Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
дойде ли време да учим китайски? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
Само CAN-a неможеш подкара сигурно година.

До сега е нямало CAN в даден процесор, който да не мога да подкарам за най-много два дена. Обикновено най-трудното е да се сметнат тайминг параметрите и едва ли пък има значение на какъв език ще се пише. Ако на теб ти трябва 1 година за да подкараш едно такова просто нещо като CAN модул в процесор - само мога да кажа мъкааааа майка, голяма мъка :D . Вземи напиши от нулата един TCP/IP стек на паскал и така си ги примерете с tqi-то :D . Иначе верно меренето на пишки в тоя форум е тъпа работа, особено когато човек си няма идея какво правят другите :) .

Пет Май 06, 2011 2:46 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
До сега е нямало CAN в даден процесор, който да не мога да подкарам за най-много два дена.

Айде по-скромно... За ден-два подкарваш CAN а за месец-два совалка, знам :-)

Не се заяждам, наистина може да подкараш и за по-малко от ден ако имаш предварително готов читав код. В някои случаи може да имаш късмет и от нулата да успееш, но в общия случай нещата стават значително по-бавно и значително по-мъчно, особено ако ги правиш качествено!

Но не заради това се обадих... друго искам да кажа. През годините съм работил или съм се запознавал с много колеги. Много от тях са имали луди идеи, но обикновено не повече от 10% успяват да ги завършат по някакъв начин. По принцип тия хора заслужават някакво уважение за положения къртовски труд без значение дали с постигнатото успяват да спечелят пари или слава или нищо...
Казвам по принцип, понеже напоследък си променям мнението. Вече не оценявам човека само по тава дали е успял да постигне нещо технически или финансово, а дали е успял да направи нещо ценно за хората.
За съжаление tqi не е изключение, почти никой от старото поколение (аз също) не сме направили нищо полезно. След нас няма какво да остане. Затова не ми се слуша колко добър бил асемблера на tqi. По-добре да беше направил един калпав паскал като сърбите и да обучи 2-3 хлапета дето да го споменават с добро... Всъщност това все още не е късно. Tqi ако мислиш че имаш нещо ценно, можеш да го предадеш на младите. Което не предадеш умира с теб, а това не е нещо което може да предизвика възхищение!

Пет Май 06, 2011 4:35 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
......

Проблемът е точно този!
Мога да дам немалко примери в тази посока. 70-80 годишни пенсионери въртят съвсем прилични производствени фирми с know-how и всичко умира задно с тях. Нямат насленици, които да искат да наследят дейността. И интересното е , че на потърпевшите им е ясна ситуацията и въпреки всичко драпат неуморно все едно, че ще живеят вечно. А едно нещо, колкото и добре да е направено в нашия бранш ,трябва да се развива непрекъснато, за да е жизнено.
За мой късмет покрай мене се навъртат двама малчугана. Има шанс, ако устискам още някоя и друга година, не всичко да загине, колкото и малко да е то.

Пет Май 06, 2011 5:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Вентилаторът тактично ще го пропусна. Нека си духа.

@Dimitar:
Подкаран модул означава, разписани драйвери за всичките му функции. Така, че да се ползват директно в следващ проект и предоставящи пълен контрол върху всичко което интерфейса имплементира. И като гледам как всички го избягват и джиткат 485....
Знаеш ли пък, съдбата може някой ден да ни събере в някой проект, та да понаучиш нещо и ти за мъката...

Пет Май 06, 2011 6:16 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Не знам кой как го избягва, но аз ползвам CAN във абсолютно всеки проект който правя и до сега съм пускал CAN на 4 различни платформи и съм абсолютно убеден, че мога да имам работещ CAN за 5-та платформа в рамките на два дена. Не държа никой да ми вярва за каквото и да било, но само ще ви кажа, че в днешните времена, където един продукт след 6 месеца на пазара е стар никой няма да ви чака да пускате CAN по една година. Аз не мога да си представя, че някой ще предпочете 485 пред CAN при положением, че много от нещата, които трябва да се направят софтуерно с 485 при CAN са си имплементирани хардуерно направо в контролера му. Т.е. от моя гледна точка CAN първо че е несравнимо по-лесен от 485 и второ е много по-сигурен. Но както и да е - смятам стана ясно какво искам да кажа :) .

Пет Май 06, 2011 9:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
наистина може да подкараш и за по-малко от ден ако имаш предварително готов читав код. В някои случаи може да имаш късмет и от нулата да успееш, но в общия случай нещата стават значително по-бавно и значително по-мъчно, особено ако ги правиш качествено!

С готов код на Microchip подкарах CAN на PIC18F за 2 часа :D , с мой код го борих около месец, докато го направя така, че да ми хареса и да няма странични ефекти, за dsPIC ми трябваха около 5 дни да си портна кода от PIC18F и да го изтествам, за PIC32 не съм го още портнал, а един ирландец ми разправяше, че докато си писал сам кода от нула за Motorola загубил няколко месеца. Интересно ми е като стана дума за CAN кой за какво време е направил собствен код и за какво време е подкарал готов код :lol:

Честит Гергьовден и умната с агнешкото, че ако се прекали с лапада/спанака се хваща дрисня :D

Съб Май 07, 2011 2:52 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
За съжаление tqi не е изключение, почти никой от старото поколение (аз също) не сме направили нищо полезно. След нас няма какво да остане. Затова не ми се слуша колко добър бил асемблера на tqi. По-добре да беше направил един калпав паскал като сърбите и да обучи 2-3 хлапета дето да го споменават с добро...

много малко са тези като омир, питагор, архимед, които наистина оставят нещо от творчеството си, за останалите единствената реалистична опция да оставят нещо след себе си е деца. затова ме дразни тая бяла философия "да постигна нещо в тоя живот", абсолютно жалка история. мисля че дори лукас и спилбърг след 1000 години само специалистите ще са ги чували, какво да говорим за някакви технически "достижения" като компилатор примерно.

пирев@ ти не мразеше ли пиковете бе човек, или аз не съм с актуално инфо

Съб Май 07, 2011 7:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
[...
много малко са тези като омир, питагор, архимед, които наистина оставят нещо от творчеството си, за останалите единствената реалистична опция да оставят нещо след себе си е деца.
...

А целта на правенето на деца е последните да опитват да стигнат първите, така сме
конструирани.
Всеки знае в себе си колко и за какво го бива и води собствените си борби, поема рискове
докъдето му стиска.
Действително огромната (близо до 100%) жива маса на планетата има чисто животоподдържаща
функция; е, не познавам някого, дето да му харесва да вегетира (познавам такива, дето го
твърдят де, ама всъщност са страхливци не смеещи да си подадат носа навън).

Сега очевидното ли ще си разправяме? Май част от БГ културата е такива неща да се
спестяват на децата да не би да се претоварят, затова разбирайки го в по-късна възраст
хората смятат, че са открили Америка. Всъщност това май вече не важи за по-новите поколения.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Май 07, 2011 10:20 am
Профил WWW

Мнение 
Разбира се, че е важно да се правят чавета... особено за нас българите ;-)

Но не мисля, че това е самодостатъчно... Поне аз така го чувствам, защото всяко поколение освен че създава следващото, му предава и някакъв багаж.
Специално в нашата област и нашето поколение мисля че получихме доста. Нас ни обучаваха с компютри, когато това беше достъпно само в малък брой държави. И аз винаги съм се гордял че съм имал този шанс, съответно имам и самочувствието.

Абе замислете се само в тоя форум колко човека имаме опит от 25-30 години или повече? Ъ? Аз мисля че сме повече от 10-на човека... само в тоя форум! Без да говорим колко други колеги познаваме!

А сега се опитайте да намерите китаец с подобен стаж! Пробвайте! Говоря за местни, не за емигранти от щатите...

А какво оставяме след себе си....

Съб Май 07, 2011 11:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Разбира се, че е важно да се правят чавета... особено за нас българите ;-)

Но не мисля, че това е самодостатъчно... Поне аз така го чувствам, защото всяко поколение освен че създава следващото, му предава и някакъв багаж.
Специално в нашата област и нашето поколение мисля че получихме доста. Нас ни обучаваха с компютри, когато това беше достъпно само в малък брой държави. И аз винаги съм се гордял че съм имал този шанс, съответно имам и самочувствието.

Абе замислете се само в тоя форум колко човека имаме опит от 25-30 години или повече? Ъ? Аз мисля че сме повече от 10-на човека... само в тоя форум! Без да говорим колко други колеги познаваме!

А сега се опитайте да намерите китаец с подобен стаж! Пробвайте! Говоря за местни, не за емигранти от щатите...

А какво оставяме след себе си....

Ти ме навеждаш на интересни мисли! Трябва да проведем "преброяване на дивите зайци" и да си видим възрастовия състав на гилдията. :)
Една анкета би свършила работа.

Съб Май 07, 2011 11:36 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ОК- ние сме цивилизация,нали - а какво се случва с цивилизациите :?: :!: :arrow: ЗАГИВАТ

И СЕГА някой да каже какво ползваме като технология от тях,след като сме почнали от 0

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Съб Май 07, 2011 1:04 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
пирев@ ти не мразеше ли пиковете бе човек, или аз не съм с актуално инфо

Ми не

Съб Май 07, 2011 1:32 pm
Профил WWW

Мнение 
zaphod написа:
.... затова ме дразни тая бяла философия "да постигна нещо в тоя живот", абсолютно жалка история. мисля че дори лукас и спилбърг след 1000 години само специалистите ще са ги чували, какво да говорим за някакви технически "достижения" като компилатор примерно.

Да оставиш след себе си деца и компилатор съвсем не е малко. Въпрос на преценка. За всеки случай е в пъти по-добре околкото ,ако оставяш само екскременти. А Лукас и Спилбърг и сега не ми правят впечатление.

Съб Май 07, 2011 2:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А къде ще ги намериш тия млади дето искат да се учат, бре?! Преди години ги търсих щото някак си чувствах че съм на върха си във всичкознанието за електрониката. След безумен труд бях открил някаква система и точно нея исках да предам на поне 10 младока ама ядец: на никой вече не му се учи ако ще и с лъжичка в устата да му даваш.
А мен ме завъртя живота, загубих си библиотеката и повече от писанките а на малкото останали все повече им се чудя докато се досетя нещо.

Вече има интернет и пак не съм сигурен, че някой ще се заинтересува от писанките ми (тогавашните). Всеки търси готовото а където има знание непремелено с рекламна цел от някоя фирма то звучи екзотично като писанките на някои руснаци, ама и те малко останаха.

Съб Май 07, 2011 11:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бонго ела тук, ще те направим веднага един професор в Illinois Institute of Technology :) .

Нед Май 08, 2011 1:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща