Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Интересен проблем с микроконтролер и периферия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
И като гледам масата пак се разделя точно на най-кофтито място ... сега нямам време да гледам всичко но ако завъртиш С2 на 90 градуса ще можеш да качиш всичко нагоре така че да имаш земя и от страмната на съединителя, така земята ще ти обиколи цялата схема, а и няма да има толкова тънки проводници ...... но като цяло трябва да се внимава при проектирането, ако се получава контур можещ да имаш допълнителни проблеми. Значи там където ти излиза - на греца пусни една хубава голяма земя, не такива малки пътечки, близо до тая точка сложи филтриращите кондензатори, един 100 н и един голям електролитен, след това си сложи стабилизатора, като не му забравяш неговите блокиращи кондензатори, съвсем близо до него. На изхода на стабилизатора няма смисъл от много голям електролит, това понякога създава проблеми. До захранването на PIC 100 н, възможно най-близо. С кварца бих направил друго, мястото у не е лошо, но кондензаторите бих ги сложил пред него, на стъпка 5 мм или 3.96, мезду крачката им могат да минат две писти, от сигналните а другите две бих ги пуснал с мостчета, а масата да е цяла, сега е обратното, масата ти минава през мостчета .... ама акто гледам .. с подходящо разположение може и без мостчета да минеш .....

Вто Авг 30, 2005 6:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
PIC написа:
Редактирах схемата и се получи следното нещо... Дали ще има шанс за по-надеждна работа по този начин , как мислите?

7805 е достатъчно дърт, и кофти стабилизатор. :?
Всички бързи импулси (смущения) минават към товара все едно си свързал обикновенна тел от входа към изхода. Слагай LM2574-5 и си готов! 8)

Вто Авг 30, 2005 10:12 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Имаш предвид масата да обиколи и приз съединителя , но да не се затваря като контур както в първия вариант на платката? :-k

Сря Авг 31, 2005 10:01 am
Профил

Мнение 
Не имах в предвид да обиколи и да се затвори, но коато получаваш контур от голяма значение са площите на участъците то тоя контур, ако всицки са достатъчно големи не мисля че в твоя случай ще имаш проблем, но ако имаш два големи поигона замаса, които се свързват с две пътечки 0.5 ..... това не е никак добре, може и да не ти създаде проблеми ама е неправилно.
p.s. ... и не е лошо да послушаш Тишо, слагай импулсен

Сря Авг 31, 2005 1:41 pm
Профил

Мнение 
Много проказки за платки се изръсиха тук. Да плтката не е направена добре така е ама в крайна сметка не работим на СВЧ. От твоите обиаснения не разбирам какъв е дисплея -ЛЕД/ ЛЦД, къде подаваш входа. С каква честота идват импулсите, колко бързо щракаш индикацията. Правил съм схеми с динамична индикация, където тя вкарваше много смущения. Триабва да се сложи малко дроселче в захранването и да се филтрира добре. А по входа имаш ли пул уп резистори, кондензатор към маса?? И все си мисля че работиш под 100 килохерца та дори и на експериментална платка да си направиш устройството ще си работи без проблем.... Огледай да не би да имаш проблем в софта......

Сря Авг 31, 2005 2:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Платката управлява ЛСД , който се закрепва на съединителя. Проблема не е в честотата , защото дисплея си работи , но като сложиш един проводник от платката за да управляваш транзистор с реле и стой та гледай... , а без проводника си работи идеално. Действително стабилизатора не е подходящ , но на първо време мисля да опитам по този начин с този вариант :

Прикачени файлове:
Copy of PIC16F84A - LCD.jpg
Copy of PIC16F84A - LCD.jpg [ 62.91 KiB | Прегледано 3227 пъти ]

Последна промяна PIC на Сря Авг 31, 2005 2:38 pm, променена общо 1 път

Сря Авг 31, 2005 2:26 pm
Профил

Мнение 
На кой пин е входа и на кой връзваш релето ? Директно ли управляваш LCD? Струва ми се че на изходите (които са страаашно много и щракат бързо ) ниамаш почти никакъв товар

Сря Авг 31, 2005 2:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Релето е от РА3 , а честотата , която подавам от датчика е на РА4. След като преброи /на дисплея това се изобразява/ трябва да включи релето. Още преди да дойде този момент започват смущенията. Останалите пинове са на съединителя и управлявам дисплея.

Сря Авг 31, 2005 2:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Edesign написа:
Много проказки за платки се изръсиха тук. Да плтката не е направена добре така е ама в крайна сметка не работим на СВЧ. ..

Още по-лошо - работи се в зашумена идустриална среда, където създаваните проблеми са доста повече. Така, че приказките за платката никога не са излишни. Аз бих направил платката с импулсно захранване и да е двустранна - тогава долния слой можеш целия да го ползваш за маса.

Сря Авг 31, 2005 2:48 pm
Профил

Мнение 
От платката не ми става много ясно. Сигурен ли си че РА4 е вход а РА3 изход като гледам платката ми се струва че е обратно. Защо резисторите са към "+" . Ако ползваш РА4 за изход задължително товарния резистор на отворения дрейн трябва да е 470 ома. А иначе резистори които слагаш било към "+" или "-" само за товар не трябва да са по големи от 10к

Сря Авг 31, 2005 2:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
РА4 е вход и в случая резистора не се ползва , защото от датчика ми пристигат директни цифрови нива. Резистора е оставен като вариант за комуникация с температурен датчик с отворен дрейн. РА3 е изход , а неговия резистор е предвиден за осигуряване на ниво ака извода се ползва като вход.

Сря Авг 31, 2005 3:09 pm
Профил

Мнение 
Добре значи разбирам от това което пишеш че всичко си е ОК. Схемата брои изобразява си всичко точно. Проблема става малко преди да трябва да се включи релето. Нали така?

Сря Авг 31, 2005 3:15 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Edesign написа:
Много проказки за платки се изръсиха тук. Да плтката не е направена добре така е ама в крайна сметка не работим на СВЧ. От твоите обиаснения не разбирам какъв е дисплея -ЛЕД/ ЛЦД, къде подаваш входа. ...

,
Колегата, не сме на СВЧ, ама поне едно захранване като хората да беше сглобено...3 платки видях, и на 3-те електролитите са разположени като свободни електрони. Досега на няколко пъти съм лепил SMD капацитори по захранването като луд докато се оправя със смущения от еднофазен четков мотор :!:

Сря Авг 31, 2005 3:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да , така е. Брои си става на нула /защото брои на обратно/ и изхода за релето си вдига нивото на 5волта. Като закачиш проводника към релето, което е извън платката започва объркване и изобразяване на ненормални неща по време на броене. Що се отнася до разположението на кондензаторите на захранването съм ги разположил така с цел да не увеличавам размерите на платката , но ще опитам да ги подредя в по-подходящ ред.

Сря Авг 31, 2005 3:57 pm
Профил

Мнение 
Така та да завършим вапроса за платката - сигурно PIC го тества в среда където няма смущения и направо се обзалагам че и от батерийка да го захранва пак същия ефект ще се получи. Така че хайде да измислим нещо смислено!
Добре какво представлява схемата за релето- един транзистор в колектора реле. На базата на транзистора 1 килоом са добре. От къде вземаш захранване за релето и транзистора от тези 2 точки близо до РА3 --> това което на платката изглежда като рейка? Ако е така идеята не ми се вижда добра релето сигурно дърпа много, трябва "+" да го вземеш директно от филтриращия след 7805.
А и друго я сложи един светодиод през 470 ома към маса на изхода и опитай!

Сря Авг 31, 2005 4:06 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща