Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Главоболия с MC33063A ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
И аз залагам на насищаща се индуктивност :)

Вто Апр 26, 2011 8:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
Възможно е. Ще видим.

Пс. Извинямай Емиле, малко остро реагирах ама бах много ядосан. А колкото до калкулаторите - защо да не ги ползвам след като ги има? Не ми стана ясно къде е проблема с това. Иначе да - импулсните захранвания са ми едно от слабите места и никога не са ми били интересна тема затова винаги гледам да похарча колкото може по-малко време с тях

Сря Апр 27, 2011 12:52 am
Профил

Мнение 
аз пък не виждам какво лошо има да се насити сърцевината... нали точно това е принципа на работа на този чип - ниско напрежение дава сет, насищане на сърцевината и увеличаване на тока дава ресет, това го ползват за максимално използване на сърцевината, а и работи с широк диапазон индуктивност около изчислената

дали случайно изходните 5 волта не са по ниски от входните 5 волта с пада на напрежение на диода? щото при степ ъп връзката на изхода с входа е през резисотр, индуктивност и диод и ако няма осцилации или е пропусната някоя връзка на изхода има почти входното напрежение но малко по малко

другия проблем който се набива от пръв поглед е изходния ток, 32 волта и 200ма по много груби сметки трябва да консумира около 1.5А от 5 волта, импулсния ток ще е още по голям, това без допълнителен транзистор няма как да стане

общо взето слабите познания не са само в една област, нещата се припокриват с много области, често правилно измерване и логическо мислене решава проблема, а негативните изказвания от тоя сорт обикновено са от хора без никакви познания, за агресивното държание и "много съм ядосан" не са виновни други хора а липсата на знания и похарчено време, така че старанието в не-харчене на време не е за хвалба....

Сря Апр 27, 2011 7:03 am
Профил

Мнение 
на изхода има точно толкова колкото и на входа. Диода ми е с пад 0.4 волта които не липсват. Почвам да се питам за дефектен чип. ще го сменя в крайна сметка за пробата.

nik, няма агресивност тука. Аз съм човек и се случва да се ядосам. Освен това да, има области дето знам доста, има такива дето не знам особено. Не се хваля нито пък го крия. Затова и попитах в началото за помощ. Доколкото паметта ме връща назад и на теб ти се е случвало да попиташ за нещо но не се сещам някой да те е упрекнал за това (или поне аз не съм)... То тия форуми нали са за това - да си помагат хората. Когато съм могъл съм помагал, когато съм имал нужда от помощ съм питал. Надявам се че това ти изяснява положението и няма смисъл от мерене на оплодители :)

Сря Апр 27, 2011 9:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Това, което ти казаха колегите, е така. Освен това, за 200 мА на 32 волта от 5 волта ще консумираш импулси около 2 А, което май е извън границата на поносимост на този чип. Отделно, че няма да стане с шунтов резистор 0.5 ома ... Прати цялата схема, че може да си объркал нещо МНОГО. Освен това измери потенциала по DC на всички пинове на чипа и го напиши и това.

Сря Апр 27, 2011 10:08 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
nik написа:
аз пък не виждам какво лошо има да се насити сърцевината... нали точно това е принципа на работа на този чип - ниско напрежение дава сет, насищане на сърцевината и увеличаване на тока дава ресет, това го ползват за максимално използване на сърцевината, а и работи с широк диапазон индуктивност около изчислената

Стига ве nik, ако насищаш ще имаш загуби къде ли не, КПД отива на кино.

Сря Апр 27, 2011 10:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Като наситиш една индуктивност, то тя спира да е индуктивност.

А сега заменете думичката "индуктивност" с "жена" и го прочете пак :):):)

Най добрия учебник по електротехника е реалния живот.

Както казваше един мой велик учител - избягвайте да ползвате бобина. Като всяко нещо в женски род носи доста проблеми.

Сря Апр 27, 2011 11:40 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
прав си - бобина се насища лесно ... с голям импулсен ток.

kiiid,
тоя чип не е подходящ за твоите цели. смени го, не се мъчи.

Сря Апр 27, 2011 12:15 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Като наситиш една индуктивност, то тя спира да е индуктивност.

А сега заменете думичката "индуктивност" с "жена" и го прочете пак :):):)

Най добрия учебник по електротехника е реалния живот.

Както казваше един мой велик учител - избягвайте да ползвате бобина. Като всяко нещо в женски род носи доста проблеми.

добре де не ме нападайте, компаратора сработва на границата на насищане, това не значи че стои наситено и работи така, загубите не са чак толкова щото веднага запушва транзистора, сложете осцилоскопа и менкайте разни произволни индуктивности и се наслаждавайте на дуракоусойчивост :D

Сря Апр 27, 2011 12:28 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
прав си - бобина се насища лесно ... с голям импулсен ток.

kiiid,
тоя чип не е подходящ за твоите цели. смени го, не се мъчи.

Това май беше синтезирания извод от целия тоя бесмислено дълъг пост. Ще сменям.
Мерси ДедоБоре.

Сря Апр 27, 2011 2:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не съм се вглеждал в чипа в детайли но след като не казваш каква индуктивност си сложил
продължавам да мисля, че е в нея причината - и с нея ще имаш все същия резултат и след
като смениш чипа (освен ако не сложиш някой на 5-10 пъти по-висока честота, тогава
налучканата бобина може и да уйдиса...).

Но то се учи с опит и грешки, онлайн калкулаторите са част от грешките в тая работа :D .

[edit] И за да има някаква файда от поста ти, погледнах чипа и първия ти пост.
6 вата на под 100 килохерца за да извадиш ти трябва нещо навито поне на нещо като RM6, за да го уцелиш
като начинаещ по-скоро RM8 - от подходящ материал, примерно N41. Навярно си взел първия дребен дросел с индуктивност,
каквато си мислел, че ти трябва, което е безнадеждна работа, естествено, че няма да заработи.
По-добре избери чип, който да цъка на половин мегахерц някъде - и с няколко намотки
върху MPP тороид с 10мм външен диаметър ще можеш да прехвърлиш над два пъти това,
което ти трябва.
[/edit]

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Апр 27, 2011 2:14 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi го каза, тоя чип не държи висока честота, иска голяма индуктивност, голяма като размер за да не се насити. Какво става лесно може да разбереш ако имаш и най-простия скоп.

Сря Апр 27, 2011 7:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
tgi го каза, тоя чип не държи висока честота, иска голяма индуктивност, голяма като размер за да не се насити. Какво става лесно може да разбереш ако имаш и най-простия скоп.

Този чип е от на баба времето, и на всичкото отгоре ключа му е биполярен, аз лично го избягвам винаги когато мога.

Сря Апр 27, 2011 9:23 pm
Профил ICQ

Мнение 
tgi, мерси ти за опита за помощ. Аз проблема го разреших още снощи. с 22uH индуктивност стана. Оказа се обаче че и чипа в бил дефектен. А намотката даже не е голяма - 1038 си е идеално. Аз не съм толкова начинаещ колкото си предположил. Вероятно навремето дето разправяш как си правил 6800 и 6809 системи, аз съм се конкурирал с тебе с моите на 6502 и z80. Това беше преди над 20 години, някъде тогава работех на 4-ти километър (май така беше, или 5-ти?, вече не помня как се казваше...) в едната от ония бившите сгради на Изот...
Просто предимно досега съм ги правил с линейни захранвания, навремето дори 7805 не беше достъпен и тогава бяха на чешките ОУ МАА723, а импулсните ги почнах да ги слагам от няколко години само и то предимно simple switcher серията на NS. Тоя чип никога не го бях ползвал досега и вероятно ония онлайн калкулатор ме подведе, пък и аз не се замислих особено в началото а реших да питам направо.
Както и да е, проблемът е решен, не пишете повече по темата.
Мерси на всички

Чет Апр 28, 2011 2:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
kiid, а бе мислех че е очевидно - имах предвид, че си начинаещ в импулсните захранвания,
само толкова - а и ти сам го беше казал под една или друга форма де.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Апр 28, 2011 2:46 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща