|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:28 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
DD
Ранг: Минаващ
|
 Цифрово осцилоскопче
Има такава тема в почти всеки форум за електроника, май само тук никой не се е сетил.
Досега нито едно любителко осцилоскопче с MCU, от тези които се намират наготово със схема и платка не ми е харесало, затова реших да си правя собствено. Идеята ми е да се направи с CortexM3 от тези с два ADC-та по 1MSPS, дисплей и батерия от GSM. Нещо подобно на DSONano ( схема V1.1, схема V2.3) , но искам да е двуканален.
Засега мисля аналоговата част:
http://img98.imageshack.us/img98/8775/afe.png
С аналогови ключове 4066 и два операционни усилвателя. VGND е виртуална маса, на практика напрежение 1.5V спрямо масата.
Първо има RC делител 2.5:1 и още един RC който, като се свърже към маса с първия ключ, делителя става 250:1.
След това има един буферен усилвател с втория ключ. Когато ключа е отворен усилването е x10, когато се затвори става повторител x1. На изхода му трябва да има напрежениe максимум 1.6Vpp (+/-0.8V спрямо VGND), или 0.7V..2.3V спрямо маса.
След това е втория усилвател с два аналогови ключа. В зависимост дали са отворени или някой от тях е затворен, се получават коефициенти на усилване 1x1.875, 2.5x1.875 и 5x1.875. Със Voffs_A сигнала ще се мести нагоре-надолу.
Целта на цялата схема е на изхода Vadc_A да излезе 0..3V, което ще се подава към ADC-то на микроконтролера.
Как мислите, това въобще има ли шанс да заработи?
(Стойнотите на R и C елементите на схемата не са изчислени точно, някои съм ги писал на посоки.)
И една табличка с обхватите и коефициентите на делене и усилване. В първата колона е обхвата (V/div). Във втората колона е обхвата преизчислен след съответния делител - /2.5 или /250. В третата колона е напрежението което ще се получи след делителя, от връх до връх, при 8 деления. То трябва да се усили до 3V. В четвъртата колона е необходимия коефициент на услилване, общо на двата усилвателя, за да се получи 3V на изхода. В последните две колони, са коефициентите на усилване на всеки от двата усилвателя.
|
| Сря Фев 16, 2011 5:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
разгледай куртексите на Атмел - те имат управление на усилваме, офсет и референса. Може да ти се опрости малко схемата 
|
| Сря Фев 16, 2011 6:28 pm |
|
 |
|
zaphod
|
аз навремето си бях направил цифров осцилоскоп без мцу, с памет 6116 и ттлки.
|
| Сря Фев 16, 2011 10:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Помисли какви и колко сигнала ще мериш и визуализираш - аналогови и/или цифрови, очаквани честоти, аплитуди, ...
Върху какъв дисплей ще ги визуализираш и как би изглеждал сигнала с максимална честота на този дисплей, а така също как ще изглеждат всички сигнали едновременно. Едва ли рошава синусоида ще те кефи или пък 4 синусоиди насложени една върху друга на монохромен дисплей.
Другото е средствие. Може 1MSPS да е малко, а може и да е много.
|
| Чет Фев 17, 2011 7:25 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
ако се разровиш в сайта на Cypress там има цял AN за осцилоскоп с PSoC5 който е Cortex M3. По принцип на тия занимавки трудното е не да подкараш хардуера а после да седнеш и да му наблъскаш софта вътре. На мен поне това ми е досадно. Така че ако си спестиш работа оттам, ще ти е по-лесно предполагам
|
| Чет Фев 17, 2011 8:25 am |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
@kiiid, кажи сега появиха ли се на пазара PSoC5?
|
| Чет Фев 17, 2011 8:55 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А, това е било бая преживяване/постижение бе - средата на 80-те 6116 бяха най-доброто, до което
можеше да се докопа човек.
С какво ADC го беше направил? Или имаше само DAC и си правил и него с TTL натам? С каква
скорост дигитализираше?
Аз през годините все току се облизвам да направя и аз някой осцилоскоп ама все като
погледна скоростите на дигитализация, дето имат Tek и останалите се отказвам, едва ли
мога лесно да направя нещо продаваемо, а за трудно правене все не остава ресурс...  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Фев 17, 2011 10:18 am |
|
 |
|
DD
Ранг: Минаващ
|
Те това си мислех и аз, но с CPLD. С 5MHz-ов ADC от стар плосък скенер и входен усилвател с NE592. Мислех да му изкарам изходи за монитор и за дисплей да използвам един стар 14-инчов черно-бял SVGA монитор. Но добре че се осъзнах навреме.
-
За моето творение съм намерил дисплей от Siemens, доста модели го ползват, цветен, 132x176 точки, с SPI-подобен интерфейс.
PSoC5 ми се вижда ненужно сложно. Може би за нещо по-сериозно с истински бърз външен ADC. Аз целя да е максимално просто и с достъпни части.
Кортексите на Atmel, видях един с PGA x1, x2, x4. Това ще спести превключването на усилването на втория усилвател.
-
tgi, хвърли едно око на LMH6518. Някъде по руските форуми го бяха обсъждали, май и платки му бяха направили. Точно по примерните схеми, с три отделни атенюатора, които се превключват със специални високочестотни релета. Честотна лента стотици MHz.
|
| Чет Фев 17, 2011 12:55 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Усилвателят си е фантастичен, не може да има две мнения. 900 MHz -3dB ....
Те и GSPS ADC-та правят, мисля, че частите за 1 GSPS дигитализация ще дойдат
под $1000 - но не много под де.
Това да кажем добре, мога да го докарам някак, 300 MHz лента на телескопа е не лошо
ако докарам (поне така си мисля, не знам какъв е пазарът в момента).
Но идва и зорът с набутването на тия GSPS данни някъде в памет, което далеч
не е тривиално... Предполагам има достатъчно бързи FPGA-та с lvds входове
и може да се натръткат някак данните в някой DDR - достатъчно бърз и широк - ама
и това няма да е никак малко работа. Не че не ме привлича де, ама за да излезе продукт
поне едно $10k трябва да имам за изсипване, а и трябва да зарежа други битки
та няма да е скоро  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Фев 17, 2011 1:25 pm |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
|
| Чет Фев 17, 2011 3:19 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Прекалено малък дисплей си избрал, но ти си знаеш.
|
| Чет Фев 17, 2011 4:23 pm |
|
 |
|
zaphod
|
 |  |  |  | tgi написа: А, това е било бая преживяване/постижение бе - средата на 80-те 6116 бяха най-доброто, до което можеше да се докопа човек. С какво ADC го беше направил? Или имаше само DAC и си правил и него с TTL натам? С каква скорост дигитализираше? Аз през годините все току се облизвам да направя и аз някой осцилоскоп ама все като погледна скоростите на дигитализация, дето имат Tek и останалите се отказвам, едва ли мога лесно да направя нещо продаваемо, а за трудно правене все не остава ресурс...  . |  |  |  |  |
начи това го направих през деведесетте, ацпто ми беше едно десет мегахерцово на тексас инструментс май беше, поръчано като мостра, без пари. вадех телевизионен сигнал, цветен, на пал. имаше и честотомер, който вадеше цифрички на екрана, знаковия генератор беше върху един епром 2к, програмиран на ръка - ключета + рц група с бутон на входа за програмиране
това беше за моя употреба, после един приятел ме нави да ги правим серийно и да продаваме. там си поръчахме ацпта вече, на burrbrown, забравих им марката, обаче зехме едното само докато оживим първата бройка и при брадван още десет години след това седяха останалите бройки от тия ацпета и се продаваха, тъй че някой може да се сети ако ги е виждал. прототипа е още жив и се ползва от един приятел в търговище, първата серийна бройка остана само като платка работеща, но не влезе в кутия никога, заебахме проекта поради разни причини.
въпреки че семплирах с 16 мегахерца макс на "фабричния" и 8 на прототипа, забелязах че ацпатата имат страшно остра апертура и се показваха дори много високочестотни сигнали в стробоскопичен режим. за да се измери честотата по тоя начин, семплираш с две различни близки честоти и гледаш колко се променя честотата на измерения сигнал, кратното на двете промени дава на кой хармоник се стробира. това е доста сложно за смятане, ама имахме идея да натъпчем алгоритъм за смятането в микроконтролер и така с десет мегахерца ацп да се мерят честоти около стоте. не го докарахме до там обаче.
сумарно беше към 20 ттлки осцилоскопа и още 20 честотомера. честотомера ползваше номер на ред и колона от осцилоскопа, тъй че имаха общи елементи реално.
|
| Чет Фев 17, 2011 11:03 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|