|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:06 am
Изпращане на колет от Америка до БГ - помощ
| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 Изпращане на колет от Америка до БГ - помощ
Здравейте!
Въпроса е към живеещите в америка...
Общи приказки малко:
На последък установих че имам нужда от апарат за "сънна апнея". Това е едно като "прахосмукачка" дето помага да не хъркаш нощем и да се наспиваш по-добре. Интересното е, че на такива неща има много производители и голям пазар - ама в америка. В европейските сайтове има само европейски производители, а американците били по-добри и по-отдавна в тоя бизнес. Демек - разбирали му много. Китайско също има в БГ, ама пък на световния пазар - тия китайци не ги видях изобщо. Калпави ли са - що ли, та не са стъпили там. Както и да е - не им вярвам много на китайските - все пак спиш с това - не е шега работа.
Както и да е. Харесъл съм си конкретно апаратче.
Проучих бъгарския пазар - ама тия нашите са си живи кожодери.
Намерих същото апаратче, което в българия му искат 2800лв за 435$ в америката.
Ей го е апаратчето: http://www.cpap.com/cpap-machine/devilb ... tflex.html
Ясно ми е, че ще има път, мито, ддс и още кой знае какво - ама пак няма да мога да го докарам до 2800 лв сякаш.
Та въпроса е към живеещите в америка:
При положение, че имам човек в америка който може да го купи и да ми го прати, как най-лесно и евтино може да стане доставката. Трябва ли да се минава през митница задължително. Предполагам, че трябва ама...
Как стои изпращането с обикновена поща - изобщо има ли такава опция?
Питам, щото ако внеса нещо от китай - макар и по-скъпичко и ги оговоря да пишат малка стойност и да го пуснат с обикновена поща - идва направо при мене. Ако пуснат с куриер - задължително отивам на митница.
В случая не е ми толкова важно да прескоча митницата и т.н. Ще понахраня някой ром - ама кво да се прави...
Ама ме е яд на тия нашите "дистрибутори" дето пък съвсем се уливат с тая цена. 
|
| Пон Апр 18, 2011 11:14 am |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Изпращане на колет от Америка до БГ - помощ
Щом не идва от европа и е повече от 30евро с доставката ще те дернат с мито и ддс.
Искаш не искаш ще гозадържат в митницата.
Ако има как като го праща твоя човек да му напише че е gift и стойност $10 долара да речем с добра застраховка да покрие цената ако се загуби може да минеш и без митница
Би трябвало да не се обмитява доставката ама знае ли човек наглоста на българските чиновници край няма 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Апр 18, 2011 12:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Общо правило няма. Могат да ти го пратят като подарък и ако на митницата не се усъмнят - ще си дойде направо при теб. Може да приложиш вътре фактурата и тогава ще му платиш ДДС и Мито.
Най-ме притеснява да не налетиш на някой "съвестен" митничар, който да реши, че това е стока със специално предназначение, т.е. медицинска и току виж решил да изисква още купища документи и разрешителни.
Въобще в БГ митницата универсален път няма. Даже и да решиш да си изряден, пак може да се стигне до патови ситуации.
Най-безпроблемо ще е да потърсиш, някой да го донесе на крак.
Иначе, интересно е да споделиш има ли ефект от подобни машинарии. Аз лично никога не съм се сблъсквал с подобен род апаратура и идея си нямам как действа и до, колко е ефективна.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 18, 2011 12:12 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Вярно, че носенето "на крак" е най-добрия вариант. Не бях се сетил. Винаги човека може да каже - "ами то си е за мене и аз си го ползвам" и не могат го барна.
Сега като се змисля пък, знам ли дали не трябва да го описва в някаква декларация и после като си тръгне да търябва да го изнася отново.
Те нашите митници чудеса могат да измислят...
|
| Пон Апр 18, 2011 12:59 pm |
|
 |
|
Цецо
|
На крак вече рядко проверяват багажа. А и там да се разбереш е относително по лесно, защото "преговаряш" само с един конкретен човек. А по пощата ако влезнат в документална фаза нещата става страшно. Има да търчиш от гише на гише....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 18, 2011 1:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
juzisound, най-добре да го пратят с обикновенните пощи. Ще дойде за около седмица при теб и ще струва между 30 и 50$ колета в зависимост от теглото. Също така е най-добре да се обяви истинската цена, първо защото митничарите като го отворят и няма да повярват на ниската цена и като не си обявил цена ще те праснат по българските цени. И второ ако се загуби застраховката ще плати истинската цена, а не някаква измислена. В БГ ще му платиш само 20% ДДС и таксите по освобождаването. Другия вариант е някой, дето ще пътува да ти го донесе, защото като гледам и не е голямо. Ама пък сега, след като намалиха багажа на само един куфар от 23 кг. и аз поне предпочитам да не занимавам хората с пакети, защото в повечето случаи те не могат да си съберат само техния багаж. И без това разликата в цената е огромна, нищо няма да ти стане ако му платиш ДДС-то  .
Няма никакви декларации - колкото пъти съм си идвал никой нито ме е проверявал, нито съм декларирал нещо. Можел съм да пренеса каквото си искам. Казах ти какъв е проблема - ограничения багаж. 23 кг. са само дрехите с които да се пребереш в БГ, да не говорим за подаръците. А втори куфар е 50$, а третия вече е 150$. Затова е тъпо да караш хората да мъкнат разни неща  .
ПП. Наскоро някой ми разправяше, че пращал такъв апарат в БГ и си спомням, че беше нещо за $900+, дето в БГ било 4500+ лева. Пратиха го с обикновенната поща и с обявена истинската цена. Ама мисълта ми е - ти сигурен ли си, че това, дето е $400+ е добро, щото си спомням че хората бая бяха проучвали преди да го купят 
|
| Пон Апр 18, 2011 4:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Освен ДДС дължи и мито. Цената е над 150 евро!
И точно това ме притеснява. Не самото мито, а това, че ще трябва да се попълва митническа декларация за целта. А там трябва код и кода ще е за медицински апарат. И после всичко е на добрата воля на чиновника....Ако реши да отбелязва излишна дейност....
|
| Вто Апр 19, 2011 8:16 am |
|
 |
|
juzisound
|
Ами то към това, дето е 430$ има и отдолу един овлажнител, който и той е още 150$ и като сложиш и маската. която и тя може да е над 100$ та пак си става една хубава ценичка. Аз маска ще си купя в БГ, че може да се мерят - това дето ми трябва е само апарата и овлажнителя. Иначе това е уж средна марка - и средна хубост. Предполагам че ако не е най-добро - поне е най-разумното за момента. Като се почупи - и ако ми е "харесало" ще си взема друго. Тъй и тъй ще ставам "Дарт Вейдър" нощем.
Ама и как ги правят тия цени на медицинските уреди...
Овлажнителя е буквално една пластмасова ваничка с реотанче вътре - НИЩО друго - ама нищо. и оп - 150$ цена. То и другото - дето е самата машинка, надали е нещо повече от един вентилатор и малко контролерче + дисплей. Оп 450$. После нашите като видят някаква такава цена - и оп - по 3 че и по 4...
|
| Вто Апр 19, 2011 8:52 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми ако попадне на митничар дето да се познава с някой от "вносителите" на такава техника, дето удрят
цените и по три (което е главният му проблем всъщност, не би тръгнал да го внася сам инак ама и така
си хранят персонала ченгьорите) бая битка може да се получи. Но ще е преодолимо де, друг митничар,
ходене при шефове и т.н., правил съм и такива работи като се е налагало.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Апр 19, 2011 2:56 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Няма ли да стане да се разглоби и да се изпрати в 2 отделни пакета през седмица на компоненти с обявена цена всеки по 30$?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Апр 19, 2011 3:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Медицинската техника не е ли освободена от мита  ?
|
| Вто Апр 19, 2011 3:51 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мисля, че не.
Не мога да твърдя със сигурност, но и да има такова нещо, то вероятно важи само, когато се внася на името на самата болница.
Отделно, че незнам как стои въпроса със внос на медицинска техника на името на физическо лице.....  И въобще разрешено ли е.
Но, както и да е, със сигурност е по лесно да направиш трансфер на такава техника от УСА в БГ, отколкото обратно. Щото в посока УСА, Ефдией ще се постараят да направят живота ти черен
Търси човек да го донесе най-добре. Иначе го пускай по куриер, купи няколко бутилки уиски за всеки случай и така....
|
| Вто Апр 19, 2011 5:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
FDA би трябвало да се занимава ако мислиш да го продаваш по магазините. По принцип в щатите е доста лесно да внесеш каквото си искаш, което не е забранено от закона разбира се  . Особено пък за лична употреба. Даже за суми до 500$ ако не се лъжа не се иска и да го декларираш  .
|
| Вто Апр 19, 2011 5:39 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами незнам, пробвал ли си да внесеш комерсиална медицинска техника за лична употреба. Нещо различно от апарат за кръвно налягане.
На мен ми се е налагало, предвид работата ми. Трябва да докажеш, че наистина е за лична употреба. Не, че е невъзможно, пак е въпрос на колко "съвестен" чиновник ще попаднеш и с каква документация си се подплатил 
|
| Вто Апр 19, 2011 5:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Не съм пробвал, защото тук има всичко и на добри цени, а и не ми се е налагало  . Просто знам как ме проверяват като се връщам в щатите - също като на софийското летище, когато си идвам в БГ, т.е. никак. И също така знам, че за лична употреба и до 500$ никой не прави проблеми. За комерсиална медицинска техника идея си нямам, макар че не знам на кое викаш комерсиална - нали всичката е за продаване  . Тук обикновенно викаме комерсиално на всичко това, дето не е милитъри  .
|
| Вто Апр 19, 2011 7:15 pm |
|
|