|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:22 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Радиомодули Dorji
Някой имал ли е удоволствието да работи с модулите на тези @такайци@
http://www.dorji.com/pro/RF-module/RF_t ... odule.html
http://www.dorji.com/pro/Wireless-netwo ... odule.html
Добри, лоши впечатления? Мисля да поръчам няколко за експерименти, цените не изглеждат лоши, модулите имат стандартен UART, 10-27dBm и т.н.
|
| Пет Май 20, 2011 5:30 pm |
|
 |
|
relsys
|
На какви пари са?
|
| Пет Май 20, 2011 8:06 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Гледам при high power са сложили 27dbm, интерeсно дали са минали FCC( 20dbm) или CE( 15dbm) ... май така беше
|
| Пет Май 20, 2011 10:05 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
и на мен ми е интересно за сертификациите... може би може да се сравнява донякъде с xbee, мрежовите им модули също са интересни, казват че можеш да си организираш мрежа до 4км и повече
- цените са от около 10 до 30 долара, без доставка, за бройки до 100
|
| Пет Май 20, 2011 10:24 pm |
|
 |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
Ако ще поръчвате модули - искам и аз да се включа. Благодаря предварително.
|
| Нед Май 22, 2011 9:07 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
вие пък... тайакци и сертификация!
могат да ти издадат всякаква хартия, особено ако става въпрос за износ. пука им, че някой ще подгони фирмата Чан-Чин-Чон за продукция, несъответстваща на стандартите. веднага правят Чин-Чан-Чон Лтд и продължават.
китайския лаб, дето издава сертификата, също само сменя името и толкова. има 1485 лабове за издаване а сертификати за износ. и 1 (един!) за внос. техните износни сертификати се признават в цял свят. при внос в такай не се признава нищо и всичко се проверява 100%. може да отнеме до 3 години, щото списъка е пълен и ако не бутнеш нещо ще си висиш все последен.
пък ние балъците да се борим с местните ни лабове и да гоним по +2db за еди-кое-си извън нормата...
за СЕ въпроса е малко по-сложен. според мен важи принципа на матрьошките - ти правиш изделие и ако имаш сертификати за всички модули, можеш да подпишеш сертификат и за цялото изделие.
въпреки че е добре да го тестваш все пак. защото, чисто конструкторски, може да се случи модулите по отделно да са ОК, но в комбинация да минават някоя норма.
ама не съм чувал да са наказали някого заради неверен СЕ сертификат?
|
| Нед Май 22, 2011 9:40 am |
|
 |
|
Grubi
|
fuser - вероятно ще поръчам някакви тази седмица - кажи ми какво си си харесал, аз ще ги получа в Швеция и после ще ти ги запратя по пощата, ако не си идвам по някоя време в БГ.
|
| Нед Май 22, 2011 4:23 pm |
|
 |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
Интерес за мен са модулите High Power DRF7020D27, като за начало искам 2 - гледам, че те са само на 433MHZ, но ако има такъв вариант за 915MHZ - искам и от тях 2. Като съответно и антени за тях. Само не знам като цена как са ... надявам се да е прилична:)
|
| Нед Май 22, 2011 5:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
915 за БГ не става, да знаеш. и 433 не е много чисто, но поне е законно
|
| Нед Май 22, 2011 9:18 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Законно, законно колко да е законно. Като блъвнеш 2-3 вата и става незаконно ...
|
| Пон Май 23, 2011 1:09 am |
|
 |
|
michev
|
Малко така се пада в радио-любителския банд, и повярвай, тия около теб хич няма да са доволни.
Не съм гледал спецификацията, но ако това е над 10-тина миливата (трябва да се види закона какво позволява), и мята на на някой друг км., бая радио-любители ще се задействат да му видят сметката (особено ако им пречиш).
И ще са в пълно си право.
Изключително гадно е някоя цифрова простотия да ти бръмчи из банда, и да заема Н на брой канали около себе си, защото ни филтри в изхода и, ни нищо.
За най - точна информация относно честота и мощност - проверка в закона, защото КРС са малко бавни, но при достатъчен брой оплаквания се вдигат и реагират.
|
| Пон Май 23, 2011 7:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на 433 банда е общ с любителския и текста може да се тълкува по няколко начина (типично за нашеските нормативни документи).
много близко до това любителите гонят следи от таласъми - далчни връзки, отразени сигнали от луната, метеоритни следи и пр. говорим за изключително нискошумящи входове, амплитуди под микроволт и т.н.
и ако си правил 3 месецарадио, 5 нощи поред се блещиш в луната и някой ти бръмчи наоколо с 2 вата  бързо ще кипнеш.
най-малкото е да го заглушат, но обикновено бързо правят пеленгация и докладват на КРС.
любителите считат банда за техен си и няма да ти е лесно да съжителстваш с тях.
горния обхват е 868..869. отдолу съседи са ти радиомикрофони, които ако някой врътне малко "за да изчисти звука" и си готов.
нагоре са рачни лоши чичковци, дето хич няма да ти се иска да имаш работа с тях. мобилните оператори и те са наблизо, а хора пратили стотици милиони за честота със сигурност много бързо ще те отнесат.
моя съвет е никога, ама никога да не минаваш разрешените мощности.
|
| Пон Май 23, 2011 8:19 pm |
|
 |
|
Grubi
|
с една дума - проверявайте какво е разрешено и какво не. има си КРС, радиолюбители, военни, полиция, пожарна, гражданска защита и т.н.
модулите ги сложих понеже не ги бях виждал преди. знам мнението за такайците, но предполагам и те са правили модулите по нечии задания, и не искат да набутват клиентите си в нарушение.
Последна промяна Grubi на Вто Май 24, 2011 8:54 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Май 24, 2011 11:08 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по-често срещаната схема е да ти продадат нещо, поръчано от друг, произведено от такец и не минало изпитанията на клиента.
колкото и пари да му вземат -все е повече от нула.
не разчитайте много на писано на хартия, особено от такаец, а мерете.
|
| Вто Май 24, 2011 11:54 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
За всички, които не знаят - на 433 MHz законът не допуска да се излъчва с подобни модули с мощност по-голяма от 10 миливата. На 868 MHz има варианти за повече мощност, но там се появяват други ограничения. Ако някой иска , мога да пусна снимки от спектъра на такива устройства. Ще смущават дори и извън радиолюбителския обхват.
Така че - присъединявам се към призива на Дедо Боре за спазването на нормите.
|
| Чет Май 26, 2011 3:19 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|