Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Вятър и кладенец за отопление 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Че аз къде съм казал за подгряващи свещи в цилиндрите - подгряват антифриза и маслото в картера :) .
Иначе това за тия бъркания ми е странно - за какво им е това нещо, като двигателя вече работи и произвежда излишна топлина колкото искаш :) ?

Точно това е проблемът - топлината е по-малко отколкото искаш, особено при каране на градски цикъл, на по-ниски обороти и с по-малко натоварване на двигателя. Говоря конкретно за по-новите дизели, но предполагам, че проблемът съществува и при новите бензинови - с директно впръскване.
Казано най-общо - с вдигане на КПД на двигателя, топлинната енергия отделена от него намалява. И проблемът не е от вчера...

Сря Фев 02, 2011 12:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами мойта малолитражка зимата при -10 вдига 90 температурата на водата след 10-тина километра по баир нагоре. А става топло след 15 - 20 км. Днеска хем беше топло и пак стана топло вътре чак като постоя 1 час на слънце. А на баща ми дизела още по зле. Ама те в щатите колите не са като европейските. Щото мйота лятото разхода и съм го свалял до 1 галон P) на 100 км.

Сря Фев 02, 2011 6:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Че темата стана вятър го разбрах ама къде е кладенеца? :)

Чет Фев 03, 2011 1:13 am
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
Че темата стана вятър го разбрах ама къде е кладенеца? :)

Ех, не е баш "кладенец, ама едно време старите шофьори търсеха улични шахти върху които да паркират зимата. Топлият въздух и пари от канализацията "подгряват" двигателя за без пари :-)

Чет Фев 03, 2011 10:11 am
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Добавка
Само да разширя идеята, като сте почнали за коли, та към вятърния генератор може да се добави и стара кола преработена в електромобил, когато има вятър през нощта се зарежда, на другия ден се кара :) Даже може да се ползва същия мотор сваляш го от перката и го слагаш на колата :) Нощно време в генераторен режим - дневно в двигателен

Съб Фев 19, 2011 12:00 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
ама Радо ти си голям ентусиаст. Я си представи как сутрин и вечер ще го мъкнеш този двигател от колата до генератора и обратно. Да не говорим за пропуснатите ползи от "дневен" вятър. колко време ще го правиш това? а колко пък тежи един мотор подходящ за задвижване на кола при условие че 50 коня са 33кВт и е тъкмо едно варбуржини? Мен ако питаш и това е за "безумни".

Съб Фев 19, 2011 12:15 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
zax написа:
ама Радо ти си голям ентусиаст. Я си представи как сутрин и вечер ще го мъкнеш този двигател от колата до генератора и обратно. Да не говорим за пропуснатите ползи от "дневен" вятър. колко време ще го правиш това? а колко пък тежи един мотор подходящ за задвижване на кола при условие че 50 коня са 33кВт и е тъкмо едно варбуржини? Мен ако питаш и това е за "безумни".

Е това с пренасянето на мотора си беше лека шега, но все пак това с електромобила си е сериозно. Ето тук има кит за самоделен електромобил:

http://kostov-motors.com/tractionmotors ... -and-kits/

Изображение

ето тук има едно интересно филмче

http://www.novatv.bg/bg/news/view/12263 ... 0%B8%D0%BB

Съб Фев 19, 2011 12:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
KTY84-130 thermistor
30 USD
request
compare Highly accurate and reliable, this sensor allows real time monitoring of motor temperature.

Хахаха - тия ще са някакви като аудиофилите - диодче от 5 цента ти го продават за 10$. Тоя пък продава термистор от 40 цента за 30$ :D .

Съб Фев 19, 2011 2:09 am
Профил

Мнение 
Това за електромобила е възможно и може би до 5-10 години ще сме свидетели на подмяната на масовите автомобили с електромобили. (Пристрастен съм, щото и аз работя по такъв проект за Холандия)

А относно вятъра и кладенеца за отопление - стига да има вятър - нещата стават.
Идеята ми е вятъра да върти компресора на термопомпа вода-вода, която да извлича геотермална топлина от водата в кладенеца. Също така вятърра трябва и да върти циркулационните помпи за водата на входния и изходния кръг на термопомпата.

Същата система може да се използва и за охлаждане през лятото.

Лошото е, че ако няма вятър - НЕ работи :-)

Сериозно съм се замислил да си направя такава система за вкъщи, само дето няма да използвам вятъра, а ел. енергия за захранване на термопомпата.

Съб Фев 19, 2011 10:27 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2