|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:10 pm
Кажете тоя тип въртящ ключ как се нарича?
| Автор |
Съобщение |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
 Кажете тоя тип въртящ ключ как се нарича?
Здравейте!
Имам два въпроса. Първо, да попитам за един тип ключове/превключватели, как точно се казват и какво да търся във Farnell. Значи трябва ми нещо като въртящ се кодов превключвател (подобно като големия превключвател на функциите на най-обикновен мултицет, само че по-малък), който да може да се върти безкрайно в двете посоки и да се върти леко, подобно на потенциометър. Даже да прилича повече на потенциометър, но просто да си има дискретни стойности, примерно 16 стойности на оборот (може и повече). Искам стойността на превключвателя да мога да я чета с 4 пина (т.е. тук да си действа като чист ключ). Ето примерно това изглежда ОК, само дето не знам - тези "Operating Force Max:2.45N" ми се виждат много. Май ми трябва нещо с по-малко съпротивление на въртене. Ако кажете точно как се наричат тоя тип компоненти ще е супер!
Да обясня и каква е идеята на това нещо: за следващия DIY проект, който сглабям вкъщи, ще има двуцифрено LED дисплейче и потребителя ще може да избира стойност (чувствителността на уреда), като идеята ми е да върти този "потенциометър" докато избере желаната стойност. Т.е. при една стъпка на ключа, стойността се изменя +/-1 в зависимост от посоката. Стойностите са 0-100. Причината да не ползвам обикновен потенциометър е, че искам прецизност, че не знам как човек може да избира прецизно 100 стойности само в обхвата на един оборот  А мога да ползвам и обикновени бутончета, ама тогава потребителя ще се изприщва докато цъка за да нагласи стойността.
Другата ми идея е да канибализирам скролче от компютърна мишка, но и това ми се вижда малко изприщващо за употреба.
Ако някой има други идеи - да казва.
Поздрави
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Сря Фев 09, 2011 8:24 pm |
|
 |
|
Cino
|
|
| Сря Фев 09, 2011 8:27 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Rotary Encoder ... викаме му и ФРП, фазов енкодер и както там ти дойде на ум. Чете се обикновено с два пина (единия е желателно да е на прекъсване). Някой имат и пуш бутон на отделни пинове.
|
| Сря Фев 09, 2011 8:31 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Този от линка би трябвало да има 5 пина, един общ и четири на които излиза кодирано от 0 до F, в зависимост от положението на ключа. Такива се ползваха в SCSI устройствата за даване на номер на устройство
|
| Сря Фев 09, 2011 9:20 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Аз в такива случаи постъпвам по следния начин. Слагам 1 или 2 бутона (с 2 е по-лесно за потребителя) с които увеличавам/намалявам стойността на дисплея. Това е възможно най-простото за реализация устройство. Ако се налага стойността да се пази(да кажем, че устройството се изключва), нищо не пречи да я пазиш в ROM-a, и при включване си я прочиташ. Аз съм на принципа, което може да се спести от хардуера чрез софтуер, да се прави, защото иначе при серийност много се завишава цената.
|
| Сря Фев 09, 2011 9:52 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Че тя цената на на един енкодер не е кой знае колко сериозна. Пък сравнена с удобството е направо нищожна.
|
| Сря Фев 09, 2011 9:56 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
ФРП е съвсем различно нещо...
|
| Чет Фев 10, 2011 12:13 am |
|
 |
|
anrieff
|
Ейй страхотни сте! Знаех си, че тук е мястото да попитам!
Мерси много колеги! Иначе и аз по-скоро като Cekins мисля - да е по-удобно, пък цената не е от значение. Чак ако се стигне до масово производство ще му мисля 
|
| Чет Фев 10, 2011 10:23 am |
|
 |
|
anrieff
|
Бе така и така съм почнал - да питам и още нещо  . Чудя се, има ли LED дисплеи, които да не се командват директно (т.е. както са стандартно - по един пин за всеки сегмент + общ катод/анод), ами им се наливат цифрите през някакъв сериен интерфейс (I²C или подобен). В гугъл намирам само разни проекти как да си направиш такова нещо чрез AVR  . Намирам и външни драйверни IC-та. Но интегрирано решеиние (т.е. две цифрички със серийно командване) не открих. Произвеждат ли се въобще такива елементи или не?
|
| Чет Фев 10, 2011 3:38 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Има стандартен преобразувател 74HC595 го водят. Лепиш към 7сег LED и си готов.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Фев 10, 2011 7:54 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Има лед дисплеи които са интелигентни, но от къде да ги вземеш не знам, не съм купувал таквива, провери в Glyn , универсал 99 ги представляват, върти ми се нещо в главата ама не знам тук ли съм го гледал, или в някой от доставчиците в САЩ.
п.с. ФРП е фоторастерен преобразувател, и се слага по сервозадвижки, инче е почти същото като ротационния енкодер 
|
| Чет Фев 10, 2011 8:51 pm |
|
 |
|
Cekins
|
В интерес на истината има и такива врътки - не механични а с фото  мишките са с такива ...
|
| Чет Фев 10, 2011 9:27 pm |
|
 |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
ФРП-то е поне двуканално за определяне на посоката, а мишката е един канал за хоризонтал и вертикал, но с двоен фотодиод
|
| Пет Фев 11, 2011 10:05 am |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
На това, за което питаш в първия си пост, точното название е абсолютен ротационен енкодер. Идеята му е, че стойността, която прочетеш от него указва абсолютното му положение в рамките на оборота.
На въпроса ти за прецизността, в лабораторните уреди с потенциометри се ползва стратегия с два потенциометъра - един за груба настройка и един за фино донастройване. Така бързо и лесно се задава желаната стойност с доста голяма точност. Това и софтуерно може да се реализира, като четеш двата потенциометъра с АЦП и към стойността на единия прибавяш стойността на другия, разделена на някакъв коефициент. Така бързо и точно ще се задават желаните стойности, без много кьорене в дисплея и изприщени пръсти.
Едит: На въпроса ти за сериен светодиоден дисплей, провери това: http://www.sparkfun.com/products/9765 Дилър на Спаркфън за България е Роботев, може да си го поръчаш от тях: http://www.robotev.com
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Нед Фев 13, 2011 11:38 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ще ми е интересно да видя проект с ATTINY13, който ползва този дисплей с ATmega328 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Фев 13, 2011 4:32 pm |
|
|