Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Инверторна резонансна индукционна леярска пещ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Инверторна резонансна индукционна леярска пещ
Имам познат в чужбина, който се занимава с ремонти на промишлена електроника. Имал пещ за ремонт и ме попита за принципа на работа и управлението и. Изпрати ми част от силовата схема от документацията на пеща.
Оказа се, че такова чудо няма из моите книги за тиристорни преобразуватели.

Та въпроса ми е някой има ли описание, учебник или друга "сламка" описваща схемата от атачнатата картинка.

Стана ми интересно и за да си обесня как работи схемата я нахвърлях в P_SPICE и от диаграмите в контролните точки придобих някаква представа, но искам да прочета малко теория по въпроса.

Успял е да я ремолнтира като сменил тиристора и диода. След като заработила установил, че честотата и варира от 300 - 600Hz в зависимост от изходната мощност.

При симулациите в спайса забелязах, че ако повиша честотата на управляващите импулси над определена граница тиристора не успява да се запуши и остава постоянно отпушен, което предизвиква късо съединение.
Явно кондензатора не успява да се презареди през времето, когато тиристора е запушен и да натрупа необходимата енергия с която да запуши тиристора.

Предполагам, че има някакви условия и критерии за стабилно и безопасно управление определящи интервала между управляващите отпушващи импулси за тиристора. Във въпросната пещ се следи единственно пика на напрежение върху тиристора.

Прикачени файлове:
Inverter_Probe.JPG
Inverter_Probe.JPG [ 62.21 KiB | Прегледано 1668 пъти ]
Inverter_SCH.JPG
Inverter_SCH.JPG [ 39.66 KiB | Прегледано 1623 пъти ]
Пон Яну 24, 2011 10:27 pm
Профил

Мнение 
В предишния си пост забравих да уточня, че L3 е дросел (реактор), а L4 е бобината, която нагрява и топи метала поставен в нея като "магнитопровод".

Стойностите от схемата и симулацията ми не са истинските, а примерни такива използвани от мен само за да си обясня принципа на работа.

Схемата се захранва с трифазно напрежение, има трифазен двупътен изправител и след него е L3 е дросела.

нямам представа какви са истинските стойности на бобините и кондензаторите, но това в случая не ме интересува, тъй като въпроса ми е принципен, а не конкретен.

Вто Яну 25, 2011 10:46 am
Профил

Мнение 
В "Тиристорна техника" на Стефан Табаков са обяснени добре нещата. Виж там.

Вто Яну 25, 2011 4:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
В предишния си пост забравих да уточня, че L3 е дросел (реактор), а L4 е бобината, която нагрява и топи метала поставен в нея като "магнитопровод".

Стойностите от схемата и симулацията ми не са истинските, а примерни такива използвани от мен само за да си обясня принципа на работа.

Схемата се захранва с трифазно напрежение, има трифазен двупътен изправител и след него е L3 е дросела.

нямам представа какви са истинските стойности на бобините и кондензаторите, но това в случая не ме интересува, тъй като въпроса ми е принципен, а не конкретен.

Това нещо ще е с доста малка мощност като гледам схемата. И би трябвало да има верига с която следи входния ток. Най общо казано принципа е следния търси се резонанса на L4 (зависи от количеството и вида матриал за топене).
Преди години правих управление за подобно чудо на техниката, но то беше с IGBT и там трябваше да се следи много точно ток-а и резонансната честота. Ако не се уцелеше резонансната честота на бобината която нагрява такива хубави гърмежи ставаха... :roll: Другото което е интересно в случая е че резонансната честота се променяше в зависимост от фазата на метала който топим (твърд - една честота , полустопен - друга, стопен - трета).

Чет Яну 27, 2011 11:31 am
Профил ICQ

Мнение 
Не намерих описание на въпросната схема в тази книга :(

С IGBT предполагам е по-просто, тъй като можеш да управляваш момента на запушването му.
При тиристора е по-сложно. Предполагам, че не се гони резонанс, а се кара на "единични" периоди от резонансния кръг и паузи между тях, осигуряващи време за да се дозареди кондензатора.
От симулацията гледам, че ако не се дозареди - няма да може енергията в него да може да "обезточи" тиристора и да го запуши. Така тиристора остава отпушен и никога не се запушва.
Това води до късо съединение на захранването ...

Не се следи тока през системата. Мощността е голяма (150КW).

Управлението е микропроцесорно.

Трябва да помоля приятелят ми да попремери някои от параметрите на вече ремонтираната пещ, за да разбера повече за принципа и на работа . Мерил е напрежението върху кондензатора при работеща пещ и твърди, че то е било над 1.2кV май това е някакво пиково напрежение дължащо се на бобините и преходните процеси. Иначе пеща се захранва с 380V трифазно и няма толкова високи напрежения ...

Май ми трябва някаква книга, за схеми и устройства за индукционно нагряване ...
Сещате ли се за такава ?

Чет Яну 27, 2011 7:06 pm
Профил

Мнение 
Казаха ми, че подобно инфо може да има в тази книга:

"Автономни инвертори" 1996г. Тодор Тодоров Издадена е в Габрово

Случайно някой да я има ?

Чет Яну 27, 2011 10:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:

Не се следи тока през системата. Мощността е голяма (150КW).

150KW с 35А триак?!?! 8O И този обратен диод за 3А?

Това да не е китайско?

Обикновенно триаците които се слагат за такива мощности изглеждат така (без охлаждането):

Изображение

За книгата издадена е от ТУ - Габрово. Ще видя дали мога да ти я намеря.

Чет Яну 27, 2011 10:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
Tisho, Благодаря ти предварително, че ще потърсиш книгата.

Относно стойностите на елементите на симулираната ми схема - те са примерни и са само за да си обясня принципа на работа. нямам представа какви са реалните стойности на елементите на пеща.

Това, което спомена, че се променят режимите на работа на инжертора в зависимост от температурата и "фазата" на стопилката е нещо ново за мен. Имаш ли някакво инфо по въпроса?
Защо трябва да се прави това ?

Пет Яну 28, 2011 6:34 pm
Профил

Мнение 
В книгата на Табаков има:
Постояннотокови тиристорни регулатори с резонансна комутация- стр.164
Автономни инвертори- резонансни инвертоти- стр.221

Това е напълно достатъчно да си обяснищ начина на работа.

Пет Яну 28, 2011 10:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]