Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 36, 37, 38, 39, 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цитат:
Па те руснаците, така или иначе го нарязаха. Че и пари ни взеха за рязането и извозването. Нищо че условието беше друго Ама на кой му пука за условия и договори. Особенно такива разписани между българи и руснаци. Те нямат юридическа стойност.

Мне, не са го нарязали. Бяха предложили два варианта - строят Белене със стария реактор или слагат нови и взимат стария. Нашите избраха второто. И беленският реактор замина за Калининградската АЕЦ, ама не като скрап. Поне това знам от медиите.
Цитат:
Като част от сделката за АЕЦ “Белене“ те купиха изработения от чешката “Шкода“ по техен лиценз стар реактор за централата, доставен преди повече от 20 години. Сега това оборудване работи в АЕЦ “Калининград“, макар че в един момент имаше идеи България да обяви търг за него, но те така и не бяха реализирани въпреки твърденията за интерес към подобна процедура от различни компании.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=177248

Пет Апр 15, 2011 11:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
А някой знае ли в крайна сметка каква е стойността на реактора в проценти от цялата централа? Щото мене малко ме съмнява да е над 10%.

Пък на медиите много отдавна май не може да им се вярва.

Пет Апр 15, 2011 11:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
...

Цецо твоите плампания ги знае всеки, за мен отдавна е загуба на време да ги чета :)

Пет Апр 15, 2011 11:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
741 написа:
Мне, не са го нарязали. Бяха предложили два варианта - строят Белене със стария реактор или слагат нови и взимат стария. Нашите избраха второто. И беленският реактор замина за Калининградската АЕЦ, ама не като скрап.

Бе винаги съм се чудил на руските бизнес похвати, ама как ти се струва идеята да идеш някъде да вземеш едно 20 годишно зарязано на пройзвола на ръждата оборудване и да го вложиш в нечии АЕЦ???

Чак пък толкоз прости не сме, а? И за какво тогава ни отиде вече 1 млрд? За да ни вземат стария реактор (който пък даже бил работоспособен) и да го извозят???

Баси далаверата.

Всъщност истината вероятно, е че старото е ставало само за скраб и това е било ясно още от начало. Просто включването му като условие в предварителния договор беше типичния за нашите ширини начин да пресееш кандидатите още на старта до един единствен.

ps66 написа:
Цецо твоите плампания ги знае всеки, за мен отдавна е загуба на време да ги чета :)

Бахти пича.... 8)

Пет Апр 15, 2011 11:34 am
Профил ICQ

Мнение 
Признавам си, че нямам никаква представа дали оборудването е било оставено на произвола на ръждата.
Подозирам обаче, че поне с найлон ще да са го наметнали, да не го вали дъжда. Пък знам ли, може и да са го пратили консервирано, както си му е реда.
Това на майтап, а сериозно - при търга и Шкода, и руснаците бяха предложили вариант да използват оборудването, което едва ли е станало, без да му видят състоянието.
А дали реакторът е нарязан, или ще работи в Калининград - човек сам избира на кое да вярва и в кое да се съмнява.

Пет Апр 15, 2011 11:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
'96-та година е ставал все още реактора. Един съученик имам, дето е ходил там като студен по Физика в СУ. Каза че като са го гледали е бивал - ама това е преди 14 години все пак. Само дето тогава е бил пльоснат на средата на една площадка и до там. Разправя че са му мерили някакви структурни деформации и е бил в рамките на нормите - под 1% - ама за още 14 години един господ знае колко се е изметнал. Така, че малко ме съмнеж въобще да е ставал за нещо друго освен за скрап. Пък дори и да е бил консервиран.

Ето тук има и малко снимков материал за това какво се случва в Русия със спрян строеж на такава централа (горе долу на същитегодини): http://www.radiokot.ru/forum/viewtopic. ... 6&start=40

Пет Апр 15, 2011 12:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
'96-та година е ставал все още реактора. Един съученик имам, дето е ходил там като студен по Физика в СУ. Каза че като са го гледали е бивал

Не знам за руските бизнес похвати, ама българските са били и са все като това горното - били го гледали реактора и бивал. Баси и смеха, тоя явно е имал очи-рентген :D :D :D . Добре, че от тоя студент вероято няма да зависи сигурността на някоя атомна централа. Отделно че мога да се хвана на бас, че нито тоя студент, нито професора му са виждали някога реактор на живо в живота си :) .

Пет Апр 15, 2011 3:38 pm
Профил

Мнение 
Абе ако говорим за железо, няма кой знае какво да му стане от стоене, освен ако е складиран неправилно, тг.е. така че да има непредвидени напрежения в структурата. Желязото е желязо, и да ръждасва това е козметично, не е стоял 50 години в морето небоядисан та да има структурни промени. Тези неща обикновенно са солидно боядисани и защитени, каквото и да е възстановяването със сигурност е по евтино от производството, така че няма да се учудя ако с го монтирали наистина.
А иначе стойността на самия реактор едва ли е кой знае колко, сам по себе си той не може да струва много, няма какво да му струва толкова, големите пари отиват в инфраструктурата която прави от тоя реактор АЕЦ, системи за управлевние и зашита парни турбини, генератори и всичко останало.

Пет Апр 15, 2011 4:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони, точно това имах предвид, че не е съществена част от цената. Dimitar, няма значение. Те са ходили да им покажат атомен реактор на живо. Доколкото разбрах са гледали колко се е огънал от стоенето - защото най вероятно е бил сложен легнал - а ако огледаш внимателно конструкцията на ВВЕР-1000 ще видиш че работното му положение е изправен. Все пак 700 тона са сериозна тежест.

Пет Апр 15, 2011 4:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
:evil: баси идиотите в правителството :evil:

ще врътнат почти 250 млн.лв за "консултация" за 2 месеца.
уж с "реномирана британска банка", която в същност е китайска (HSBC = The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited), която ще ползва местен подизпълнител, който се казва ... каролев. договори по факса щели да подписват, а тука за един параф баси цирка направиха.

тия ги нямат за нищо милионите. бюджета на БАН е 68 милиона, за вдигане на пенсии тотю ревеше, че му трябват 7млн, за онкоболни и хемофилици общия бюджет е към 70 млн.

и какво ще ни кажат "консултатните?"
а ние знаем ли какво искаме? или за какво преговаряме?
оня юнак с розовата ризка и цикламената вратовръзка май домати от женския пазара не е купувал в живота си. е, началника им бил гледал картофи, ама никога нито ги е продавал, нито ги е купувал. с чужди пари лесно се харчи.

Доколкото аз разбрах новината нещата са далеч по-зле.

"Консултантите" ще получат процент от крайната цена... то направо не е за вярване, ше
плащаш някому за интереса да те прекара с по-висока цена.

И ако някой се изкуши да помисли "баси тъпаците", да помисли пак. И най-тъпият овчар би съобразил толкова.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Апр 15, 2011 5:03 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Абе незнам, явно Трайчо има гръб някъде в ЕС и/или САЩ.

Ми това би било добре ако е така, за разнообразие някой да е човек не на КГБ. Или
поне не само ... :D

Цитат:
Май накрая ще се окаже, че за тая централа директно си се бият две лобита извън БГ - едното от изток, другото от запад.

За много по-дребни неща се водят тия битки та затова ли. Нямаш представа срещу мене какви
ресурси са хвърляни - и то за дреболии спрямо тия мащаби, десетки, най-много стотина хиляди $.
Та не се съмнявай, че всички виждащи и невиждащи шанс да докопат част от проекта драскат
всеки с каквото може и дебнат всеки шанс да избутат другия. Едва ли има фирма в сектора да
не следи ситуацията изкъсо (т.е. има човек тук из администрациите който се надява да
получи пари от тях ако получат нещо).

Цитат:
А ние ще сърбаме попарата....

Е то в БГ няма да намериш нормален човек да се съмнява в това, кво да се прави.

Пет Апр 15, 2011 5:14 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Нямаш представа срещу мене какви
ресурси са хвърляни - и то за дреболии спрямо тия мащаби, десетки, най-много стотина хиляди $.

Ами напиши си на сайта, че в момента когато ти преведат 100 000$ по сметката се пенсионираш. Така и ти ще си щаслив и те ще са доволни, че са минали метър.

Пет Апр 15, 2011 5:18 pm
Профил

Мнение 
ike написа:
tgi написа:

Ами напиши си на сайта, че в момента когато ти преведат 100 000$ по сметката се пенсионираш. Така и ти ще си щаслив и те ще са доволни, че са минали метър.

eee с тия 100.000 как да се пенсионира човек не знам, виж ако са 10 млн да се пенсионираш, ама за 100.000 малко зор, че и с милион е зор, да оставиш бизнес ... не зная колко печели tgi от негоявия бизнес, ама предполагам на тоя пазар 100.000 са дребни парици, изкарват се с няколко поръчки та ....

Иначе за реактора, мен самата идея да наемеш банка за консултант ми звучи много нелепо, какво ще консултира банкера, ще направи простата сметка колко ще се инвестира, колко ще се изкара и дали е изгодно ... откога банки взеха да консултират не знам, и с какъв ресурс, масово по банките са идиоти и полуидиоти, не говоря за местен а за световен мащаб, разбирам да са наели някоя фирма специализирала в проектиране или експлоатация на ядрени мощности, или с някой университет или нещо от сорта, място където има хора които разбират нещата, а това че не са суперфинансисти ... едва ли трябват кой знае колко финансови познания за да сметнеш дали е рентабилна една таква мощност или не. Всъщност факторите са много и са далеч от познанията на банките дори на теория, за банката оценката на риска е такова понятие, че ако трябваше по техни оценки да се строят самолети всеки ден щеше да пада по един, в определени дни по 20 ....

Държавата дай и консултанти да наема, от идиоти по идиоти, че тук няма кой да направи анализ читаво няма, но определено не бих наел банка, то скоро банките ще вземат да консултират и къде да си вадиш зъбите.
Цялата работа според мен е как хем вълкът да е сит, хем агнето цяло. Ако имаше начин бойко да подпише на руснаците без да му се карат батковците от запад, и без някой да излезе и да каже, виж го колко плю а накрая той подписа ... досега да беше подписал 10 пъти, още преди три години като спечели щеше да подпише,и не само щеше да подпише ами и пари щеше да намери, и да ги усвои и комисионните си да вземе ....

Пет Апр 15, 2011 5:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ike написа:
tgi написа:

Струвам мнооого повече. За да ме извадиш от ядрения сектор ти трябват поне $5M (добра сделка, знам поне един
дето е хвърлил пъти повече и няма изгледи да стигне и на 5% от пътя, дето съм стигнал аз).

А за да ме пенсионираш - т.е. да купиш всичко, lock, stock and barrel - ще ти трябват 10 пъти по толкова.

Пет Апр 15, 2011 5:59 pm
Профил WWW

Мнение 
Хехехе.
Струваш не повече от 29 сребърника.
За 30 си купувам Бог.

Пет Апр 15, 2011 6:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 36, 37, 38, 39, 40  Следваща