Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
абе то не е лошо да се отварят заводи, каквито и да е.
ако са успели да усвоят и евро-кинти - още по-добре.
успех им желая, най-искрено.

мен ме подразни цялото партийно ръководство.
преди тато като ходеше, поне партията майка даваше парите и определяше стратегическите направления.
е, може и топка да са ритали със собственика, знае ли човек.
не че има принципна разлика между играта на голф, правенето на ложи и мачлетата. всеки прави каквото може.
и както може...

Сря Фев 16, 2011 11:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е то Тиквата и кенеф да откриват, пак ще е там за да се снима. :) Не може да пропусне той...

Макар че има чуството, че и те го канят. Едно време беше модерно поп да освещава всеки нов бизнес, сега е модерно Гойко да ти среже лентата :):):) Нещо като талисман против уроки го възприемат явно :)

Сря Фев 16, 2011 12:13 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе те споменаха, че ще се борят уличното осветление да стане с ЛЕД... Няма как да не поканят бат Бойко и Фъндъкова :-)

Сря Фев 16, 2011 12:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще стане със сигурност :)

То първо трябва да го има, а после да става :)

Сря Фев 16, 2011 1:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Бе и е така и не е така. Нали се сещаш какво се случва като ти лепнат етикета - пройзвеждаш боклуци? Слизаш на нивото на китайците и се бориш с тях за кокала. Което е бавна и тиха смърт. :(

Не си много убедителен :D Напоследък все се сблъсквам с боклуци произведени от нежълти китайци, и с недръпнати очи.

Когато се броят приходите в края на годината, никой не го е дерт дали си продал боклуци, или небоклуци.
Кое е по-добре, да имаш печеливша фирма, дето произвежда боклуци, или губеща, но произвеждаща качествено :-) От друга страна, като се замисли човек, за да могат да се продават боклуци, трябва да има от другата страна друг боклук, че да ги купи.

Хайде, това с боклуците, както и да е. Друго не разбирам, всичката Мара Фтасала, цъфти промишленото п-во в България, пращят нивите с продукция, сцепваме се от работа ( по кафенета и ресторанти де ), че и претенции имаме за произхода на инвестициите. Преди месец Китайската държавна банка официално стъпи на банковия пазар в САЩ, и то с активното съдействие на американските институции. Явно на хамериканците не им миришат китайските парички, но виж на нас са ни трън в очите.

Сря Фев 16, 2011 2:10 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ти разсъждаваш от гледна точка на собственика на фирмата. Естествено, че не му пука дали ще пройзвежда боклуци, лайна или космическа техника, стига да я продава добре.

За държавата и за народонаселението обаче, е по добре да пройзвежда стоки с висока добавена стойност. Защото пройзводството на боклуци автоматически значи ниски крайни цени, реципрочно ниски пройзводствени разходи, реципрочно ниски заплати, реципрочно ниска данъчна база, реципрочно ниски попълнения в бюджета на хората и на държавата.

Затова в страните където се пройзвеждат боклуци, населението живее мизерно. В страните къде се пройзвежда с висока добавена стойност - например Люксембург, Швейцария и прочие - населението живее богато.

Естествено в БГ на цялата мара втасала, сме се докарали до там, че всяко пройзводство е добре дошло. Но пройзводството на боклуци не може да доведе до просперитет на нацията, а само на отделни единици на върха на пирамидата. Това даже китайците го проумяват в последно време.

Това си важи в пълна сила и за нашия бранш - аз лично винаги съм бягал от едросерийни начинания от типа - ниски цени/висок оборот. Това е китайска запазена марка, а аз на китаец не искам да се превръщам.

Сря Фев 16, 2011 2:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Ти разсъждаваш от гледна точка на собственика на фирмата. Естествено, че не му пука дали ще пройзвежда боклуци, лайна или космическа техника, стига да я продава добре.

Въобще не е така, т.е. не разсъждавам като собственик. Та нали ако в края на годината няма за собственика, няма да има и за работника. Пък цяла година собственика е произвеждал само качествени стоки. Годините в които качеството беше цел номер едно сега не са на мода. Печели онзи, който се адаптира най-добре към пазара. А пазарите по света са бедни и затова се търсят евтините стоки.

Цецо написа:
Затова в страните където се пройзвеждат боклуци, населението живее мизерно. В страните къде се пройзвежда с висока добавена стойност - например Люксембург, Швейцария и прочие - населението живее богато.

Люксембург и Швейцария са изключително неудачен пример. Живеят богато, не защото произвеждат, а поради това, че не произвеждат материални блага.

Цецо написа:
Естествено в БГ на цялата мара втасала, сме се докарали до там, че всяко пройзводство е добре дошло. Но пройзводството на боклуци не може да доведе до просперитет на нацията, а само на отделни единици на върха на пирамидата. Това даже китайците го проумяват в последно време.

Когато си се усрал до ушите няма как да започнеш със супер качествено производство. Започва се на чисто от нулата.

Цецо написа:
Това си важи в пълна сила и за нашия бранш - аз лично винаги съм бягал от едросерийни начинания от типа - ниски цени/висок оборот. Това е китайска запазена марка, а аз на китаец не искам да се превръщам.

Искаш да кажеш, че фирми като Тошиба, Хитачи, Сони и т.н не са на върха на пирамидата ? Техните п-ва са точно такива, едросерийни с ниски цени. Поради такива причини изчезнаха цели брандове от Западна Европа и САЩ. Някой да прави талавизори в Европа и да е на печалба ? Азиатците ги срускаха отдавна такива екземпляри. Всяко време си има своите похвати, но в края на годината винаги е било важно дали си завършил на плюс или на минус. Финансиста друго не го интересува. Боли го макарона колко качествена стока е продал, и дали е била едро или дребносерийна.

Сря Фев 16, 2011 2:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Примера с телевизора - преди 20 години в един телевизор имаше материали за 200$ и добавена стойност от 500+$. От това няколко нации като Япония, Германия и прочие си живееха охолно.
Сега в един телевизор има материали за 200$ и добавена стойност 20$. От това китайската нация рупа ориз. А Японската и Германската и те към ориза са тръгнали. И къде е разликата - в добавената стойност.
Е тогава живота на един телевизор беше 15-20 години, а сега е 5-6, ама и това е пряка функция на добавената стойност.

Нищо не си разбрал от това което ти написах. Пройзвеждай бъркалки за кафе и бъди богат!

На мен китайските методи на бизнес, печалба, живот и манталитет не са ми по вкуса и докато имам възможност ще стоя встрани от тях. Друг е въпроса докога човек може да си позволи този лукс, но докато имам възможност....

Сря Фев 16, 2011 2:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пирев, панелите от Силистра не са кристални - "аморфно силициеви тънкослойни панели". Но действително се произвеждат там. Не знам обаче там дали има китайска връзка. Там Никола Николов се прави на собственик.

Сега обаче още не е ясно какво точно ще правят на мястото на бившия стъклозавод в Разград ... Китайците до края на април искат терена да е разчистен. Водили са и някакви разговори с "Каолин"АД ... И се носят слухове че ще произвеждат фотоволтаици. Най-вероятно кристални.

Сря Фев 16, 2011 6:51 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Аз лично не мога да повярваям, че някой е отворил завод, а не МОЛ! В последните 5 години почти не се е чувало за друго освен за молове и хранителни хипермаркети от чуждестранни вериги

Сря Фев 16, 2011 9:09 pm
Профил

Мнение 
zaprqn написа:
Аз лично не мога да повярваям, че някой е отворил завод, а не МОЛ!

+1 8O

Чет Фев 17, 2011 12:42 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
head_up написа:
zaprqn написа:
Аз лично не мога да повярваям, че някой е отворил завод, а не МОЛ!

+1 8O

^ this

Чет Фев 17, 2011 10:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Що бе какво имате против моловете?

Ако се замислиш мола е едно много добро място за пълнене на държавния бюджет. В него фльорци и пикльовци харчат пари и плащат ДДС, заплати на персонала на мола, оттам осигуровки, още данъци.

Иначе същите тия фльорци ще идат на шопинг турче в Лондон и ще си изхарчат там парите. Така поне не ги изнасят от БГ...

Напрактика и най-дребния мол е много по-голям пълнител на държавния бюджет от въпросния завод, само през внесеното ДДС :)

Чет Фев 17, 2011 11:36 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А бе може и да пълни бюджета ама го пълни от пусто в празно, разните фльорци
и пикльовци им раздали напечатана хартия, те я занесли в мола и си взели дрънкулки.

Проблемът в крайна сметка е, че получават нещо срещу това, че (пра?(пра?)..) родителите им
са им осигурили да получават хартийките срещу нищо.

Тия в завода поне правят _нещо_ , та да получат хартийките си.

Не че съм против моловете де, доколкото могат да не бъдат пазители на монополи
(което всъщност май са ако човек погледне достатъчно надълбоко).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Фев 17, 2011 12:22 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не говорим за произхода на капитала, а за най-доброто му оползотворяване от гледна точка на държавния бюджет :)

Те парите ги имат така или иначе, въпроса е дали ще ги изхарчат, къде ще ги изхарчат и колко данък ще влезне. Щото те както си ги имат парите, така могат да си купуват парцалките отвън и тогава просто ще изнесат парите крадени от нас в Лондон.

Чет Фев 17, 2011 1:29 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 1080  Следваща