| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами по чисто технически причини - кварцовия пясък не е кой знае колко устойчив на температура - корунда от своя страна е изключително термуостойчив (в пъти). В нагревателите със сигурност. За предпазителите може и кварцов пясък да слагат. Но ако в нагревател някой слага кварцов пясък то това принципно е грешно.
|
| Нед Яну 23, 2011 1:49 am |
|
 |
|
sthx
|
Тука се оказа прав. Не бях се замислил върху това, че кварцът не е термоустойчив. Действително той не си променя химическия състав, но преминава в друга полиморфна форма при 573 градуса, при което си променя обема. За нагреватели, които светят не явно става.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Яну 23, 2011 10:54 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Ами и аз не съм се замислял. Но съм правил до сега стотици тръбни нагреватели с кварцов пясък (нагревателната плоча загрява до около 165 градуса). В началото двата извода излизаха от едната страна и доста често дефектираха и то почти винаги около изводите. Даваше на късо и стопяваше част от кварцовия пясък. Може би се е дължало точно на изменение на свойствата му след продължително нагряване. След като промених конструкцията и изводите излизаха в двата края, не съм имал нито един окъсил (повече от година и половина).
P.S. Ако на някой му е нтересно: Минах през различни варианти на материали за запечатване на отвора на тръбата. Накрая най-успешен и евтин вариант се оказа обикновен строителен гипс. Но не знам при температура над 165 градуса как ще се държи.
|
| Нед Яну 23, 2011 12:42 pm |
|
 |
|
sthx
|
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B8%D0%BF%D1%81
Горе-долу там е критичната температура за гипса.
Проблемът при нагревателите е, че температурата на нагряващия проводник може да е значително по-голяма от тази на тръбата.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Яну 23, 2011 1:28 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Мам..му.... Да си жив и здрав и сто години да живееш поне , как не съм се сетил за този вариант ( то най хубваото на това е че имам и вибробункер де) , така че проблема май е решен .
Закриваме темата .
Благодаря на всички които се отзоваха .
|
| Нед Яну 23, 2011 11:00 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Тъкмо ще ги тестваш и колко издържат на вибрации. 
|
| Чет Яну 27, 2011 11:40 am |
|
|