Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Галванично разделяне? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
bongo_x2 написа:
Цък! Дефектнотоковата защита следи к'во влиза и к'во излиза и при разлика 30мА изключва, т.е. пак има шансове да те спаси ако токът минава от фазата към земя а земята все ще се открие. Затова преди време бях писал дали всеки си инсталирал защитата защото освен за спасяване на живот служи и за бързо откриване на дефектен уред.

А това с пластмасовите тръби ме хвърли в тъча. Тук ги ръгат медни и пак дефектират...

Тя добре следи, какво влиза и какво излиза, проблема е, че в апартамента единствената земя е жичката с нулата. Както и да го вътриш и сучиш, тока ще мине от фазата, през теб и накрая ще се върне по проводника с нулата, където е и дефектнотоковата защита. Физически тока няма от къде да си намери незавсима земя, за да се сработи защитата.

Цитат:
Като пуснеш фаза по земното протича някъв ток но късо не става.
Един познат забива две вили в земята на около 3-4 метра една от друга
и пуска по тях две фази и така трепе всякакви почвени вредители
като червеи и разни бръмбари дето му съсипват разсада.

Червеите и повечето бръмбари повишават плодородността на почвата. Само поповото прасе е по-сериозен вредител.

Съб Мар 26, 2011 1:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
не само че е допустимо, ами така се прави във всички стандартни уреди, например компютрите. ако обаче има изискване да е галванично разделено, това е в разрез.

Съб Мар 26, 2011 8:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
@the_bull - така си мислиш ти, ама тиквениците от еон и подобни не са сигурни че нулата трябвало да е заземена на всеки стъълб и всяко табло. Те не са сигурни че въбще нещо трябва да има направено.

Съб Мар 26, 2011 11:40 am
Профил ICQ

Мнение 
ike написа:
bongo_x2 написа:
Цък! Дефектнотоковата защита следи к'во влиза и к'во излиза и при разлика 30мА изключва, т.е. пак има шансове да те спаси ако токът минава от фазата към земя а земята все ще се открие. Затова преди време бях писал дали всеки си инсталирал защитата защото освен за спасяване на живот служи и за бързо откриване на дефектен уред.

А това с пластмасовите тръби ме хвърли в тъча. Тук ги ръгат медни и пак дефектират...

Тя добре следи, какво влиза и какво излиза, проблема е, че в апартамента единствената земя е жичката с нулата. Както и да го вътриш и сучиш, тока ще мине от фазата, през теб и накрая ще се върне по проводника с нулата, където е и дефектнотоковата защита. Физически тока няма от къде да си намери незавсима земя, за да се сработи защитата.

Стъпи бос на мокрия под в банята, хвани се с ръка за фазата и ще се убедиш, че има и друг път за тока, не през нулата.

Съб Мар 26, 2011 12:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дефектнотокова защита на двупроводна инсталация няма как да работи. Както bongo_x2 писа защитата следи тока, който влиза и тока, който излиза. При разлика вход/изход по-голяма от 30 ma(или за колкото е там защитата) тя изключва. При късо между фазата и нулата защитата не сработва. Ако хванеш фаза и нула - защитата не сработва. Ще изключи ако се хванеш само за фазата и през теб протече ток повече от 30 ma към земя(не към нула) Ако земята и нулата са свързани защитата също изключва. Няма ли стабилен отделен заземен проводник дефектнотоковата защита няма как да работи.

Съб Мар 26, 2011 5:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
CarBeta написа:
Дефектнотокова защита на двупроводна инсталация няма как да работи...

тъй, тъй. ...
Ама да знаеш, че правилно монтирана ДТЗ сработва винаги !

Съб Мар 26, 2011 6:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
Какво значение има, че сработва винаги, при условие че при двупроводна инсталация няма да работи(ще сработва, но няма да работи, подобно на катапулт в самолет, който е наобратно и лети на 10 метра над земята), както е предвидено - да те спаси, когато те удари тока.

Цитат:
Стъпи бос на мокрия под в банята, хвани се с ръка за фазата и ще се убедиш, че има и друг път за тока, не през нулата.

Добре, но първо ти стъпи бос на мокрия под в банята и чакай дефектнотоковата защита да ти спаси живота.

Съб Мар 26, 2011 8:19 pm
Профил

Мнение 
Ммм не съм съвсем съгласен, двупроводна или трипроводна, е инсталацията няма значение, токът през теб не се връща през заземителния проводник на инсталацията а през земята, т.е. през констуркцията на сградата.
Дори нула и земя да са свързани заедно това не променя нищо, защото те са свързани преди защитата, а защитата следи токът през нулевия проводник и тока през фазовия проводник, хванеш ли се за него без значение дали инсталацията е дву или три-проводна, защитата ще сработи.

Прикачени файлове:
Image2.jpg
Image2.jpg [ 14.96 KiB | Прегледано 1845 пъти ]
Съб Мар 26, 2011 8:21 pm
Профил

Мнение 
ike написа:
Какво значение има, че сработва винаги, при условие че при двупроводна инсталация няма да работи(ще сработва, но няма да работи, подобно на катапулт в самолет, който е наобратно и лети на 10 метра над земята), както е предвидено - да те спаси, когато те удари тока.

Цитат:

Добре, но първо ти стъпи бос на мокрия под в банята и чакай дефектнотоковата защита да ти спаси живота.

Че защо да не те спаси, нали затова се слага. Ще те тресне ток за няколко десетки милисекунди докато изключи и шансовете да оцелееш са добри.
Нещо не се разбираме. За различни неща говорим май.

Съб Мар 26, 2011 9:02 pm
Профил

Мнение 
Абе от 220 е трудно да умреш, трябва да си много упорит или голям карък, и определено за 2-3 секунди няма как да стане освен ако нямаш проблем със сърцето. Мен за повече от 2-3 секунди май не ме е тресло, не е приятно, но не се умира, мина си точно от ляво надясно, с дясната се бях хванал за водопровода, 100% заземен, а до лявата ми се опря някакъв неизолиран кабел, гадничко беше но след това пък усещането беше някакво много интресно, точно като на зареден.
Та това е идеята на диференциалната защита. Дефектнотокова лично според мен е много грешно название, дефектнотокови са защитите които предпазват от загуба на фаза, пренапрежение или грешна честота, тези за които говорим са дифернциални срещу утечки.

Съб Мар 26, 2011 11:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
CarBeta написа:
...Няма ли стабилен отделен заземен проводник дефектнотоковата защита няма как да работи.

ike написа:
Какво значение има, че сработва винаги, при условие че при двупроводна инсталация няма да работи...

Доста от двфектнотоковите защити имат вход за фаза и нула, и съответно изход на фазата и нулата. Къде трябва да се свърже заземяването и какво би променило то?

А че защитата ще сработи на двупроводна линия е към 100% сигурно. Това, че без зануляване не работели според мен е поредният мит който се препредава...

Съб Мар 26, 2011 11:35 pm
Профил

Мнение 
Интересно как защитата разбира кога трябва да изключи като няма земно
има вход и изход ама на изхода може да е крушка пък може и да си ти.
Тези дето съм ги виждал имат земно и сработват предимно при утечка в уреда.
А дали ще те удари ток зависи от много неща като тип кожа ,подметки на обувки и други.
Аз спокойно си пипам фаза-та и не ме удря обаче като се замисля какво пипам и ми се изпотят
малко ръцете ме пощипва.

Съб Мар 26, 2011 11:57 pm
Профил

Мнение 
Ами на защитата земно не и трябва, логиката е проста, ако токът през нулата е различен от този през фазата значи има утечка на някъде, тази утечка може да е повреда или късо, а може и да си ти. Ако се хванеш за фазата токът тече през фазовия проводник, тебе и земята, а през нулевия не тече нищо, съответно тя изключва.
Тези защити много често създават проблеми със импулсни захранвания, голяма мъка са.

Нед Мар 27, 2011 12:20 am
Профил

Мнение 
Вижте картинките. Допирате си лявата ръка до офазената пералня и си слагате дясната ръка на занулената/замасената печка.
Какво ще стане в единия случай и какво в другия? Същото важи и ако пода е влажен/мокър. Има еднакъв потенциял с корпусите на печката и пералнята.
EDIT: Махнах картинките от текста. И така се виждат добре.

Прикачени файлове:
3wire.gif
3wire.gif [ 9.61 KiB | Прегледано 1926 пъти ]
2wire.gif
2wire.gif [ 8.92 KiB | Прегледано 1926 пъти ]

Последна промяна ike на Нед Мар 27, 2011 11:04 am, променена общо 2 пъти

Нед Мар 27, 2011 9:25 am
Профил

Мнение 
Пак ще изключи, забравяш факта че ток тече както към занулената печка така и към земя, въпросът вече е кога ще изключи,и при какъв сумярен ток през тебе. Може би преди да си се опекъл, но със сигурност травмата ще е по сериозна, това за 2 и 3 картинка. Това разбира се е и частен случай когато ти се хващаш за нула и фаза от една защита. Ясно е казано на колко контакта можеш да имаш обща защита, друг въпрос е дали се спазва. От друга страна примерно у нас твоят сценарий е невъзможно да се случи чисто физически нямам такива електроуреди така разположени, но няма и защити де, така жената може по лесно да се оттърве от мене като реши ;)

Нед Мар 27, 2011 10:41 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща