Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпрос за програматори. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Въпрос за програматори.
Колеги. Много съм бос в схемотехниките ама в ежедневието ми се налага макар и рядко да ползвам програматор за различни цели. С оглед на скромните ми познания съм решил да си сглобя универсалния програматор на Млад конструктор.

Програматора ще го ползвам най - вече за четене на памети от БИОСи на компютри и за спортни цели като се надъхам да си правя разни играчки с PIC или AVR. Но AVR не ми е основната цел, защото имам на разположение програматор за тях

Правилно ли съм се ориентирал в ситуацията или да търся нещо друго.

Вто Авг 23, 2005 1:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Дай малко сведения за този "универсален" програматор на Млад конструктор. Коя известна схема от Интернет са копирали и какъв софтуер използват ? Ползвам като универсален Willem, обаче само името му е универсален, някои Атмелски памети не иска посмъртно да ги програмира, въпреки че имат супорт. Няма ли процесор в един такъв универсален програматор, не си е работа, на някои ПК работи, на други не ...

Вто Авг 23, 2005 2:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тоя път не може да се каже точно 'копирали', а по-скоро публикували :lol: Схемата е на JDM програматор, само че използват MAX232.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Нещо подобно
JDM.pdf [104.35 KiB]
623 пъти
Вто Авг 23, 2005 2:57 pm
Профил

Мнение 
Ето тука в раздел схеми:
http://mladkonstruktor.bg/

Този покрива доста голям набор от памети според мен.

Вто Авг 23, 2005 3:45 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ако ще Ви трябва предмно за BIOS-и този програматор едва ли ще Ви свърши работа Евентуално WILLEM но както каза pirev той при всичките си предимства често се дъни на определени схеми - особено за BIOS Достигнал съм до извода че евтин универсален програматор който да не създава проблеми няма а да си го направи човек сам е почти невъзможно за разумно време Ползувам LABTOOL-48 но и той колкото и да е добър не е универсален - примерно за MDA2062 и за NVM3060 ползувам PONY За спортни цели а и за доста сериозни мисля че PONYPROG е подходящ а за големи паралелни памети е необходим съвсем друг вид програматор - по скоро не достъпен за свободна нправа

Вто Авг 23, 2005 10:07 pm
Профил

Мнение 
2 FILO Колега, преди време бях писал за проблеми с този програматор на Млад конструктор. Принципно работи, но докато открия грешката в схемата ми се разката фамилията /за която редакцията посмъртно не си признаха въпреки гневното ми писмо :evil:/. Ако решиш да я сглобяваш питай-ще ти кажа къде са проблемите :)

Сря Авг 24, 2005 9:54 am
Профил ICQ

Мнение 
Ми аз май вече съм решил. Не виждам за сега къде да има проблем. То там има 2 стабилизатора един МАХ232 и една схема с тригери на Шмид, която аз не познвам.

Сря Авг 24, 2005 10:07 am
Профил

Мнение 
Filo написа:
Ми аз май вече съм решил. Не виждам за сега къде да има проблем. То там има 2 стабилизатора един МАХ232 и една схема с тригери на Шмид, която аз не познвам.

По така предложената от МК схема програматора ще записва, но няма да чете и ще дава грешка. Защото 2 извод на COM порта е висящ във въздуха :( При мен проработи след свързване с мост на 8 с 2 извод на COM-a ...

Сря Авг 24, 2005 11:35 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Filo, значи първоначалния въпрос е за BIOS памети - 27XXXX или 28FXXX, WILLEM се справя доста добре с тях, иначе на PIC-ове и Atmel-и много се дъни, особено както е направен с тия микро-DIP ключове, не един или два пъти съм сменял транзистори по програматора. Ако се разровиш, ще намериш схема, аз предпочетох да си го купя работещ.

Сря Авг 24, 2005 11:41 am
Профил

Мнение 
hricava написа:
По така предложената от МК схема програматора ще записва, но няма да чете и ще дава грешка. Защото 2 извод на COM порта е висящ във въздуха :( При мен проработи след свързване с мост на 8 с 2 извод на COM-a ...

Хмм. Сега издирих един интересен сайт: http://www.beyondlogic.org/index.html, от който смятам малко да се образовам за серийните портове на комютъра. Щом казваш че става като свържеш 2и и 8ми крак така и ще го направя, ама предпочитам да знам защо е така.

Сря Авг 24, 2005 5:35 pm
Профил

Мнение 
2Filo Защото лично аз не знам как програмата, която ще използваш за програмиране на микроконтролерите ще приема данни за четене от програматора през COM порта на 8 крак на DB9 куплунга.

Чет Авг 25, 2005 2:37 pm
Профил ICQ

Мнение 
Налепих го тоз програматор на МК. Сега го тествам ама на никъде, са нещата за сега. Тествам го с Атмелиа 8515 зьащото това имам под ръка та нещата които забелязах. Към 6 7 8 краче като закача осцилоскопа фърчат някви сигнали. Обаче като го сложа на кварца никой. И съответно Пони прога яко се дъни. Казва непознато устройство. Понякога чете FFFFFF понякога 00000. За запис и дума не може да става. Нямам памети и Пикове за да тествам другите приставки но и техния ред ще дойде.

Нед Сеп 04, 2005 5:46 pm
Профил

Мнение 
hricava написа:

Още не съм пробвал това щото ме притеснява тоя кварц че не работи.

Нед Сеп 04, 2005 5:47 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Абре би трябвало да работи тоя програматор на МК (поне за AVR) ... аз също го имам (не съм го ползвал много) .... забелязал съм че се дъни да дупчи ПИК'ове .... поне аз неможах да програмирам нито един ПИК'с него ...

Незнам кво му е толкоз универсалното на тоя МК програматор, не е нищо особенно ... по-скоро софтуера е универсален(PonyProg ;) )

Нед Сеп 04, 2005 6:57 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
....при мен не са свързани 2 и 8 на схемата от МК,но c IC_Prog не съм имал проблеми за четене,запис,триене на Pic , е..само това с ееprom-a....дето се дъни, но само при директно програмиране!....

пп:sorry,ама сега си погледнах платката на програматора и 2 и 8 съм ги свързал..!....забравил съм 8O

Нед Сеп 04, 2005 9:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща