|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:45 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Разликата е 17 пъти  На регулирания пазар, на свободния е по-малко, но да не се заяждаме  В случая има проблем с цените. АЕЦ е силно занижена, както казах покрива само разходите без инвестицията. По тая логика ако държавата беше инвестирала в соларки, сега държавните соларки да продават на нулева цена, щото разходите им са толкова.. Както и да е ФАКТЪТ е, че соларките изобщо НЕ СА рентабилни. Но също така е факт, че в началото на тая тема цените за соларки бяха 5 евро/ват сега са паднали на 3.6 евро. И ще продължават да падат. Пак когато започвахме темата АЕЦ Белене се говореше за цена от 2 евро/ват сега говорим за 3-5 евро/ват и ще продължава да се качва. В момента в който соларките паднат на 2 евро/ват рентабилността им ще се изравни с тая на АЕЦ и естествено изкупната им цена ще се спука като балон. Аз мисля, че това време не е далеко. Но за да се усъвършенства технологията трябва да има производство, а за да има производство, някой трябва да плаща. Разбирам, че предпочитате друг да плаща, а не вие... Но НЯМАМЕ избор
Към момента такъв проблем не съществува! Твърде малко алтернативни източници ползваме.
Идеята е да станат 16% от които 9% са ПАВЕЦ т.е. много добри акумулатори. И само ВЕЦ с останалите ВЕИ могат да се балансират напълно. Проблемът ни не е акумилирането а ограниченията на преносната мрежа. Ако си оправим мрежата бихме могли да постигнем и 30-40% ВЕИ като се балансира с ПАВЕЦ и с включване на ТЕЦ-ве в резерва.
|
| Съб Яну 22, 2011 10:24 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
miro_atc, кой те е излъгал ,че АЕЦ-Белене е в природен парк? Централата е разположена в китната и мъглива беленска низина, която по природа е БЛАТО. Естествено това блато отдавна е пресушено зад дига, като се налага и активно обезводняване с отводнителни канали и помпи. Само на 5км оттам се намира най-големия на балканите химкомбинат Свилоза (е поне е бил) и промишлената зона на гр.Свищов. Цялата площадка на Белене е готова с място за 4 реактора - под готова разбирай 4-5 метра насипан и трамбован пясък + пътна инфраструктура (жп и шосе) + жилищен и административен фонд. Практически АЕЦ-а до 1991г си работеше само че без реактора, който беше дори и доставен , но сега радва други народи с работата си (ако беше гръмнал щеше да се чуе, нали).
Доколкото знам АЕЦ-Козлодуй си е 100% реализиран, сиреч там не са предвиждани места за нови блокове.
Освен това около АЕЦ-Белене остават предостатъчно обработваеми и плодородни земи които при малко повече мисъл могат да се превърнат във вечно зелени джунгли с "отпадната" топлина. И хич не пренебрегвайте проблема с плодородните земи, защото вече взеха да се появяват тук и там гладни бунтове по земята и нещата ще се влошават.
Ясно е ,че японците ще си избият разходите за 10г и точно това най ме тревожи защото тия пари ще ги "избият" от нашия джоб. Като са решили да хрантутят тарикати , поне да спретнат в БАН някой български солар ,ако ще и с 0% ефективност, па да го слагат ако щат и в мазето, но поне да не субсидираме чужди икономики, щото става "болен здрав носи".
И да, 5млрд. нямам да си купя цял АЕЦ , но бих инвестирал в едни лични 2квт в реакторите, вместо да субсидирам със същите пари съмнителни начинания. А ти ако искаш с твойте пари си купи дял от соларките и си продавай ток от тях на свободния (ха-ха) пазар. Но защо не набират средства за АЕЦ-а на фондовите пазари, не знам - може би за да ни "предпазят" от този супернеизгоден несубсидиран бизнес. Видяхме колко "напреднаха" за 20г. алтернативните източници - толкова ,че сме в изходна позиция пак АЕЦ-а д а спасява положението. Тая есен като казаха ,че единия реактор е спрян извънредно, честно да ти кажа изтръпнах, защото до там сме я докарали - един извънреден ремон и сме в зоната на здрача.
А приказките ти за заеманите площи как да ги коментирам - всеки има Гугъл Земя и може сам да види ,че АЕЦ-а заема 2000 декара и то за 4000МВт. За сравнение корейския соларен парк край Търново ще заема 600дк за 45Мвт. Както и да го въртиш отношението е 1:30 и то без да броим използваемостта. Доколкото знам земята и край Търново и край Ямбол си е хубав чернозем.
И това ,че видиш ли АЕЦ-а щял да е неизползваем ,щях да го повярвам ако кажеш кога точно някой от реакторите ни е стоял здрав и неизползваем? В България основната ни енергия е атомната ,а всички останали са резерв - това е положението. Ако си мислиш ,че в сегашното ни състояние на държавност и потенциал можем да измислим нещо коренно различно и по-хубаво, трябва да си супер голям оптимист. Май си събаряме къщичката, за да си строим модерна тоалетна. Да, ама тоалетната дори и модерна си е само кенеф.
|
| Нед Яну 23, 2011 12:57 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Сигурно сте чували, че преди време Китай намали с 35% квотата за износ на "редки земни елементи" - до сега те произвеждаха 98% от световното потребление на тези материали. Съответно цените им хвръкнаха с пъти. Та що го пиша това - тия "редки" елементи хич не са редки, например метала, който се използва в хибридните коли и вятърните перки, които обсъждате е в двойно по-големи количества, от колкото медта. Викат им редки, защото е много трудно и много замърсяващо да ги извлекат. Та само за добива на споменатия по-горе метал за една година, само в Китай се отделят толкова вредни газове в атмосферата, колкото 5 пъти събрани заедно всички мини и рафинерии в САЩ отделят за същия период  . Отделно замърсяването на почвите и водите с киселините, които се ползват при извличането. Е на такайците им писна да си съсипват природата и заради това (официално) налагат ограничения. Сега нашите фенове тук ще съживяват такава мина в Калифорния и още една май в Охайо беше. Една кола, за да се произведе и после да се рециклира (без значение бензинова ли е, хибрид ли е или електричка) замърсяването, което оставя е 95% от това през целия и живот. Т.е. замърсяването от горенето на бензин е 5% само. Т.е. всички коли да ги направят електрички ще смъкнат замърсяването със само 5%.
Най-икономически изгодния хибрид е Тойота Приус - разликата в цената му с нормална бензинова Тойота ще се изплати след 7 г. Хибридните джипки стигат до 20 г. Еми никой (или поне много малко хора) тук не кара толкова една кола. Обаче сега за покупка на хибрид дават 7500$ данъчен кредит, т.е. ограбват яко данъкоплатеца.
Да живее Ал Гор и всички тъпи екоактивисти, дето му вървят след задника, за да може той да лапа яко кинти.
Майтап - всички екоактивисти трябва да увиснат на уличните стълбове  .
Трябва да се строят яко атомни централи, само да няма БГ комисионни в тях  .
|
| Нед Яну 23, 2011 1:50 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> Майтап - всички екоактивисти трябва да увиснат на уличните стълбове  .
Майтап то  . Има ги само два вида, или тъпи до неспособност да видят очевидното или
с "agenda". Не бих тъжил особено за нито единия от двата варианта.
> Трябва да се строят яко атомни централи, само да няма БГ комисионни в тях
Думата е "подкупи", макар в БГ и думата "комисион" да се ползва като синоним - без да е.
Както и "далавера" ползват вместо "печалба" - пандизчийският манталитет не може да си
представи печалба без измама и по същия начин не вижда разликата. Неприятното еволюиране
на самия език като такъв е разбира се дреболията в цялата работа.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Яну 23, 2011 3:09 am |
|
 |
|
sthx
|
Ами тези, които правят така, че колите да се карат само десетина години, къде ги оставяш? 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Яну 23, 2011 11:00 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Прав си... като пресушим и замърсим едно блато вече няма парк. Това дали ще си избият парите зависи и от нас самите. Може само те да спечелят, може само взаимно да спечелят, може само те да загубят може и само ние да загубим. Ако искаш да си затворим границите, за да не би случайно някой да спечели на наш гръб? Както каза Цецо ВЕИ са един голям балон. Никой не знае колко и докога ще се субсидират. Е примерно чехите станаха 3-ти в европа по соларки и въпреки че имат договори за фиксирана изкупна цена, правителството не пипна цената, но сложи 20% данък върху ВЕИ. Въпросът е, че има върху какво да налагат данък щото някой се набутал, инвестирал и сега не може да си опакова соларките и да си ги премести в мазето. Ако ти толкова си мислиш че ВЕИ е супер далавера - ами инвестирай, кой те е спрял? За разлика от АЕЦ не са ти нужни съдружници, соларките може да си ги поръчаш още утре по интернет... Не знам какво си видял последните 20г., но за тоя период цената на алтернативните източници падна страхотно. В момента перките примерно са най-рентабилните и в много държави по света вече не се субсидират. Друг е въпросът защо у нас и то точно през последната година решихме да ги субсидираме... Но ние винаги правим точно обратното на останалите, така че кво се учудвам... Пич, аз сравнявах минималната площ която съответната технология засяга. Тия две хиляди декара изобщо не съм ги включвал в сметката! В тях слагаш реакторите, генераторите и административните сгради, но не отделяш топлина. Но ти разбира се не мислиш за "отпадъци", изсипваш в канала и другите да му мислят.. Не го знам тоя парк, знам само че са му необходими минимум 250 дка. Ако са решили да ползват евтини боклуци може и 600 да им трябват. Обикновено когато се правят такива неща се мисли в перспектива. Никой няма изведнъж да монтира 600 дка, но е нормално да се застраховат и да си купят достатъчно земя.
Ми ако сравняваш само района на атомна централа (без да броиш водните канали и охлаждането) срещу потенциалната земя която някой солар някога може да използва - да такова е съотношението...
Изобщо АЕЦ е много рентабилен като го строиш с държавни пари, които после не включваш в цената на тока сякаш са паднали от небето. Като не мислиш къде отиват отпадната топлина и другите "отпадъци" той направо е СЛЪНЦЕ...
|
| Нед Яну 23, 2011 12:18 pm |
|
 |
|
tgi
|
Съжалявам, че се налага пак да се хабя, но активистите спиране нямат.
Всички антиядрени глупости написани дотук са в най-добрия случай неграмотни.
Предлагам на всички разумни хора да спрат да спорят с "числата" на активисти,
това само налива вода в мелницата им и незнаещите четящи лесно могат да бъдат
подведени.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Яну 23, 2011 3:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не се налагаше... но е хубаво че съжаляваш 
|
| Нед Яну 23, 2011 4:22 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
miro_atc представи си за момент, че си господ и с едно махване на ръката АЕЦ Козлодуй изчезва. С мръдване на кутрето ти можеш да слагаш, колкото си искаш слънчеви централи и прилежащата им електропреносна мрежа. Кажи ми какъв процент от българия трябва да покриеш със слънчеви централи за да осигуриш нормалното подаване на електричество, така както сме в момента с АЕЦ-а?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Яну 23, 2011 4:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
@ike, за разлика от някои аз си пия редовно хапчетата и в пълно съзнание мога да заявя:
1) знам, че не съм Господ
2) Не съм против атомната енергетика. Против съм черно-бялата телевизия, според която АЕЦ е Слънце, а всичко останало боклук/измама
3) АЕЦ не е основен енергоизточник, факт! Аз съм за това да ядрената да стане с по-голям дял. Но определено не искам това на всяка цена!
4) Слънчевите централи не могат да станат основен енергоизточник. Технически е възможно (не е нужен Господ), но с днешните технологии това би било безумие.
Така, че ще перифразирам въпросът ти, т.е. ако сме достатъчно глупави и слънчевите централи останат единствените енергоизточници, то за да имаме средна консумация от 5-6 GW, ни трябват примерно ПАВЕЦ с много по-голям капацитет (може да се сметне колко). ПЕВЕЦ ще ни генерира загуби от минимум 20%, с преносната мрежа нека да бъдат 40%.
Те така ако ни трябват 6000MW на изхода, трябва да имаме 8400MW средна мощност на входа, което ще рече 42 000MW пикова мощност соларки. Не сме уточнили модела, но ако са качествени това са 5 декара/мегават. Но нека да сме глупави - т.е. нека да са 10 декара, т.е. трябва ни 420 000 декара.
Закръгляме нагоре - 500 км2, територията на България 110 000 км2. Отговор 0.45% от територията ни. Но всичко това можеше да си го сметнеш и сам
Предполагам си чувал една друга сметка - ако трябва *всички* електрически централи по света да се заменят с фотоволтаници е нужна територия с размер под 2% от размера на Сахара.
|
| Нед Яну 23, 2011 5:31 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Незнам само що обвинихте Миро и всички други които сме против АЕЦ Белене в сегашния му малоумен вид, в това че сме против ядрената енергетика, или че сме някакви тъпи еколози, които си мислят, че може да захранят цялата държава само с соларни панели и вятърни мелници.
Миро, (а и аз) ви казваме следното:
1. БГ към момента няма нужда от 2 нови блока. Пазар за този ток няма. Поне няма нито една качествено написана прогноза която да предполага с достатъчно аргументи, че пазар ще има. Ако някой има линк към грамотно написани прогнози - да ги даде.
2. АЕЦ Белене в варианта в който ни го предлагат е пладнешки грабеж! Цената му расте непрекъснато (и няма изгледи да спре да расте), пари изтичат вече години без никакви резултати. Инвеститори няма.
3. Никой не казва какво ще правим с ядрените отпадъци. Скоро от ЕС ще ни забранят да ги изнасяме за Русия, т.е. ще трябва да си ги складираме в БГ. Колко от вас са навити да им спретнем ядрено хранилище до виличката?
4. Цената на тока от АЕЦ Козлодуй е нереално ниска! Т.е. АЕЦ Козлодуй продава под себестойност и то в пъти! Аргумента за ниската цена на АЕЦ тока, изхождайки от сегашната цена от Козлодуй е ГЛУПАВ!
5. Цената на ВЕИ тока за потребителя е нереално висока. Т.е. надува се изкуствено и това е световна тенденция. Това е новия балон, който скоро ще гръмне.
6. В нашия регион вече 10-та година има 3 проекта за АЕЦ в процес - аха да тръгне, ама друг път. Румънците миналата седмица го пратиха техния в трета глуха, нашия го знаем, турците през два дена ту уж почват, ту уж се отказват. И нищо. Това какво ви говори - никой не е сигурен в реалната икономическа изгода от тези проекти. Иначе инветиторите сами щяха да ги построят. Но последните прогнози за излизането от кризата на региона хич не са розови. Гърция е в киреча, Румъния и те, България е ясна, а Турция има достатъчно налични и ЕВТИНИ пари да си направи 5 АЕЦ, само да реши че и трябват. Надявам се никой от вас не е толкова ТЪП да си мисли, че ако на Турците им притрябва ток, те ще чакат нашия АЕЦ. Те имат и парите и хората и организацията да си спретнат АЕЦ-а в момента в който решат че им е необходим.
Кое от всичко това не е вярно?
Освен това на всеки що годе грамотен човек трябва да е ясно, че цената на тока в БГ ще расте. С или без АЕЦ Белене, до максимум 10 години, цената ще е дабъл.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Яну 23, 2011 5:47 pm |
|
 |
|
tgi
|
Анитиядрени активисти се надушват и от много по-малко изприказвани глупости.
Цецо, смятам, че и акълът, и възпитанието ти са далеееч над нивото на такива простотии.
|
| Нед Яну 23, 2011 5:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
tgi, по темата не си казал НИТО ЕДНА СМИСЛЕНА ФРАЗА. Не казвам, че не можеш да кажеш, просто не искаш. А щом не искаш да дебатираш по същество - с другото се принизяваш на ниво - махленска кръчма.
Разбери че ако има някой против АЕЦ Белене, то той е против АЕЦ Белене, а не против ядрената енергетика по принцип.
Последното го прочети колкото трябва пъти и престани с тия антиадрени активисти. Аз съм антиБелене пасивист. Предполагам Миро също.
Пасивист съм щото няма да седна да се паля пред парламента, ако тръгнат да го правят насериозно. Ще се бръкна там с 4000лв. и ще ги дам. Лошото е че вероятно на мен ще ми излизе не 4000, а 40000 щото се сещам за поне 10 човека които са много ЗА проекта, ама не са платили и 100лв. данъци през последната година. Ама такъв е живота.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Яну 23, 2011 5:58 pm |
|
 |
|
tgi
|
Мислех, че е очевидно. Смислени неща се говорят в смислен диалог - тук приказките и "числата", дето се
изнасят, не са на нивото и на селска кръчма. Айде възпитанието или липсата на такова у тоя или оня
не ми е работа, но от време на време се обаждам, та ако някой незнаещ чете гласовито-"компетентните"
неграмотности да не остане с впечатлението, че е стигнал до резултат и да продължи да търси.
|
| Нед Яну 23, 2011 6:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кои са тези, някакви световни конспиратори ли  ?
|
| Нед Яну 23, 2011 7:34 pm |
|
|