Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
MYXATA написа:
Да не говорим, че както и да го погледнем иде световен глад

Всъщност това е голяма част от проблема... Имам предвид в дългосрочен план - след 100-200-300 години. В близък план от 10-20 години нито земеделските площи ще свършат, нито ядреното гориво.

Проблемът е какво правим след 200 години? Ти как мислиш?

Но преди да ми отговориш провери два прости факта:
1) Ръстът на енергийните нужди е 2% годишно. Това включва всички енергийни източници - горива, ток, всичко...
2) Ако продължава тоя ръст след 200 години ще се пържим в собствен сос, щото енергията която произвеждаме в крайна сметка става топлина и тая топлина в крайна сметка вдига температурата.

Знам че тук много от хората не обичат да смятат или не могат, но това си е техен проблем. Но истината е, че или трябва да спрем да произвеждаме повече, или трябва да измислим начин да охлаждаме Земята, или да ползваме повече възобновяеми източници, които не променят температурния баланс. Три са вариантите - глад, ВЕИ или научна фантастика.
Единственият сигурен вариант е гладът. ВЕИ към момента вдигат само летвата с 20-30%, което отлага глада във времето.

Пон Яну 24, 2011 1:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
MYXATA написа:
haide i аз да се вмъкна в говорилнята :)
после имаш тонове стъкло и селен и какви ли не смески и примеси - олово, калай, живак и кво ли не високотехнологично, които можеш да метнеш на бунището, и никога да не се разградят, или да построиш много скъпа поточна линия за рециклиране, която, гълта доста газ и електричество да претопява стъкларията :?:

Абе готовата стъклария се преработва по-лесно отколкото да си направиш нова.
Предполагам това важи и за останалите компоненти. Все пак тези материали са почти обособени. Само с отвертката можеш да направиш по-голямата част от разделянето. Полупроводника е в почти чисто състояние, примесите са ограничен брой и са известни.
Виж например опаковките за храни дето съдържат хартия алуминий и пластмаса - е това вече е зор за преработка. Всъщност навсякъде където има пластмаса има проблем...

Пон Яну 24, 2011 1:39 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Абе хайде Вельо не се изказвай така, - хващаме стъклото, претопяваме го и готово, и тоя номер с отверката стига до разглобяване на ниво модул(демек трябва депо за отпадъчни модули от соларни панели).
По-надолу от модул ако успееш с отверка да рециклираш полупроводника ;) ходи на опашката за нобеловите награди :)
С отверка се работи само по цели проводници :!:
и това , че ти е известно че има живак, незнам какво ти помага да ти е по-екологично рециклирането, за справка мисля, че пирев беше пратил преди време едно филм4е от серията 60 секунди за рециклирането на монитори в китай... погледни го и тогава ми го говори това за "чистото" рециклиране.
Щото незнам/не разбирам/тъп съм по въпроса кое е по-вредно - депо за ядрени отпадъци или множество олово калай живак селен и знайни и незнайни менделееви елементи насвякъде около нас. Пак повтарям че и рециклирането изисква много енергия, която намалява ефективността на цялата система.
Затова сега вече се говори не за не екологични източници на енергия, а понеже е ясно че няма чисто производство на ел.енергия , сега умните хора говорят за икономично потребление на енергия :!:

Пон Яну 24, 2011 2:51 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Но преди да ми отговориш провери два прости факта:
1) Ръстът на енергийните нужди е 2% годишно. Това включва всички енергийни източници - горива, ток, всичко...
2) Ако продължава тоя ръст след 200 години ще се пържим в собствен сос, щото енергията която произвеждаме в крайна сметка става топлина и тая топлина в крайна сметка вдига температурата.

Знам че тук много от хората не обичат да смятат или не могат, но това си е техен проблем.

Ми хайде да смятаме. 200 години с 2% ръст прави 52 пъти увеличение. Според викито днешното потребление е около 15 теравата, значи тогава ще е към 8Е14 W.
Първата производна по температурата на излъчвателната способност на земята при албедо 30% е около 9Е14 W/K. Значи, тогавашното потребление според твоята прогноза, даже да е само от невъзобновяеми източници, ще вдигне температурата с по-малко от градус.
Което не е точно апокалипсиса, дето опитваш да го представиш :)

Пон Яну 24, 2011 3:27 pm
Профил

Мнение 
741 написа:
Първата производна по температурата на излъчвателната способност на земята при албедо 30% е около 9Е14 W/K.

Аз доколкото знам до земната повърхност достигат 86 000 TW и по твоите сметки излиза че 900Е14 W/K ще поддържат 100K. То верно Земята има и собствено излъчване, ама пък да е с повече енергия от дето получаваме от Слънцето...

Цитат:
ще вдигне температурата с по-малко от градус.

Аз предлагам да си стиснем ръцете на + два градуса...

Не че има значение... щото след още 200 години нали няма нужда да смятаме кво ще стане дори и по твоя начин?

Пон Яну 24, 2011 3:51 pm
Профил

Мнение 
@741,

Направи ми услуга, сметни след колко години температурата на Земята ще скочи с +100С - това би трябвало да се брои за Апокалипсис (ако няма течна вода) ;-)

Може да използваш твоите формули (въпреки че според мен не са съвсем точни)

Пон Яну 24, 2011 4:05 pm
Профил

Мнение 
Хайде стига сметки без кръчмар.
Ръста на икономиката може да е 2% годишно и после изведнъж да се срине с 50%. Ако трябва да вярвам на вашите сметки, по бих се притеснявал от мухата в кухнята, след 100 години, ще е народила толкова поколения, че да запълни 2-3 вселени. Много добре знаем, че след 200 години хората ще са не повече от 1000 човека. След 100 години ще добиваме енергия от водорода, чрез термоядрен синтез(Прогнозирам, че цената на хелия, ще падне рязко).

Пон Яну 24, 2011 4:13 pm
Профил

Мнение 
ike написа:
Много добре знаем, че след 200 години хората ще са не повече от 1000 човека. След 100 години ще добиваме енергия от водорода

Аз не го знам със сигурност но има такава реална опасност, че ако овладеем термоядрения синтез след 200 години да са останали само 1000 човека ;-)

Пон Яну 24, 2011 4:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А бе няма ли dir.bg групи за такива кръчмарски приказки бе.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Яну 24, 2011 4:41 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Проблемът е какво правим след 200 години? Ти как мислиш?

Най общо казано, философите никога не са успявали да преугадят какво ще стане след 100 години, обаче ние като изпечени пичове, дето се опитват винаги да наебат дявола още във въздуха, знаем какво ще стане не само след 10, ами и след 200 години :)

Цецо написа:

Хаха, стига с тия електрички бе. Ела тука ей сега при -15 да запалиш една такава електричка и да видя колко километра ще минеш с нея. Бас ловя, че няма нито една на пазара, която при подобни условия да преодолее 50км. Интересно ми е също с какъв кожух ще трябва да я караш, щото иначе батерията ще иде само да се топлиш

Ел. колите може да са бъдещето, ама не и в близките 10 години. В БГ + 10 отгоре. Щото ще ме извиняваш, ама за да си купя електричка, трябва бензина да е станал поне 4лв литъра, електричката да работи безпроблемно до -20, пробега без зареждане да е поне 500км, а времето за зареждане 10мин. Което като технология не виждам как ще постигнеш в следващите 10 години.

А като сложим и цената - колко българи ще се бръкнат с 20-30к евро за електрокарче? При положение че тия дето ги имат тия пари, ще си карат бензинов звяр и няма да им пука особенно.

А бе ти и преди 2 години се изказваше много неподготвен, че не можел да се срине толкова бързо пазара на имоти в България, ама той се срина Общо взето на теб какво ти е интересно и какво не, няма нищо със световната тенденция за преминаване към коли с друг тип гориво. Дори и да се премине на модела на Хонда с въглероден двигател, пак трябва тонове електричество за разлагане на водата до водород и кислород. А наскоро не си спомням BMW ли беше или Audi демонстрираха електричка способна да измине 550км без презареждане. А нали знаеш, че германеца обича да си създава уют и надали ще кара колата си с кожух

tgi написа:
Кво ще им обясняваш за "отпадъци" (от които под 5% от енергията е усвоена, и голямата
част от другата е усвоима от реактори на бързи неутрони, каквито е въпрос само на
желание да се направят повече).

Само в тая тема многократно е писано защо приказките и "числата" им са глупости или
откровени лъжи. Просто да ги оставим да си бръщолевят и от време на време да напомняме
на евентуален външен читател, дето би могъл да бъде излъган, да не си губи времето
четейки гласовито-неграмотни писания.

Работещ реактор на бързи неутрони има само Русия, и то построен преди 20 години от бившия СССР. За сега това
е единствения реактор в света, ако беше толкова лесно да се построят сигурно щяха да са стотици. Последно
Microsoft се опитва да се докопа до руската технология за бързи неутрони, може и да успеят, Гейтс е изпекан
мошеник :)

Последна промяна на Пон Яну 24, 2011 5:27 pm, променена общо 2 пъти

Пон Яну 24, 2011 4:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Не аз, а вие твърдите, че едното сиренце е лошо, а другото добро. И у нас а и там при вас се говори за сиренца в две области - АЕЦ и ВЕИ. Обама не прие ли акт за атомната енергетика? Преди това нямаше ли за ВЕИ? И в двете области се наливат пари, защото е ясно че въглищата и петролът нямат голямо бъдеще в енергетиката поради един куп причини. А пък вие специално имате мижав дял на АЕЦ (18%) и още по-мижав ВЕИ. Никой не е казал че ще станете 100% АЕЦ или 100% ВЕИ, но ще вдигнете и двата дяла..

Проблемът е, че и АЕЦ и ВЕИ са скъпи (само тук у нас се носи мита за безплатния АЕЦ), затова не се инвестира достатъчно. Но при ВЕИ цените падат - пак казвам в началото на тая тема соларните паркове у нас излизаха по около 5евро/ват. Сега както виждаме са 3.6 евро. Но като щракнат капаните, ще намалее търсенето и познай дали производителите няма да смъкнат още цената. Докато перките и към настоящия момент според мен вече са конкурентни и нямат нужда повече от субсидии.
Така че не можеш да отречеш, че от сиренцето в ВЕИ има резултати. Скоро 20-30% от електропроизводство ще е от ВЕИ и ще е на цени под всички останали. Па ти ако щеш ми вярвай ;-)

Като се казва "при вас" е хубаво да се уточнява къде точно е това при нас, защото колкото щата, толкова и варианти. Аз мога да кажа за Илиной - имаме 9 реактора около Чикаго и аз поне като съм обикалял не съм видял и една перка в целия щат (може и да има, обаче аз не съм видял- пък всички ни знаят като уинди сити :D ). В Айова например са една до друга, същото е и по западните щати. В резултат на това в Илиной имаме един от най-евтините токове в цялата страна 7.5 цента на киловат. Можеш да чекнеш и сам колко е в Калифорния или Ню Йорк, дето се правят на много екологични.
Пък и в крайна сметка аз не съм казал, че тук спрямо Европа е перфектно в тая област. Това, което казах, е че съм против да се харчат огромно количество пари на данъкоплатица, за да се субсидират разни измислици - всичко трябва да се остави на свободния пазар. Ако има толкова голяма далавера във вятърните мелници, колкото казваш ти бъди сигурен, че частния бизнес ще я залее с пари тая област. За сега обаче я залива с пари само защото после правителството се отблагодарява супер щедро с парите на другите :) . Нали знаеш, че тока и парите се движат по пътя с най-малко съпротивление, само дето в слуая ние се опитваме да правим свръхпроводници в нормални условия и както с реалните такива - това излиза много скъпо :) . Или ти смяташ за много нормално краварите да изоставят кравите и да слагат панели по покривите на оборите :D ?
Та не ми излизай с номера - "а вие защо биете негрите", защото това не оправдава автоматично малоумията на ЕС :) .

Последна промяна Dimitar на Пон Яну 24, 2011 5:33 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 24, 2011 5:07 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Аз доколкото знам до земната повърхност достигат 86 000 TW и по твоите сметки излиза че 900Е14 W/K ще поддържат 100K. То верно Земята има и собствено излъчване, ама пък да е с повече енергия от дето получаваме от Слънцето...

Е, ти съвсем през просото го подкара. Това е твоята сметка, не моята :)
Излъчването е пропорционално на четвърта степен на температурата. За малки промени от порядъка на градус мога да си позволя да смятам с производна като линейна зависимост. Ама за стойността на цялата функция на мен нямаше да ми мине през ума да смятам като теб :)
Та ако искаш да ме проверяваш, разпиши си уравнението за топлинното излъчване и виж дали ще получиш нещо по-различно от мен.

п.п. Далече съм от мисълта да правя дългосрочни прогнози за земята. Това е запазен периметър за зелените шамани.
Включих се заради ей това:
miro_atc написа:
Знам че тук много от хората не обичат да смятат или не могат, но това си е техен проблем.

Сметнах, и не се впечатлих особено. Тва е.

Пон Яну 24, 2011 5:26 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Като се казва "при вас" е хубаво да се уточнява къде точно е това пти нас, защото колкото щата, толкова и варианти.

Естествено говоря средно за САЩ... и мисля че ме разбра много добре ;-)

Цитат:
Това, което казах, е че съм против да се харчат огромно количество пари на данъкоплатица, за да се субсидират разни измислици. Или ти смяташ за много нормално краварите да изоставят кравите и да слагат панели по покривите на оборите :D ?

Не смятам за нормално краварите да зарязват кравите си... Много пъти тук съм казвал да не завиждате на тези, които инвестират в панели. Но реакцията на плюещите тук винаги е била "тва е баси далаверата, те ще натрупат имане с нашите пари, ограбват ни!"...
Колко пъти съм казвал, че субсидиите са временни? Кво стана, къде отиде далаверата? И сага пък ми излизате с номера "ау, горките хорица, как ще изгорят само"...

Не ме обвинявай мен че някой бил подведем. Когато обяснявах че това НЕ Е далавера, вие говорихте друго...

Пон Яну 24, 2011 5:50 pm
Профил

Мнение 
741 написа:
miro_atc написа:

Е, ти съвсем през просото го подкара. Това е твоята сметка, не моята :)
Излъчването е пропорционално на четвърта степен на температурата. За малки промени от порядъка на градус мога да си позволя да смятам с производна като линейна зависимост. Ама за стойността на цялата функция на мен нямаше да ми мине през ума да смятам като теб :)
Та ако искаш да ме проверяваш, разпиши си уравнението за топлинното излъчване и виж дали ще получиш нещо по-различно от мен.

п.п. Далече съм от мисълта да правя дългосрочни прогнози за земята. Това е запазен периметър за зелените шамани.
Включих се заради ей това:
miro_atc написа:

Сметнах, и не се впечатлих особено. Тва е.

Аз зададох прост въпрос... и очаквах числен, а не безсмилен отговор ;-)

Пон Яну 24, 2011 5:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
А бе ти и преди 2 години се изказваше много неподготвен, че не можел да се срине толкова бързо пазара на имоти в България, ама той се срина Общо взето на теб какво ти е интересно и какво не, няма нищо със световната тенденция за преминаване към коли с друг тип гориво. Дори и да се премине на модела на Хонда с въглероден двигател, пак трябва тонове електричество за разлагане на водата до водород и кислород. А наскоро не си спомням BMW ли беше или Audi демонстрираха електричка способна да измине 550км без презареждане. А нали знаеш, че германеца обича да си създава уют и надали ще кара колата си с кожух

Бе не ми се търси темата, ама май тогава някой каза че пазара щял да се свие с 30% за година. А аз казах, че ако се свие с 30% за година икономиката ще колабира и ще се свие доста по малко.

Т.е. познах. Пазара тогава се сви с около 10-15%. А за 3 години, прогнозите (края на 2011) са за 30 % спад. Така, че дали съм подготвен незнам, ама знам че прогнозата ми е била вярна :)

Относно електричките - абе не падаш от луната и знаеш, че там всички мислят че са хванали господ за шлифера с литиево йонни батерии. Не е нужно да ти обяснявам каква е кривата на живот и капацитет на експлоатиране на такива батерии при минисови темпрератури. И да, електричките които са на пазара нямат отопление по съвсем разбираеми и технологични причини.

Относно оная кола дето минавала 500км с едно зареждане - това е абсолютно теоретичния възможен максимум. Тия педали отчитат максималния пробег върху валяци (т.е. само с оптимална скорост по равно), няма трафик, няма вятър, няма ниски температури и чисто нов акумулатор, задреден преди 5 минути на 100% и колата е празна. Т.е ако си караш както караш нормалната кола - ще минеш не повече от 200 :):):) При горните условия, мойта печка сигурно ще харчи 3/100 нафта :)

За да дръпнат електричките е необходим съвсем нов тип батерия. Такива засега няма.

Електричките може би ще са алтернатива след 10 години, ако разнасяш банички в Испания.

Последна промяна Цецо на Пон Яну 24, 2011 6:11 pm, променена общо 2 пъти

Пон Яну 24, 2011 6:07 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 40  Следваща