|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:05 am
"Инкубатор" за кисело мляко
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Едно време разправяхме за връзката между киселото мляко и нещо което го имат само жените 
|
| Сря Фев 02, 2011 3:08 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Глупости говориш. Къде жените имат млечно-кисела среда?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Фев 02, 2011 5:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Между краката  аз нееднократно съм чувал за тази връзка. Ама не съм ги питал бабите дали е истина ... Предпочитам да не знам, щото съм виждал фурна, мандра, месарски цех ... опитвам се да не мисля като ги ям техните производни.
|
| Сря Фев 02, 2011 7:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
|
| Чет Фев 03, 2011 1:22 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ейййй, едно кисело мляко ни остана и него навряхте в на майка му п****...  може и така да е - какво го мислите? нали е вкусно - яжте!
А колкото до инкубатора - ми, Николайчо, вкъщи още си го правим със завивката - преваряваш - поохлаждаш на око, сипваш в бурканите, след мисля около 2 часа преспало добре опаковано - вадиш, 15 мин на хладно (по-скоро стайна температура) и в хладилника.цялата процедура е не повече от 3 часа криво-ляво. На другия ден е супер. Колкото до закваската - абе на село явно още има свястна закваска, защото то там я взехме и още си я ползваме. Ама не можеш изпусна ред, че после пак ще ходя да се моля на някоя баба  И неее, с купешкото никога - че то опаковката му е по-вкусна от съдържанието!
|
| Чет Фев 03, 2011 1:41 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
head_up, тамън щях да те питам как очакваш тая соево-пластмасова полубяла
вода от магазина да я накараш да се подкваси и прочетох последното ти изречение
По едно време имаше не лошо овче кисело мляко 2-3 месеца в годината във Фантастико,
май пършевица му беше марката. Е дори през краткия му сезон - когато биваше и хубаво - толкова
често попадахме на такова от загорели (неизмити от последното загаряне, очевидно) казани,
че спряхме да го купуваме.
Предполагам Цецо би имал какво да каже в тая връзка нещо за тукашния манталитет и ще
трябва да се съглася с него.... Нищо освен мърлявщина не им пречеше да го правят
като света, от свястна суровина беше и т.н., едното измиване на каквото там има
да се мие ги домързя да направят, ей.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Фев 03, 2011 2:15 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе колкото и да ви е странно, купешките млека квасят. Поне някой
Мисля, че майка ми преди квасеше с На Баба. После май нещо спря с него и почна с Пършевица. А последно май реши че Боженци било субстанция най-близка до истинското мляко. Но пак казвам - като подквасиш с купешко, то се държи като купешко, т.е. не се разваля.
От което заключих, че бакерията си е там, ама е мутант. Е поне ядеш истинско мляко с мутантни бактерии, че иначе и млякото кой знае от каква мутация на химията е излязло.
Аз затова питам тия дето се кълнете, че квасите с "истинска" закваска - вкисва ли се млякото след няколко дни. Защото имам известни подозрения, че и бабите на село маат с мутиралата бактерия, поне на мойте 2 села май така се оказва.
Апропо, то и истинската закваска се "изтощава" с времето. Т.е. не може да я прехвърляш до безкрай от едно квасене в друго. И едно време някак си са правили първоизточника. Ама как става, дали е намесена определена женска прелест, ба ли му мамата....
Знам че в лаборатория може да се направи де. Гледам че варненските Елби предлагат и закваски отделно. Все се каня да пробвам ама не ми остава време. Ще взема да си поръчам от Япония накрая, там вероятно ще е автентична БГ бактерия
Между другото БГ бактерията не е единствената на света.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 03, 2011 11:21 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Като имаш на предвид, че седи в хладилник-фризер, от който ако не го постопля ми се чупят зъбите от студ - кара около седмица + ден-два в такава "хибернация". Иначе съхранявано в нормално помещение се съмнявам, че ще изкара повече от три-четири дни, преди да завъди нова цивилизация в него, която да отнесе буркана в неизвестна посока. Хубава си е закваската, колкото и да не е изначалната... Не ме карай да се замислям бабите на село от къде я вадят, става ли? 
|
| Чет Фев 03, 2011 12:10 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Хич не ми пука от къде я вадят, досега няма смъртни случаи 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 03, 2011 4:00 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Стоенето на млекото по много време не е ли заради консервантите, а не заради мутирала бактерия  ?
Едно време са квасили с едно изсъхнало черво ли, част от стомаха ли на малко агне, която съдържа въпросните бактерии. Та като са заколвали агнето, са запазвали тая част за квасене. После само я потапят в прясното мляко и така  .
Аз тук си купувам едно млеко с едно кенгуро (не знам дали е австралийско, или е тукашно, но само има кенгуро) та то е с българската бактерия, но има и още 2-3. По принцип на етикетите им пише какви точно бактерии ползват. Някои нямат въобще нашенската бактерия  .
|
| Чет Фев 03, 2011 5:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми "по принцип" е забранено да има консерванти в киселото мляко. Така е по закон. Иначе се води млечно-кисела напитка, а не мляко.
И от познат в бранша знам, че поне по скъпите марки не слагат консерванти. Склонен съм да му вярвам, защото няма и смисъл. Както казах, то млякото се пастьоризира предварително и се утрепва всичко в него. После се ръгат мутантите. Кофичката е затворена в стерилна среда. Няма от какво да се развали
По принцип бактериите са две. Едната вкисва, другата работи наобратното на първата и му придава сладката жилка. Едно време със съотношението на двете бактерии се е регулирало вкисването. Лятото са слагали повече от сладката, зимата обратно. Това когато беше в стъклени буркани със станиолена капачка  Днес киселата по принцип е доста по-малко, а и е мутант. И не вкисва.
В интерес на истината - разваля се, но много по бавно - на топло му трябва седмица. И то не вкисва, а мухлясва.
Имаше едно изследване на някаква федерация за количеството бактерии в няколко типа млека, ама не мога да я намеря.
Едит:
http://www.aktivnipotrebiteli.bg/?p=79&test=1
|
| Чет Фев 03, 2011 6:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
"На баба" явно и се е свършила закваската и слага около 4000 пъти по-малко бактерии от другите  .
|
| Чет Фев 03, 2011 7:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ся бактерията си е бактерия, при спазване на технологията популацията и се изчиства с времето. Спомням си, че най се уважаваха закваски от вдовици които не шават или от баби но не и от моми без значение дали са дърти или млади. Тя природата си знае.
А доколкото си спомням сегашната закваска са я мутирали да се самоубива с повишаване на киселинноста. Скоро някой и за доматите беше писал...
Исках да напомня, че ползата от киселото мляко е главно във живата култура. Съвременните кремчета не я съдържат. Щом тази култура е подходяща да те опази преди да се родиш значи ще те пази и след това.
|
| Пет Фев 04, 2011 12:12 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Я обясни как тая култура те пази преди да се родиш  ?
Иначе сега си има едни хапчета - пробиотици им се вика и те играят същата роля, като не можеш да намериш кисело мляко от нешаваща вдовица  . Всяко хапче примерно съдържа по около 100 млн. живи бактерии Lactobacillus reuteri  . Ето едни такива например:
http://www.amazon.com/BioGaia-Probiotic ... 39&sr=1-73
Иначе на пазара има колкото си щеш кисели млека и сирена, които съдържат жива култура  .
|
| Пет Фев 04, 2011 12:30 am |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Това май се казва "сирещник" (което е също така името на селото на Гоце Седефчов). В Исландия разправяха, че едно време също са ползвали овчи вътрешности, но сега са минали на закваска от растение - някакъв храсталак. Там след като направят млякото го слагат в един големи цедилки и се получава доста гъсто брано мляко.
Някой срещал ли е овче мляко (или продукти от него) извън Балканите? В Северна Европа гледат овце, но никой не ги дои. То не е и проста работа... особено като не са на стада, а са пръснати на малки групички и чак наесен ги събират.
Подозирах, че темата ще избие в някаква странна посока. Само да не излезе накрая, че в древен Египет освен бирата са открили и киселото мляко. Така де, Клеопатра нали се е къпала в мляко, може да се е заквасвало
Иначе, по темата - благодаря на @pipilica за информацията. Тия машинки изглеждат готино, само че май нямат охлаждане, а само поддържат млякото топло и накрая спират.
_________________ Manners maketh man.
|
| Пет Фев 04, 2011 9:44 am |
|
|