|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:08 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Значи имаме сделка
Аз залагам на това че след година себестойността на панелките ще е по-ниска. И второ производството може да има спад, но не голям!
Въпросът е само как ще ги сравняваме нещата... В момента соларните паркове тук в БГ излизат 3.6-3.7 евро/ват при цена на тока около 18 ст. за битови. Но БГ не е много критерий щото може през тая година да не спрем субсидиите...
Така че ти ако искаш предлагай как ще си ги мерим 
|
| Пон Яну 24, 2011 11:11 pm |
|
 |
|
sthx
|
Toва пазарът да решава, кое е по-полезно го видяхме с имотния балон. Пазарът е хубаво нещо , но до някъде. По-точно докъдето лакомията е "прогресивна".
Ако и да съм за това, че атомната енергия е без алтернатива за България , нямам нищо против политиката на ЕС към събсидирането на алтернативните енергоизточници с ясното съзнание, че немалка част от парите ще се потрошени. Пари има, но "фосилната" енергия е на привършване и това субсидиране малко или много удължава края на петролната епоха. Освен това все пак технологиите в това направление се развиват. Цените на панелите в момента са високи именно поради голямото търсене. А търсенето е такова, защото има субсидии.
В България имаше много грешна политика най-вече към слънчевите електроцентрали. Това е една от причините новият закон да се бави. Местото на фотоволтаичните панели не е на полето. Тяхното место е в градовете, по покривите и заводските площадки - там където е консумацията. Така биха се спестили загубите от пренос, които никак не са малко и би се повишила крайната ефективността от слънчевите централи.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Яну 24, 2011 11:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пак ти ще кажеш колко пари са - вервам ти, че няма да ме метнеш  .
|
| Пон Яну 24, 2011 11:42 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Края на идилията се вижда - правителството мислело да намаля изкупната цена на "зелените" енергоизточници. И Миро, то има и под 2Е на ват ако става въпрос - и то българско производство - правят ги в Силистра - цената на един колектор 42 вата е малко над 100 лв. И какво от това - тия всичките сметки твоите са много оптимистични бих казал. А като си направя пробите ще ти кажа колко вата средно може да се извади от 1 кв. м. панели. Така на изуст да си говорим няма смисъл. Само ще ти кажа че досега сметките не са розови - средно дневно са не повече от 3-4 вата/час от този колектор (ако не и по-малко).
|
| Вто Яну 25, 2011 12:22 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3753 Местоположение: София
|
Cekins, що за единица е това "ват/час" Това не съм го учил. Има киловат*час, мегават*час, киловат, ват, джаул и т.н. Това, дето си го цитирал скорост на нарастване ли е, що ли ???
Ако някой обърква нещата, значи или не е в час (1), или умишлено нещо крие (2). Ти едва ли си политик и май нямаш какво да криеш ... Да хвърлям ли боб за кой вериант става дума?
|
| Вто Яну 25, 2011 12:39 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е объркал се е явно  . Факт, че и на мен не ми направи впечатление докато го четох. Та трябваше 3 пъти да го прочета да видя къде е сбъркал. Ама ти си имаш учителско присъствие и явно са те научили да хващаш грешките 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 25, 2011 9:22 am |
|
 |
|
Cekins
|
приемам критиката : ват*час
Средно за 24 часа ...
Имаш около 25-30 вата за около 4-5 часа максимум - и то когато има слънце. През останалото светло време са някви мижави миливати дето едвам ми поддържат електрониката будна. Това е за зимата ествествено - лятото няма да е така, но картинката няма да е много по-розова.
Щото ако ще сравняваш PV с атом не е много правилно да сравняваш само максималните им мощности а какво реално може да произвежда едното и другото за единица време независима от звездата.
|
| Вто Яну 25, 2011 9:33 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Cekins, горим за цена на централа, не на панели...
|
| Вто Яну 25, 2011 9:58 am |
|
 |
|
741
|
И ват*час не е.
Количеството енергия си е количество, няма средно, няма максимално.
А това, дето се опитваш да кажеш, че е 3-4 нещо_си, е средна мощност и има дименсия ват*час на час, т.е. само ват.
|
| Вто Яну 25, 2011 9:59 am |
|
 |
|
Cekins
|
Пак приемам критиката. Значи приемам че колектора отдава енергия 24 часа в денощието и мощността е 3-4 вата - така става ли? Идва около 10 пъти под rated power която е 42 вата в случая. Еее ако имаш 5GW, къде се измерват - максимум, минимум, средно? Щото точно в момента тази електронцентрала ще произвежда греди. И някой по-горе спомена - лятото ще приточваме черно море "някъде" пък зимата ще го връщаме обратно.
|
| Вто Яну 25, 2011 11:52 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3753 Местоположение: София
|
Не е от учителското присъствие! Полковникът в мен е още жив! 
|
| Вто Яну 25, 2011 12:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Виж http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... tList.aspx
Има стотици/хиляди централи и централки които си публикуват данните в реално време, така че ден по ден, час, по час, месец по месец, технология по технология може да си направиш справка кое как е.
Имаше май още един подобен сайт, ама на тая има български централи с които може да сравняваш по-коректно "гредите" 
|
| Вто Яну 25, 2011 1:25 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ее, цъкнах на една случайна пловдивска и видях че днес е произвела ... голяяяма греда. Вчера и оня ден са били по малки. Оня ден в рамките на 4-5 часа е стигнала 10kW от инсталирани 20. Даже цифрите са по зле отколкото предполагах. А от началото на годината досега пише че е произвела 713. Това прави 28 на ден или 1,18 на час - от инсталирани 20 - около 5-6 %. И това в южна България - ами северна - тука слънцето не се е показвало от началото на миналата седмица.
Едит за нашия регион ...
http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... lang=en-US
Тука пък положението е съвсем смарангясано - при 117 инсталирани имат по 4,76 средно - около 4%. Пък после върви ми разправяй че не е греда.
Последна промяна Cekins на Вто Яну 25, 2011 1:59 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 25, 2011 1:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Така е, януари и декември са "греди" по принцип
Но поне има реални данни и може да сравняваш, тъй че не е толкоз просто да бъзикнеш електромерите колко някои си мислят...
|
| Вто Яну 25, 2011 1:59 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е аз не говоря въобще за бъзикане на електромерите. Мисълта ми е, че положението не е толкова розово колкото простолюдието си мисли.
Винаги съм твърдял, че слънчевата енергия може да има практически смисъл само на места където прекарването на жицата е по-скъпо. И все още не виждам да има някакви основателни причини това да се промени.
|
| Вто Яну 25, 2011 2:01 pm |
|
|