Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Пул даун резистор 110к, при работа в зашумена среда? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Пул даун резистор 110к, при работа в зашумена среда?
Здравейте, имам следния проблем. На входа на Атмега2560 имам пул даун, който да осигурява стабилна 0. Същият вход има пул ъп, който се включва в определени случаи. При включен пул ъп трябва да имам стабилна 1.

За да не бърка външният резистор нивото на входа, когато е включен пул ъпа, трябва стойността му да е доста голяма. Правих сметки и я изкарах между 100 и 200 кило ома, в зависимост от съпротивлението на пул ъпа, дадено по дейташийт. Въпросът ми е, такава голяма стоиност на съпротивлението на външния резистор ще гарантира ли стабилна 0, при зашумена среда?

Чет Фев 17, 2011 3:43 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Пул даун резистор 110к, при работа в зашумена среда?
marcuka68 написа:
Въпросът ми е, такава голяма стоиност на съпротивлението на външния резистор ще гарантира ли стабилна 0, при зашумена среда?

Твърдо НЕ ;-)

но ако сложиш и един кондензатор 1-100pF може и да мине номера...

Чет Фев 17, 2011 3:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С 1pF няма да мине. Дори паразитният капацитет на входа е по-голям. Трябва да е поне 10 - 15, за да има някакъв ефект. И то трябва да е възможно най-близо до процесора.

Чет Фев 17, 2011 4:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе малко ми е странно, що на един вход ще има едновременно и pull-up и pull-down???

Значи не може ли единия pull-up да е всъщност твърд up, в краен случай нещо от сорта на 1к. Толкоз ли е проблемен източника на up, че да трябва такива големи стойности на R, оттам още по големи стойности за down R-a???

Налагало ми се е нещо подобно, ама нагоре слагам 1к, надолу 10к и нещата са доста по прилични.

Другия вариант е да мисли нещо с транзисторче, дето да дърпа както трябва.....

Чет Фев 17, 2011 5:06 pm
Профил ICQ

Мнение 
Забравих да кажа, че на входа има кондензатор 10 нано фарада. А иначе вариант с външен пул ъп няма. Хардуерът мисля, че не подлежи на промяна, а и в момента го вкл. или изкл. пул ъпа.

В момента има и пул ъп и пул даун, защото с пул дауна и изкл. ъп се засича еденица на входа. Дауна го използват и за намаляне на входното напрежение с резистивен делител. Тук пък ще питам, има ли нужда от намаляне, при положение, че има вътрешно ограничаващи диоди на всеки входен пин на Атмегата? Виждал съм в примерен проект на Микрочип да свързват цифров вход дори към мрежата (220В).

А пул ъп има, защото до сега са го използвали за прекъсване по ниско ниво. Мислих да го променя и да го засичам по преход 1 -> 0, като пул дауна го няма и е включен вътрешният пул ъп, но не работеше добре. Може аз да съм объркал нещо?

Чет Фев 17, 2011 6:03 pm
Профил

Мнение 
marcuka68 написа:
на входа има кондензатор 10 нано фарада.
.....
но не работеше добре. Може аз да съм объркал нещо?

ех, ти хем високи съпротивления, хем голям кондензатор... А времеконстатите? А шмит тригер?

Цитат:
Тук пък ще питам, има ли нужда от намаляне, при положение, че има вътрешно ограничаващи диоди на всеки входен пин на Атмегата?

RTFM... виж дали Атмел са специфицирали максималния ток за клампите и дали изобщо има клампи. В общия случай ако ограничиш тока до няколко пъти по-малък от Io няма да има проблем.

Чет Фев 17, 2011 6:45 pm
Профил

Мнение 
Благодаря за съветите , момчета! Пак гледах дейташийта, има само макс. ток за входен пин, няма clamp current, иначе шмит тригер има вграден. Иначе с времеконстантите не съм много наясно, но няма да ви занимавам и с това.

Още не знам как ще стане, защото с хардуерът решенията са колективни, мога само да предложа нещо (не че не ми казват и софтуерът какъв да бъде де :) ). Изглежда ще трябват повече полеви тестове, докато се стигне до решение.

Пет Фев 18, 2011 9:48 am
Профил

Мнение 
Има ли свободен крак на чипа, който да ползваш като изход? Идеята ми е, че можеш да си вържеш един резистор към този крак, конфигуриран като изход, а другият му край към твоя вход за прекъсване. Като ти трябва стабилна нула, пускаш ниско напрежение на изхода и резисторът дърпа към маса. Като ти трябва единица, съответно пускаш високо напрежение и резисторът дърпа към плюс. Така можеш да си ползваш спокойно по-нискоомни резистори и да не се притесняваш за шумовете.

Вто Мар 15, 2011 11:52 am
Профил

Мнение 
Благодаря за съвета, но хардуерът за сега не подлежи на промяна. За сега съм го оставил с пул-дауни по 75k, на бюрото работи добре, предстоят полеви тестове, там ще видя какво ще става :)

Вто Мар 15, 2011 12:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]