Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Токова сонда за осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
БатеВаньо написа:
В забележките отдолу пишат, че става дума за пикови натоварвания.
Максималният ток за продължителна работа се ограничава от отделената мощност върху чипа (а и по платката). При 1 милиом съпротивление на първичната верига (това е само вътре в чипа) и 75А се получават 5.6W. При 17K/W (както са го описали в дейташита) това дава 95 градуса прегряване. Така, че на теория при стайна температура би работил, но трябва здраво охлаждане.

Значи, ако го товаря с 30-40А при PWM 30-50% би трябвало да няма проблем?

Чет Апр 14, 2011 11:36 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Що да са афиф? Харесах ги, щото са по-малки и ще ги събера в по-компактна кутиЙка.
Освен това са три пъти по-евтини от LEM-a.

Като дойдат чиповете и ги подкарам - ще споделя резултатите за да ги коментираме.

Чет Апр 14, 2011 11:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
хм, за 150 килохерца токовия трансформатор може и да е проблем, повечето оптрони май също ще са проблем. аз все пак май бих заложил на токов трансформатор, всъщност навремето правех точно така, една намотка близо до кабела и ловя директно. само не бива да се забравя че това на осцилоскопа е производната на тока, а не самия ток.

Пет Апр 15, 2011 7:47 am
Профил

Мнение 
Цитат:
само не бива да се забравя че това на осцилоскопа е производната на тока, а не самия ток.

Така е и точно за това предпочитам варианта с шунт. Интегратора след токовия тряф е честотно зависима верига, която освен линейни изкривявания внася и фазови.
В повечето случаи по-интересно за мен ще е формата и дефазирането на тока спрямо други сигнали, отколкото големината му. Т.е. трябва в различните честотни диапазони да се превключват интегриращите вериги или други подобни хватки ... знам ли ...
Да не говорим, че нямаме инфо за DC съставката на тока, която с токов тряф няма как да се хване ...

Ако осцилоскопа ми беше с галванично изолирани канали - директно щях да си включа шунт във веригата на измерване и директно щях да меря пада върху него.... Е, нямам такъв осцилоскоп и за това мисля разни щуротии ...

Следващия скоп който някога ще си купя задължително ще е с галванично изолирани канали - поне 4 такива :-)

Пет Апр 15, 2011 10:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами не знам как ще реагират на 400-500 волта - малко ще ми е притеснително. LEM-чето изглежда малко по стабилно в това отношение. А и май съпротивлението му беше още по-малко.

Пет Апр 15, 2011 10:09 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2