|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:42 pm
Бум - на кой му е по-голям
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Зората на импулсните. Литература - оскъдна. Колега прави импулсно с B260 и SU169. Това имаше тогава. Петък следобед. След дълги тестове и мъки - колегата радостен, захранването работи с реален трансформатор, дава напрежение и то стабилно. На въпроса ми дали е пробвал токовата защита, отговаря, че не я е пробвал, но е тествана без трансформатора и работела. Пробва я - мощен взрив, парчета чаркове из стаята. Заключението му - явно е бавна и не успя да сработи. Коментар от съседното бюро - много бързо си дал на късо. Трябваше по-бавно... 
|
| Пон Окт 04, 2010 12:07 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Коментарът за по-бавното късо е добре
Пак тогава някъде напипах една книга на philips или нещо подобно беше, там я пишеше теорията
и т.н., и след това пожарищата ако не спряха, то поне отидоха в нормалните граници. Само биполярни
транзистори имаше тогава, имаше едни 2SC не помня какво си, с тях ги докарвах - на едни Ш сърцевини
от българските, до към 120-ина вата flyback постигах. Е налагаше се да се живее с 3-4 микросекунди
storage time ама то на 30-ина kHz не беше чак толкова непоносимо.
Но още по-късно, веднъж тук - може би 1994-а - на баш първата платка на баш първия нюкман
ли беше, на нещо друго ли от това време -включих наопаки захранването на поне 5, може и 10
да бяха танталови кондензатора. Такава пукотевица настана - чак по-късно се усетих как в
съседната стая (отворена врата) жената беше притихнала в очакване да дам признак на живот...
Дадох го само след няколко секунди, по начин дето всеки каруцар би ми завидял, разбира се 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Окт 04, 2010 1:12 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе вие сте били големи непрофесионалисти, бре! Така ли се гърми - давате лош пример на децата
В благодарение на ранното ми любителство (май) и досега съм спец по гърмежите но всичко е под контрол и с дистанционно задействане. Затова няма да дам пример с мен: в час по физика един съученик включи електромагнита за 24В на 220В - контактите бяха еднакви. След включване на копчето гърмежът и пламъците бяха за световно.
За ефектните гърмежи хората са измислили химията, не че някои платки не приличат на Голяма химия
Една евтина, ефектна (виолетови пушеци и остатъчен ефект) сравнително безопасна и силна гърмялка:
взимаш от аптеката шишенце йодна тинктура и две амонячна вода или повече - гледай милилитрите. Смесваш ги в затворен съд/бутилка и чакаш час-два да се утаи добре. Водицата отгоре се излива, утайката се филтрира през нагъната салфетка във фунийка. Докато е мокра няма страшно но внимавай как пипаш като вземе да изсъхва: сухото гърми разпръсквайки мокрото, на няколко пъти са ме спасявали очилата. Значи: изцедената утайка преди да изсъхне я разпределяш на порции късайки хартията или я мазваш на подходящо място.
Като изсъхне гърми при допир! Сравнително безопасно е за крайниците (едра доза ми е гърмяла в ръката) но не и за очите - пръска дребни парченца, представете си йод в окото! Всъщност на това пръскане се дължи остатъчният ефект-изненада но няма начин настъпвайки да ти стигне до главата.
А най-доброто е че се саморазлага след часове, т.е. като свърши купона. Дори да остане някъде виолетово петно от йода и то изчезва след ден-два.
|
| Пон Окт 04, 2010 3:16 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Anarchist CookBook 2000 - там има упътване за изготвяне на къде по-сериозни експлозиви. Ама не знам дали може все още да се намери из нета.
По едно време, си спомям, имаше голяма офанзива по затриването на тази ценна информация.
|
| Пон Окт 04, 2010 5:07 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
също така се говореше, че едно правителство тайно я е сготвило, за да може начинаещите атентатори да не стигнат до крайната си цел - доста от нещата вътре били сбъркани яко, та е по вероятно да отнесеш собствената си глава още докато го правиш. не съм я чел, но ще взема да я потърся, току виж се оказало забавно ако действително има такова нещо... само утре да не почукат на вратата да питат що ми е трябвала, а то вярно приложения много в нашата държава 
|
| Пон Окт 04, 2010 5:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Антихрист 2000 се намира свободно в гуглето поне от тук, записах си едно .pdf да имам.
Обаче ние нали говорим за по-безопасни ефекти...
И това:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Anarchist_Cookbook
Ама търсете през http://keyboardr.com/ щото гугъла не дава признаци да се оправи, поне за БГ и Китай и да не говорим за Тибет!
|
| Пон Окт 04, 2010 5:30 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Старата класика: Инж. Маринов спечелил международното състезание за най-късо съединение.
|
| Пон Окт 04, 2010 7:24 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Таз година къси ,а догодина и дълги съединения. 
|
| Пон Окт 04, 2010 7:27 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Ай да го обърнем в конкурс за най-дълго късо!
Предлагам когато става дума за човешко тяло и реагирала дефектнотокова защита да се зачита, не само "бум"-а. Пък тя официално сработва на 30мА а това изобщо не е приятно.
И аз съм я свалял доста пъти но рекордът принадлежи на колегата: одухва колектора на четков двигател който е изключил само от копчето и се е случило фазата да не е прекъсната. Поради неизправен водоуловител на компресора металният пистолет започва да пръска вода.
Значи токът преминава фаза-намотки-четки-ротор-вода-пистолет-тяло-земя. Горкият премигваше като мишка в трици преди да отида да включа тока да не се скапе компа, да дойда да изследвам к'во е станало, да му обясня и чак тогава почна да псува по каруцарски 
|
| Вто Окт 12, 2010 10:12 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
това не бачка  и с ентер и никак не търси 
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Съб Окт 16, 2010 4:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
А на тебе SpyBotS&D бачка ли ти? Въпросната страничка съм я шибнал за начална на над 20 компа и всички са ми благодарни.
То вече тези функции ги има и в Google.en но пак не са така прегледни.
Я по-добре разкажи за някое дълго съединение
Едит: ся загрях к'во имаш впредвид. С ентър не бачка защото търси в реално време - след всяка новоизписана буквичка. Резултатите ги разпределя на 5 категории: Google, WikiPedia, Google Images, YouTube, Google Blogs. И защото няма как всичко това да ти се изпише на екрана над всяка категория има линк All Results.
|
| Съб Окт 16, 2010 6:38 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пон Фев 14, 2011 8:17 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Айде и аз да се "похваля" с нещо, което на скоро ми мина през ръцете:
На пръв поглед нищо и никакъв транзистор - 2SC4106...
Махаме от радиатора, обръщаме и....

_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Фев 15, 2011 10:24 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Фев 15, 2011 11:09 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да бе вярно, що през желязото???
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 15, 2011 11:22 am |
|
|