Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Macraigor USB Wiggler 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Macraigor USB Wiggler
Някой използвал ли е Macraigor USB Wiggler ? Кои среди освен Macraigor го поддържат ? Има ли клонинг ? Дали случайно вътре не е с HiSpeed FTDI2232 ?

Не знаех, че Macraigor предлагат безплатно Eclipse(Linux/Windows) със съответните компилатори за цяла гама процесори, като ARM 7/9/11 , Coldfire 2, Cortex A8,M3 ,Intel Atom ,MIPS (32 and 64 bit), PowerPC, XScale & X86. Интересна комбинация е, напълно безплатна среда + GNU C/C++ , плащаш само за JTAG-а, т.е. за под $300 се обзавеждаш с развойна система за най-често използваните ядра. В списъка липсват TI DSP & AD DSP-тата.

Сря Мар 09, 2011 4:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Интересно е плъгина за дебъгване под еклипс дали може да работи и с нещо друго освен Риглера?

Сря Мар 09, 2011 5:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
От следната таблица http://www.macraigor.com/cpus.htm можеш да направиш справка кои JTAG адаптери се поддържат

П.П. Шибана работа ( както и очаквах де ), пробвах да им инсталирам MIPS компилатора, не става, екзе-то има някаква бабалюга и не иска да се разархивира...

Сря Мар 09, 2011 5:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
На теб какво ти трябва? Тулчеин за MIPS ли?

Сря Мар 09, 2011 7:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
На теб какво ти трябва? Тулчеин за MIPS ли?

Да, трябва ми C++ за MIPS. Всъщност имам си C++ за MIPS, но е гол компилатор,
трябва и работна среда, дебъгване и т.н. Пробвах да импортвам elf файловете в MPLAB
но не ги захапва както трябва. Първо бях объркал little endian с big endinan, после
се усетих, сега ги импортва, но нещо не е както трябва.

Macragior Eclipse с MIPS тръгна, но инсталирах по-старата им версия на MIPS компилатора
( 4.4.3 вместо 4.5.1 ). Има 3 примерни проекта, в Readme файловете пише:

Цитат:
Microchip PIC32 processor demo

This directory contains an example MIPS program that can be debugged
in a remote PIC32 target using Eclipse and/or GDB and a Macraigor
Wiggler/Raven/Usb2Demon/Usb2Sprite/UsbWiggler/mpDemon
JTAG interface device.
The Wiggler/Raven is not supported under linux

а пък в линка от предишния пост пише, че Wiggler не се поддържа за
MIPS платформата. Ще взема да запоя един Wiggler тия дни да видя
дали ще работи. Все пак е добре да има алтернатива на Microchip средата.
Пък ако тръгне ще го изпробвам и на някой ARM, намират се и такива платки
при мен :D Все пак изглежда добра сделка за под $300 да си вземеш една
такава среда, ако поддържаше и TI DSP-та цена нямаше да има :-)

Сря Мар 09, 2011 8:07 pm
Профил WWW

Мнение 
въпроса за клонинга наистина изглежда интересен - ако е нещо "ефтинджос" и аз ще имам интерес. Някой да го е пробвал това?
Иначе за 300$ CrossConnect е идеален, а и поддъжа купчина процесори (АРМ), но средата... е, и тя пари.
Така и така сме го подхванали на тая тема - някой сковавал ли си е олимекския jtag за арм-ове? Че не е скъп - не е, пък и в момента имам под ръка други, ама ... мерак :D

Сря Мар 09, 2011 11:46 pm
Профил WWW

Мнение 
head_up написа:
Така и така сме го подхванали на тая тема - някой сковавал ли си е олимекския jtag за арм-ове?

Не ми се е налагало да "сковавам"... имам си оригинален от Своге ;-)

Но ако ще сглобяваш няма смисъл да ползваш схемата на олимекс. Виж схемите на ици-дици или както там се казваше това на Луминари, мисля че ST-тата също имаха подобна...

Те ползват двуканален FTDI чип, единия пак се ползва като OpenOCD, но втория канал при куртексите може да ползваш за SWO трейс. А трейсът е нещо много полезно...

Чет Мар 10, 2011 12:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
@Пирев

За ARM нещата се поизбистриха вече. Или както каза Миро FTDI или J-link, после товариш GCC и Zylin + еклипс и си готов.

Ама за MIPS ми се губи нещо връзката. Въпроса е какво желязо може да се ползва за дебъгване. Ако се намери желязо което да може да се търкаля към GDB Server после нещата би трябвало да си вървят по каналния ред Zylin+Eclipse+GCC.

@Миро - за кортекс трейса появи ли се вече някаква стабилна фрии имплементация?

Чет Мар 10, 2011 9:16 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо,
SWO-то е една жица, която поддържа два режима - УАРТ и Манчестер. Всички сериозни емулатори ползват манчестер, защото така може надеждно да се разбере скоростта (честотата на таргета). Аз ползвам PEEDI и то издържа до към 50MHz (25Mbps заради манчестера). При тия скорости естествено трейсването хвърчи...

Свга всички фрее решения дето съм виждал се базират на УАРТ. А там "стабилност" е относително понятие. На 9600 ще е стабилно разбира се. Уж FTDI поддържа и по-високи скорости, ама за целта и таргета трябва да е клокван с точно определена честота, което в повечето случаи е невъзможно. Така че трудно може да се направи трейса хем бърз, хем стабилен. Но все пак по-добре нещо отколкото нищо ;-)

Иначе УАРТ решенията са ясни, има известни разлики според това как става превключването от JTAG към SWD/SWO, някои примерно позволяват избор между SWO и друг истински UART. Но мисълта ми е, че няма какво да им се развива - като хардуер е ясно (ФТДИ), като софтуер също.

Всъщност има някакво развитие на софтуера - щото освен текстов трейс, може да се включва трейс на инструкции/адреси/данни. И вече има няколко фирми освен CodeRed дето предлагат разни плъгинчета с които може да гледаш статистики, коя функция колко пъти се е викала, какво време средно отнема и т.н. Само че с трейс на 9600 няма как да извадиш данни за смислена статистика...

Както и да е... моят съвет към всички ентусиасти - не си губете времето да клонирате олимекс/оцд че даже и j-link. Седнете и направете нещо читаво, не е толкова трудно!

Чет Мар 10, 2011 10:12 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Цецо написа:
@Пирев
Ама за MIPS ми се губи нещо връзката. Въпроса е какво желязо може да се ползва за дебъгване. Ако се намери желязо което да може да се търкаля към GDB Server после нещата би трябвало да си вървят по каналния ред Zylin+Eclipse+GCC.

Принципно OpenOCD поддържа MIPSове, ама кои и до колко е друг въпрос...

Чет Мар 10, 2011 10:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз досега карах без трейс, ама ми е интересно. Ще пусна обаче отделна тема да обясните малко по отношение на куртекса как стоят нещата.

Чет Мар 10, 2011 10:36 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
t_i_t_o написа:
Принципно OpenOCD поддържа MIPSове, ама кои и до колко е друг въпрос...

Да, поддържа, ама принципно :-)

Не мен ми стана интересен RSP протокола на GDB, не е сложен, иска се малко програмиране и може GDB да се накара да управлява примерно PICKit2, където всичко е с отворен код. Тогава няма да има нужда от разни FDTI решения.

Пак казвам, Macraigor ми стана интересно като решение, защото предлагат среда от Интел до МИПС.

Чет Мар 10, 2011 2:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Не мен ми стана интересен RSP протокола на GDB, не е сложен, иска се малко програмиране и може GDB да се накара да управлява примерно PICKit2, където всичко е с отворен код.

Това би било голямо удобство, щото после човек може да си мине на Eclipse за пиковете. Но няма да седна да го пиша сам :) Виж ако чуеш, че някой го е направил и може да се вземе наготово, казвай :)

Чет Мар 10, 2011 7:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Че кой е казал, да го пишеш сам, няма да откриваме топлата вода я :D RSP сървъра го има като Reference Implementation ( http://www.embecosm.com/download/esp7.html ), разгледах кода, добре е написан. Остава да се направи връзката с PICKit2, и тук е гъдела, кода е за .NET и трябва да се преработи до C++, само че аз не разбирам от .NET :-( Ако има някой мераклия да помага, да се обажда немедленно :-)

Пет Мар 11, 2011 3:35 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз като казвам, че няма да седна да го пиша, разбирай, нямам намерение да му отделям време. Отделно, че ПЦ програмирането ми е на ниво техникум :)

Та аз затуй казвам, ако някой го е направил и не му се свиди - бих го ползвал наготово :)

Между другото ми е интересно, що още никой не го е направил, предвид това, че пикове се ползват масово от всякакви ентусиасти.

Пет Мар 11, 2011 9:39 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща