Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Епоксидно лепило + разредители ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Епоксидно лепило + разредители ...
Тъкмо си поиграх с едно епоксидно лепило. Евтинко е (от Lidl), като здравина/термоустойчивост не е най-доброто но става съвършенно прозрачно като се втвърди.
Малкият се влюби в бубулечките заляти в кубчета от National Geographic и му обещах и други. Днес намерих едно самоизсушило се едро пчелоподобно и потрих ръце.

Напръсках мека пластмасова кутийка със силиконов спрей и след няколко минути излях в нея първия слой лепило. То се загря мноого, замалко да стопи пластмасата - явно разредителите на спрея не са се изпарили добре.

Остатъка от лепилото разредих със спирт (четох, че с такова се заливали бръмчащите трансформатори ) и пуснах дзвера вътре - да се напои добре и без мехурчета. За моя изненада сместа започна да се втвърдява наравно с неразредената, не се загря чак толкова може би заради голямото количество спирт.

Бързо приготвих сместа за дозаливане, добавих малко спирт за да улегне по-добре и там ми беше грешката - загря се ужасно, спиртът започна да ври и се получи нещо като стиропор.

След минути отливката взе да се самоотлепя от кутийката - явно в течно състояние се разширява доста при нагряване и е разширила размекнатата пластмаса. Извадих нещо като мек желиран бонбон който с времето се втвърдява. Цветът обаче е жълт и мехурчетата са необичайно много дори в първия безспиртен слой - явно пак заради загряването.
Може и да преметна някой Сулю че това е кехлибар с динозавърска бълха вътре но като цяло експериментът ми се провали.

Пиша това за да спестя изненадите на някой друг който няма да рискува само умряла бубулечка...

Нед Мар 13, 2011 1:42 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Разреждай с ацетон , а не със спирт.
Бързо , екзотермично втвърдяване се получава обикновенно при много втвърдител (егати тафталогията :) ). Намали го.
На Бизон има едни сдвоени спринцовки. Става прозрачно , без отенъци и доста бавно.

Нед Мар 13, 2011 8:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми и това си е в двойна спринцовка а ако цената му беше като бизон нямаше да го ползвам за бубулечки :) Иначе не е лошо лепилце за неекстремни приложения и доста бързо съхне.

Виж с ацетона малко ме заби, другият път ще пробвам с лакочистител на който пише "с ацетон" но не вярвам това да е причината - що се загря и от недоизпарения силиконов спрей?!

Off: туземците са странни - в суперите има дори 10% солна киселина за чистене, чистият бензин е направо мечта, имат 100 вида белина за различни цели и с аромати :D обаче нещо елементарно като водно стъкло или ацетон го няма и в Pro магазините или ще е някой адски скъп вносен препарат.

Нед Мар 13, 2011 9:12 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Мисля че става и с прозрачен плексиглас разтворен във дихлоретан/формалдехид.

Нед Мар 13, 2011 10:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Плексиглас съм разтварял в хлороформ и знам, че става (споменатите не съм ги пробвал,
всъщност не съм ги ползвал никога май та да знам).

Епоксидна смола се разрежда навярно най-добре с ацетон - с коресилин съм го
правил (там ацетонът е много). Но за заливане на буболечки и дребни неща от
край време се ползва масово плексиглас в хлороформ май.

Свястна епоксидна смола - електрически свястна, дето да не остава мека и лигава
и съответно възпроводяща - не съм пипвал от десетилетия. На времето имаше едни
БГ кутии "лепило Универсал", тях съм ги докарвал в по-ранните дни (после и те
станаха меки). Но по-ранните ставаха като стъкло ако иска човек (т.е. не предозира
втвърдителя). Откак измислиха подобренията дето втвърдяват по-бързо и т.н.
смолите са все гуменолайняни де.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Мар 15, 2011 11:47 pm
Профил WWW

Мнение 
Простете за въпроса ама защо разреждате смолата - само заради вискозитета ли?
Бонго, каква марка е смолата от ЛИДЛ?
Епоксидната смола не е много подходяща за заливане на буболечки, защото има жълт отенък а и с времето пожълтява още повече. Има специални прозрачни полиестерни смоли (ама тук в БГ) които са прозрачни като стъкло и са с УВ защита от пожълтяване. Има и фирми които са почти навсякъде, които предлагат и такива полиуретанови смоли. Ако в Занзибар не намираш, напиши в ибей "clear resin" и виж какво има

Сря Мар 16, 2011 12:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Заради вискозитета или да се отлепи от матрицата - силиконовия спрей.

Ама аз тази смола съм я ползвал десетки пъти и винаги си е ставала идеално прозрзчна. За марката не мога да кажа щото изхвърлих и последната опаковка но в Lidl друго не са пущали.

Почнах темата за да внимават другите, аз проблем с бубулечки нямам :)

Иначе това за което говори tgi беше супер. Вярно, че искаше 24 часа спокойствие но след това и с динамит не се отлепва. Неема го вече :(

Пет Мар 18, 2011 10:50 pm
Профил

Мнение 
един жокер ще ви дам за епоксидната смола - иска температура, истинската технология е с изпичане, но така съм чувал само нямам достоверен източник
но достоверни резултати имам - нагрявам и става перфектно
значи една и съща смола, която при нормални условия става както казвате гумено лайняна, като я загрея предварително, или загрявам в последствие в зависимост от изделието става прозрачна и твърда, втвърдява много бързо и става здрава като камък, и количеството втвърдител не е толкова критично колкото при изливане на студено, също така излята на студено после омеква като я напече слънцето, а изпечена не омеква на слънце
но трябва да се внимава когато се излива на дебело - тогава втвърдителя започва химична реакция и започва неконтролируемо прегряване, вдига много висока температура и ако не се охлади на време изведнъж кипва и става на дунапрен
нагрявам със сушоар, с времето се добива опит, колко да се нагрява и с ръката се усеща температурата, почне ли да пари много трябва да се спре нагряването или да се охлади

Пет Мар 18, 2011 11:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]