Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Гайгер-Мюлеров брояч , дайте идея за дисплей 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Разните самолетни индикатори са правени с доста радий, инак не биха се виждали
в тъмното.

Ако има какво да се засича с GM брояч навън меренето вече ще е излишно, твърде
късно ще е (това би означавало катастрофално замърсяване).

За да хване човек нещо от новите замърсявания трябва HPGe детектор с оловна защита
(и съответен алаизатор :D ).
Че и пробата трябва да е от бая кубици филтриран въздух и т.н., не е лесно.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Мар 31, 2011 1:50 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не ти ли се намира някой хапаратура в дивелъпмънт да направиш едно независимо изледване? Не че съм се изпретеснил де.

Чет Мар 31, 2011 7:21 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
тги, не е вярно това, моя гайгер тракаше по 20тина пъти в минута в стая, и 40тина на слънце. има достатъчно чувствителност за да засичаш радиационния фон, а при едно слабо замърсяване фона се вдига значимо. дори в самолет би трябвало да трака доста интензивно.
между другото като сме отворили темата, гледах тия дни за продажба на готови дозиметри, има по 600 кинта с големина на мултицет :)

Чет Мар 31, 2011 7:25 am
Профил

Мнение 
Сега покрай Фукушима цените на ГМ броячите и ГМ тръбите са се дигнали до небесата.
Замислям се дали е възможно, човек да си направи някакъв елементарен детектор?
Вредната радиация бива:
1. Алфа.
2. Бета.
3. Гама и ренгенови лъчи.
4. Неутронен поток.

Алфа и бета лъчите сравнително бързо се поглъщат от въздуха и дрехите, за това не ме притесняват много(а и самото излъчване на алфа и бета обикновено е съпроводено и излъчване на гама лъчи). Ако ме облъчат с неутрони и да го знам и да не го знам, няма значение. Интересни остават само гама лъчите.
През 1986 хората с ГМ броячи, са отчитали достта странни нива на "background radiation"(не знам как е термина на български). Гледали са, да не газят тревата и да не пият мляко. Обикновенните хора обаче, заради цялата секретност са си го отнесли.
В общи линии, най-разпространени са:
1. ГМ тръба. Недостатък, е че в момента са поскъпнали и изискват високо напрежение около 400В, с което не се чувствам комфортно.
2. Синтилационни. Недостатъка им е, че изискват кристал и нещо, като фото-умножител или чувствителен фотоапарат и не са много удобни.
3. Йонизационна камера. Много лесно може да се направи, но недостатъка й е, че се влияе много от влагата във въздуха и е относително нечувствителнна. Показанията й общо взето са 2: "нормален фон" или "мъртав си, но още не го знаеш".
4. Твърдотелен детектор. Тези HPGe, които tgi с изискването си за криотемператури са много неудобни. Но дали не може да се направи прост детектор с обикновен диод?
Не ме интересува да е много прецизен или калибриран, а само да показва: нормална радиация, 10 повишена радиация, 100 повишена радиация, 1000 повишена радиация. По-ниски или по-високи стойности не ме интересуват.
Намерих една схема http://www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/2236
Изображение

И се замислям, детекторния диод, може ли да е 1N4007 или 1N4148 или трябва да е PIN диод, или по-добре е да е http://en.wikipedia.org/wiki/Avalanche_diode , или може би щотки? Кои диоди са по-добри, тези за по-голям ток би трябвало да могат да засичат повече гама лъчи, но имат и по-голям паразитен капацитет и по-голям паразитен ток в обратна посока и ще е по-трудно да се разграничи сигнала от шума. Транзистор, като 2N3055 дали е подходящ? Те са евтини и са с много голяма площ. Кое е по-добре силициев или германиев транзистор/диод? Корпуса какъв е по-добре да е? Пласмасов, който е прозрачен за гама лъчите или метален, от който гама лъчите да излъчват вторична радиация.

Чет Мар 31, 2011 9:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
Дори с Глим-лама става. Недостатъкът й е, че има сравнително малка площ, която да следи.

Чет Мар 31, 2011 10:43 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Дори с Глим-лама става. Недостатъкът й е, че има сравнително малка площ, която да следи.

Е не можем ли да вържем повечко за увеличаване на площта.

Чет Мар 31, 2011 2:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Виждал съм проби от тия дни при клиенти с мой анализатор, нищо няма.

Зейфоде, ей такива знаещи гайгер-ентусиасти като тебе могат да паникьосат народа
без нищо.
Къде е фонът къде е замърсяване. Нямаш представа за какво става дума та по-добре
да го оставим дотук. Ако фонът се промени по причини от Япония така, че да го виждаш
с гайгера си работата е заминала общо взето.

Чет Мар 31, 2011 3:48 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
става и с две плочи от тънко фолио, с подадено напрежение почти до пробивното :)
ако са повече плочите, дори ще видиш траекторията на частицата

Чет Мар 31, 2011 6:03 pm
Профил

Мнение 
Абе и аз тези дни се разтърсих из нета за някакви тръби (за ГМ-брояч), но цените им ми охладиха мерака да направя един.
Изцяло с образователна цел съм гледал де, не съм се притеснил, че има повишен фон.

@ tgi: Защо да не може с ГМ-брояч да се следи радиационния фон? Имаш предвид, че не е много чувствителен ли?

Чет Мар 31, 2011 6:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз също потвърждавам, че няма изменение в гама фона.
мерим със сцинтилатор и не мога да кажа, че хващаме чак молекули (като с HPGe)

Чет Мар 31, 2011 6:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Че к'во толкова им е специалното на дъртите детектори?! Газонапълнена лампа с тънка метална обвивка поставена близо до пробивното напрежение. Сега ги има к'ви ли не по размери но понеже стъклото май доста пречи се сещам за разни пластмасови светещи "жички" за тунинг на коли и компютри. Цената е около 10 евра с електрониката за да светят.

Чет Мар 31, 2011 6:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С GM няма да се види нищо преди да е станало толкова много, че да няма какво да му се
гледа не заради ефективността - нея с голяма тръба да кажем бихме могли да я вдигнем - а заради
несъществуващата разделителна способност по енергии.

С NaI (сцинтилационен детектор) също е прекалено размазано всичко, за да има смисъл в
сегашния контекст (30-ина пъти по-размазани са пиковете в спектъра отколкото с HPGe).
А в сегашния контекст за да се хване нещо трябва бая проба да се направи (примерно
4-5 литра дъждовна вода да се изпари до литър, не знам в какъв вид е йодът и как се прави
да не се изпари и той ама едва ли е чист, по-скоро се е вързал с нещо та е в някакъв йодид),
и тая проба да се мери сума ти часове в оловна защита за да се натрупа някаква смислена статистика,
обикновено се прави от единия ден за другия (да трупа през нощта).
Е, по Чернобилско време знам, че храните са ги мерели по за 15 минути на детектора и айде,
тогава нивата са били наистина високи (пак неуловими с GM освен ако човек не го доближи до
гореща частица на земята, това май са го правили).
Но пък обемите в Япония са големи та ако се разпуши още известно време здравата може
и да има какво да се мери (не само с изследователска цел), знам ли.

[edit] Помня, че през 1988 гледах едни гъби брани в Бавария какъв прекрасен пик правеха
на 661.67 keV-а (137Cs) който си се виждаше с NaI детектор без защити, че и без чакане... :) [/edit]

Чет Мар 31, 2011 7:31 pm
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
по стрелките слагат радий-226. ако не ги глътнеш - няма страшно.
от метър трака ли?

Може да си втълпявам но мисля че тракаше съвсем малко повече от нормалното, този часовник сега не е при мен за да пробвам отново, дадох го на мой приятел който си купи Radex да си пробва джаджата.

Чет Мар 31, 2011 10:28 pm
Профил YIM
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
А от къде може да се намери/поръча Гайгер Мюлеров детектор(тръба, ламба и тн) БГ или дори извън БГ ?

Чет Мар 31, 2011 11:07 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
тги, говориш пълни глупости, гайгера лови много под опасните нива, всъщност всяко пукване на гайгера е ЕДНА частица. тъй че тия приказки как гайгера ако се чуе да пука вече е твърде късно ги разправяй на сукалчетата дето викат на музиката от деведесетте "ретро". даже е обратното - гайгера страда не от липсата на чувствителност, а от неспособност да мери твърде силно лъчение.

Чет Мар 31, 2011 11:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща