|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:14 pm
Зарядни за акумулатори - дискусия
| Автор |
Съобщение |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Тъкмо да сверя тук това, което бях прочел някъде, че импулсно не е добре за зареждане, заради формата на сигнала на зарядния ток.
|
| Вто Апр 19, 2011 8:54 am |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Както вече ти каза tgi оловните акумулатори се зареждат с ток, а не с напрежение! Трябва да контролираш и регулираш тока, а напрежението ти е критерий за степента на заряда.
Как работят тия акумулатори - всеки поотделно или в някаква група (групи)?
Как ще ги зареждаш? Всеки поотделно или на място без разкачане на работните кабели?
Тези въпроси са много важни, за да се изработи вярната концепция на зарядното устройство.
Те нямаха платкаджийница. Платките май ги правеха в Силистра или Русе...
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Апр 19, 2011 9:13 am |
|
 |
|
relsys
|
Към момента планирам всеки акумулатор да работи самостоятелно, т.е. да захранва някаква част от цялата система. Само минусът ще е общ. При зареждане няма да се разкача нищо, но гарантирано няма да работи нищо друго освен системата за заряд и вероятно мастер контролера с дисплея. Евентуално мисля един транформатор да е за заряд на два акумулатора, с две отделни схеми за заряд естесвено.
|
| Вто Апр 19, 2011 9:45 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Преди време ми попадна за ремонт една професионална зареждачка на BOSCH... Бяха я леко заляли... Вътре имаше здраво импулсно захранване и едно малко линейно от което захранваха контролиращата електроника направена с една АТМега, която следеше тока и напрежението на клемите на акумулатора и през оптрон регулираше импулсното.... В описанието на зареждачката имаше картинка на зарядния цъкъл.. Ето я:
С две думи зарадът стратира на константен ток докато напрежението стигне показаните стойности.. От тук продължава заряд с постоянно напрежение докато тока падне до показаната стойност - края на фаза 1... След това с този ток се зарежда, докато напрежението стигне показаните стойности в края на фаза 2 и тук зарядът приключва и зареждачката влиза в режим на подзаряд (фаза 2) до като не се изключи или от контакта или от акумулатора...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Апр 19, 2011 9:51 am |
|
 |
|
relsys
|
Точно това прави и посочената схема.
Първоначално токът е ограничен от резистора. При достигане на 14.4 V върху акумулатора, диодът започва да се запушва и съответно токът пада. Затова е необходимо напрежението на вторичната да е точно 15 V.
|
| Вто Апр 19, 2011 9:57 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Въпросната схема съм я виждал, но за заряд на Ni-MH батерии с малък капацитет ( 1-2 ач) където
може да се остави тока да тече и след като се е заредила батерията.
Върховата стойност на 15 волта е 21 волта, и заряда няма да спре при 14,4. Освен това,
през лятото и през зимата все едно и също ли ще е? Как ще се постигне стабилно 15 волта?
На тебе ти трябва да имаш възможност да зареждаш с ток до 68 А ( 0,3-0,4С) за всеки акумулатор,
някакъв източник на постоянно напрежение, мисля си за регулируем тиристорен изправител, или мощен buck.
Заряда с по-голям ток, освен че става за по-малко време, пести и енергия, защото при бавния заряд резултантно вкарваш повече.
Регулирайки тока и напрежението ще можеш да следваш нужния алгоритъм, който в общи линии е този на Колето,
и други производители го дават, и вече ако искаш, можеш да си включиш и десулфатизиращ цикъл чрез циклично разреждане/зареждане. Ако са изведени клемите на всяка една клетка може да се отиде и към следене и регулиране на баланса на клетките, ако искаш съвсем да го щадиш тоя акумулатор.
|
| Вто Апр 19, 2011 10:55 am |
|
 |
|
plameniv
|
Най добре е като се зареди да изключиш лампата изобщо и ако ме питаш изцяло зареждането!
Най лесно се регулира със симистор във високоволтовата част, виждал съм такова зарядно.
Вместо 1 диод сложи грец и така ще ти трябват на половина мощни диоди, и вместо само лампа сложи полеви транзистор да се включва от контролер за да включва там лампа или резистор!
Може с някакъв евтин контриолер да си контролираш заряда и някакво време за десулфатизация след зареждане и след това изключваш този траф и лампата, следиш акумулатора като му падне напрежението пак включваш и т.н.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Апр 19, 2011 11:57 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
relsys, тая схема има смисъл само доколкото ти носи част от разбирането на целта, т.е. какво
да го правиш акумулатора. Как ще го правиш това е въпрос на неголяма разработка но едва ли
искаш тая схема, как ще и контролираш параметрите. Какъв начин ще измислиш за 15 волта
на вторичната на трансформатора освен достъп до управлението на централата, дето те храни  .
Ако трябва да работи от 220 волта е по-кучава работа, но горе-долу това, което разказа
Koleto като архитектура ще е пак. Лампата дето разрежда ако има файда от дейността и
пак ще трябва да я сложиш по един или друг начин, с ключ който да ти е под контрол,
разбира се. А това, което ще сипва ток в акумулатора ще е DC-DC конвертор, най-вероятно
stepdown, който ще управляваш според тока, напрежението, температурата и текущото
състояние на акумулатора, навярно и още работи имаше. Във всеки случай в куплунга
на акумулатора предвиди жици за неразделен негов (на акумулатора) eeprom, ако не си още  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Апр 19, 2011 1:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
И като започнахме с идеите - и аз да дам една:
Тъй като ще се зареждат в един и същи момент повече от един акумулатор - може енергията консумирана от лампата да се използва, като вместо в светлина + топлина да се използва за зареждане на друг акумулатор. Това лесно може да стане сys step-Up current mode конвертор.
|
| Вто Апр 19, 2011 2:43 pm |
|
 |
|
relsys
|
Благодаря на всички!
Вече започват да се наблюдават доста добри идеи, изглежда този път ще съумеем с общи усилия да постигнем нещо.
М/у другото, проекта си е лично мой, некомерсиален. Финансирането съм го осигурил /естесвено бюджетът не е кой знае колко/.
Та ако помогнете да синтезираме с общи усилия добра схема, тя ще е достъпна за всички. След като напиша софтуера ще публикувам и него.
|
| Вто Апр 19, 2011 4:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
|
| Вто Апр 19, 2011 4:55 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
То на краставичар краставици не се продават ама дам и аз една идея
вече 5 години работи при мен и съм много доволен от тази схема.
|
| Вто Апр 19, 2011 7:01 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Тая класика и аз съм си я правил за собствени нужди и си работеше като пушка!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Апр 19, 2011 7:32 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
С 16F690 става чудно зарядно - трябват само две ОУ-та допълнително. Двата му компаратора са много гъвкави и позволява доста икономия на външни компоненти. За гоемите тоци предполагам ще трябват коджа елементи - иначе едва ли има съществена разлика в контрола. Аз лично съм правил до 3А.
|
| Вто Апр 19, 2011 7:44 pm |
|
 |
|
kolo
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Апр 05, 2007 1:39 pm Мнения: 16 Местоположение: PLOVDIV
|
 Зарядни за акумулатори - дискусия
Понеже не разбирам от микроконтролери но темата ме вълнува бих искал да добавя заряд /разряд по ток 10/1 и по време 1/1, примерно 5секунди заряд с 0,1С и 5 секунди разряд с 0,01С където С е капацитета на акумулатора.
|
| Сря Апр 20, 2011 10:40 am |
|
|