Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Зарядни за акумулатори - дискусия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Зарядни за акумулатори - дискусия
Тъй като си търся акумулатори, вероятно ще ми трябва и зарядно.
Предлагам да направим една дискусия по въпроса, ще е полезна предполагам на много хора.

Предложиха ми следната схема като много поста, същевременно ефективна и удължаваща живота на акумулатора:

Прикачени файлове:
zar.JPG
zar.JPG [ 68.45 KiB | Прегледано 3176 пъти ]
Пон Апр 18, 2011 10:23 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
За акумулатора ми е трудно да кажа как ще му е. Но на трафа определено няма да му е добре с този постоянен ток през вторичната му намотка.

Пон Апр 18, 2011 10:42 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ламбата не е там.

В тая схема идеята на ламбата е че като тече повече ток, свети повече, грее повече и и се вдига R. Демек ти ограничава зарядния ток. И когато акумулатора се зареди ламбата казват че угасвала. И аз веднага питам : ам кво шъ стане ако трафа дава 18 а не 15 волта?

Затова - правиш си DC/DC buck с MCU и си свиркаш.

Пон Апр 18, 2011 1:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Ламбата не е там.

В тая схема идеята на ламбата е че като тече повече ток, свети повече, грее повече и и се вдига R. Демек ти ограничава зарядния ток. И когато акумулатора се зареди ламбата казват че угасвала. И аз веднага питам : ам кво шъ стане ако трафа дава 18 а не 15 волта?

Затова - правиш си DC/DC buck с MCU и си свиркаш.

Не. Тук идеята на лампата е разряд на акумулатора през отрицателния полупериод. По този начин се намалява сулфатизацията. Схемата била от Мини Купър '68-а. И БГ акумулатор изкарвал по 8 години.

Иначе да, необходимо е да е точно 15 Волта напрежението.

Можеш ли да предложиш някаква схема на DC/DC?

Пон Апр 18, 2011 1:42 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
като много поста, същевременно ефективна и удължаваща живота на акумулатора:

Че е проста, проста е, но не е ефективна, а още по-малко пък да удължава живота на акумулатора :) .

Пон Апр 18, 2011 4:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Цитат:
като много поста, същевременно ефективна и удължаваща живота на акумулатора:

Че е проста, проста е, но не е ефективна, а още по-малко пък да удължава живота на акумулатора :) .

Значи, ей такива отговори без аргументи най-много мразя. Ако можеш - аргументирай се.
Ако пък можеш, конструирай ми схема за заряд - 8 бр. акумулатори 12V/170Ah, с режим на нормален и бърз заряд.

Пон Апр 18, 2011 4:31 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ако пък можеш, конструирай ми схема за заряд - 8 бр. акумулатори 12V/170Ah, с режим на нормален и бърз заряд.

Не мисля, че трябва някой да се занимава да конструира нещо, което го има на пазара масово и може да се купи, да не говорим пък за схеми на зарядни в мрежата :) .
Иначе за горната схема за какво по-точно искаш да се аргументирам - просто не става и това е. Нито се регулира тока с нея, нито напрежението, нито каквото и да било.
Иначе аз пък най-мразя някой, дето не му се дават пари да си купи нещо елементарно и работещо да кара хората да му го конструират :D .
Трябват ти две ей такива и си решаваш всички проблеми:
http://www.amazon.com/Battery-Tender-02 ... sim_auto_9
Иначе аз ползвам ей този за една батерия в къщи, която захранва бекъп помпата, която отводнява под основите на къщата:
http://batterytender.com/marine/pro-mod ... arger.html
Ползвам го вече две години с една 100Аh deep cycle marine battery и за сега съм доволен и няма никакви грижи. Ама на теб 8 такива ще ти дойдат скъпи сигурно, макар че много удобно се подреждат на специална рейка и се монтират на стената. Затова си вземаш 2 като тези по-горе и забравяш за зарядни вече. Ако си мислиш, че някой ще ти проектира и направи 8 такива за по-малко от 400$ - моля, нека да почва. Аз няма да съм тоя, дето ще го направи :).

Пон Апр 18, 2011 5:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Цитат:

Не мисля, че трябва някой да се занимава да конструира нещо, което го има на пазара масово и може да се купи, да не говорим пък за схеми на зарядни в мрежата :) .
Иначе за горната схема за какво по-точно искаш да се аргументирам - просто не става и това е. Нито се регулира тока с нея, нито напрежението, нито каквото и да било.
Иначе аз пък най-мразя някой, дето не му се дават пари да си купи нещо елементарно и работещо да кара хората да му го конструират :D .
Трябват ти две ей такива и си решаваш всички проблеми:
http://www.amazon.com/Battery-Tender-02 ... sim_auto_9
Иначе аз ползвам ей този за една батерия в къщи, която захранва бекъп помпата, която отводнява под основите на къщата:
http://batterytender.com/marine/pro-mod ... arger.html
Ползвам го вече две години с една 100Аh deep cycle marine battery и за сега съм доволен и няма никакви грижи. Ама на теб 8 такива ще ти дойдат скъпи сигурно, макар че много удобно се подреждат на специална рейка и се монтират на стената. Затова си вземаш 2 като тези по-горе и забравяш за зарядни вече. Ако си мислиш, че някой ще ти проектира и направи 8 такива за по-малко от 400$ - моля, нека да почва. Аз няма да съм тоя, дето ще го направи :).

Не пращай човека за зелен хайвер! Как ще зарежда 170Аh акумулатор с тая детска играчка, дето дава 1.25А на изхода си???
Само за нормален заряд на един акумулатор му трябва 17А ток при около15V, което е 250W!!! За 8 акумулатора само трафа му трябва да е 2.5KW.
Не ми е ясно какво има в предвид relsys под бърз заряд, но сигурно ще става дума за поне два пъти по-големи токове. Това си е сериозно устройство и си иска разработка!

Пон Апр 18, 2011 5:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не го пращам за никакъв зелен хайвер - на сайта на производителя може да си избере какъвто иска чарджер, ама по-мощните няма да са на тая цена. Тоя дето го ползвам аз е 5 ампера.
Иначе незнам какво имаш предвид под нормален заряд, но с по-малък ток просто акумулатора ще се зарежда по-бавно, което не значи автоматично по-зле. Пък и зависи от самите батерии - те могат и да поемат ток колкото им дадеш. Например не е необичайно AGM дийп сайкъл батериите като са разредени да поемат и 300 ампера ток (200Аh батерия например) по някое си време. Например почват с 40-50 и след половин час отиват на 300. Ако им сложиш достатъчно мощно зарядно, дето да го осигури тогава за 8 батерии колко мощен трябва да е трафа, а :? ?
Иначе аз съм го бил пращал за зелен хайвер, а тоя, дето му е дал горната схема го е пратил за черен, а :D .

Пон Апр 18, 2011 6:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Под нормален заряд на оловен акумулатор се разбира заряден ток 0.1С и време на заряд 14ч(за разреден напълно акумулатор). Има оловни акумулатори (VRLA), които понасят и по-голям заряден ток, като се зареждат за по кратко време. Изобщо зареждането на акумулатори не е толкова проста работа. Трябва контрол на температурата, има различни режими на заряд, трябва стопиране на процеса при достигане на пълно зареждане. Колкото до схемата горе, тя работи за малки акумулатори. През едната полувълна през диода се зарежда с лимитиран от съпротивлението ток (примерно 0.1С), а през другия има разряд с по-малък ток (примерно около 0.05С). Така наистина се постига десулфатизация.
Ето тук има много интересна информация за акумулаторите: http://www.planetbatt.com/testvane-baterii.php

Пон Апр 18, 2011 7:00 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами не става ли вместо траф да се ползва импулсно ?

Между другото тука едно време във "военния завод" правеха едни якички зарядни - помня че имаше и по 60А и нагре. Бяха и до 80 волта. За капак на всичко бяха и с пик-че :) По спомен най-големия май беше 8kW.

Това им беше между другото и последното нещо което правеха там. После едни познати купиха проекта когато ликвидираха завода - схеми, платки, кутии, трафове и кво ли не. Само софта за пикчето нямаха - тоя дето го беше писал го викаха да си го качва когато имат продажби та да може и той да изкярва нещо. А после ги зарязаха, щото нямаше кой да ги купува. Всъщност тези зарядни са за електрокари.

Така, че схемите може да опитам да ги изпрося ако ги пазят. Само, че другата седмица.

Пон Апр 18, 2011 7:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Акумулатори се зареждат с ток, не с напрежение. Смисълът на съпротивлението в първоначално
постнатата схема е да ограничи тока така, че да е в разумни граници. Това за да се получи, трябва
бая напрежение да пада върху това съпротивление - инак токът ще варира много.

При тия акумулатори това ще печка за чудо и приказ. Половината мощност, ако не и повече, ще
отива в това съпротивление.

В днешно време зареждачкитре се правят с контролер масово, надявах си се аз (по моите продукти
са интелигентни от 1994-та насам, макар за по-малки мощности).
В случая си трябва бая регулируем - по ток с ограничаване и на изходния обхват на напрежение - конвертор.
Нормално е и да мери и ток през акумулатора, и напрежение върху него, че и температура.
После как точно ще го зарежда е отделна - и лесна - за промяна работа, дали някоя-друга секунда
или милисекунда ще дава напред после малко назад и т.н.

Но такава средновековна схема бих ползвал само ако става дума еднократно да заредя
някакъв акумулатор, баейки му докато се зарежда да не стане някоя беля.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Апр 18, 2011 7:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
.....
Между другото тука едно време във "военния завод" правеха едни якички зарядни - помня че имаше и по 60А и нагре. Бяха и до 80 волта. За капак на всичко бяха и с пик-че :) По спомен най-големия май беше 8kW.
....

"Георги Дамянов"? Рейзгрейд, щата Дейлиорман :D

Пон Апр 18, 2011 9:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Акънъ баш кункретну ... :)

Между другото още им пазя платките - по едно време сита им правех за тях :)

Пон Апр 18, 2011 10:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Но такава средновековна схема бих ползвал само ако става дума еднократно да заредя
някакъв акумулатор, баейки му докато се зарежда да не стане някоя беля.

tgi, естествено, че ще има и микроконтролер, който ще следи всичките тези параметри. Дори ще ги мята по CAN Bus на "батко му". Въпросът тук е за самия заряд, защото както се сещаш 8 такива акумулатора са 4000 лв. и не мога да си позволя на 2 заряда да ги изхвърлям. А тази средновековна схема позволява оставянето на акумулатора на подзаряд с дни, и същевременно е проста за изпълнение и не на последно място като цена. Единствено за момента не съм измислил как да държа точно 15 V на вторичната.

Естествено, нямам нищо против и друга схема, ако можеш да предложиш някаква. Трябва да се разсъждава върху различни варианти, за да се вземе оптималното решение.

Вто Апр 19, 2011 8:50 am
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща