| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Главоболия с MC33063A ...
Бия си главата сега защо го избрах тоя загубен чип дето никога не го бях ползвал преди...
Значи от 5 волта се опитвам да изкарам 32 (някъде около 150-200мА). Повторил съм точно референса от даташита за step-up обаче въртях как ли не и не мога да докарам някакви разумни стойности за елементите. Естествено пущината не помръдва с тия дето ги бях изчислил.
Някой да има опит с това животно та да помогне?
|
| Вто Апр 26, 2011 10:47 am |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
A ти какво си изчислил? Схемичка, нещо ... ?
|
| Вто Апр 26, 2011 11:10 am |
|
 |
|
kiiid
|
Схемичката е точно от даташита. Стойностите ми са Rsc 0R5, L 5uH, Co 220uF, Cf 360pF, делителя ми е с 270к и 10к резистори.
|
| Вто Апр 26, 2011 11:27 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Я дай повече подробности.
Чипа е толкова елементарен, че дори и с не-дотам коректни стойности на елементите все нещо трябва да тръгне.
Осцилоскоп закачили за да видиш какво става? Какво означава "не помръдва" ?
Осцилатора поне работи ли ти ? какви имаш на колектора на транзистора? Диода здрав ли ти е и правилно ли си го запоил? Колко е пада върху Rsense?
За да ти помогнем - дай повече инфо за схема, стойности, измервания в определени точки (желателно е с осцилоскоп) и си задай правилно въпроса.
Схеми с тези чипове тръгват от раз. Друг е въпроса как работят и как стабилизират, какъв им е респонса при промяна на товара и т.н. Имат си и те проблеми, но те са "невидими" без осцилоскоп ...
|
| Вто Апр 26, 2011 11:58 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Ако под Cf си имал предвид Cт от даташута - стойността от 360pF и тая стойност на L от 5 микрохенри нещо ми се струват прекалено малки... Издърпай си AN954/D и виж там има подробно описани формулите за смятане... На каква честота искаш да го клатиш?
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Апр 26, 2011 12:28 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Това, което ти казаха колегите, е така. Освен това, за 200 мА на 32 волта от 5 волта ще консумираш импулси около 2 А, което май е извън границата на поносимост на този чип. Отделно, че няма да стане с шунтов резистор 0.5 ома ... Прати цялата схема, че може да си объркал нещо МНОГО. Освен това измери потенциала по DC на всички пинове на чипа и го напиши и това.
|
| Вто Апр 26, 2011 12:35 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Ами тя схемата е елементарна и затова се учудих че се пъне така
|
| Вто Апр 26, 2011 1:57 pm |
|
 |
|
kiiid
|
На каква честота не ме интересува особено. Даже и пулсациите не са ми важни понеже ще храня ледове. А тия стойности точно това е проблема че май излизат извън параметрите на чипа обаче ми ги даде един калкулатор онлайн за тоя чип.
Аз обикновено сси ползвам LM-ове и никога не съм имал проблеми ама тоя път се полакомих с тоя че уж малко по-евтин а то какво стана...
Иначе по не помръдва имам предвид точно това - 5 на входа и толкова на изхода. На пети или шести по памет говоря в момента там дето е кондензатова за осцилациите има някакви триони с много малка амплитуда около 0.8 волта, навсякъде другаде статични 5 волта.
Та молбата ми конкретно - ако някой е ползвал тоя чип нека ми препоръча подходящи стойности за 32 волта или там някъде. Нито напрежение нито ток са ми критични ама трябва да светна 8 леда вързани последователно
|
| Вто Апр 26, 2011 2:06 pm |
|
 |
|
kiiid
|
 |  |  |  | emilvtc написа: Я дай повече подробности. Чипа е толкова елементарен, че дори и с не-дотам коректни стойности на елементите все нещо трябва да тръгне. Осцилоскоп закачили за да видиш какво става? Какво означава "не помръдва" ? Осцилатора поне работи ли ти ? какви имаш на колектора на транзистора? Диода здрав ли ти е и правилно ли си го запоил? Колко е пада върху Rsense? За да ти помогнем - дай повече инфо за схема, стойности, измервания в определени точки (желателно е с осцилоскоп) и си задай правилно въпроса. Схеми с тези чипове тръгват от раз. Друг е въпроса как работят и как стабилизират, какъв им е респонса при промяна на товара и т.н. Имат си и те проблеми, но те са "невидими" без осцилоскоп ... |  |  |  |  |
Емиле, аз въпроса си съм го задал правилно, ако искаш да се изживееш като наставник си е твоя работа. Аз питах за съвет, не мнение.
|
| Вто Апр 26, 2011 2:10 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Съвсем правилно ти е отговорил emilvtc
Той и батето ти казва да дадеш повече инфо.
Тия чипове винаги тръгват от раз. Нещо има сбъркано при теб и се иска повече инфо за да намерим грешката.
Баба Ванга може и да може да каже нещо така без инфо ама и тя умря
Така че поразгледай с скопа по добре къде какво имаш и дай картинки. Пък докато подготвяш какво да дадеш като картинки може и да си видиш грешката.
Вероятно задейства токовата защита след като си видял че имаш осцилации.
А тия осцилации освен амплитуда имат ли си честота?
Почти е сигурно че и някъде другаде по чипа имаш още някакви импулси,ама са къси вероятно и не си ги довидял 
|
| Вто Апр 26, 2011 2:19 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Кой калкулатор ползваш?
Според този:
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml
Ct=698 pF
Ipk=1413 mA
Rsc=0.212 Ohm
Lmin=49 uH
Co=1414 uF
R=180 Ohm
R1=1.1k R2=27k (31.93V)
това е за ток на изхода 90 мА, повече не можеш да получиш.
|
| Вто Апр 26, 2011 2:35 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Друг беше калкулатора. Ама ще пробвам с тия стойности. 90ма по принцип ще ми стигнат (на кантар). Аз обичам винаги да имам резерв ама ще видим...
Мерси
Опа, 1414uF... Това е малко трудничко за мястото дето го имам на платката ама ще си поиграя с тоя калкулатор.
Мерси пак
Последна промяна kiiid на Вто Апр 26, 2011 2:53 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Апр 26, 2011 2:42 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
при тези стойности тока е максимално разрешения, т.е. има риск, с външен транзистор
ще имаш резерв и ще си по-спокоен.
сложи 100, 200, ще се увеличи малко рипъла
|
| Вто Апр 26, 2011 2:52 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
?!? Защо пък като наставник? Върни се и прочети отново постовете си преди моя и ще видиш, че основното инфо в тях е, че схемата "не помръдва". Може и да съм тъп, но това нищо не ми говори. Приемам, че съм "тъп" и слагам точка на "спама" от моя страна.
Извинявай, че се опитах да вникна в проблема ти, за да ти помогна. Очевидно сгреших с това си желание и за напред относно теб май ще трябва да се въздържам ...
Успех
|
| Вто Апр 26, 2011 5:59 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми щом ползваш online каклулатори за такова нещо явно знанията ти за импулсни захранвания
са недостатъчни - и навярно си сложил индуктивност, която се насища или някак другояче са те преметнали
online  .
Нещото е наистина просто и не виждам как би могло да не работи.
Каква точно индуктивност си сложил?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Апр 26, 2011 7:23 pm |
|
|