Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
RAM in DeepSleep mode за ПИК 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение RAM in DeepSleep mode за ПИК
да попитам преди да се заровя в поблема: чета и се чудя - как може да оставят само 2 байта тези хора за работа в DeepSleep. Та въпроса ми е - мога ли да ползвам регистрите на RTCC модула за да пазя повечко RAM in DeepSleep. Задължително е да е в RAM а не флаш. Разликата от Sleep и DeepSleep е много голяма - няколко порядъка в консумацията :(.

Сря Яну 12, 2011 11:56 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ds1307 - ще ти реши няколко проблема

1. Работата с ртц-то на пика отпада.
2. 56 байта рам.
3. разни други

Може да ти подава 1hz. С една 3v литиева CR2032 изкарва години.

Не в диип слиип, ами направо можеш да тотално да се изключиш.

Чет Яну 13, 2011 7:30 pm
Профил ICQ

Мнение 
идеята е всичко да е в процесора и ако отпадне захранването - да се нулира РАМа. А външният РТЦ е уязвим от към четене - което не е добре. Опитвам се да направя трудно за четене устройство - дори и да го режат да има части които да не могат да изчетат. При Моторола имаше възможност за изнасяне на част от кода в РАМа, но при 18 серия на ПИК - няма. Не знам за следващите нива.

Чет Яну 13, 2011 9:31 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Кодираш данните в ртц-то , ако ти не стига има разни spi срам-ове, из продуктите на бившите Далас има също разни памети(+уникален сериен номер - удобно за кодировката).

Пет Яну 14, 2011 12:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dallas имаха ( може би още имат ) секюрити процесор с ядро 8051. Всичко му се записва във външен RAM, но е криптирано. Т.е прозрачно за фърмуера бъсът навън е криптирано копие на вътрешния бъс. След power up процесорът си изгенерира един случаен ключ и с него си ошашавва данните ( и програмата ). Необходим ти е само малък боотлоадер да зареди фърмуера и евентуално критични данни. Последното се прави в "тъмната стаичка". Допълнително може да се направи тампер да се нулира процесорът / РАМ-а при опит за отваряна на кутията и т.н.

Пет Яну 14, 2011 12:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Маи се казваха DS5000 secure micro , ама и те бяха хакнати някак, ползваха ги в бенефон мобифоните. Адресите и данните се криптираха със случаен код , при проб-инг се окъсява захранването и губят данните в рама. Книжките на далас бяха добър пример как се пише документация и добро справочн помагало за 51-ците.

Пет Яну 14, 2011 5:05 pm
Профил

Мнение 
Проблема е точно в хакването и не знам как може да се спре това. Трябват ми поне 8 байта РАМ които да не се прцакват в DeepSleep и за това си помислих, че мога да ползвам RTCC модула, но не съм тествал как ще е на практика. За това ми беше темата - ако някой е тествал - да каже. Пък ако има и други идей - отворен съм за тях.

Съб Яну 15, 2011 4:58 pm
Профил

Мнение 
fuser написа:
Проблема е точно в хакването и не знам как може да се спре това. Трябват ми поне 8 байта РАМ които да не се прцакват в DeepSleep и за това си помислих, че мога да ползвам RTCC модула, но не съм тествал как ще е на практика. За това ми беше темата - ако някой е тествал - да каже. Пък ако има и други идей - отворен съм за тях.

Нещо не ти рабирам логиката, ако някой е достатъчно умен просто ще пренапише логиката ти и пак ще те прецака.
Заключи флаша и колкото толкова, как мислиш че ще ти прочете RAM паметта ако си е вътрешната която ползва?
Даже и sleep не ти трябва ако е с постоянно захранване, сложи му една батерия от 3V и ако отпадне захранването тогава го вкарай в слееп ако толкова държиш да минава в такъв режим, ако ползваш голяма литиева батерия ще кара с дни в нормален режим :?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Яну 16, 2011 4:04 am
Профил

Мнение 
Първо, не са достатъчно умни за да го пренапишат, щото ако бяха щяха да си го напишат сами. Но са достатъчно упорити за да резнат чипа и да го четат после - било то на микроскоп или през пиновете за програмиране като преди това са махнали кодпротекшъна. А така като сложиш ключа или част от него в РАМа - доста ще се узорят пък може и да не постигнат нищо. Много трудолюбиви се оказват нашите "братя" китайци.

Нед Яну 16, 2011 7:20 pm
Профил

Мнение 
fuser написа:
Първо, не са достатъчно умни за да го пренапишат, щото ако бяха щяха да си го напишат сами. Но са достатъчно упорити за да резнат чипа и да го четат после - било то на микроскоп или през пиновете за програмиране като преди това са махнали кодпротекшъна. А така като сложиш ключа или част от него в РАМа - доста ще се узорят пък може и да не постигнат нищо. Много трудолюбиви се оказват нашите "братя" китайци.

Това което правиш е напълно безсмислено а и губене на време, каквито и ключове да генерираш от софтва при възможно прочитане ще се копира заедно с ключовете, няма значение къде ги слагаш кодираш и т.н.!!!!
Ако изделието ти обхваща малък кръг от клиенти и е с ограничени продажби, 100% никой няма да се юрне да се занимава с такива неща.
Виж ако с това нещо правиш няколко милиона на ден вероятно ще се замисли някой да се хвърли в такава авантюра, но въпреки всичко дали си заслужава да се прави ако клиентите са единици и те няма да ги имат!
Така че се връщаме на товая което ти казах, най удобната защита е да си заключиш флаша от четене и си питай шапката и не се занимавай с глупости!!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Яну 17, 2011 4:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
fuser написа:

Ако някой е решен да те прекопира режейки чипове, _нищо_ не можеш да направиш,
само си губиш времето. Ако имаше продукт струващ такова усилие той със сигурност не би
се побрал в мизерен пик или друг дребосък, каквото и да напишеш за него достатъчно
опитен писач може да му направи функционален еквивалент за много по-малко пари
от копирането по трудния начин.
А срещу копиране по лесния начин май Пламен знае какво говори, сигурно е заключвал неща - това
навярно стига.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Яну 17, 2011 5:36 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]