по-големия проблем е, че като дойде мексиканеца и мексиканката, оглеждат хубаво какво има за крадене, от къде може да се прескочи оградата, без да го видиш от къщата и т.н.
така постепенно се появяват бели петна в двора - първо инструменти, после железа, накрая мексиканците и къщата могат да влязат. на съсед му откраднаха батерията на чешмата в кухнята, докато си дремел следобедната дрямка на втория етаж. събудил се от шума на водата и докато слезе - първия етаж с 5см вода по пода...
от тогава имаме негласно споразумение със съседите - никакви мескиканци, африканци, пакистанци и прочие индиици.
охраната ми струва по 35лв/месец, но идва за поне 20мин и е по-скоро да плаши малките мексиканчета.
шериф няма. и поп идва от 20км, когато трябва. за доктор никога никой не си е мислил.
поща има в съседното село, сега ще я закриват поради някакъв нов норматив.
90та година имаше 1 телефон, после не знам какво стана. преди 2 години сложиха на един съседен баир нова кула на 2 GSM оператора, та имаме читав сигнал в повечето време.
казвам в повечето, щото хранят клетката с генератор. и ако е лошо времето или са празници сме на принципа "има нафта-има сигнал, няма нафта-няма сигнал". път до кулата няма. аз ходих веднъж с джипа, втори път няма да ходя.
далекопровода (СН) минава на 100-150м от клетката, но от бюрокрацията била толкова голяма + разходите за изграждане,подаряване,изкупуване на съоръжението, че с тези пари можели да карат нафта за 30 години напред.
ТОВА Е БЪЛГАРИЯ, не забравяйте.
борците станаха активни борци. вече не ти крадат колата и да ти искат рекет, за да ти я върнат.
ти сам им го носиш всяка година, дават ти стикер и фактура. даже може и да не я пипнат колата, ако имаш късмет.
миналата година ме нямаше, затова съм се сдобил с джунгла. дърветата ги поокастрих по великден, сега дойде ред на тревата.
знам, че ако се коси тревата на 2 седмици е по-лесно. ама при мен не е ливада да яхна косачката, а е по-скоро треволяк между препятствия.
|
| Пон Май 23, 2011 3:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И твойта не е лесна  .
|
| Пон Май 23, 2011 4:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Проблемът е финансов...
Иначе един акумулатор от кола би трябвало да е достатъчен за половин до един час работа. Отгоре един слънчев панел, примерно 200W така че за няколко часа да се зарежда акумулатора.
Управлението е лесно, може да сложиш каквото поискаш - GPS, GSM, задължително камера с разпознаване на образи.. щото през "свободното" си време косачката трябва да наблюдава кой влиза/излиза, та да знаеш после кое къде да търсиш
Освен охранителни функции машинката може да си запълва времето с поливане..
Така ще имаш косене около час, поливане 1 час, зареждане на припек 10-на часа и естествено охрана 24 часа в денонощието 
|
| Пон Май 23, 2011 4:37 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Оф и тук е така че и навярно по-зле. Баща ми докато беше жив си поддържаше градинката, сега е мале мила.
Ще се завъдят анаконди в дълбоката трева, остави другото
Ама нямам време за това засега.
Поне ще изсека тия дни плъзналите навсякъде вишневи клечки, не знам знаеш
ли *това* каква напаст е.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Май 23, 2011 5:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, няма да имам пари за оръдеен купол. може би един тесла-генератор за 200kV?
но това е за режима "охрана", които така или иначе е спомагателен.
дайте да се насочим към косенето.
GPS ми се вижда недостатъчно прецизен. или бъркам? може ли да се следи трак с точност <50см?
|
| Пон Май 23, 2011 5:43 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Може, с наземна станция за корекция на грешката и военен GPS приемник може и по-добро от 50 санти да постигнеш  . Ама ако и сложиш жироскопи може и без GPS да минеш  .
|
| Пон Май 23, 2011 5:52 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
GPS и на мен ми се струва неточно. Може да се пробва с една стерео камера да се следи движението на робота (естествено първо ще трябва да има някакъв прост 3Д модел на двора, който да се обновява от време на време), например вижда това дърва с интересна форма, зпомня точките по него с най-голяма ентропия и ги ползва за навигация. Хубавото на този метод е, че веднъж калибрирана стерео камерата е доста надежден уред, пък и в двора 100% ще има интересни свойства за запомняне. Освен това директно се ползва и за разпознаване на желани и нежелани посетители. Та две усб камерки по 50на лева, малко код и готово позиционирането. Според мен по интересната задача е механиката за изхвърлянето на тревата.
|
| Пон Май 23, 2011 5:59 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
http://www.dealextreme.com/p/mystery-el ... ters-20020
Ми купи един такъв жироскоп, поиграй си и виж дали върши работа.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Май 23, 2011 6:38 pm |
|
|