|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:27 pm
Ubuntu 10.04 LTS и нагоре не се зареждат без монитор...
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
е, той 12-ката ако го играе SDA в някакъв случай ще си има pull-up, нали? 
|
| Пон Фев 28, 2011 9:05 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Как е изключен ? Ако е изключен само с бутона на захранването си, а продължава да е включен в контакта на електрическата мрежа, значи практически не е изключен, просто захранването на монитора е в stand by режим. При мен също си работи по този начин. Проблема става ако разкачиш монитора от компютъра и ресетираш след това ( примерно както беше спрял тока при мен ). В интерес на истината не съм пробвал да е закачен към компютъра и да не е включен в електрическата мрежа, просто защото монитора го използвам на друга машина, сървъра по принцип не беше предвиден да има собствен монитор.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Мар 01, 2011 3:53 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Имаше и за други дистрибуции подобни проблеми, решаваха се с резисторчета на DSUB-a. Мисля че няма общо с DDC-то (I2C-то), а по-скоро с аналоговите линии на цветовете (RGB-то). Сега дали трябваха 75 ома на трите, или беше нещо подобно, не помня. Затова и закачен монитор, дори без захранващ кабел, оправя ситуацията.
|
| Вто Мар 01, 2011 9:16 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в монитора има I2C памет, която се захранва от по кабела от компютъра. така, дори да е изключен от мрежата, компа ще го разпознае.
не разбрах точно пулъпите за какво са и как лъжат, че има талавизор (не съм гледал филмчето).
РС-то е мислено като текстови компютър.
затова изначално всичко му е в текстов режим - БИОС, зареждане на ос и т.н.
не като МАК или СЪН примерно, които веднага палят в графика. само че при тях видеото ВИНАГИ е на дъното и е известно какво е.
желанието да се украси и процеса на бутване е разбираемо. много по-гъзарско е пингвина да се появи още с прочитането на първите сектори.
подобно на сплаша ма бозата, в който думичката М$ я има 5 пъти. за десктопи, където има скучаещ потребител, шаренийката е оправдана.
в цялата работа има 2 недомислици:
- на сървъра никой не му гледа конзолата, или се прави веднъж на година най-много. серийна или двойна конзола е много по-практрична.
- ако графичния режим е супер-наложителен, още един IF за липса на телевизор няма да утежни лоудера кой знае колко.
не съм гледал убунтуто как точно бута, ама съм озадачен, че лоудера иска Х?
поне пача на ПИ е за Х (сетва Х графичния драйвер като VNC сървър). все си мисля, че трябва в началото да тръгва в някакъв VESA режим.
би трябвало да се оправи само с една думичка (text) в конфига, примерно
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash text"
Последна промяна ДедоБоре на Вто Мар 01, 2011 10:24 am, променена общо 1 път
|
| Вто Мар 01, 2011 9:19 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Абе май не е разпознаването от I2C промчето в монитора... Май си следят товара на RGB шините... Някъде ми попадна, че е достатъчно да сложиш 75 ома към маса на зеления канал и картата приемала, че има включен монитор... Иначе аз лично съм го забелязал ефекта, че и дори да не е захранен монитора, компютъра разбира че е включен в картата. Нали чопля мултимедии та като си пускам тестовия ноутбук ако кабела му за външна VGA виси и го пусна - машината не пуска сигнал към външен монитор и после трябва да го превключвам с Fn+F5 примерно... А ако е закачена мултимедията към него, дори и да е изключена от тока тръгва сигнала и към външния монитор.. Ще гледам днес да се закача със скоп за I2C шината и да видя прави ли трансфер по нея в началото и ще докладвам....
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Мар 01, 2011 10:04 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тва с 75ома на зеления канал сигурно е само за някои (модели) карти. не съм го мяркал никъде в стандартите. а е и безумие.
|
| Вто Мар 01, 2011 10:26 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
На мене също ми прозвуча адски налудничаво, за това само казах, че ми се е мяркало пред очите...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Мар 01, 2011 10:36 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Според мен нещо разработвано по тоя начин не може да е много надеждно, аз лично съм твърде скептичен към всички подобни начинания. Линукс изпозлвам за сървърите, но го позлвам точно за сървърни приложения, хостване, рутиране и др.подобни. Все си мисля че всичко останало е въпрос на късмет, дали някой няма да промени нещо което да т епрецака, дали драйвера за видеокартата ще тръгне на новия кернел, дали това или онова ... хубаво е че по стандартните неща за които най-вече се позлва линукс май много много не бутат, за сметка на това всякакви GUI и други подобни простотии, дори и работещи лично за мен са неизпозлваеми и ненадеждни. Едно е като сбози MS нещо, поне знаем кого да псуваме, но това на някой да му се види нелогичнонещо и да го промени ей така .....
|
| Чет Мар 03, 2011 3:38 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък имам един крив CRT на когото не се е намерил комп да му прочете данните ама си работи. Ползвам го за донесените комповете - значи много комп е видял.
|
| Чет Мар 03, 2011 10:15 pm |
|
|