Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
MidNighT_SpiRiT написа:
Не съм искал да кажа, че трябв да правят чудеса и то с малко пари, но на мен ми се чижда смешно да се хвърлят на неща, които не могат да направят реално и които служат да точат пари по проекти и да правят измислени статии. И после да се наричат професори без да преподават на студенти.
Гледам и на тебе добре са ти промили мозъка с безумната кампания срещу БАН... Проблемът не е в тия дето зимат по 300 кинта (щото те наистина по толкова взимат - жена ми е една от тях, че и неплатени отпуски ги пускат щото и тях не могат да им плащат)... Проблемът е:
Първо - в т.н. "Централно управление" дето са с посмъртни назначения разни академици и другите кучебийци около тях които "разпределят" бюджета и парите от проекти...
Второ - в самия бюджет...
Трето - в скапаната дъжава...
И я ми кажи къде е написано, че за да станеш професор трябва да преподаваш на студенти само, че ми стана адски интересно?

Вто Фев 01, 2011 2:10 pm
Профил ICQ

Мнение 
tgi написа:
741 написа:
Да де, не е лошо да ги има, стига да не творят бисери като онзи от линка на Цецо - акумулаторна батерия за еднократна употреба.
И да се бият в гърдите, че поставили рекорд, виждаш ли.

Е това е очевидно грешка на автора на статията, не на разработката.

Не е проблемът в терминологията. Те работели по акумулатор "въздух - цинк", ама понеже още го нямали акумулатора, сложили в колата обикновена батерия "въздух - цинк", каквито има от време онО. И са горди, че имали най-голям пробег, с батерия за еднократно ползване.
Това е било през 1997. Да се чуди човек що другите са толкова тъпи, та 15 години по-късно никой още не се е сетил да прави като тях, ами продължават с акумулатори да се пънат.

Вто Фев 01, 2011 2:23 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
741 написа:
Това е било през 1997. Да се чуди човек що другите са толкова тъпи, та 15 години по-късно никой още не се е сетил да прави като тях, ами продължават с акумулатори да се пънат.

Тази технология не е изхвърлена, батерията се презарежда много лесно и бързо, чрез смяна на електролита със свеж и добавка на цинкови гранули. В Германия има град, в който се тества проект за електрификация на транспорта по такава технология. Горивото е цинка, и може да се рециклира с отделянето му от цинковия окис, а другия компонент е въздух.
Получава се доста висока спец. енергия, 300 wh/kg мисля че беше.

Вто Фев 01, 2011 3:07 pm
Профил

Мнение 
Абе тия в БАН само се чудят каква глупост да направят, отдавна е минало времето когато са работили по смислени неща, тоя електромобил като оня таблет, същата работа. Въпроса не е до пари а до това да знаеш как да си ги поискаш, от кого, и как да го убедиш че си струва да ти ги даде. За пример, синът в Пардю разработват безпилотен самолет за граждански цели, унито не отпуска почти нищо, всичко идва от външни фирми, правят си бизнес план, ходят, търсят, защитават го .... и интерес има, кой помага заради реклама, кой заради престиж, кой за да участва в перспективен проект от който после може да извлича девиденти, има няма 2 млн ще ги похарчат ... тия от бан само плачат.

Вто Фев 01, 2011 8:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони, ти колко фирми в БГ се сещаш дето ще спонсорират, нещо от сорта на безпилотен самолет :)

Не разбирате ли, че е и БГ бизнеса е като всичко друго в тая държава - Ганьовски. Бизнеса е такъв, народа е такъв, Що очаквате БАН да е нещо по различно?

Ама като сте тръгнали да воювате против звената унищожаващи безмислено финанси, барем се хванете с нещо друго - армия, полиция, държавна администрация и въобще всичко в тая държава. Ето ви няколко насоки за размисъл:

1. Бюджет на БАН за 2010 - мисля че след последното рязане беше 59млн. лв.
2. Бюджет на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ на тоя кенеф - 53 млн.лв.
3. Сусбидия за подпомагане на тютюнопройзводителите през 2010 - 116млн. лв.
4. За подслушване нещо около 100млн. се спрягаше, колко е - казва ли ти някой.
5. Спортна зала (сигурно ще я нарекат Бойко Борисов) - над 100млн. (никой не знае колко струва напрактика).
6. Гьол за шарани - 1 млрд.
7. Фрегата втора ръка - над 100млн.

И мога да ви давам подобни примери до безкрай. Все си мисля, че колкото и празноглави да са в БАН, парите наляти там, ще имат една идея по голяма възвращаемост от тези в народното събрание или мафията на Доган или всичко от изброеното по-горе.

Всъщност ако идете при някой западен партньор (много от вас имат такива) и му кажете, че целия бюджет за наука на ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА е, колкото половин пършива спортна зала - честно аз съм пробвал - не ми вярват, прекалено е глупаво за да го проумеят.

И само за справка - единствения измислен до сега критерии за оценка на фундаменталните научни трудове са публикациите. Няма друг директен измерител - това става, онова не става. И понеже на нас си нямаме вяра хората на запад, са измислили Импакт фактора - т.е. колкото е по значимо списанието, толкова по сериозна преценка прави на статиите, толкова по голям е фактора. Според чистата статистика, старчетата от БАН имат най-висока успеваемост от целия развит свят, съотнесено към разходите които държавата прави за тях. Т.е. имат най-висока продуктивност. Смешно ли е, трагично ли е.... А и пак само за справка - гнездата на българската просветност - университетите, не могат да постигнат и 10% от научния труд на БАН. При 10 кратно по висок бюджет.

Пак казвам - далеч съм от мисълта да адвокатствам на БАН-аджиите. Там смърди както във всяка друга БГ държавана институция. По стечение на обстоятелствата имам всекидневен допир с БАН и ме изумяват всеки път. Като например факта, че след като им орязоха парите, пратиха учените на половин работен ден, но запазиха администрацията на пълна заплата. И неизвестно от къде намериха пари за подмяна на офис оборудването и. Иначе учените маат на компютри от преди 10 години и си трайкат, а секретарката получи нов факс комбаин, щото на нейния етаж нямало и трябвало да се катери по стълбите..... Да ви е позната картинката? Е във подобна обстановка и сътворението на въпросния Ipad или електромобил си е научно постижение, Тони.

В момента БАН има един враг и той не е Дянков, а централното им ръководство. За съжаление обаче, нещата там не търпят развитие отвътре и БАН ще се самозатрие заради баш феодалните старчета в ръководството и.

@741 - не коментирай статията като научен труд. Единственото достоверно нещо в нея е "че някой е направил нещо". Оттам насетне всичко е компютри, компоти, цаца ама риба. Знаем що за празноглави идиоти списват в медийната БГ действителност.

Вто Фев 01, 2011 8:51 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Тони, ти колко фирми в БГ се сещаш дето ще спонсорират, нещо от сорта на безпилотен самолет :)

Не разбирате ли, че е и БГ бизнеса е като всичко друго в тая държава - Ганьовски. Бизнеса е такъв, народа е такъв, Що очаквате БАН да е нещо по различно?

Ама като сте тръгнали да воювате против звената унищожаващи безмислено финанси, барем се хванете с нещо друго - армия, полиция, държавна администрация и въобще всичко в тая държава. Ето ви няколко насоки за размисъл:

1. Бюджет на БАН за 2010 - мисля че след последното рязане беше 59млн. лв.
2. Бюджет на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ на тоя кенеф - 53 млн.лв.
3. Сусбидия за подпомагане на тютюнопройзводителите през 2010 - 116млн. лв.
4. За подслушване нещо около 100млн. се спрягаше, колко е - казва ли ти някой.
5. Спортна зала (сигурно ще я нарекат Бойко Борисов) - над 100млн. (никой не знае колко струва напрактика).
6. Гьол за шарани - 1 млрд.
7. Фрегата втора ръка - над 100млн.

И мога да ви давам подобни примери до безкрай. Все си мисля, че колкото и празноглави да са в БАН, парите наляти там, ще имат една идея по голяма възвращаемост от тези в народното събрание или мафията на Доган или всичко от изброеното по-горе.

Всъщност ако идете при някой западен партньор (много от вас имат такива) и му кажете, че целия бюджет за наука на ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА е, колкото половин пършива спортна зала - честно аз съм пробвал - не ми вярват, прекалено е глупаво за да го проумеят.

И само за справка - единствения измислен до сега критерии за оценка на фундаменталните научни трудове са публикациите. Няма друг директен измерител - това става, онова не става. И понеже на нас си нямаме вяра хората на запад, са измислили Импакт фактора - т.е. колкото е по значимо списанието, толкова по сериозна преценка прави на статиите, толкова по голям е фактора. Според чистата статистика, старчетата от БАН имат най-висока успеваемост от целия развит свят, съотнесено към разходите които държавата прави за тях. Т.е. имат най-висока продуктивност. Смешно ли е, трагично ли е.... А и пак само за справка - гнездата на българската просветност - университетите, не могат да постигнат и 10% от научния труд на БАН. При 10 кратно по висок бюджет.

Пак казвам - далеч съм от мисълта да адвокатствам на БАН-аджиите. Там смърди както във всяка друга БГ държавана институция. По стечение на обстоятелствата имам всекидневен допир с БАН и ме изумяват всеки път. Като например факта, че след като им орязоха парите, пратиха учените на половин работен ден, но запазиха администрацията на пълна заплата. И неизвестно от къде намериха пари за подмяна на офис оборудването и. Иначе учените маат на компютри от преди 10 години и си трайкат, а секретарката получи нов факс комбаин, щото на нейния етаж нямало и трябвало да се катери по стълбите..... Да ви е позната картинката? Е във подобна обстановка и сътворението на въпросния Ipad или електромобил си е научно постижение, Тони.

В момента БАН има един враг и той не е Дянков, а централното им ръководство. За съжаление обаче, нещата там не търпят развитие отвътре и БАН ще се самозатрие заради баш феодалните старчета в ръководството и.

@741 - не коментирай статията като научен труд. Единственото достоверно нещо в нея е "че някой е направил нещо". Оттам насетне всичко е компютри, компоти, цаца ама риба. Знаем що за празноглави идиоти списват в медийната БГ действителност.

Споделям написаното, но искам още примери !?

Възможно ли е бюджета на БАН и на Народното събрание да са еднакви ?????? 8O
Това може да го има само в България.

Наистина ли този парад на глупостта - Спортна зала, струва колкото двугодишен бюджет на БАН ???

Вярно ли е това, че от БАН са си запазили администрацията, а са намалили заплатите на учените??

С уверени крачки вървим към бананова република. Една шепа свръх богати и образовани хора, а масата по полетата и кръчмите.

Сря Фев 02, 2011 1:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе основен признак за банановост на една република е, че свръх богатите обикновенно не са образовани кое знае колко... Щото то и в щатите има каста от свръхбогати, ама някак си Бъфет не ми кореспондира с Косьо Самоковеца.....

Иначе, казаното от мен са факти, като не претендирам цифрите да са точни. Да кажем +-10%, информацията ми е от това което публикуват институциите, до колкото и то е вярно. Виж за безумната шуробаджанащина и бюрократщина която цари в ръководството на БАН съм я виждал на живо. Там са застинали на ниво 80те години и не прогресират и на милиметър. Винаги съм се чудил на хората които с желание правят наука в БАН (има и такива). Аз лично не бих издържал и ден в подобна структура, камо ли да сътворя нещо смислено. Абе щом действащ член кореспондент ( реално това е под-академик в ейрархията) е Александър Лилов, какво да му коментираме, няма бъдеще за БАН с това ръководство. Всъщност то цялата и управленска структура е сбъркана изначало, защото е пригодена за оня режим. От промяна на тази структура ги е страх точно феодалните старчета и точно заради това ходят да хленчат на Гойко. И ако това статукво се запази - колкото и пари да се наливат в БАН, ефекта ще е нулев. Затова ми се щеше Дянков да успее да разформирова централното ръководство, но както е видно от последните дни - хленченето на старчетата успя. Ще се случи най-неблагоприятното - ще им пуснат някой лев отгоре и ще бетонират сегашното ръководство. Което прекрасно урежда Съботинов и компания. И обрича на вегетиране самата академия.

Сря Фев 02, 2011 2:02 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо, не старчетата ни са проблем, а това че реално няма кой да ги замести... Ти няма да отидеш за 400лв да ставаш академичен кадър, нито пък аз ;-)

Иначе аз не бих сложил всички "старчета" в един кюп. Сред тях има много некадърници, но има и читави. Най-малкото са имали доста контакти с много руски учени, нещо което не ценим. Макар че "руските" учени отдавна не живеят в СССР, а работят в най-престижни западни/американски университети и институти. Някои са с нобелови награди сега, а преди са се радвали да дойдат в София да ги почерпим с по една ракия ;-) В списание Светът на Физиката има много статии на тая тема (ракия+квантова физика) :D

Сериозно, през 80-те тия наши "старчета" са били студенти и колеги на големи тогава руски, сега световни учени. И нивото ни от "80-те" хич не е било толкоз зле като за 80-те.. Лошото е, че оттогава насам нивото ни само пада, поне нивото на тия дето остават тук.

Очевадно системата куца и вината според не е във старчетата - какво се очаква от тях? Да си вземат бастуните и да се махнат? Всеки един от тях е положил много усилия преди да успее да се "добере" до местенцето дето е сега, естествено е, че няма лесно да го сдаде. Това няма да е нужно, ако следващото поколение има достатъчно стимули да се бори за това местенце. Разберете, високите позиции се печелят, те не се РАЗДАВАТ. В нито една академия по света не си махат академиците на принципа "стани да седна". Никъде не се става лесно академик!
Проблемът у нас е, че не си струва да ставаш академик. Иначе решението е много просто - яко заплащане, пък да видим после как старчетата ще си отбраняват местенцата ако за всяко място има по 100-на мераклии...

Сря Фев 02, 2011 3:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не говоря за старчетата учени. То други и без това в академията почти няма.

Говоря за старчетата в централното ръководство. Те са проблема. Не ги знам що за учени са, ама от тях там не се иска да са учени, а да са мениджъри, администратори на средства, шефове и всичко друго което определено не умеят. Лошото е че имат самочуствие, че го умеят.

Не бъркай централното ръководство и администрацията на БАН с редовите учени. Проблема е в първите и докато те съществуват физически на постовете си - БАН ще е това безмислено нищо което е и в момента.

Огромното мнозинство от работещите в БАН не желаят да стават академици. Лошото е че тия дето искат и са станали, освен за музея за друго не могат да послужат.

Сря Фев 02, 2011 4:22 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Не бъркай централното ръководство и администрацията на БАН с редовите учени. Проблема е в първите и докато те съществуват физически на постовете си - БАН ще е това безмислено нищо което е и в момента.
А... Е те това е истината.. За съжаление с тъпите си приказки малоумното недоразумение "хер Флик" успя да настрои цялата малоумна паплач в БГ срещу БАН... Ходи сега доказвай, че нямаш сестра... А тая гримирана кукла Съботинов така яко се е окопал, че от там само с краката на пред ще го извадят... :evil: Поредното малоумие разбрах вчера че се е натворило... Така както ги накараха да излизат неплатени отпуски с разпореждане на директорите на отделните институти, се оказа, че има и такива дето не са излизали в отпуск и сега на тях ще им бъдат платени пълни месеци.. А па тия дето са излезли и са спазили разпореждането ще изгорят... :evil: :evil: :evil: КРЕТЕН ДО КРЕТЕНА...

Сря Фев 02, 2011 5:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
......
И само за справка - единствения измислен до сега критерии за оценка на фундаменталните научни трудове са публикациите. Няма друг директен измерител - това става, онова не става. И понеже на нас си нямаме вяра хората на запад, са измислили Импакт фактора - т.е. колкото е по значимо списанието, толкова по сериозна преценка прави на статиите, толкова по голям е фактора. Според чистата статистика, старчетата от БАН имат най-висока успеваемост от целия развит свят, съотнесено към разходите които държавата прави за тях. Т.е. имат най-висока продуктивност. Смешно ли е, трагично ли е.... А и пак само за справка - гнездата на българската просветност - университетите, не могат да постигнат и 10% от научния труд на БАН. При 10 кратно по висок бюджет.....

Идеята за пращането на БАН в университетите беше заради вторите - колкото и да са непродуктивни в Академията, в Университетите са невъобразимо по-зле. От друга стана, студентите, от които можеш да подбереш утрешните научни кадри са в ВУЗ-овете. Само че, докато завършат, и да са ставали за нещо, вече не стават, защото тези които ги обучават, възпроизвеждат личното си невежество и некъдърност.
Точно от университетите беше големия вой срещу обединението

Вто Фев 08, 2011 11:59 am
Профил WWW

Мнение 
Цецо и е така и не е така. Преди време, занм една фирма която искаше да спонсорира определени специалности, ефект нямаше голям, нокиа и циско също спонсорират, направили са чудо лаборатории, същата работа е май. Не е само до това, студентите в университета мислят само къде да с енапият и коя колежда да изчукат, верно като бяхме студенти по цяла вечер пиехме, ама в същото време работех в сервиз, произвеждах озвучителна техника и разни малки контролерчета, и се опитвах някак да се развивам, а не да ям парите на мама и татко, то всъщност нямаше такива. Т.е. проблема е до младите, не говоря за старчетата, онзи октопад или каквото беше не го прави старче, прави го човек който може и да съм му батко, достатъчно е да отвори гугъл и да види че има 100 като неговото, и то много по добри, защо изобщо се занимава с таква глупост ..... други пък ми правят пречиствател с ултравиолет, ми то от 10 години има помпи за аквариум които така чистят водата, та какво разработват тия хора ... къде им е науката ... има фирми които биха спонсорирали, аз мисля че има, сещам се за разни, ама няма кого.
А я ми кажи защо тия нашите не се опитват да се кооперират с чужди университети за нещо. Абе цялата работа е в мързела, имам познати в БАН, няма смисъл да ми обесняваш, много добре ми е ясно.
Преди доста години, когато се говореше за подмяна на аналоговите записващи устройства в геофизичния институт, срещу 10.000 щяхме да им сменим всичките у-ва, намерих им фирми които да им дадът без пари сървъри, мрежово оборудване, трябваше да си платят само хардуера който им разработихме без пари, и какво стана .. нищо. Искаха едно измислено демо, при все че имаше разработен доста по-добър хардуер, ама им трябвало демото да покажат, дадохме им го и до там ... купуват за по 20.000 на канал рекордери, сети се защо. Сигурно искаха бързо демо та да кажат, а то това 10 битово, онова е 32, а не че нямахме 30 битово вешение разработено, ама не искаха него за демо, дори не трябваше и него да плащат.
Тук всичко се прави така, така е не са виновни само тия от БАН, просто племето ни е такова ...

Вто Фев 08, 2011 8:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми така де Тони, то БАН си е огледало на цялата ни държава.

Ама тогава като ще закриваме неефективните звена, по добре да почнем от най-голямото и неефективно - самата държава :)

Вто Фев 08, 2011 9:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
той и генералитета ни такъв:

един генерал искал да уреди едно от момчетата, с които ритал топка, на подходяща работа при друг генерал.
обаче не му знаел името, та пратил СМС с ЕГН-то му. ей, това да риташ топка с генерал си е явно интелектуален сорт.
като ти иска да му вдигнеш топката, не ти вика 'иване' или 'тошо', а ти вика по ЕГН.
ентелекти, няма спор.

ма и другия генерал един енетелкт са извъдил. не разбрал че било ЕГН и все се опитвал да го набере като телефон.
ама пустата му централа му връщала 'грешен код'.

какво да се прави - инетелкти!

едно време, веднага след 10-ти, като съкратиха ДС, повечето агенти станаха шофьори на таксита. беше удобно - влизаш в таксито, казваш си името и те карат в къщи.
явно в мобилните оператори трябва да вземат по някоя стара пушка на работа, че като набереш ЕГН да те свързва с човека.

Вто Фев 08, 2011 10:45 pm
Профил

Мнение 
Tака, така, говори още за генерали и току виж ти уредили пребиваване в китайски затвор :D, генерали .... аман, бих съкратил много неща аз ама ..

Вто Фев 08, 2011 11:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 1080  Следваща