Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Токова сонда за осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Токова сонда за осцилоскоп
Искам да измеря фазовите токове (0-5А) на фазите на мотор.
Управлението на мотора е мостово с транзистори.

Точната стойност на токовете за момента не ме интересува. Интересува ме формата и дефазирането им един спрямо друг и спрямо управляващите импулси.

Нямам токова сонда, но трябва да направя някаква импровизация на тази тема. Т.е. изхода и трябва да е галваничо разделен от входа и.

Мисля за вариант с токови трансформатори изпълнени с тороиди, чиито първични страни са свързани последователно на фазите на мотора, а към вторичните им страни да закача сондите на осцилоскоп-а .

Някой правил ли е подобно нещо ?
Как се смятат такива токови трафове?

Чет Апр 14, 2011 8:43 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Токова сонда за осцилоскоп
1.Евтин вариант с токови трансформатори(ТТ):
-наличен фабричен ТТ
указани са максимален първичен ток и вторично напрежение.
- ако трябва да се прави ТТ - има програми за изчисляване на трансформатори за 50Хц-прикачения файл

2.Вариант с шунт и ISO122(124).
Софтуер LV.
2-ри вариант е по прецизен.

Прикачени файлове:
Trans50Hz(1001).rar [149.25 KiB]
222 пъти
Trans50Hz(1001).rar [149.25 KiB]
220 пъти
Чет Апр 14, 2011 9:58 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Имай в предвид, че токовите трансформатори са "верни" само около честотата за която са сметнати. Сега вече зависи до колко си склонен да се охарчиш.

Аз в момента точно това проучвам. В момента се мери с "токови трансформатори" и горе-долу показва формата. Само дето честотата варира от 0 до 70 Hz и идея си нямам колко е вярно.

На вторичната на трафчето слагаш резистор в паралел задължително, защото иначе се насища и ще виждаш само по-стръмните преходи.

Варианта който аз съм си заплюл, за сега, като най-приличен е LEM-20 - нещо си. Напиши LEM в търсачката на фарнел и ще се ориентираш. Цените им са около 10-15 евра за единични бройки - това са токови сензори с датчик на Хол. На хартия им пишат някакви 25kHz - пък колко са верни незнам. ISO124 е на цена около тази, ама ще ти трябва и галванично разделено захранване, което допълнително оскъпява начинанието. А и ISO-124 е с Gain=1. А най-тънкя вариант е с едни чипчета на Avago. Пак ги има във Фарнел на цена около 3-4 евро - техния вход е от 0 до 256mV (директно RSense), обаче и те искат двойно захранване. Тия на Avago предават сигнала с оптрон. ISO-то е с кондензаторна бариера. Иначе принципа им е еднакъв : преобразуват напрежението в ШИМ и после ШИМ-а в напрежение.

Чет Апр 14, 2011 10:28 am
Профил ICQ

Мнение 
Колеги, благодаря за бързите и точни отговори и идеи.

Въпросните токове са с честота до около 150кHz. Варианта с шунтов резистор и изолиран усилвател ми изглежда най-добър и вероятно ще взема да си направя няколко такива за в бъдеще.

За сега мисля да мина само токови тряфове.

Попаднах на един такъв "траф", който е без магнитопровод:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rogowski_coil

Не бях чувал за такъв, но идеята ми изглежда най-лесна за реализация.
При нея няма опасност от "насищане на магнитопровода", а и галваничната изолация идва от самосебе си.
Някой има ли опит с подобно чудо?

Чет Апр 14, 2011 10:45 am
Профил

Мнение 
според мен трансформатора може да му се вярва само за конкретната честота и за формата на сигнала, ако е различна от синусуида не вярвам да е много достоверна формата
преди съм попадал на разработки за изолирани сонди , мисля че може да се преработи и за ток с шунт, сега не можах да намеря същия сайт но намерих нещо друго което горе долу ще даде идеята как да се направи

http://www.cheele.cn/data/skins/chinese024/eng_01.htm

едит: да, точно за изолиран усилвател говоря май сме писали едновременно

Чет Апр 14, 2011 11:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Работил съм с токово трансформаторче на CR Magnetics с коефициент 1:2500, за ток до 5А. Доволен съм, за отчитне на големина на тока, фаза, форма и т.н. до честоти до няколко килохерца е отличен. Освен това държи на напрежения до към десет киловолта при разумна конструкция. Потърси си нещо такова, защото това е възможно най-доброто като цена / прецизност.

Едит: http://www.crmagnetics.com/products/CR8349-P88.aspx

Чет Апр 14, 2011 11:53 am
Профил ICQ

Мнение 
Една самоделки на които попаднах:

http://www.cappels.org/dproj/aciprobe/ACCurrentProbe.html
http://www.edaboard.com/thread25183.html

А сещате ли се за изолиран усилвател с честотна лента 1MHz подобен на ISO-124 ?
Ако намеря такова чудо ще направя токовата сонда с шунтов резистор.

ISO-124 работи с преобразуване U->F и после F->U, което ограничава честотната му лента.

Преди време във форума обсъждахме схема за изолиране на аналогов сигнал с оптрон. Оптрона имаше светодиод и два фотодиода. Единият от тях се използва за обратна втъзка на лихейния усилвател управляващ светодиода, а другия фотодиод се използваше като изолиран изход.
Т.е. нещо като това:

http://www.ssousa.com/pdf/an060.pdf
http://www.farnell.com/datasheets/6558.pdf

Та за да стане читаво - трябва оптрона да е бърз, а този "SLC800 Linear Optocoupler" не е.
Можете ли да ми препоръчате по-бърз оптрон?

Чет Апр 14, 2011 1:33 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
А може да опиташ и с нещо такова:
http://www.allegromicro.com/en/Products ... /index.asp
Вярно, честотната му лента е до 120kHz, но пък всичко е събрано в един чип.

Чет Апр 14, 2011 2:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Предполагам свястна токова сонда като тия на Тек няма да върши работа за толкова бавни сигнали
баш, но ако вземеш диференциращия и ефект под внимание ще можеш да видиш какво става.

Имам предвид такава (случайно намерен линк по картинка):
http://www.barrytech.com/tektronix/probes/tekp6021.html

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Апр 14, 2011 3:30 pm
Профил WWW

Мнение 
Идеята на БатеВаньо май е най-добрата за момента и струва 10лв във Фарнел.

До колкото схванах от диагоналното преглеждане на дейташита може да се мерят AC и DC токове. Трябва и само едно захранване 3 - 5V. Изхода е галванично изолиран от входа.

Ще поръчам 2 бр за проба. За моите честоти може и да свърши работа.

Благодаря за идеята :supz:

Чет Апр 14, 2011 3:50 pm
Профил

Мнение 
Аз не разбрах, и затова ще попитам - 150KHz на мотор ????? Туй е нещо ново и невиждано? Дори модулация на толкова е с един порядък отгоре на общоприетото ...

Сериозно - погледни дали наистина имаш нужда от такава честотна лента. Аз подкрепям предложението за LEM-а, само ще допълня че май не са чист Хол сензор, а май са Хол сензор + токов трансформатор, но за това не претендирам. За мотори са перфектни, при модулация до 16KHz са безупречни (нагоре не са тестване, не че не работят).

Чет Апр 14, 2011 10:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре де, според това:

Цитат:
X25C CHARACTERISTICS
Optimized Accuracy Range IPOA –25 – 25 A
Linear Sensing Range IR –75 – 75 A

Означава ли, че мога да го товаря до 75А чипа?

Чет Апр 14, 2011 10:48 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
В забележките отдолу пишат, че става дума за пикови натоварвания.
Максималният ток за продължителна работа се ограничава от отделената мощност върху чипа (а и по платката). При 1 милиом съпротивление на първичната верига (това е само вътре в чипа) и 75А се получават 5.6W. При 17K/W (както са го описали в дейташита) това дава 95 градуса прегряване. Така, че на теория при стайна температура би работил, но трябва здраво охлаждане.

Чет Апр 14, 2011 11:13 pm
Профил

Мнение 
Мотора е стъпков и се опитвам (още нямам финален вариант на програмата) да го управлявам в микростъпков режим.
Честотата на PWM-a на CHOPPER-a ми e 62kHz. (избузена е за момента и ще я намаля може би двойно та и повече, за да намаля греенето на транзисторите дължащо се на преходните процеси при превключването им).

Максималната честотата на синусоидата с която генерирам заданието на CHOPPER-a максимално ще е 4кHz, така че за да успея да я "опиша" с PWM-ите трябва да е няколко пъти по-висока.

Относно LEM-a - тройно по-скъп е и като за начало ще пробвам с ACS710. Вече ги поръчах и във вторник ще ги имам.

Ако не постигна задоволителен резултат - ще пробвам и с LEM.

Та мисля да направя някаква "приставка" - нещо като токова сонда за осцилоскоп, която да използвам и в бъдеще и за други измервания. Това си е ценен инструмент все пак ... Истинска токова сонда струва стотици долари, а тази ще излезе под 40лв дори и да е направена с LEM.

Чет Апр 14, 2011 11:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами той LEM-a е подобен, но изглежда по "стабилен" :). И като ги пробваш дай отзиви че и мен ме чака галванично разделено мерене на ток. Тия SOT-ове малко ми изглеждат афиф.

Чет Апр 14, 2011 11:27 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща