| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Темата май излезе от моделите цитирани в заглавието, та да използвам и аз да питам.
Скоро се бях загледал в по-ниския клас на Тектроникс от сериите MSO, втора и трета серии, до 500MHz, с 4 аналогови входа + 16 цифрови. Четейки в нета, попаднах на неизвестна за мен японска фирма Yokogawa. На пръв поглед, продуктите им изгледат по-добре направени от сходен клас Тектроникс, но е възможно да съм се заблудил... Като цена са малко по-скъпи от Тектроникса.
Някой има ли наблюдения върху цифровите осцилоскопи на въпросната фирма. Някакъв опит за съпоставка с Тектроникс, Аджилент?
|
| Сря Мар 09, 2011 12:12 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Един колега има доста стар такъв. Едноцветен дисплей. Нисък семпълрейт. Бях си играл с него. Като организация на меню и удобство за работа е супер. Аналоговата част е желязна. Разглеждал съм по новите като документация. Много добро впечатление ми оставиха и те. Но надали някой тук има от новите. Изобщо е екзотика при нас тази марка. Въпросното скопче на колегата е от ebay.
|
| Сря Мар 09, 2011 1:08 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Сря Мар 09, 2011 1:56 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Япончетата на времето бяха символ на железни машини, излезнаха като заместител на Iwatsu. Даже незнам дали нямаше някаква мешавица между двете фирми.
Бяха по добри от тектроникс, HP и другите масовки. И по скъпи.
Къде са стигнали сега - незнам. Може и да не са се покитайчили.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 09, 2011 9:31 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
заръчах TDS2024C снощи... ще има аналогови и цифрови измервания, но един ден като (ако) стигна до протоколите ще дойде и времето на LeCroy или нещо друго. Благодаря за коментарите, дано са полезни и на други.
|
| Сря Мар 09, 2011 10:27 am |
|
 |
|
velio
|
Ами като гледам - то същото. Само дето на Тек-а черния фон залъгва.
Тая дебелата линия аз я преживях. Вече не ми прави впечатление, обаче пък като вземе да се лигави понякога направо ми иде да го трясна. Общо взето за тая графика и количество данни си трябва процесор... (тука РС базираните скопи с Win печелят, отделно че рядко афишират WFPS параметъра който си е важен...).
|
| Сря Мар 09, 2011 11:26 am |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
Да пусна и аз две картинки от по-непретенциозен осцилоскоп - GDS-1062A. Картинката 004 е с използуван ZOOM а 008 e без. Вижда се че при ZOOM линиите са по-дебели.Ясно се виждат и шумовете по нивата 0V и 5V
Не се оправих с картинките и затова е rar.
|
| Чет Мар 10, 2011 9:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
пускал съм картинки с TPS2024.
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?p=46245#46245
ама той е малко особен (изолирани входове) и може би не е сравним.
|
| Чет Мар 10, 2011 3:21 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Гледал съм ги тия четива, но това е гледната точка на Yokogawa, която не е невъзможно да е пристрастна - изтъкване на предимствата и премълчаване на недостатъците. Затова питах дали някой има практически опит.
|
| Чет Мар 10, 2011 11:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аналоговата част се оказва че е почти една и съща и 5000,6000 и 7000 скоповете на Agilent.
И всъщност проблема не е в самата аналогова част ами в ADC-to. Нормално е младшите разреди да играят по малко. За да се получи по прецизна осцилограма трябва сигнала да е по целия дисплей. Тоест да се използва цялата динамика на АДЦ-то.
Ето тук съм свалил една картинка при около 90 процента от максималния сигнал.
Мисля че не е чак толкова рошава като за 8 битов скоп.
http://www.tscommunication.com/test/test.bmp
За по бавни сигнали има режим с висока резолюция и там всичко е идеално почти. Ето го и на висока резолюция.
http://www.tscommunication.com/test/test1.bmp
Аналоговата част като цяло поне при моя има забележки при слаби сигнали 2-10 mV/Div. Много смущения навлизат,има дрейф на нулата осезателен също.
И фронтовете на сигнала при по голям sample rate
http://www.tscommunication.com/test/test3.bmp
http://www.tscommunication.com/test/test4.bmp
|
| Пон Мар 28, 2011 4:13 am |
|
 |
|
velio
|
Мдам, лошото е че няма скоп (поне от тези които съм разглеждал) който при два и повече активни канала да използва целия диапазон на АЦП-то. Обикновено сигнала се свива под 50% за да може да се поберат повечето канали на екрана и да са четливи, при което се губи доста голяма част от динамиката.
Никола, малко не си честен с тези картинки. Я ги направи с 10к или 100к семпъла и ще видиш как ще се разрошат.
|
| Пон Мар 28, 2011 10:49 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ако искаш да ги видиш най-прецизно записваш на най голяма възможна амплитуда и после свиваш като разглеждаш.
Това е същия сигнал на 8M семпъла. Софта с който съм го дръпнал и визуализирал е мой и гарантирам че се вижда всяка точка от диаграмата. Нищо не е спестено.
http://www.tscommunication.com/test/test5.bmp
По груба сметка шума е около 4 процента от динамичния диапазон на тази диаграма. Това ще рече +- 5(или 10) от 256.
Мисля че си е прилично 8 битово ADC. Като се има пред вид че вероятно това са 2 адц-та работещи заедно за да докарат 4 Gs/s. А е възможно да са 4 или повече.
Просто когато работя на повече от два канала максималния sample rate е 2Gs/s. Което ще каже че имаме гарантирани 2 ADC-та при 4 Gs/s.
|
| Пон Мар 28, 2011 2:15 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Никола, можеш ли да увеличиш шума така, че да се виждат отделните му цъканки?
Ако са повече АЦП-та навярно ще се вижда повтаряемост някаква, ако е от разлики
помежду им. Не съм правил GHz обхват мерене и ми е любопитно, в моите представи
10 от 256 е страхотен шум (постигам го да е към 3-4 от 16384 при моите 10 и надолу MSPS).
Не питам във връзка с избор на осцилоскоп, просто с цел трупане на полезна информация.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 28, 2011 2:57 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
|
| Пон Мар 28, 2011 8:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
За Agilent има ли някакъв PC софтуер?
уредих се с един служебен DSO-X 3024A обаче без етернет модул... Още не съм го разучил напълно, но изглежда добре. Само дето връзката с РС ми липсва 
|
| Чет Мар 31, 2011 10:38 pm |
|
|